Как брадата ти да порасне: Основополагащ наръчник

07.06.2023 13:11:38

Как брадата ти да порасне: Основополагащ наръчник

Отглеждането и поддръжката на здрава и плътна брада е истинско изкуство - но не трябва да е трудно.

Този основополагащ наръчник ще ти даде подробна информация относно това, как да подпомогнеш растежа на брадата си, независимо дали пускаш брадата си за първи път, или вече имаш опит в отглеждането ѝ.

Знаем, че ще ти бъде интересно, затова нека започваме.

Преди съществената част на статията, сме ти приготвили няколко обобщени стъпки, с които ще подпомогнеш растежа на брадата си:

 1. Постави си цел колко дълга искаш да бъде брада ти.
 2. Използвай масло за брада или балсам за брада, за да успокоиш сърбежа по време на растежа ѝ.
 3. Имай търпение - на брадата са ѝ нужни поне 30 дни, за да има видим ефект.
 4. Правилната грижа за тялото има положителен ефект върху растежа на брадата.
 5. Ключови за растежа на здрава брада са и добрият сън, спортът и правилното хранене.
 6. След 30-тия ден подкъси брадата си точно над адамовата ябълка.
 7. За разресване използвай четка за брада с косъм от глиган, която ексфолира кожата под брадата.
 8. Използвай ножица за подкъсяване на космите, които са по дълги от останалата част на брадата.
 9. Не взимай прибързани решения относно брадата си.
 10. Ако се нуждаеш от съвет, ние от Shave.bg винаги сме насреща.

Колко време отнема на брадата ти да порасне?

 • Средно, космите на брадата растат с малко над сантиметър на месец.
 • На брадата ти са ѝ нужни между 2 и 4 месеца, за да порасне на дължина и да достигне пълния си потенциал.
 • Проучвания показват, че една брада би пораснала до дължина от 91 см, ако не бъде подкъсявана.
 • Една брада достига максималния си растеж в рамките на 6 години.

Често срещани митове относно растежа на брадата

Има много митове, що се касае до отглеждането на брадата. Нека разбием най-често срещаните от тях:

Мит № 1: Бръсненето кара брадата ти да расте по-бързо.

Реалност: Няма научни доказателства, които да показват, че бръсненето кара брадата ти да расте по-бързо. Бръсненето единствено премахва брадата ти. Само времето и генетиката са отговорни за растежа на брадата.

Мит № 2: Брадата не е подходяща за лятото - ще ти бъде твърде горещо.

Реалност: Брадата помага за отблъскване на UV слънчевите лъчи и не позволява да достигат до лицето ти. Също така, дългата брада поддържа въздушен поток, което означава, че лицето под брадата не се поти.

Мит № 3: Брадата сърби.

Реалност: Нормално е да има сърбеж още в началото на растежа на брадата, който след това обаче бързо отшумява. Сърбежът се среща рядко и ако го има, той идва от неправилната поддръжка на самата брада и кожата на лицето под нея.

Мит № 4: Брадите са мръсни.

Реалност: Може би си чел, че брадите задържат различни замърсявания. Е, това е валидно за почти всички части от нашето тяло. Използвай натурален шампоан за брада, за да поддържаш брадата си чиста. Проблемът е решен.

Мит № 5: Колкото по-голяма и дълга брадата, толкова по-добре.

Реалност: Най-подходящата за теб брада е тази, с която се чувстваш и изглеждаш добре. Брадата не е показател за мъжественост.

Фактори, които влияят на възможността да пуснеш брадата си

Генетично предразположение

Видът, дължината и обемът на брадата са тясно обвързани с гените ти. Всъщност, това е и най-значимият фактор, който определя как изглежда брадата на всеки мъж. Въпреки че брадата ти може да не расте точно както при баща ти или дядо ти, гените, които определят обема, цвета и крайната ѝ дължина са генетично предразположени и идват от предците ти.

Възраст

Възрастта е фактор, който определя скоростта на растеж на брадата. Мъжете обикновено започват да образуват окосмяване по лицето около 13-годишна възраст. Обикновено най-обилният и най-бърз растеж на брадата се случва между 25 и 35-годишна възраст. С напредване на възрастта темпът на растеж намалява.

Тестостерон

По-високите нива на тестостерон предизвикват по-силно окосмяване по лицето и тялото. Прекалено високите нива обаче са предпоставка за оплешивяване заради дихидротестостерон. Ако се чудиш защо доста често мъже с дълги бради са плешиви, най-вероятно се дължи точно на това.

По-ниските нива на тестостерон, според проучвания, са както генетично предразположени, така и повлияни от околната среда.

