Акне или пъпки след бръснене? Научи как да се справяш с тях

07.06.2023 14:01:20

Акне или пъпки след бръснене? Научи как да се справяш с тях

Всеки се е сблъсквал с тях поне веднъж през живота си - акне или пъпки от врастнали косми след бръснене. Ако се чудиш какво представляват те, как се появяват и на какво се дължат, то тази статията е точно за теб.

Нищо не съсипва хубавото сутрешно бръснене повече от появата на малки червени подутини на лицето веднага след избръсването му. Независимо дали тези пъпчици се дължат на акне или друг козметичен проблем, несъмнено би искал да предотвратиш появата им в бъдеще!

Има три основни неща, които трябва да знаеш за тях:

  1. Най-вероятно това са врастнали косми, а не пъпки.
  2. В някои случаи може да се появи акне след бръснене. Няколко възможни причини за това са: замърсявания по ножчето на самобръсначката, използването на некачествена козметика за лице и бръснене, както и недостатъчно добра подготовка на лицето за бръсненето.
  3. Познаването на разликата между врастнали косми и акне е ключово за ефективното справяне с проблема.

Врастнали косми и акне - Каква е разликата?

Лесно е да сбъркаш врастналите косми с акне, тъй като и двете изглеждат по подобен начин и са болезнени при допир. Те обаче се появяват по две различни причини:

Врастнали косми: Врастналите косми се появяват, когато обръснатите косъмчета на брадата започнат да растат наново. Понякога те врастват в кожата, причиняват раздразнение на космените фоликули и водят до зачервяване и подуване.

Акне: Акнето се получава, когато порите на лицето се запушат с излишен себум или мъртви кожни клетки. Пъпките с бял връх и черните точки са лесно разпознаваеми, но истинският проблем сe появява тогава, когато те се възпалят и станат болезнени.

Идентифицирането на разликата между възпалени пъпки от акне и врастнали косми понякога може да бъде трудно. В случаите, в които пъпките се появяват само след бръснене, най-вероятно става дума за врастнали косми.

Съществува обаче и вероятност това все пак да е акне, причинено от бръснене. Неправилното бръснене може да доведе до появата на петна, които изглеждат неприятно и са болезнени.

Как бръсненето може да причини акне?

Акнето след бръснене може да се появи поради няколко причини:

1. Замърсени или стари ножчета за бръснене. Те могат да съдържат бактерии, които си пробиват път в кожата ти, когато острието докосва лицето. Не забравяй да сменяш ножчето си за бръснене на всеки пет бръснения, като 10 е абсолютният максимум.

2. Некачествени продукти за бръснене. Някои кремове и гелове за бръснене могат да раздразнят кожата, причинявайки подуване и възпаление, което се превръща в пъпка. За да намалиш обривите, трябва да потърсиш продукти, които са предназначени специално за мъже и не съдържат вредни аромати и оцветители.

3. Измиване на лицето с гореща вода след бръснене. За да предотвратиш замърсяването на кожата си след бръснене и появата на акне, трябва да затвориш порите на лицето, като го измиеш със студена вода.

Акне или врастнали косми?

Вече си сменил ножчето и си се сдобил с нова качествена козметика за бръснене, но все още получаваш обриви по лицето си след като се обръснеш? На какво може да се дължи това?

Това най-вероятно означава, че имаш врастнали косми. Провери дали допускаш някоя от следните грешки при бръснене:

1. Затъпено ножче. Както вече споменахме по-горе в статията, ножчетата за бръснене трябва да се сменят редовно. Ножчето на самобръсначката се затъпява бързо, което води до лошо бръснене и поява на врастнали косми. Тези врастнали косми може да се подуят и да причинят раздразнение, изглеждайки като малки възпалени пъпчици.

2. Пропускаш къпането преди бръснене. Взимането на душ с топла вода преди бръснене помага за отваряне на порите на лицето ти, което позволява да постигнеш чисто и гладко бръснене. Именно тогава е и подходящ момент да почистиш лицето си от замърсяванията, които са се натрупали.

