Внимание: Поръчки, направени в периода 28-30 януари, ще бъдат обработени и изпратени на 31. януари
🎁 Зарадвай имениците: до -30% на избрани продукти и допълнителни 10% за ВСИЧКИ поръчки над 87 лв. с промокод imenden23 само до 31.01 🎁
  • Начало »
  • Блог »
  • Акне или пъпки след бръснене? Научи как да се справяш с тях

Акне или пъпки след бръснене? Научи как да се справяш с тях

Акне или пъпки след бръснене? Научи как да се справяш с тях

 

Всеки се е сблъсквал с тях поне веднъж през живота си - акне или пъпки от врастнали косми след бръснене. Ако се чудиш какво представляват те, как се появяват и на какво се дължат, то тази статията е точно за теб.

 

Нищо не съсипва хубавото сутрешно бръснене повече от появата на малки червени подутини на лицето веднага след избръсването му. Независимо дали тези пъпчици се дължат на акне или друг козметичен проблем, несъмнено би искал да предотвратиш появата им в бъдеще!


Има три основни неща, които трябва да знаеш за тях:

  1. Най-вероятно това са врастнали косми, а не пъпки.
  2. В някои случаи може да се появи акне след бръснене. Няколко възможни причини за това са: замърсявания по ножчето на самобръсначката, използването на некачествена козметика за лице и бръснене, както и недостатъчно добра подготовка на лицето за бръсненето.
  3. Познаването на разликата между врастнали косми и акне е ключово за ефективното справяне с проблема.

Врастнали косми и акне - Каква е разликата?

 

Лесно е да сбъркаш врастналите косми с акне, тъй като и двете изглеждат по подобен начин и са болезнени при допир. Те обаче се появяват по две различни причини:

 

Врастнали косми: Врастналите косми се появяват, когато обръснатите косъмчета на брадата започнат да растат наново. Понякога те врастват в кожата, причиняват раздразнение на космените фоликули и водят до зачервяване и подуване.

 

Акне: Акнето се получава, когато порите на лицето се запушат с излишен себум или мъртви кожни клетки. Пъпките с бял връх и черните точки са лесно разпознаваеми, но истинският проблем сe появява тогава, когато те се възпалят и станат болезнени.

 

Идентифицирането на разликата между възпалени пъпки от акне и врастнали косми понякога може да бъде трудно. В случаите, в които пъпките се появяват само след бръснене, най-вероятно става дума за врастнали косми.

 

Съществува обаче и вероятност това все пак да е акне, причинено от бръснене. Неправилното бръснене може да доведе до появата на петна, които изглеждат неприятно и са болезнени.

 

Как бръсненето може да причини акне?

 

Акнето след бръснене може да се появи поради няколко причини:

 

1. Замърсени или стари ножчета за бръснене. Те могат да съдържат бактерии, които си пробиват път в кожата ти, когато острието докосва лицето. Не забравяй да сменяш ножчето си за бръснене на всеки пет бръснения, като 10 е абсолютният максимум.

 

2. Некачествени продукти за бръснене. Някои кремове и гелове за бръснене могат да раздразнят кожата, причинявайки подуване и възпаление, което се превръща в пъпка. За да намалиш обривите, трябва да потърсиш продукти, които са предназначени специално за мъже и не съдържат вредни аромати и оцветители.


3. Измиване на лицето с гореща вода след бръснене. За да предотвратиш замърсяването на кожата си след бръснене и появата на акне, трябва да затвориш порите на лицето, като го измиеш със студена вода.

 

Акне или врастнали косми?

 

Вече си сменил ножчето и си се сдобил с нова качествена козметика за бръснене, но все още получаваш обриви по лицето си след като се обръснеш? На какво може да се дължи това?


Това най-вероятно означава, че имаш врастнали косми. Провери дали допускаш някоя от следните грешки при бръснене:

 

1. Затъпено ножче. Както вече споменахме по-горе в статията, ножчетата за бръснене трябва да се сменят редовно. Ножчето на самобръсначката се затъпява бързо, което води до лошо бръснене и поява на врастнали косми. Тези врастнали косми може да се подуят и да причинят раздразнение, изглеждайки като малки възпалени пъпчици.

 

2. Пропускаш къпането преди бръснене. Взимането на душ с топла вода преди бръснене помага за отваряне на порите на лицето ти, което позволява да постигнеш чисто и гладко бръснене. Именно тогава е и подходящ момент да почистиш лицето си от замърсяванията, които са се натрупали.


Използването на сапун за ръце не е добра идея, защото той може да изсуши по-нежната и чувствителна кожа на лицето. 


Препоръчваме ти да използваш натурален почистващ гел за лице, като например този на Beviro, който съдържа 99% натурални съставки. Той отмива нежно всички замърсявания, като същевременно подхранва и хидратира кожата на лицето. Измивайки лицето с подходящ продукт, ще успокоиш раздразненията на кожата и ще предотвратиш появата на врастнали косми или акне след бръснене.