Упражнения

Спортуването, в специалност вдигането на тежести, помага за повишаване нивата на тестостерона. Най-ефективни са комплексните упражнения, които тренират множество мускулни групи, като например лицеви опори, набирания, клекове, мъртва тяга, гребане и др. Ако нямаш опит във вдигането на тежести, започни тренировки с треньор, който да ти покаже как да изпълняваш упражненията правилно. Лошата форма по време на тренировки води до наранявания. Ако до момента си водил заседнал начин на живот, можеш да се консултираш с лекар, преди да започнеш.

Хранителен режим

Правилният хранителен режим, богат на протеини, витамини и минерали, помага за поддържането на брадата здрава. Хранителните вещества ѝ позволяват да увеличи максимално потенциала си за растеж. 

Косата и космите се състоят от протеини, затова е важно да набавяш достатъчно количество качествен протеин в диетата си. Липсата на протеин от своя страна може да доведе до по-слаби и накъсани косми на брадата.

Витамините B, C и D, както и цинкът и желязото също играят важна роля в поддържането на здрава и дълга брада.

Пълноценен сън

Пълноценният 8-часов сън подобрява качеството на брадата, както и темпа ѝ на растеж. Температурата на тялото се понижава по време на сън, което води до повишено кръвообращение, включително циркулация до космените фоликули и техните корени. Колкото повече хранителни вещества успеят да достигнат космения фоликул и корените му, толкова по-добре за растежа на брадата.

Стрес

Често казваме, че “ще ни опада косата от стрес” - и това не е само израз. Стресът отслабва имунната система, което от своя страна води и до отслабен растеж на брадата и косата.

Тютюнопушене

Опасностите от тютюнопушенето за здравето са много, но един от рисковете, за който може да не си чувал, е, че пушенето може да доведе до косопад, включително и на брадата.

Какво трябва да знаеш за процеса по пускане на брада

Средностатистическият мъж има 30 000 косъма брада по лицето си, като всяко косъмче се различава от другото. Някои растат бързо, други бавно, а някои растат къдрави и малко странни. Освен това, брадата е различна по цялото лице, в зависимост от това от къде е пораснала.

Космите по лицето се разделят на пет различни области:

 1. Мустаци - това е брадата над горната устна
 2. Космите на брадата, които се намират директно под долната устна
 3. Козя брадичка - намира се по предната част на брадичката, над линията на челюстта и се разширява към бузите
 4. Странични бакенбарди - това са космите по бузите над линията на челюстта
 5. Врат - всичко, което расте под линията на челюстта

Космите по лицето растат по различен начин във всяка от петте области и брадата рядко расте равномерно. Това става особено забележимо около две до шест седмици след пускането на брада, когато брадата не просто е набола, а вече започва да се оформя. В този етап на растеж е нормално брадата да е неравномерна и разпокъсана.

Начинът на растеж на брадата е различен за всеки мъж и е строго субективен спрямо възрастта и генетиката на човека. Освен това, космите на брадата, растящи в различните области на лицето, са и със своя собствена уникална дължина, която отново варира при различните хора. Това е и причината, поради която някои мъже имат възможност да пуснат дълги мустаци, а други - не.

По-голямата част от обема и формата на брадата всъщност се дължи на космите, които растат на врата. Обикновено те имат тенденция да растат малко по-бързо от останалата част на брадата и са с най-дългата дължина от всичките пет области.

За да навлезем още малко по-дълбоко в темата, нека разгледаме набързо и трите фази на растеж на брадата.

Фази на растеж на брадата

Растежът на косата, включително и на брадата, се състои от три фази - анагенна, катагенна и телогенна. 

Анагенна фаза

Анагенната фаза представлява непрекъснатото делене на клетките в корена на космения фоликул, което всъщност е фазата на растеж на косата и космите на брадата. Тази фаза обикновено е с продължителност между 2 и 6 години. Продължителността на анагенната фаза на всеки човек е различна и зависи от твоето ДНК. По време на тази фаза, косата може да порасне с 1,27 см. или повече месечно.

Катагенна фаза

Това е най-кратката от трите фази и представлява преходната част от цикъла, като обикновено продължава от две до три седмици. По време на тази фаза растежът на косата спира и космените нишки се отделят от космените фоликули, прикрепяйки се към кожата. Косата, която се намира в катагенна фаза, е спряла да расте и вече не е в активна фаза. Също така, спира и кръвоснабдяването към космите.

Телогенна фаза

През тази фаза новата коса изтласква старата и предизвиква косопад. Докато старата коса пада, фоликулът се връща обратно към анагенна фаза, за да започне цикъла на растеж наново. Телогенната фаза обикновено продължава от два до четири месеца.