Използването на сапун за ръце не е добра идея, защото той може да изсуши по-нежната и чувствителна кожа на лицето. 

Препоръчваме ти да използваш натурален почистващ гел за лице, като например този на Beviro, който съдържа 99% натурални съставки. Той отмива нежно всички замърсявания, като същевременно подхранва и хидратира кожата на лицето. Измивайки лицето с подходящ продукт, ще успокоиш раздразненията на кожата и ще предотвратиш появата на врастнали косми или акне след бръснене.

3. Лоша техника на бръснене. Бръсненето срещу посоката на растежа на косъма ще издърпа косъма от кожата и ще увеличи шанса да получиш неприятни врастнали косми, особено ако използваш самобръсначка с касетъчни ножчета.

Как да предотвратиш появата на врастнали косми и акне

Ако не си сигурен дали раздразненията по кожата на лицето след бръснене са акне, или просто врастнали косми, не се притеснявай. Голяма част от опциите за лечение могат да помогнат за справяне и с двата проблема.

1. Създай правилна рутина за грижа кожата на лицето. Правилното почистване, ексфолиране и хидратиране на кожата са от съществено значение за постигане на най-доброто възможно бръснене без акне или врастнали косми. Използвай продукти за лице, които не съдържат синтетични аромати и оцветители, за да избегнеш раздразнение на кожата.

2. Избери правилните пособия за бръснене. Най-добрият начин да избегнеш врастналите косми и акнето, е като изобщо не се бръснеш. Шегуваме се, разбира се. Много е важно да използваш правилните пособия за бръснене.

Препоръчваме ти да използваш класическа самобръсначка с едно острие, за да намалиш вероятността от появата на врастнали косми. Повече за класическата самобръсначка и класическото мокро бръснене с нея можеш да научиш тук.

3. Сменяй ножчетата си редовно. Не забравяй редовно да сменяш ножчетата си, тъй като използването на затъпени и стари ножчета причинява истински хаос по кожата на лицето.

4. Измивай самобръсначката/ бръснача си правилно. След всяко приплъзване на острието по кожата на лицето изплаквай с вода, за да премахнеш излишни остатъци и да осигуриш чисто и гладко бръснене. След като приключиш, остави острието под течаща гореща вода, за да го стерилизираш.

5. Използвай олио преди бръснене. Използването на малко количество олио преди бръснене е от ключово значение за постигането на перфектно и гладко бръснене. Не забравяй да избереш олио преди бръснене с максимално висококачествени и естествени съставки. Ще забележиш огромна разлика в начина, по който острието се плъзга без усилие по кожата. След бръснене използвай афтършейв лосион, балсам или одеколон, за да успокоиш кожата на лицето си.

6. Използвай продукти за лечение на акне. Ако страдаш от акне, не се колебай да използваш медицинска козметика за акнето си, за да го контролираш. Много по-лесно и комфортно е да се бръснеш на чисто лице, отколкото на лице, покрито с акне.

Заключение

Въпреки че бръсненето действително може да причини акне в някои случаи, много мъже често бъркат врастналите косми след бръснене с пъпки, причинени от акне. Истината е, че има много грешки, които е възможно да допуснеш по време на бръснене.

Добрата новина е, че са необходими само няколко лесни корекции в рутината ти на бръснене, за да постигнеш безупречно гладко бръснене без врастнали косми. С нови и чисти ножчета, правилни продукти за бръснене и добра подготовка и техника на бръснене можеш да се избръснеш идеално гладко.

При подготовката на тази статия бяха използване материали от Tiege.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Мокро Бръснене

Мокро Бръснене

Акне или пъпки след бръснене? Научи как да се справяш с тях

Как да се справяш с акне или пъпки след бръснене?

