• Начало »
  • Блог »
  • Какво е афтършейв и защо трябва да започнеш да го използваш?

Какво е афтършейв и защо трябва да започнеш да го използваш?

Какво е афтършейв и защо трябва да започнеш да го използваш?

Афтършейв - предназначение

 

Все още се опитваш да разбереш какво точно е афтършейв? Не си единствен - много мъже се объркват, когато става дума за този продукт за след бръснене.

 

Всички тези приказки за свиващи кожата вещества, хамамелис или алкохол и т.н. са доста объркващи.

 

В този наръчник ще научиш какво е афтършейв и какви предимства ти предлага.

 

Също така ще разбереш кои са основните съставки, за които трябва да внимаваш, когато избираш следващия флакон.

 

Запомни, ако се бръснеш от години, афтършейвът може или много да ти навреди, или много да ти помогне.

 

За да изпиташ полезното действие на афтършейва, трябва да внимаваш за неговите съставки. Преди да ти обясним подробно кои са те, ще ти разкажем накратко какви са основните му функции:

 

1. Каква е главната функция на афтършейва?

 

Афтършейв -главна функция

 

Много хора не разбират за какво служи афтършейвът - и с право! 

 

Много мъже мислят, че той се използва единствено заради приятния си аромат.

 

Това е вярно отчасти, но не е истинската причина да използваш афтършейв!

 

Ако просто търсиш приятен аромат, дори евтин одеколон може да ти свърши работа.

 

След секунда ще ти обясним разликата между двете, но преди това искаме да се замислиш върху следното:


Когато трябва да се избръснеш, е най-добре да го направиш непосредствено след като излезеш от душа. Защо е така?

 

По две прости причини - първо, космените ти фоликули абсорбират голямо количество вода и по този начин набъбват.

 

Тъй като корените на брадата са малко по-дебели, порите ти трябва естествено да се разширят, за да отговарят на дебелината на космените фоликули.

 

Как протича процесът на бръснене:

 

Първо намазваш лицето си добре с масло за преди бръснене и с крем за бръснене.

 

Гледайки в огледалото, внимателно започваш да се бръснеш с добър бръснач или самобръсначка. Дори правиш няколко паса със самобръсначката или бръснача, за да си сигурен, че цялото ти лице е гладко обръснато.

 

Накрая вземаш няколко шепи вода и изплакваш всички остатъци от крема за бръснене.

 

Дотук нищо необичайно, нали?

 

Нека да се върнем за минута и да си припомним:

 

Излизаш от душа, прокарваш самобръсначка няколко пъти по лицето си и измиваш остатъците с вода.

 

Е, ножчето на тази самобръсначка е използвано вероятно вече няколко пъти преди това последно бръснене. Освен това, тъй като току-що излизаш от душа, порите ти са 

много по-разширени.

 

Какво се случва, когато бактерии попаднат върху отворени пори? Дразнене на кожата плюс възможност за цялостна инфекция на кожата, акне и т.н.

 

Знаем, че това не е нещо, което искаш да чуеш, но е важно: Добрите и лошите бактерии могат да се намерят навсякъде!

 

Ако се бръснеш от години и досега не си използвал афтършейв след бръснене, то тогава знаеш, че нищо чак толкова страшно няма да се случи, ако не го използваш. Но нека си го кажем - ако получаваш акне или имаш раздразнена кожа след бръснене, афтършейвът може много да ти помогне!

 

Афтършейвът има две основни цели:

 

Първо: напълно изчиства порите от всякакви бактерии, които са се намирали върху крема за бръснене или самобръсначката.

 

Второ: запечатва порите, за да предотврати навлизането на допълнителни замърсявания или бактерии (инфо: съставката в афтършейва, която извършва това действие обикновено се нарича адстрингентна).

 

Ако страдаш от акне или имаш случаи на акне след бръснене, е добра идея да опиташ подобен афтършейв, тъй като той използва хамамелис (witch hazel) като основна съставка и алое вера като допълваща съставка.

 

Това ни води към следващия ни раздел:

 

2. Видовете афтършейв и неговите съставки

 

Видовете афтършейв са два: такива с основна съставка хамамелис и такива с основна съставка алкохол.

 

Когато взимаш решение кой вид афтършейв да си купиш, е важно да познаваш разликите и ползите и на двете съставки.

 

За напълно естествен афтършейв, избери такъв с хамамелис

 

афтършейв с хамамелис

 

Когато става дума за афтършейв, хамамелисът е чудесен избор за основна съставка по няколко причини:

 

Свива порите по естествен начин

 

Хамамелисът е базова съставка на редица козметични продукти, както за мъже, така и за жени. Когато става дума за афтършейв, голямото предимство, което хамамелисът предлага, е свойството му да свива порите - за разлика от алкохола (евтината му алтернатива) - хамамелисът е натурален стягащ агент, който не изсушава кожата ти.

 

Предотвратява излишни раздразнения

 

Хамамелисът не само има свойството да стяга порите, но също така притежава изключително противовъзпалително действие, което може да успокои всяко раздразнение по кожата. Хамамелисът се използва и в други продукти като средство за борба с ухапвания от насекоми, обриви и много други. Така че, ако кожата ти е раздразнена след бръснене, хамамелисът може наистина да ти помогне!