Кои храни да включиш към хранителния си режим, за да подпомогнеш растежа на брадата

Брадата е продължение на твоето тяло, което означава, че нейното здраве и състояние се намира в тясна връзка със здравето на организма ти.

Ето какви храни може да включиш в хранителния си режим, за да подпомогнеш растежа на брадата:

Сладки картофи - високо съдържание на бета-каротин. Той се превръща във витамин А, което води до по-висок растеж на клетките в космите на брадата.

Стриди - един от най-добрите източници на цинк. Цинкът е важен минерал, който помага на клетките, отговорни за изграждането на космите. Стридите са и чудесен източник на протеини.

Яйца - богати на белтъчини. Те са естествен източник на биотин - добре позната добавка, укрепваща косата и насърчаваща растежа ѝ. Яйцата са богати и на минерали като желязо, калций и цинк.

Спанак - богат на калций, желязо, магнезий, протеини и калий. Всички те допринасят за здравословния растеж на брадата. Спанакът може да се яде суров, сотиран и върви добре в смутита.

Канела - подпомага притока на кислород към космените фоликули. Може да я добавиш в овесени ядки, протеинови шейкове или в други ястия, в които е необходима щипка сладост. Канелата е подправка, която върши чудеса дори в малки количества, препоръчваме да я използваш по малко.

Черен дроб - богат на протеини, желязо и биотин.

Храни богати на биотин: 

 • Ядки - например бадеми, фъстъци и орехи
 • Соя и други бобови растения
 • Пълнозърнести храни
 • Банан
 • Карфиол
 • Гъби

Кратка информация за биотина:

Косата, кожата и ноктите са изградени от кератин. Доказано е, че биотинът подобрява кератиновата инфраструктура на организма. Изследванията за прякото въздействие на биотина върху растежа на косата са ограничени.

Въпреки това, добавянето на храни с високо съдържание на биотин към твоя хранителен режим няма да навреди. Биотинът се предлага и като хранителна добавка, но по всяка вероятност ще успееш да си го набавяш в достатъчно количество и от храната.

Подкъсяване и оформяне на брадата, растяща по врата

Когато мине около месец откакто започнеш да си пускаш брада, най-вероятно тя ще бъде най-гъста и обемна на врата ти. Освен ако не си Брад Пит, Дейвид Бекъм или Адам Лавин, по-добре оформи брадата си, за да се освежиш.

Дори да пускаш дълга брада, ти препоръчваме да я подкъсяваш и оформяш регулярно.

Ето как да го направиш:

 1. Използвай електрически тример за брада, класическа самобръсначка или бръснач (препоръчваме ти да опиташ с бръснач тип Shavette).
 2. Вземи показалеца и средния си пръст и ги дръж заедно, постави ги на врата, като средния пръст трябва да докосва горната част на адамовата ябълка. Мястото, което докосва показалецът, е мястото, на което главата са свърза с врата. Именно там е и линията, която търсиш.
 3. Следвай формата на челюстта си и обръсни всичко, което се намира под линията.
 4. Външните ръбове можеш да подкъсиш като започнеш от бакенбардите и стигнеш до долната линия. 
 5. Обръсни всичко, което се намира под новосформираната линия.
 6. Внимавай да не обръснеш брадата над линията, тъй като от там идва обема на брадата ти. Подрязването на брадата по-високо изглежда добре само при по-къса брада.

Кога можеш да спреш да бръснеш брадата по врата?

Моментът, в който трябва да повдигаш брадата си, за да оформиш линията под нея, е моментът, в който можеш да спреш да подкъсяваш тази част на брадата, тъй като тя вече няма да е видима. Достатъчно е веднъж месечно да посещаваш любимия си барбер или да оформяш и поддържаш брадата си в домашния условия.

Подкъсяване на брадата в областта на бузите

Не всеки има нужда от подкъсяване на брадата в областта на бузите. При много мъже окосмяването по бузите расте най-бавно, така че му дай достатъчно време, за да се появи и да видиш как се оформя линията по бузите.

Препоръчваме да оставиш брадата си да расте поне 3 месеца, преди да подкъсяваш окосмяването по бузите. Добро правило, което можеш да следваш, е да оставиш линията на брадата по бузите по-висока, отколкото смяташ, че би трябвало да бъде. Ако свалиш линията прекалено ниско, то брадата ти няма да изглежда добре, затова следвай това простичко правило.