Каква е разликата между акне и пъпки от врастнали косми след бръснене? Питаш се защо се появяват и как можеш да предотвратиш появата им? Намери отговорите тук. Каква е разликата между акне и пъпки от врастнали косми след бръснене? Питаш се защо се появяват и как можеш да предотвратиш появата им? Намери отговорите тук. 2023-06-18T23:13:59+03:00 Акне или пъпки след бръснене? Научи как да се справяш с тях

<p><span>Всеки се е сблъсквал с тях поне веднъж през живота си - </span><strong>акне или пъпки от врастнали косми след бръснене</strong><span>. Ако се чудиш какво представляват те, как се появяват и на какво се дължат, то тази статията е точно за теб.</span></p> <p><span>Нищо не съсипва хубавото сутрешно бръснене повече от появата на малки червени подутини на лицето веднага след избръсването му. Независимо дали тези пъпчици се </span><strong>дължат на акне или друг козметичен проблем</strong><span>, несъмнено би искал да предотвратиш появата им в бъдеще!<br /></span><br /><span>Има </span><strong>три основни неща</strong><span>, които трябва да знаеш за тях:</span></p> <ol> <li aria-level="1"><span>Най-вероятно това са </span><strong>врастнали косми</strong><span>, а не пъпки.</span></li> <li aria-level="1"><span>В някои случаи може да се появи </span><strong>акне след бръснене</strong><span>. Няколко възможни причини за това са: замърсявания по ножчето на самобръсначката, използването на некачествена козметика за лице и бръснене, както и недостатъчно добра подготовка на лицето за бръсненето.</span></li> <li aria-level="1">Познаването на <strong>разликата между врастнали косми и акне</strong><span> е ключово за ефективното справяне с проблема.</span></li> </ol> <h4><span>Врастнали косми и акне - Каква е разликата?<br /><br /></span></h4> <p><span>Лесно е да сбъркаш врастналите косми с акне, тъй като и двете изглеждат по подобен начин и са болезнени при допир. </span><strong>Те обаче се появяват по две различни причини:</strong></p> <p><strong>Врастнали косми:</strong><span> Врастналите косми се появяват, когато обръснатите косъмчета на брадата започнат да растат наново. Понякога те врастват в кожата, причиняват раздразнение на космените фоликули и водят до зачервяване и подуване.</span></p> <p><strong>Акне:</strong><span> Акнето се получава, когато порите на лицето се запушат с излишен себум или мъртви кожни клетки. Пъпките с бял връх и черните точки са лесно разпознаваеми, но истинският проблем сe появява тогава, когато те се възпалят и станат болезнени.</span></p> <p><span>Идентифицирането на разликата между възпалени пъпки от акне и врастнали косми понякога може да бъде трудно. В случаите, в които пъпките се появяват </span><strong>само след бръснене</strong><span>, най-вероятно става дума за врастнали косми.</span></p> <p><span>Съществува обаче и вероятност това все пак да е акне, причинено от бръснене. Неправилното бръснене може да доведе до появата на петна, които изглеждат неприятно и са болезнени.</span></p> <h4><span>Как бръсненето може да причини акне?<br /><br /></span></h4> <p><strong>Акнето след бръснене </strong><span>може да се появи поради няколко причини:</span></p> <p>1.<strong> Замърсени или стари ножчета за бръснене.</strong><span> Те могат да съдържат бактерии, които си пробиват път в кожата ти, когато острието докосва лицето. Не забравяй да сменяш ножчето си за бръснене на всеки пет бръснения, като 10 е абсолютният максимум.</span></p> <p>2<strong>. Некачествени продукти за бръснене.</strong><span> Някои кремове и гелове за бръснене могат да раздразнят кожата, причинявайки подуване и възпаление, което се превръща в пъпка. За да намалиш обривите, трябва да потърсиш продукти, които са предназначени специално за мъже и не съдържат вредни аромати и оцветители.<br /></span><span><br />3. <strong>Измиване на лицето с гореща вода след бръснене.</strong> За да предотвратиш замърсяването на кожата си след бръснене и появата на акне, трябва да затвориш порите на лицето, като го измиеш със студена вода.</span></p> <h4><span>Акне или врастнали косми?