 

Натурален почистващ гел за лице             Натурален почистващ гел за лице

 

3. Лоша техника на бръснене. Бръсненето срещу посоката на растежа на косъма ще издърпа косъма от кожата и ще увеличи шанса да получиш неприятни врастнали косми, особено ако използваш самобръсначка с касетъчни ножчета.

 

Как да предотвратиш появата на врастнали косми и акне

 

Ако не си сигурен дали раздразненията по кожата на лицето след бръснене са акне, или просто врастнали косми, не се притеснявай. Голяма част от опциите за лечение могат да помогнат за справяне и с двата проблема.

 

1. Създай правилна рутина за грижа кожата на лицето. Правилното почистване, ексфолиране и хидратиране на кожата са от съществено значение за постигане на най-доброто възможно бръснене без акне или врастнали косми. Използвай продукти за лице, които не съдържат синтетични аромати и оцветители, за да избегнеш раздразнение на кожата.

 

2. Избери правилните пособия за бръснене. Най-добрият начин да избегнеш врастналите косми и акнето, е като изобщо не се бръснеш. Шегуваме се, разбира се. Много е важно да използваш правилните пособия за бръснене.


Препоръчваме ти да използваш класическа самобръсначка с едно острие, за да намалиш вероятността от появата на врастнали косми. Повече за класическата самобръсначка и класическото мокро бръснене с нея можеш да научиш тук.

 

Класическа самобръсначка R 89             Класическа самобръсначка R 220 SR

 

3. Сменяй ножчетата си редовно. Не забравяй редовно да сменяш ножчетата си, тъй като използването на затъпени и стари ножчета причинява истински хаос по кожата на лицето.

 

4. Измивай самобръсначката/ бръснача си правилно. След всяко приплъзване на острието по кожата на лицето изплаквай с вода, за да премахнеш излишни остатъци и да осигуриш чисто и гладко бръснене. След като приключиш, остави острието под течаща гореща вода, за да го стерилизираш.

 

5. Използвай олио преди бръснене. Използването на малко количество олио преди бръснене е от ключово значение за постигането на перфектно и гладко бръснене. Не забравяй да избереш олио преди бръснене с максимално висококачествени и естествени съставки. Ще забележиш огромна разлика в начина, по който острието се плъзга без усилие по кожата. След бръснене използвай афтършейв лосион, балсам или одеколон, за да успокоиш кожата на лицето си.

 

6. Използвай продукти за лечение на акне. Ако страдаш от акне, не се колебай да използваш медицинска козметика за акнето си, за да го контролираш. Много по-лесно и комфортно е да се бръснеш на чисто лице, отколкото на лице, покрито с акне.

 

Афтършейв одеколони Beviro

 

Заключение

 

Въпреки че бръсненето действително може да причини акне в някои случаи, много мъже често бъркат врастналите косми след бръснене с пъпки, причинени от акне. Истината е, че има много грешки, които е възможно да допуснеш по време на бръснене.


Добрата новина е, че са необходими само няколко лесни корекции в рутината ти на бръснене, за да постигнеш безупречно гладко бръснене без врастнали косми. С нови и чисти ножчета, правилни продукти за бръснене и добра подготовка и техника на бръснене можеш да се избръснеш идеално гладко.

 

При подготовката на тази статия бяха използване материали от Tiege.

Подготвили сме ти статия, в която ще откриеш най - доброто ръководство за мокро бръснене. Ще научиш всички предимства и недостатъци, както и разликата между традиционното и нетрадиционното мокро бръснене.

прочети още

В тази статия ти разказваме всичко за историята на немския бранд MÜHLE и технологията на производство на продуктите за бръснене (класически самобръсначки, четки за бръснене, козметика, аксесоари и още много). Научи кои продукти на MÜHLE можеш да закупиш в България.

прочети още

Ти си професионален барбер или имаш барбершоп и търсиш качествени продукти за твоя бизнес на преференциални цени? Открий невероятния свят на чешкия бранд Beviro. Разгледай продуктите, разработени от водещи чешки барбери тук.

прочети още

Обмисляш да закупиш класическа самобръсначка? В този блог пост ще научиш всички предимства на класическото мокро бръснене, както и 11 интересни факта за бръсненето с класическа самобръсначка.

прочети още

Ако все още се чудиш какъв Коледен подарък да избереш за любим мъж, то тази статия е точно за теб! Знаем, че избирането на оригинален и качествен подарък за мъж не винаги е лесно начинание, ето защо, подготвихме подробен списък със съвети и идеи за Коледен мъжки подарък. Прочети всичко тук.