Ето как да подкъсиш брадата в областта на бузите:

 1. Използвай електрически тример за брада, класическа самобръсначка или бръснач.
 2. Намери точката, в която бакенбардът и началото на брадата по бузите се срещат.
 3. Направи линия от тази точка до долния ъгъл на устните си. Това е линията, по която трябва да подкъсяваш. Можеш да използваш молива за очи на приятелката си, ако искаш да нарисуваш линията, или можеш просто да я начертаеш мислено. Друг вариант е да използваш шаблон за оформяне на брада.
 4. Премахни всички излишни косми, които се намират над тази линия.

Ако по погрешка подкъсиш брадата си под линията, не се паникьосвай. Просто я оформи симетрично и от двете страни и тя ще порасне отново.

Грижа за брадата

Доста често мъжете, които пускат брадата си, забравят, че грижата за нея е от съществено значение. За да бъде една брада дълга, мека и обемна, тя има нужда от допълнителна поддръжка, като например използване на масло или балсам за брада

Ако неглижираш брадата си и грижата за нея, това може да доведе до различни проблеми, като пърхот на брадата (което всъщност е следствие от недостатъчна хидратация и липса на естествен себум), накъсани или цъфнали косъмчета на брадата и суха кожа на лицето под брадата.

Грижата за брадата може да се раздели основно на две части - под душа и пред огледалото.

Грижа за брадата под душа

Душът е мястото, на което се полагат основите към по-здрава и по-дълга брада.

Използвай натурален шампоан за брада, за да омекотиш и хидратираш брадата си и да я подготвиш за по-лесно разресване.

Важно е да знаеш, че косата на главата и брадата се различават, ето защо се налага употребата на специализиран шампоан за брада. Прочети повече в този блог пост.

В идеалния случай, измивай брадата си на всеки 2 до 3 дни, но ако забележиш че се зацапва по-често, можеш да използваш шампоана за брада и ежедневно, стига да е достатъчно щадящ.

Грижа за брадата пред огледалото

След като си овладял грижата за брадата под душа, е време да се захванеш и с грижата пред огледалото. Ще те запознаем с няколко есенциални продукта за поддръжка на брадата в домашни условия:

Натурален бустер за растеж на брадата:

Няма продукт, който да накара брадата ти да порасне за един месец, но с бустера за растеж на брадата Beviro, несъмнено ще ускориш процеса. Растежът на брадата зависи разбира се преди всичко от генетика, грижа и търпение.

Може би се питаш как действа бустера. Ние с радост ще споделим.

Бустерът е ефективен благодарение на съдържащите се в него кресатин, гуарана и биотин.

Кресатинът се получава чрез извличане на екстракт от билката воден кресон. Той стимулира растежа на брадата, освежава космените влакна, активира и удължава фазата на растеж на брадата и укрепва косъмчетата в корените. Освен това той осигурява хранителни вещества като цинк и магнезий и помага срещу стареенето на косата.

Гуараната от своя страна хидратира кожата, поддържа брадата гъста и здрава. Семената от гуарана съдържат два пъти повече кофеин, отколкото се намират в зърната на кафето. Именно кофеинът подобрява кръвообръщението, което подпомага растежа на брадата.

Бустерът също така съдържа биотин, който доставя енергия на брадата и придава обем на по-слабо изразените бради.

Дори най-хубавата брада не е пораснала за един ден

Имай търпение, брадата расте бавно, тъй като много други фактори оказват влияние върху растежа ѝ. 

Освен активните съставки, които изброихме по-горе, бустерът съдържа и етерични масла като масло от бергамот и масло от сандалово дърво, както и подхранващи масла - рициново и арганово. Добавена е и хиалуронова киселина, за максимален подхранващ ефект.

За кого е подходящ бустерът?

Бустерът за растеж на брадата е подходящ за мъже, които вече имат брада, която обаче расте неравномерно. Ако си момче, на което брадата му тепърва започва да расте, бустерът няма да ти помогне.

Подхранващи продукти за брада

Маслото за брада е вечната класика в колекцията на всеки себеуважаващ се мъж, който поддържа брадата си. Кожата произвежда себум, който действа като естествен хидратант на брадата, но когато измиваш лицето и брадата си, себумът намалява. Ето защо е важно да използваш масло за брада, което допълнително ще хидратира кожата и брадата, така че тя да бъде подхранена и лесна за оформяне.

Маслото за брада на Beviro минимизира сърбежа, което го прави подходящо както за дълга, така и за по-къса брада, която е в процес на растеж. То осигурява блясък и приятен аромат. Изработено е от висококачествени масла, а именно: оризово, бадемово, масло от авокадо, масло от жожоба и рициново масло.

Предлага се в два различни неустоими аромата:

 • Bergamia Wood - мъжествен дървесен аромат с нотки на бор, кедър и бергамот.
 • Honkatonk Vanilla - сладък и приятен аромат на ванилия, зърна тонка и Пало Санто (свято дърво).

