11 факта за бръсненето с класическа самобръсначка

11 факта за бръсненето с класическа самобръсначка

Подготвили сме за теб една статия на toolsofmen.com с полезна информация за всички, които биха искали да научат нещо повече за класическото бръснене или се колебаят дали да направят първата стъпка. Приятно четене!

 


класическа самобръсначка и четка за бръснене

 

Когато се стигне до вземане на решение дали да си купиш класическа самобръсначка, има много неща, които трябва да се имат предвид и много въпроси, които мъжете си задават. Като се започне от типа на гребена, агресивността на самобръсначката, дизайна на дръжката и дори теглото ѝ - доста информация, която трябва да се обработи.

 

Все пак това е само една самобръсначка… нали?

 

Но така или иначе, едни от най-често задаваните въпроси са:

  • Какви са предимствата на класическата самобръсначка?
  • Подходяща ли е класическата самобръсначка за мен?
  • Ще помогне ли класическата самобръсначка да избегна обрив след бръснене?
  • Ще помогне ли класическата самобръсначка да избегна врастването на космите на брадата?
  • Наистина ли бръсненето с класическа самобръсначка е по - евтино от самобръсначките за еднократна употреба?

     

Напоследък популярността на класическите самобръсначки с ножчета за бръснене с двойно острие (иначе казано – бръснарски ножчета) расте непрекъснато.

 

Причината е, че те осигуряват изключително гладко бръснене всеки път, отново и отново, и техните дългосрочни разходи са пренебрежимо ниски в сравнение с агресивно рекламираните самобръсначки с касетъчни ножчета. Освен финансовите аспекти, класическите самобръсначки имат и други големи предимства, до които ще стигнем след минута.

 

Когато си готов да купиш класическа самобръсначка (което вероятно трябва да направиш, имайки предвид всичките ѝ предимства) можеш да се довериш на продуктите на един от най-реномираните производители в бранша - немската марка МÜHLE. Подбрали сме такива, които са подходящи за начинаещи в класическото бръснене и изглеждат прекрасно.

 

Ако си начинаещ в класическото бръснене, със сигурност ще ти е интерсно да научиш и основите на класическото бръснене.

 

Без да се бавим повече - ето 11-те предимства и недостатъци на класическата самобръсначка:

 

1. Бръсненето с класическа самобръсначка може да помогне да се избегне обрив след бръснене

 

Важно е да започнем с това, какво точно причинява обрива след бръснене?

 

Обривът се причинява от раздразването на кожата по време на бръснене. Когато се бръснеш трябва винаги да го правиш по посока на растежа на косъма, не срещу него.

 

Когато се бръснеш по посока на растежа на косъма намаляваш вероятността за обрив, врастване на космите и като цяло за раздразнение на кожата.

 

Класическата самобръсначка може да помогне да се избегне обрив след бръснене, но това може да се постигне и със самобръсначка с касетъчни ножчета.

 

Ето каква е тайната: за да се предотвратят обривите след бръснене трябва да използваш чисти И остри ножчета. Тук повечето самобръсначки с касетъчни ножчета се провалят в сравнение с класическите самобръсначки.

 

Касетъчните ножчета са МНОГО податливи на задръстване - между ножчетата им се задържат остатъци от бръсненето, които се почистват трудно. Когато се задръстят там започват да се развиват бактерии и ХОП: получаваш обрив.

 

Другият важен фактор за обривите след бръснене е остротата на ножчетата.

 

Когато използваш висококачествени касетъчни ножчета 5 остриета минават по кожата на лицето ти. Ако не ги сменяш редовно, изведнъж имаш 5 тъпи остриета, пълни с бактерии, които минават по кожата на лицето ти. Това разбира се допринася за обрив след бръснене.

 

Ако ги сравниш с класическите ножчета за бръснене ще видиш огромна разлика. Използвайки само едно изключително остро острие не само елиминираш бактериите, но и намаляваш броя на остриетата, които минават по лицето ти.

 

И така, въпреки, че класическата самобръсначка може да не предотврати напълно обривите след бръснене, тя определено спомага те да се намалят поради единственото острие и това, че то е много по-остро от остриетата на касетъчната самобръсначка, която може би ползваш в момента.

 

2. Да спестиш пари от бръснене - възможно ли е това?

 

Когато сравняваме класическа самобръсначка със самобръсначка с касетъчни ножчета, тук просто няма място за сравнение - бръсненето с класическа самобръсначка е в пъти по-евтино от това с касетъчни ножчета.

 

Цената на една от най-добрите и известни самобръсначки - MÜHLE R 89, която може да ти служи много години наред - e 68 лв. Това е сравнимо с цената на 8 касетъчни ножчета, които струват около 63 лв.

 

За едно касетъчно ножче плащаш 7.89 лв., докато цената на едно ножче за класическа самобръсначка обикновено е около 40-50 ст.