прочети още

В тази статия ще научиш основите на класическото бръснене, как да се обръснеш правилно с класическа самобръсначка, различните видове класически самобръсначки, както и коя козметика е най - подходяща за класическото бръснене.

прочети още

Изборът на афтършейв одеколон може да бъде лесен, когато знаеш каква тайна се крие зад неговия аромат. В тази статия ще научиш повече за видовете нотки и парфюмни семейства и как да избереш одеколон, който ти подхожда и изразява твоята същност.

прочети още

Искаш да научиш повече за крема и олиото за преди бръснене? В тази статия ще намериш подробна информация относно това какво представлява козметиката за преди бръснене, как се използва, какви са нейните свойства, както и каква е разликата между крем и олио за преди бръснене. Също така, ще откриеш списък от продукти за преди бръснене, които смятаме, че ще ти харесат.

прочети още

Трудно ли ти е да направиш избор между масло за брада и балсам за брада? В този блог пост ще научиш повече за предимствата на всяко от тях, каква е разликата между масло и балсам за брада, както и кой от двата продукта е по-подходящ за твоята брада.

прочети още

Ако се чудиш каква е разликата между купа и чаша за бръснене, то в този блог пост ще намериш подробна информация относно това, какво предсталяват те, какви са предимствата и минусите им, както и какъв материал на купата или чашата за бръснене е най-подходящ за разпенване на оптимално гъста пяна.

прочети още

Бръсненето около бенка може да бъде неприятно и трудно, особено ако тя е с по-голям размер или на по-неудобно за бръснене място. В тази статия ще откриеш съвети и насоки относно правилното бръснене около и върху бенка и ще научиш, как да избегнеш раздразнение на кожата, как да се справиш с него и как да спреш кървенето при евентуално порязване.

прочети още

Ако все още не си убеден в качествата на балсама за брада, то тази статия е точно за теб. В нея ще откриеш подробна информация относно това, какво представлява балсамът за брада, какви са неговите основни съставки и предимства и как да го нанасяш правилно върху брадата си.

прочети още

В този блог пост ще научиш предимствата на афтършейв одеколона и как правилно да го използваш след бръснене, както и като ежедневен аромат. В статията ще намериш отговори на често задавани въпроси относно употребата му.

прочети още

Ако се чудиш каква е тайната зад крема за бръснене, то тази статия е за теб. В този блог пост ще научиш повече за свойствата на крема за бръснене, когато е нанесен върху кожата, и как правилно да образуваш оптимално гъста и обемна пяна, за да постигнеш меко и гладко бръснене.

прочети още

Правилната грижа за кожата е изключително важна. Ако се чудиш как да поддържаш кожата си здрава и жизнена през лятото, то тази статия е за теб. В този блог пост сме изброили топ 6 козметични продукта за мъже, с които да се освежиш през горещите летни дни.

прочети още

Трудно ли ти е да направиш избор между четка за брада и гребен за брада? В този блог пост ще научиш повече за разликата между четка и гребен и техните предимства. Разбери кое е най-подходящото време за разресване на брадата и как да почистваш четката и гребена за брада.

прочети още

Правилната грижа за пособията за бръснене е изключително важна, за да може тяхната производителност да се задържи дълги години. В тази статия ти даваме насоки за почистване на четката за бръснене и самобръсначката, както и как да поддържаш техния красив и безупречен вид.

прочети още

Крем за бръснене, сапун за бръснене, гел или пяна - чудиш се кое да избереш? В тази статия ти разказваме подробно за разликата между различните продукти за бръснене, техните плюсове и минуси и как да избереш правилния за теб продукт.

прочети още

Ако все още се чудиш какво представлява стипцата за след бръснене и каква е разликата между стипца стик и стипца камък - то тази статия е точно за теб! В нея ще откриеш отговори на най-често задаваните въпроси относно употребата, съхранението и издръжливостта на стипцата.

прочети още

Омръзнало ли ти е от досадния пърхот, който все не успяваш да пребориш? В тази статия разказваме подробно какво представлява пърхотът, какво го предизвиква, какви са причините за неговата поява и начини за лечение.

прочети още

Колебаеш се дали да използваш гребен за брада? В тази статия ще откриеш 8-те предимства на използването на гребен за брада, както и отговори на често срещани въпроси относно употребата му, кой материал е най-подходящ и какви са неговите предимства пред гребена за коса.

прочети още

Ако се колебаеш между тоалетна вода и парфюм, и кое от двете да избереш, то тази статия е за теб. В този блог пост ще откриеш отговор на най-често задаваните въпроси, а именно - каква е разликата между тоалетна вода и парфюм, защо тоалетната вода е по-евтина от парфюма, кое от двете е по-трайно и как правилно да носиш аромата. Също така, ще намериш списък от тоалетни води и парфюми, които смятаме, че ще ти харесат.