Стилизиращи продукти за брада

За да изглежда брадата ти завършена и по-обемна ти препоръчваме да използваш балсам за брада, който хидратира, подхранва и стилизира.

Балсамът за брада на Beviro е подходящ за по-дълга брада, тъй като придава лек стайлинг, благодарение на восъка от канделина.


Ако имаш дълъг и закачлив мустак, можеш да го оформиш и с вакса за брада Подходяща е за всеки, който има нужда от безупречно оформени брада и мустак и нанасяне на финални щрихи при стилизирането.

Есенциални продукти за грижа за брадата

Използването на инструменти за поддръжка на брадата е от съществено значение за растежа и цялостния вид на брадата. Ето и най-важните от тях:

Гребен за брада

Гребенът за брада е най-разпространеният инструмент за грижа за брадата, но има няколко неща, за които трябва да внимаваш при избора на такъв. Традиционните гребени обикновено нямат достатъчно ширина между зъбците, дори от широката им страна, което не позволява на гребена да мине удобно през брадата. Пластмасовите и металните гребени от своя стана наелектризират брадата и я правят да изглежда сякаш не си положил никакви усилия да я стилизираш.

Ето защо ти препоръчваме този гребен за брада, изработен от крушово дърво. Благодарение на двете ширини на зъбците, можеш да започнеш с грубо разресване и след това да преминеш към по-фино разплитане. Компактните му размери позволяват да ти е под ръка през цялото време.

Четка за брада с косъм от глиган

Косъмът от глиган е предпочитан при направата на четки за брада. Може би ще се запиташ с какво той е по-добър от синтетичния косъм? Ние с радост ще ти отговорим. 

Косъмът от глиган е достатъчно силен, за да разплете брадата ти и същевременно достатъчно мек, за да не надраска кожата на лицето под нея. Твърдите влакна на косъма от глиган стимулират себума, който произвежда кожата на лицето, и го разпределя по дължината на брадата. По този начин, косъмът на брадата е чист, здрав, лъскав и защитен.

Разгледай четката за брада на Beviro с косъм от глиган, чиято дръжка е изработена от крушово дърво. Освен че е много стилна тя е и издръжлива и устойчива.

Ножица за подкъсяване на брадата

Космите на брадата растат неравномерно, което налага използването на ножица за оформяне и подкъсяване на брадата. С помощта на ножицата за брада на немския бранд MÜHLE можеш да подстригваш както брадата си, така и да поддържаш останалото окосмяване по лицето си. Заобленият ѝ връх осигурява безопасност при подстригване. Тя е компактна и лесна за употреба.

Сешоар

Да, правилно ни чу. Топлината от сешоара може да помогне в укротяването на брадата. Ако брадата ти не расте в желаната посока или имаш вълни, които не ти харесват, лесно можеш да оформиш брадата си с помощта на сешоар и кръгла четка за коса.

Какви проблеми можеш да срещнеш по време на процеса на растеж на брада?

Сърбеж по време на растеж

Вярваме, че почти всеки мъж е изпитвал сърбеж при растежа на нова брада. Той се получава, защото при бръснене на брадата под ъгъл, косъмчетата остават с остри връхчета. Когато брадата започне да расте, тези връхчета бодат кожата и причиняват сърбеж. Обикновено сърбежа трае около една до две седмици и отшумява, когато брадата стане по-дълга.

За да предотвратиш сърбежа и да омекотиш космите на брадата, използвай масло за брада още от първия ден. По този начин ще облекчиш сърбежа още в ранния етап на растеж на брадата.

Сърбеж при по-дълга брада

Сърбежа при пораснала и дълга брада се дължи на прекомерна сухота на кожата и на космите на брадата.

Използвай щадящ шампоан за брада, като този на Beviro, за да омекотиш брадата си още при самото почистване. Шампоанът за брада почиства брадата, хидратира и подготвя за по-лесно разресване.

След измиване на брадата, използвай масло за брада, което хидратира допълнително и оставя неустоим аромат. За един перфектен завършек препоръчваме употребата на гребен и четка за брада, с помощта на които да разнесеш маслото по-равномерно по цялата брада и да ексфолираш кожата на лицето под брадата.

Пърхот по брадата

Наличието на така наречения “пърхот по брадата” се дължи на недостатъчна грижа за кожата под брадата. Един начин да се справиш с този проблем е да ексфолираш кожата на лицето, използвайки качествена четка за брада с косъм от глиган. След това препоръчваме да измиеш брадата си с шампоан за брада и за завършек да я омекотиш с масло или балсам за брада.