 

цена на едно ножче - сравнение касетъчно ножче и ножче с двойно острие

3. Акне след бръснене? Никога повече

 

Една от основните причини за акне е излишъкът на мазнина и мръсотията, които се натрупват в порите на кожата.

 

Да се живее с акне може да бъде трудно. Класическата самобръсначка обаче може да ти помогне да се справиш малко по-лесно.

 

Когато използваш касетъчна самобръсначка до 5 ножчета минават по кожата и запълват порите на свежо обръснатото ти лице с естествените мазнини на кожата. Може да се получи така, че да имаш повече акне, когато се бръснеш повече.

 

Как класическата самобръсначка може да ти помогне? Първо, като се има предвид, че острието е наистина много остро, може да го прекараш по лицето си два, най-много три пъти. Следователно така намаляваш броя пъти когато се дразнят порите. Второ, при липсата на каквото и да е задръстване около ножчето броят бактерии по него е много по-малък и по този начин вероятността за вкарване на тези бактерии в порите на кожата намалява значително.

 

Технически може да намалиш риска от акне и с касетъчната ти самобръсначка, но за сметка на увеличени разходи за нови ножчета и по-честата им смяна.

 

4. Как да намаля раздразнението на кожата след бръснене?

 

Ако нямаш акне или възпаление на кожата, предизвикани от бръснене с касетъчна самобръсначка, то няма да забележиш голяма разлика при бръсненето с класическата самобръсначка.

 

Най-големият фактор за раздразнение на кожата (ако нямаш възпаление на кожата или акне) е техниката, с която се бръснеш.

 

Важно е да запомниш, че трябва да си конформист когато се бръснеш с класическа самобръсначка. Това означава да се бръснеш ПО ПОСОКА на растежа на космите.

 

Когато се бръснеш срещу посоката на растеж на космите, независимо дали с класическа или касетъчна самобръсначка, ти буквално откъсваш космите от лицето си. Като откъсваш космите кожата ти започва да се чувства некомфортно.

 

Препоръчваме ти да погледнеш космите на брадата си преди да започнеш да се бръснеш. Дори да си мислиш, че познаваш разположението им от времето, когато си започнал да се бръснеш на 15, те може в действителност да са се променили.

 

Ето една удобна диаграма, която да използваш като идея, но естествено твоята брада е уникална за лицето ти и може да расте по различен начин:

 диаграма за правилна посока на бръснене

 

5. Бръснене в областта на слабините? Не си и помисляй за класическа самобръсначка!

 

Няма никакво значение какво налагат обстоятелствата. Никога не използвай класическа самобръсначка за бръснене в областта на слабините. Ако го направиш може да получиш първо или дори второ обрязване.

 

Виж, при бръснене с класическа самобръсначка ВСИЧКО се свежда до ъглите. Натискът също играе роля, но най-важни са ъглите. Ако подходиш към областта на слабините под грешен ъгъл може да се сдобиеш с някои гадни и по-важното - болезнени порязвания. Макар, че ножчетата с двойно острие са Божи дар заради това, че са толкова остри, то точно тази област не е най-подходящата за експерименти.

 

С касетъчните ножчета може да се бръснеш почти навсякъде и никога да не се притесняваш за дребни порязвания. Разбира се може да се случи понякога, но това обикновено се дължи на тъпо острие или небрежност. Ако някога решиш да се бръснеш под кръста със сигурност използвай касетъчно ножче за свое добро.

 

6. Може ли да си бръснеш главата с класическа самобръсначка? Технически… да

 

Можеш да използваш класическа самобръсначка, за да си бръснеш главата, но ТРЯБВА да си много внимателен.

 

Една от най-трудните части при мокрото бръснене е да се обръсне областта на брадичката. Тъй като брадичката има по-остри криви и може да има различни контури (ямки), това създава доста по-голямо предизвикателство, отколкото като се бръснеш с касетъчно ножче.

 

Сега, имайки предвид трудността, с която бръснеш брадичката си, умножи я няколко пъти, за да си представиш трудността, с която ще бръснеш главата си.

 

Разбира се, че можеш да го направиш, ако държиш на предизвикателството, но си помисли - защо трябва да рискуваш? Това е основната причина, поради която би искал да държиш самобръсначка с касетъчно ножче под ръка.

 

Ако все пак се чувстваш толкова смел и си готов да подложиш главата си под острието, задължително първо изгледай това филмче, преди да се впуснеш в приключението:

 

 

 

 

 

7. С класическата самобръсначка може да се порежеш по-лесно. Защо?

 

Порязванията са често срещан проблем за начинаещите, използващи класическа самобръсначка.