<br /><br /></span></h4> <p><span>Вече си сменил ножчето и си се сдобил с нова качествена козметика за бръснене, но все още получаваш обриви по лицето си след като се обръснеш? На какво може да се дължи това?<br /></span><span><br /><strong>Това най-вероятно означава, че имаш врастнали косми.</strong> Провери дали допускаш някоя от следните грешки при бръснене:<br /></span></p> <p>1. <strong>Затъпено ножче.</strong><span> Както вече споменахме по-горе в статията, <a title="Ножчета за бръснене" href="https://shave.bg/category/nojcheta-za-brasnene" target="_blank" rel="noopener">ножчетата за бръснене</a> трябва да се сменят редовно. Ножчето на самобръсначката се затъпява бързо, което води до лошо бръснене и поява на врастнали косми. Тези врастнали косми може да се подуят и да причинят раздразнение, изглеждайки като малки възпалени пъпчици.</span></p> <p>2. <strong>Пропускаш къпането преди бръснене.</strong><span> Взимането на душ с топла вода преди бръснене помага за отваряне на порите на лицето ти, което позволява да постигнеш чисто и гладко бръснене. Именно тогава е и подходящ момент да </span><strong>почистиш лицето си от замърсяванията</strong><span>, които са се натрупали.<br /></span><span><br /></span><span>Използването на сапун за ръце не е добра идея, защото той може да изсуши по-нежната и чувствителна кожа на лицето.&nbsp;<br /></span><span><br />Препоръчваме ти да използваш <strong>натурален почистващ гел за лице, като например <a title="Натурален почистващ гел за лице Beviro" href="https://shave.bg/product/naturalen-pochistvasht-gel-za-lice-beviro-250-ml" target="_blank" rel="noopener">този на Beviro</a></strong>, който съдържа 99% натурални съставки. Той отмива нежно всички замърсявания, като същевременно подхранва и хидратира кожата на лицето. Измивайки лицето с подходящ продукт, <strong>ще успокоиш раздразненията на кожата</strong> и ще предотвратиш появата на врастнали косми или акне след бръснене.</span></p> <p><a href="https://shave.bg/product/naturalen-pochistvasht-gel-za-lice-beviro-250-ml" target="_blank" rel="noopener" title="Натурален почистващ гел за лице Beviro, 250 ml"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/gel-za-lice.jpg" width="350" height="350" /></a><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/gel-za-pochistvane.jpg" width="350" height="350" /></p> <p><span>3.<strong> Лоша техника на бръснене.</strong> Бръсненето срещу посоката на растежа на косъма ще издърпа косъма от кожата и ще увеличи шанса да получиш неприятни врастнали косми, особено ако използваш самобръсначка с касетъчни ножчета.</span></p> <h4><span>Как да предотвратиш появата на врастнали косми и акне<br /><br /></span></h4> <p><span>Ако не си сигурен дали раздразненията по кожата на лицето след бръснене са акне, или просто врастнали косми, не се притеснявай. Голяма част от опциите за лечение могат да <strong>помогнат за справяне и с двата проблема.</strong></span></p> <p>1. <strong>Създай правилна рутина за грижа кожата на лицето.</strong><span> Правилното почистване, ексфолиране и хидратиране на кожата са от съществено значение за постигане на най-доброто възможно бръснене без акне или врастнали косми. Използвай продукти за лице, които не съдържат синтетични аромати и оцветители, за да избегнеш раздразнение на кожата.</span><span></span></p> <p><span>2.<strong> Избери правилните пособия за бръснене. </strong>Най-добрият начин да избегнеш врастналите косми и акнето, е като изобщо не се бръснеш. Шегуваме се, разбира се. Много е важно да използваш правилните пособия за бръснене.<br /></span><span><strong><br /></strong>Препоръчваме ти да използваш <a title="Класически самобръсначки" href="https://shave.bg/category/samobrasnachki?vid-samobrasnachka=klasicheska-samobrasnachka" target="_blank" rel="noopener"><strong>класическа самобръсначка</strong></a> с едно острие, за да намалиш вероятността от появата на врастнали косми. <strong>Повече за класическата самобръсначка и класическото мокро бръснене с нея можеш да научиш <a title="Мокро бръснене" href="https://shave.bg/article/mokro-brasnene" target="_blank" rel="noopener">тук</a>.