Вълнообразна брада

Някои бради растат прави, други - къдрави, а трети - вълнообразни. Справянето с вълнообразна брада е лесно. Ще са ти нужни сешоар и кръгла четка за коса.

Нанеси масло за брада върху брадата, за да я предпазиш от топлината на сешоара. Използвай кръглата четка за да навиеш космите на брадата в посока, обратна на вълните, които искаш да премахнеш, и насочи сешоара към четката. Издърпай четката надолу. Така ще изправиш брадата си. След като премахнеш нежеланите вълни, използвай студената степен на сешоара, за да фиксираш брадата.

Рехав мустак

Може би не знаеш, но вдлъбнатината над средата на устните се нарича филтрум. Той се образува още в утробата. Много учени смятат, че това е точката, в която различните части на лицето се събират. Ето защо е по-трудно на това място да израсте плътна и гъста брада. Бъди търпелив и не се отказвай. С времето мустаците ти ще се оформят напълно.

Разпокъсана брада и "плешиви петна" по брадата

Напълно нормално е брада, която е на 30 дена,  да има “плешиви петна”. Колкото по-дълго време оставиш брадата си да расте, толкова по-добре ще изглежда тя. Когато е по-дълга, можеш да я оформиш, така че да покриеш по-рехавите участъци.

Също така е добре да знаеш, че растежът на брадата при повечето мъже започва истински едва на 25 годишна възраст.

Заключение

В заключение можем да обобщим 5 ключови стъпки, които е важно да следваш в процеса на растеж на брадата си:

 1. Постави си цел - Растежът на брадата изисква търпение, а първите дни могат да бъдат разочароващи. Затова препоръчваме да имаш ясна цел, каква брада желаеш да си пуснеш.
 2. Бъди търпелив - Най-често отнема поне 30 дни, за да добиеш представа с какъв тип брада разполагаш. През тези 30 дни не я подрязвай и не прави нищо специално. На една брада са ѝ нужни около два до четири месеца, за да добие обем.
 3. Поддържай краищата на брадата си - По време на растежа брадата ти се покачва по бузите и слиза надолу по врата. Важно е да поддържаш линията на бузите си малко по-високо отколкото смяташ, че трябва да е, а линията на врата - по-ниско.
 4. Използвай масло за брада още в началото, за да избегнеш сърбежа, който се появява при растежа и да омекотиш вече пораснала брада.
 5. Не сравнявай брадата си с тази на други. Може да имаш модел за подражание, но въпреки това помни, че всяка брада е индивидуална. Съсредоточи се върху вида на твоята и ще видиш, че ще ти хареса.

При подготовка на тази статията са използвани материали от Bearbrand.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Брада и Грууминг

Брада и Грууминг

Как брадата ти да порасне: Основополагащ наръчник

Питаш се как да порасне брадата ти? Научи всичко тук

От Shave.bg подготвихме основополагащ наръчник, в който ще научиш всичко за това, как да пуснеш дълга и гъста брада. Научи всички аспекти от процеса на растежа. От Shave.bg подготвихме основополагащ наръчник, в който ще научиш всичко за това, как да пуснеш дълга и гъста брада. Научи всички аспекти от процеса на растежа. 2023-06-18T23:08:11+03:00 Как брадата ти да порасне: Основополагащ наръчник