 

Забрави за щипането, причинено от нанасяне на афтършейв

 

Тези мъже, които са използвали афтършейв с базова съставка алкохол, усещат щипене и бодеж, когато нанесат продукта върху лицето си.

 

Не знам за теб, но за нас това не е приятно! Ако трябва да избираш между продукт, който не изсушава кожата ти и не те щипе при нанасяне и такъв, който прави точно обратното - първият би бил по-логичният избор!

 

Хамамелисът има свойството да успокои кожата напълно. Когато използваш афтършейв, чиято основна съставка е хамамелис, не трябва да се притесняваш за раздразнение и щипещо усещане при нанасяне.

 

И един последен въпрос: ефективен ли е хамамелисът при почистване?

 

И отговорът е - да. Всъщност е изключително ефективен - хамамелисът е чудесно средство за премахване на бактерии - дори такива, причиняващи акне.

 

Когато става дума за афтършейв, избягвай този с много алкохол

 

Афтършейвът в миналото често съдържаше доста алкохол, чиято цел беше да премахне излишните бактерии след бръснене.

 

Тези дни отдавна са отминали и използването на алкохолът като основна съставка не е за предпочитане. Причината за това е, че когато се използва такъв афтършейв, кожата се стяга и след това се изсушава значително. При такова изсушаване на кожата, тя ще започне да се лющи и бели.

 

Това не означава, че афтършейвът в днешно време не съдържа следи от алкохол, но той не бива да е основната съставка.

 

Такива са лосионите на MÜHLE - основните им съставки са кристално чиста вода, хамамелис и екстракт от захарно цвекло и тръстика, съчетани с изискани аромати. Минималното количество алкохол в тях е предназначено за по-добро проникване на съставките и нежна дезинфекция - лекото щипене преминава за части от секундата и остава усещането за висококачествен продукт, който се грижи за кожата ти.

 

Етеричното масло от чаено дърво е чудесно почистващо средство

 

Освен че използването на алкохол като преобладаваща съставка, остава в миналото и се заменя с по-натурални съставки като хамамелис, в афтършейвът започват да се добавят и съставки като етерично масло от чаено дърво.

 

Като естествена съставка, маслото от чаено дърво има големи ползи. То е антисептик, който почиства порите на избръснатото лице, като по този начин предотвратява всякакъв вид кожни инфекции. Комбинирайки чаено дърво с хамамелис (естествено стягащо средство за кожата), получаваш афтършейв с двойно действие.

 

Алое вера ти носи допълнително облекчаващо действие

 

афтършейв алое вера

 

Точно както се използва при слънчево изгаряне за успокояване на зачервената кожа, алое вера осигурява и невероятно успокояващо действие при раздразнена след бръснене кожа. 

 

3. История на афтършейва - за какво се е използвал

 

Афтършейвът сам по себе си е бил изключително популярен през 90-те години. Както бръснарите, така и повечето мъже, които се бръснат, са го нанасяли след бръснене върху кожата си, откъдето идва и името му - афтършейв (от англ.: след бръснене).

Течността, която тогава се е използвала и наричала афтършейв, се е променила доста като състав в днешни дни.

Преди афтършейвът е съдържал до 70% алкохол в разтвора си. Докато предимствата на хамамелисът още не са били известни, алкохолът е бил широко използван.

 

Целта на високата му концентрация в състава на афтършейва е била да унищожава бактериите, които биха могли да проникнат в отворените пори на кожата след бръснене. Стандартът тогава е бил бръснарите да използват бръснач с единично острие (не шавет, който по-късно е въведен от Dovo). Поради тази причина, бръснарите са били принудени да използват едно и също острие за много клиенти, което е изисквало сериозна дезинфекция.

 

4. Различните видове афтършейв

 

След като разгледахме основните съставки на афтършейва, е време да разгледаме и различните видове: за напръскване, лосион, гел и балсам.

 

С кой вид да започнеш?

 

Най-общо казано, подходящият за теб афтършейв е този, който отговаря на твоя тип кожа.

 

Нормално кожа

 

Ако имаш нормална кожа, то тогава е добре да се придържаш към афтършейв, който се нанася с напръскване. Разбира се, можеш да пробваш и лосиони и гелове. Но не забравяй, че е добре да се придържаш към афтършейв, който не е базиран на алкохол. Ето защо, афтършейв, който съдържа хамамелис и алое вера е чудесно начало.

 

Мазна кожа

 

Ако кожата ти е склонна към омазняване, е най-добре да се придържаш към афтършейв с напръскване или под формата на лосион или гел. Лично ние ти препоръчваме афтършейв с напръскване, последван от овлажняващ продукт.

 

Суха кожа

 

Ако живееш в студен или сух климат, е най-добре да започнеш с балсам. Макар че лосионът и гелът са също чудесно начало, добър афтършейв балсам, който не съдържа алкохол, може да спести на кожата ти много болка по време на студените зимни месеци или горещите дни.