прочети още

В този блог пост ти разказваме какво е бръснач тип Shavette, какви са разликите му с правия бръснач и защо да го предпочетеш. Научи повече за историята на Shavette, различните механизми за захват на ножчето и разбира се - как да постигнеш безупречно гладко и същевременно приятно бръснене, използвайки бръснач тип Shavette.

прочети още

Ако се чудиш как да пуснеш дълга и гъста брада, то този наръчник ще бъде твоят пръв приятел. В този блог пост подробно сме засегнали всички аспекти от процеса на растеж на брадата - фактори, които влияят на растежа, фази на растеж, есенциални продукти за грижа за брадата и много други неща, които вярваме, че ще ти бъдат интересни.

прочети още

Ако някога си се чудил дали е удачно да използваш шампоан за коса, за да измиеш брадата си, тогава тази статия е за теб. В нея ти разказваме подробно защо трябва да използваш специален шампоан за брада и какви са неговите предимства. Също така, сме включили няколко съвета относно това, колко често трябва да миеш брадата си и как да избереш качествен шампоан за брада.

прочети още

Чудиш се какво представляват бръчките при мъжете, какви са причините за тяхната поява и как можеш да забавиш процеса на стареене на кожата си с няколко лесни стъпки? В тази статия ще научиш всичко това. Подготвили сме ти и информация за няколко продукта, които несъмнено ще помогнат в борбата с бръчките.

прочети още

В тази статия ще научиш повече за предимствата на натуралния душ гел пред обикновения, защо го препоръчваме и как да избереш качествен душ гел. Освен това, в този блог пост ще те запознаем с натуралните душ гелове на Beviro и техните четири изискани аромата.

прочети още

В тази статия ще научиш повече за историята на чешкия премиум бранд Beviro. Научи кои са Beviro, кои техни продукти можеш да закупиш в България и как те се разработват, преди да се пуснат на пазара.

прочети още

Чудиш се каква е разликата между крем за бръснене и сапун за бръснене? Искаш да използваш сапун за бръснене, но не знаеш как да направиш фина и богата пяна като тази в любимия ти барбершоп? В тази статия ще научиш всичко за сапуна за бръснене и как да го използваш правилно в домашни условия.

прочети още

Ако си от мъжете, които мразят да се бръснат, то тази статия е точно за теб! В това ръководство ще ти покажем шест незаменими съвета, които ще превърнат бръсненето в много по-приятно преживяване. Научи как да овладееш процеса на бръснене с лекота в няколо лесни стъпки.

прочети още

Чудиш се каква е разликата между различните помади за коса и коя е правилната за теб? В тази статия ще научиш как да избереш правилната помада според твоя тип коса, ефекта и визията, които искаш да постигнеш. Разбери повече за различните свойства на помадите за коса.

прочети още

Колебаеш се дали да избереш бръснач, или класическа самобръсначка? Събрали сме всички ползи и недостатъци както за бръснача, така и за класическата самобръсначка. Прочети ги, за да разбереш кое е по-подходящо за теб.

прочети още

Любим човек има повод и за кратко време трябва да избереш перфектния подарък за него? Подготвили сме списък с висококачествени продукти за бръснене – 8 идеи за подарък за мъж, с които да зарадваш любим човек.

прочети още

В тази статия ще научиш всичко, което трябва да знаеш за маслото за брада: кога и как да използваш масло за брада, кои са основните му съставки и защо е толкова важно за добре поддържана и оформена брада!

прочети още

Страдаш от подкожни косми след бръснене? В тази статия ще научиш всичко за подкожните косми на лицето: какви са причините за появата им, какви са най-честите симптоми, как да ги различиш от обикновено акне и как да се справиш ефективно в борбата с подкожните косми.

прочети още

Афтършейвът е важна част от ритуала на мъжкото мокро бръснене. Научи главната функция, видовете афтършейв, съставките му, тяхното действие, както и как да нанесеш правилно афтършейва след бръснене.

прочети още

Спиране на кръв при бръснене - как да го направиш най-лесно? Почти всеки мъж се е порязвал при бръснене поне веднъж. Спирането на кървене при бръснене обикновено е доста лесно, прочети няколко бързи и лесни решения.

прочети още

Научи как да почистиш четка за бръснене с естествен косъм правилно, както и как да я съхраниш. Четката трябва да бъде старателно изплаквана след всяко бръснене.

прочети още

Все още търсиш перфектен Коледен подарък за мъж? В този блог пост ще откриеш интересни и оригинални идеи, с които наистина да зарадваш любим човек през празниците! Открий идеален подарък за мъж тук.

прочети още

Научи повече за професионалните продукти за бръснене на италианската марка Proraso. Как е възникнал бранда, кои продукти на Proraso можеш да закупиш и още много полезна информация ще откриеш в този блог пост.

прочети още