<p><span>Отглеждането и поддръжката на здрава и плътна брада е </span><strong>истинско изкуство</strong><span> - но не трябва да е трудно.</span></p> <p><span>Този </span><strong>основополагащ наръчник</strong><span> ще ти даде подробна информация относно това, как да подпомогнеш растежа на брадата си, независимо дали пускаш брадата си за първи път, или вече имаш опит в отглеждането ѝ.</span></p> <p><span>Знаем, че ще ти бъде интересно, затова нека започваме.</span></p> <h2>Преди съществената част на статията, сме ти приготвили няколко обобщени стъпки, с които ще подпомогнеш растежа на брадата си:<br /><br /></h2> <ol> <li aria-level="1"><span>Постави си цел </span><strong>колко дълга</strong><span> искаш да бъде брада ти.</span></li> <li aria-level="1"><span>Използвай </span><a title="Масла за брада" href="https://shave.bg/category/maslo-za-brada" target="_blank" rel="noopener"><strong>масло за брада</strong></a><span> или </span><a title="Балсами за брада" href="https://shave.bg/category/balsam-za-brada" target="_blank" rel="noopener"><strong>балсам за брада</strong></a><span>, за да успокоиш сърбежа по време на растежа ѝ.</span></li> <li aria-level="1"><span>Имай търпение - на брадата са ѝ нужни </span><strong>поне 30 дни</strong><span>, за да има видим ефект.</span></li> <li aria-level="1"><span>Правилната <strong>г</strong></span><strong>рижа за тялото</strong><span> има положителен ефект върху растежа на брадата.</span></li> <li aria-level="1"><span>Ключови за растежа на здрава брада са и </span><strong>добрият сън, спортът и правилното хранене.</strong></li> <li aria-level="1"><span>След 30-тия ден</span><strong> подкъси брадата</strong><span> си точно над адамовата ябълка.</span></li> <li aria-level="1"><span>За разресване използвай </span><a title="Четка за брада с косъм от глиган" href="https://shave.bg/category/chetki-za-brada?vendors=angry-beards,beviro" target="_blank" rel="noopener"><strong>четка за брада с косъм от глиган</strong></a><span>, която ексфолира кожата под брадата.</span></li> <li aria-level="1"><span>Използвай </span><a title="Ножица за брада" href="https://shave.bg/product/nojica-za-brada-muhle" target="_blank" rel="noopener"><strong>ножица</strong></a><span> за подкъсяване на космите, които са по дълги от останалата част на брадата.</span></li> <li aria-level="1"><span>Не взимай </span><strong>прибързани решения</strong><span> относно брадата си.</span></li> <li aria-level="1">Ако се нуждаеш от <strong>съвет</strong><span>, ние от Shave.bg винаги сме насреща.</span></li> </ol> <h2>Колко време отнема на брадата ти да порасне?<br /><br /></h2> <ul> <li aria-level="1"><span>Средно, космите на брадата растат с малко над сантиметър на месец.</span></li> <li aria-level="1"><span>На брадата ти са ѝ нужни между</span><strong> 2 и 4 месеца</strong><span>, за да порасне на дължина и да достигне пълния си потенциал.</span></li> <li aria-level="1"><span>Проучвания показват, че една брада би пораснала до дължина от 91 см, ако не бъде подкъсявана.</span></li> <li aria-level="1">Една брада достига максималния си растеж в рамките на <strong>6 години</strong><span>.</span></li> </ul> <h2>Често срещани митове относно растежа на брадата<br /><br /></h2> <p><span>Има много митове, що се касае до отглеждането на брадата. Нека разбием най-често срещаните от тях:</span></p> <p><strong>Мит № 1: Бръсненето кара брадата ти да расте по-бързо.</strong></p> <p><strong>Реалност:</strong><span> Няма научни доказателства, които да показват, че бръсненето кара брадата ти да расте по-бързо. Бръсненето единствено премахва брадата ти. Само времето и генетиката са отговорни за растежа на брадата.</span></p> <p><strong>Мит № 2:</strong> <strong>Брадата не е подходяща за лятото - ще ти бъде твърде горещо.</strong></p> <p><strong>Реалност:</strong><span> Брадата помага за отблъскване на UV слънчевите лъчи и не позволява да достигат до лицето ти. Също така, дългата брада поддържа въздушен поток, което означава, че лицето под брадата не се поти.</span></p> <p><strong>Мит № 3:</strong> <strong>Брадата сърби.</strong></p> <p><strong>Реалност:</strong><span> Нормално е да има сърбеж още в началото на растежа на брадата, който след това обаче бързо отшумява. Сърбежът се среща рядко и ако го има, той идва от неправилната поддръжка на самата брада и кожата на лицето под нея.</span></p> <p><strong>Мит № 4</strong><span>:</span><strong> Брадите са мръсни.</strong></p> <p><strong>Реалност:</strong><span> Може би си чел, че брадите задържат различни замърсявания. Е, това е валидно за почти всички части от нашето тяло. Използвай натурален шампоан за брада, за да поддържаш брадата си чиста. Проблемът е решен.</span></p> <p><strong>Мит № 5: Колкото по-голяма и дълга брадата, толкова по-добре</strong><span>.</span></p> <p><strong>Реалност:</strong><span> Най-подходящата за теб брада е тази, с която се чувстваш и изглеждаш добре. Брадата не е показател за мъжественост.