 

При класическата самобръсначка всичко е въпрос на техника. Разбира се, преди изобщо да започнеш да се бръснеш с класическа самобръсначка, трябва да си сигурен, че винаги се бръснеш по посока на косъма. Това помага да се избегнат раздразненията на кожата, акнето и обривите след бръснене.

 

Затова бъди сигурен, че си проучил посоката, в която растат космите на брадата ти преди да започнеш. Това е много важно, за да си гарантираш дългосрочно успех с мокрото бръснене.

 

Едно от най-добрите предимства при използване на класическа самобръсначка е гъвкавостта за използване на ножчета за бръснене. Когато използваш самобръсначка с касетъчни ножчета ти си като гълъб в клетка - задължен си да използваш специфичните ножчета на производителя на самобръсначката.

 

При използване на класическа самобръсначка имаш свободата да избереш ножчетата, които работят най-добре за теб. Докато самите ножчета не са нищо особено (все пак струват по 40-50 ст.), то все пак някои от тях работят по-добре, в зависимост от твоето лице и кожа.

 

Ако за първи път ще се бръснеш с класическа самобръсначка, определено е добре да пробваш с някой комплект от ножчета за бръснене. Така получаваш 50 или 100 ножчета, но не от един, а от няколко производителя, така че да избереш най-подходящите за теб. И всичко това ще е по-евтино от зареждането на самобръсначка с касетъчно ножче.

 

8. При класическата самобръсначка ъгълът на бръснене е всичко

 

Ъгълът, под който прекарваш класическата самобръсначка по лицето си, може да провали или да направи перфектен резултата.

 

Ако отвориш прекалено много ъгъла можеш да се порежеш и то зле. Ако го затвориш прекалено - също. Затова, когато използваш ножчето трябва да си сигурен, че ъгълът е винаги правилен.

 

Оптималният ъгъл е някъде около 30 градуса:

 

 

Оптимален ъгъл на бръснене

 

 

Приятелите от Badger and Blade имат чудесна wiki страница, която обяснява правилния ъгъл при бръснене с класическа самобръсначка (снимката отгоре също е от там).

 

Това до момента е най-големия недостатък на класическата самобръсначка. Някои могат да стигнат до там, че да опитат класическата самобръсначка веднъж или два пъти и след това да се откажат.

 

Така че, ако си сериозен в това начинание трябва да преминеш началния етап на научаване и след това ще се радваш на многото предимства, които класическото бръснене предлага.

 

9. Искаш да пазаруваш на едро? Пробвай първо тестовите пакети с ножчета за класическа самобръсначка

 

 различни ножчета за класическо бръснене

 

Както научи от тази статия, ножчетата с двойно острие са ЕВТИНИ. Много евтини.

 

Тъй като струват около 40 ст. за ножче, срещу 7 - 8 лв. за касетъчно ножче, с тях наистина икономисваш доста пари. След като пробваш различни видове и прецениш кой ти допада най-много, след това можеш да си купиш пакет от 100 за много малка част от цената, която би платил за касетъчни ножчета.

 

С тези 100 ножчета можеш да се бръснеш повече от година - ако се бръснеш всеки ден и сменяш ножчето всяка седмица, само 4 седмици няма да ти достигнат, за да се бръснеш две години.

 

Това е наистина впечатляващо! През това време единствения ти допълнителен разход е кремът за бръснене.

 

10. Пътуване с класическа самобръсначка

 

За съжаление след събитията от 11 Септември самолетните компании не позволяват бръснарски ножчета да се внасят в кабината на самолета.

 

Така че, ако пътуваш със самолет трябва да оставиш ножчетата с двойно острие в чекирания багаж. Самата самобръсначка можеш да вземеш и в ръчния си багаж.

 

Касетъчните ножчета все още не подлежат на забрана, така че можеш да ги носиш в ръчния си багаж.

 

11. Можеш ли да използваш пяна за бръснене с класическа самобръсначка?

 пяна за бръснене barbasol

 

Разбира се, че можеш. Но защо би го направил? Пяната във флакон под налягане не се ползва с особена почит сред ентусиастите в мокрото бръснене и бръсненето с класическа самобръсначка.

 

Ако искаш наистина добро и гладко бръснене най-добре започни с крем за бръснене, който е подходящ за теб - например този със сандалово дърво е добро начало. Все пак всеки има различни предпочитания и най-добре експериментирай с нещо ново всеки път, когато текущия ти свърши и трябва да вземеш нов.

 

Пяната постигната с крем или сапун за бръснене и четка е по-плътна и смазва по-добре от тази във флакон, което е важно, за да може ножчето да се плъзга добре по кожата. Освен това, като правило, кремовете и сапуните за бръснене от реномирани марки се правят от по-добри съставки от тези, които се влагат в пяната за бръснене във флакон. Освен това ароматът им е значително по-добър.