</strong></span></p> <p><span><strong><a href="https://shave.bg/product/klasicheska-samobrasnachka-muhle-zatvoren-greben-drajka-ot-hromiran-metal" target="_blank" rel="noopener" title="Класическа самобръсначка M&Uuml;HLE, затворен гребен, дръжка от хромиран метал"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/samobrasnachka-muhle.jpg" width="350" height="437" /></a><a href="https://shave.bg/product/klasicheska-samobrasnachka-muhle-zatvoren-greben-drajka-ot-paren-yasen" target="_blank" rel="noopener" title="Класическа самобръсначка M&Uuml;HLE, затворен гребен, дръжка от парен ясен"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/klasiceska-samobrasnacka-muhle-zatvoren-greben-drazka-ot-paren-asen.jpeg" width="424" height="424" /></a></strong></span></p> <p>3.<strong> Сменяй ножчетата си редовно.</strong><span> Не забравяй редовно да сменяш ножчетата си, тъй като използването на затъпени и стари ножчета причинява истински хаос по кожата на лицето.</span><span></span></p> <p>4. <strong>Измивай самобръсначката/ бръснача си правилно.</strong><span> След всяко приплъзване на острието по кожата на лицето изплаквай с вода, за да премахнеш излишни остатъци и да осигуриш чисто и гладко бръснене. След като приключиш, остави острието под течаща гореща вода, за да го стерилизираш.</span></p> <p>5.<strong> Използвай олио преди бръснене.</strong><span> Използването на малко количество </span><a title="Олио за преди бръснене Taylor of Old Bond Street, сандалово дърво" href="https://shave.bg/product/olio-za-predi-brasnene-taylor-of-old-bond-street-sandalovo-darvo" target="_blank" rel="noopener"><strong>олио преди бръснене</strong></a><span> е от ключово значение за постигането на перфектно и гладко бръснене. Не забравяй да избереш олио преди бръснене с максимално висококачествени и естествени съставки. Ще забележиш огромна разлика в начина, по който острието се плъзга без усилие по кожата. След бръснене използвай </span><strong><a title="Афтършейв лосиони" href="https://shave.bg/category/aftarsheyv-losion" target="_blank" rel="noopener">афтършейв лосион</a>, <a title="Афтършейв балсами" href="https://shave.bg/category/balsam-za-sled-brasnene" target="_blank" rel="noopener">балсам</a> или <a title="Одеколони Beviro" href="https://shave.bg/category/aftarsheyv-losion?vendors=beviro" target="_blank" rel="noopener">одеколон</a></strong><span>, за да успокоиш кожата на лицето си.</span></p> <p><span>6.<strong> Използвай продукти за лечение на акне.</strong> Ако страдаш от акне, не се колебай да използваш медицинска козметика за акнето си, за да го контролираш. Много по-лесно и комфортно е да се бръснеш на чисто лице, отколкото на лице, покрито с акне.</span></p> <p><a href="https://shave.bg/category/aftarsheyv-losion?vendors=beviro" target="_blank" rel="noopener" title="Одеколони за след бръснене Beviro"><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/odekoloni-beviro.jpg" width="400" height="400" /></span></a></p> <h4><span>Заключение<br /><br /></span></h4> <p><span>Въпреки че бръсненето действително може да причини акне в някои случаи, много мъже често </span><strong>бъркат врастналите косми след бръснене с пъпки, причинени от акне</strong><span>. Истината е, че има много грешки, които е възможно да допуснеш по време на бръснене.<br /></span><span><br /></span><span>Добрата новина е, че са необходими само няколко лесни корекции в рутината ти на бръснене, за да постигнеш </span><strong>безупречно гладко бръснене без врастнали косми</strong><span>. С нови и чисти ножчета, правилни продукти за бръснене и добра подготовка и техника на бръснене можеш да се избръснеш идеално гладко.</span></p> <p><span>При подготовката на тази статия бяха използване материали от <a href="https://www.tiege.com/blogs/news/can-you-get-acne-from-shaving" target="_blank" rel="noopener">Tiege</a>.</span></p> <p><span></span></p>

Сравнение на продукти