 

Чувствителна кожа

 

Ако имаш чувствителна кожа, се увери, че купуваш афтършейв без аромат и алкохол. По този начин ще си спестиш парещото чувство при нанасяне на продукта.

Препоръчваме ти афтършейв балсамът на MÜHLE с алое вера с успокояващи съставки и много нежен аромат.

 

5. Как да нанесеш афтършейв с няколко лесни стъпки

 

Афтършейвът се нанася подобно на маслото за брада. За начало, нанеси малко количество от продукта върху ръката си. Разтъркай го между дланите си и го нанеси равномерно върху лицето си. Ето и един видео урок, който да ти покаже как се случва процесът:

 

 

6. Заключение

 

Обратно към първоначалния ни въпрос - какво е афтършейв?

 

Както разбра, афтършейвът е съществена част от процеса на бръснене, който може да помогне на кожата ти по редица начини - особено ако избереш продукт с правилните съставки. Не забравяй, че по-евтините продукти често съдържат големи количества алкохол и ще изсушат напълно кожата ти.

 

Ако не си ползвал афтършейв до сега, ти препоръчваме да започеш с такъв с основна съставка хамамелис и минимално количество алкохол. По този начин ще избегнеш парещото усещане при нанасяне и ще останеш с невероятно гладка кожа.

 

При подготовка на статията са използвани материали от What is Aftershave and Why You Need To Start Using It 

 

8 Октомври 2019

 

 

В тази статия ти разказваме всичко за историята на немския бранд MÜHLE и технологията на производство на продуктите за бръснене (класически самобръсначки, четки за бръснене, козметика, аксесоари и още много). Научи кои продукти на MÜHLE можеш да закупиш в България.

прочети още

Подготвили сме ти статия, в която ще откриеш най - доброто ръководство за мокро бръснене. Ще научиш всички предимства и недостатъци, както и разликата между традиционното и нетрадиционното мокро бръснене.

прочети още

В тази статия ще научиш основите на класическото бръснене, как да се обръснеш правилно с класическа самобръсначка, различните видове класически самобръсначки, както и коя козметика е най - подходяща за класическото бръснене.

прочети още

Любим човек има повод и за кратко време трябва да избереш перфектния подарък за него? Подготвили сме списък с висококачествени продукти за бръснене – 8 идеи за подарък за мъж, с които да зарадваш любим човек.

прочети още

Ако си от мъжете, които мразят да се бръснат, то тази статия е точно за теб! В това ръководство ще ти покажем шест незаменими съвета, които ще превърнат бръсненето в много по-приятно преживяване. Научи как да овладееш процеса на бръснене с лекота в няколо лесни стъпки.

прочети още

Колебаеш се дали да избереш бръснач, или класическа самобръсначка? Събрали сме всички ползи и недостатъци както за бръснача, така и за класическата самобръсначка. Прочети ги, за да разбереш кое е по-подходящо за теб.

прочети още

Чудиш се каква е разликата между крем за бръснене и сапун за бръснене? Искаш да използваш сапун за бръснене, но не знаеш как да направиш фина и богата пяна като тази в любимия ти барбершоп? В тази статия ще научиш всичко за сапуна за бръснене и как да го използваш правилно в домашни условия.

прочети още

Обмисляш да закупиш класическа самобръсначка? В този блог пост ще научиш всички предимства на класическото мокро бръснене, както и 11 интересни факта за бръсненето с класическа самобръсначка.

прочети още

Чудиш се каква е разликата между различните помади за коса и коя е правилната за теб? В тази статия ще научиш как да избереш правилната помада според твоя тип коса, ефекта и визията, които искаш да постигнеш. Разбери повече за различните свойства на помадите за коса.

прочети още

В тази статия ще научиш всичко, което трябва да знаеш за маслото за брада: кога и как да използваш масло за брада, кои са основните му съставки и защо е толкова важно за добре поддържана и оформена брада!

прочети още

Страдаш от подкожни косми след бръснене? В тази статия ще научиш всичко за подкожните косми на лицето: какви са причините за появата им, какви са най-честите симптоми, как да ги различиш от обикновено акне и как да се справиш ефективно в борбата с подкожните косми.

прочети още

Спиране на кръв при бръснене - как да го направиш най-лесно? Почти всеки мъж се е порязвал при бръснене поне веднъж. Спирането на кървене при бръснене обикновено е доста лесно, прочети няколко бързи и лесни решения.

прочети още

Научи как да почистиш четка за бръснене с естествен косъм правилно, както и как да я съхраниш. Четката трябва да бъде старателно изплаквана след всяко бръснене.

прочети още

Все още търсиш перфектен Коледен подарък за мъж? В този блог пост ще откриеш интересни и оригинални идеи, с които наистина да зарадваш любим човек през празниците! Открий идеален подарък за мъж тук.

прочети още

Ти си професионален барбер или имаш барбершоп и търсиш качествени продукти за твоя бизнес на преференциални цени? Подготвили сме ти пълна гама от висококачествени продукти за бръснене и брада на доказани немски, италиански и английски марки. Научи повече и открий всичко за твоя барбершоп тук.

прочети още
/div>