 

За и против класическата самобръсначка

 

И така - стигнахме до предимствата и недостатъците да притежаваш собствена класическа самобръсначка.

 

Както видя, светът на мокрото бръснене има и добри и лоши страни.

 

Преди всичко спестяването на средства и намаляването на риска от обриви, акне и раздразнения на кожата сериозно надвишават минусите на случайните порязвания, които получаваш докато натрупаш опит в класическото бръснене (не се притеснявай, няма да ти останат белези).

 

Вече си заинтересован и искаш да имаш собствена класическа самобръсначка? Можеш да разгледаш предложенията на немската марка МÜHLE. Прочети и най - доброто ръководство за мокро бръснене: https://shave.bg/mokro-brusnene.html

 

Ако имаш някакви въпроси относно мокрото бръснене и бръсненето с класическа самобръсначка не се притеснявай да ни пишеш. Ще бъдем щастливи да помогнем!

 

Търсиш подарък за любим човек? Разгледай 8 идеи за подарък за любим човек.

 

Оригиналът на тази статия се намира на 11 Facts to Know About Shaving With a Safety Razor.

 

28 Февруари 2019

В тази статия ти разказваме всичко за историята на немския бранд MÜHLE и технологията на производство на продуктите за бръснене (класически самобръсначки, четки за бръснене, козметика, аксесоари и още много). Научи кои продукти на MÜHLE можеш да закупиш в България.

прочети още

Подготвили сме ти статия, в която ще откриеш най - доброто ръководство за мокро бръснене. Ще научиш всички предимства и недостатъци, както и разликата между традиционното и нетрадиционното мокро бръснене.

прочети още

В тази статия ще научиш основите на класическото бръснене, как да се обръснеш правилно с класическа самобръсначка, различните видове класически самобръсначки, както и коя козметика е най - подходяща за класическото бръснене.

прочети още

Любим човек има повод и за кратко време трябва да избереш перфектния подарък за него? Подготвили сме списък с висококачествени продукти за бръснене – 8 идеи за подарък за мъж, с които да зарадваш любим човек.

прочети още

Ако си от мъжете, които мразят да се бръснат, то тази статия е точно за теб! В това ръководство ще ти покажем шест незаменими съвета, които ще превърнат бръсненето в много по-приятно преживяване. Научи как да овладееш процеса на бръснене с лекота в няколо лесни стъпки.

прочети още

Колебаеш се дали да избереш бръснач, или класическа самобръсначка? Събрали сме всички ползи и недостатъци както за бръснача, така и за класическата самобръсначка. Прочети ги, за да разбереш кое е по-подходящо за теб.

прочети още

Чудиш се каква е разликата между крем за бръснене и сапун за бръснене? Искаш да използваш сапун за бръснене, но не знаеш как да направиш фина и богата пяна като тази в любимия ти барбершоп? В тази статия ще научиш всичко за сапуна за бръснене и как да го използваш правилно в домашни условия.

прочети още

Чудиш се каква е разликата между различните помади за коса и коя е правилната за теб? В тази статия ще научиш как да избереш правилната помада според твоя тип коса, ефекта и визията, които искаш да постигнеш. Разбери повече за различните свойства на помадите за коса.

прочети още

В тази статия ще научиш всичко, което трябва да знаеш за маслото за брада: кога и как да използваш масло за брада, кои са основните му съставки и защо е толкова важно за добре поддържана и оформена брада!

прочети още

Страдаш от подкожни косми след бръснене? В тази статия ще научиш всичко за подкожните косми на лицето: какви са причините за появата им, какви са най-честите симптоми, как да ги различиш от обикновено акне и как да се справиш ефективно в борбата с подкожните косми.

прочети още

Афтършейвът е важна част от ритуала на мъжкото мокро бръснене. Научи главната функция, видовете афтършейв, съставките му, тяхното действие, както и как да нанесеш правилно афтършейва след бръснене.

прочети още

Спиране на кръв при бръснене - как да го направиш най-лесно? Почти всеки мъж се е порязвал при бръснене поне веднъж. Спирането на кървене при бръснене обикновено е доста лесно, прочети няколко бързи и лесни решения.

прочети още

Научи как да почистиш четка за бръснене с естествен косъм правилно, както и как да я съхраниш. Четката трябва да бъде старателно изплаквана след всяко бръснене.

прочети още

Все още търсиш перфектен Коледен подарък за мъж? В този блог пост ще откриеш интересни и оригинални идеи, с които наистина да зарадваш любим човек през празниците! Открий идеален подарък за мъж тук.

прочети още

Ти си професионален барбер или имаш барбершоп и търсиш качествени продукти за твоя бизнес на преференциални цени? Подготвили сме ти пълна гама от висококачествени продукти за бръснене и брада на доказани немски, италиански и английски марки. Научи повече и открий всичко за твоя барбершоп тук.

прочети още
/div>