</span></p> <h2>Фактори, които влияят на възможността да пуснеш брадата си</h2> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/maj-s-brada.jpg" width="400" height="400" class="aligncenter" /></p> <h4><span>Генетично предразположение<br /><br /></span></h4> <p><span><strong>Видът, дължината и обемът на брадата са тясно обвързани с гените ти.</strong> Всъщност, това е и най-значимият фактор, който определя как изглежда брадата на всеки мъж. Въпреки че брадата ти може да не расте точно както при баща ти или дядо ти, гените, които определят обема, цвета и крайната ѝ дължина са генетично предразположени и идват от предците ти.</span></p> <h4><span>Възраст<br /><br /></span></h4> <p><span><strong>Възрастта е фактор, който определя скоростта на растеж на брадата.</strong> Мъжете обикновено започват да образуват окосмяване по лицето около 13-годишна възраст. Обикновено най-обилният и най-бърз растеж на брадата се случва между 25 и 35-годишна възраст. С напредване на възрастта темпът на растеж намалява.</span></p> <h4><span>Тестостерон<br /><br /></span></h4> <p><strong>По-високите нива на тестостерон предизвикват по-силно окосмяване по лицето и тялото.</strong><span> Прекалено високите нива обаче са предпоставка за оплешивяване заради дихидротестостерон. Ако се чудиш защо доста често мъже с дълги бради са плешиви, най-вероятно се дължи точно на това.</span></p> <p><span>По-ниските нива на тестостерон, според проучвания, са както генетично предразположени, така и повлияни от околната среда.</span></p> <h4><span>Упражнения<br /><br /></span></h4> <p><span><strong>Спортуването, в специалност вдигането на тежести, помага за повишаване нивата на тестостерона.</strong> Най-ефективни са комплексните упражнения, които тренират множество мускулни групи, като например лицеви опори, набирания, клекове, мъртва тяга, гребане и др. Ако нямаш опит във вдигането на тежести, започни тренировки с треньор, който да ти покаже как да изпълняваш упражненията правилно. Лошата форма по време на тренировки води до наранявания. Ако до момента си водил заседнал начин на живот, можеш да се консултираш с лекар, преди да започнеш.</span></p> <h4><span>Хранителен режим<br /><br /></span></h4> <p><strong>Правилният хранителен режим, богат на протеини, витамини и минерали, помага за поддържането на брадата здрава.</strong><span> Хранителните вещества ѝ позволяват да увеличи максимално потенциала си за растеж.&nbsp;</span></p> <p><span>Косата и космите се състоят от протеини, затова е важно да набавяш достатъчно количество качествен протеин в диетата си. Липсата на протеин от своя страна може да доведе до по-слаби и накъсани косми на брадата.</span></p> <p><span>Витамините B, C и D, както и цинкът и желязото също играят важна роля в поддържането на здрава и дълга брада.</span></p> <h4><span>Пълноценен сън<br /><br /></span></h4> <p><strong>Пълноценният 8-часов сън подобрява качеството на брадата, както и темпа ѝ на растеж.</strong><span> Температурата на тялото се понижава по време на сън, което води до повишено кръвообращение, включително циркулация до космените фоликули и техните корени. Колкото повече хранителни вещества успеят да достигнат космения фоликул и корените му, толкова по-добре за растежа на брадата.</span></p> <h4><span>Стрес<br /><br /></span></h4> <p><span>Често казваме, че &ldquo;ще ни опада косата от стрес&rdquo; - и това не е само израз. Стресът отслабва имунната система, което от своя страна води и до <strong>отслабен растеж на брадата </strong>и косата.</span></p> <h4><span>Тютюнопушене<br /><br /></span></h4> <p><span>Опасностите от тютюнопушенето за здравето са много, но един от рисковете, за който може да не си чувал, е, че пушенето може да доведе до </span><strong>косопад</strong><span>, включително и на брадата.</span></p> <h2>Какво трябва да знаеш за процеса по пускане на брада<br /><br /></h2> <p><span>Средностатистическият мъж има 30 000 косъма брада по лицето си, като всяко косъмче се различава от другото. Някои растат бързо, други бавно, а някои растат къдрави и малко странни. Освен това, брадата е различна по цялото лице, в зависимост от това от къде е пораснала.</span></p> <h4><span>Космите по лицето се разделят на пет различни области:<br /><br /></span></h4> <ol> <li aria-level="1"><strong>Мустаци</strong><span> - това е брадата над горната устна</span></li> <li aria-level="1"><span>Космите на брадата, които се намират </span><strong>директно под долната устна</strong></li> <li aria-level="1"><strong>Козя брадичка</strong><span> - намира се по предната част на брадичката, над линията на челюстта и се разширява към бузите</span></li> <li aria-level="1"><strong>Странични бакенбарди</strong><span> - това са космите по бузите над линията на челюстта</span></li> <li aria-level="1"><strong>Врат</strong><span> - всичко, което расте под линията на челюстта</span></li> </ol> <p><span>Космите по лицето растат </span><strong>по различен начин във всяка от петте области и брадата рядко расте равномерно.</strong><span> Това става особено забележимо около две до шест седмици след пускането на брада, когато брадата не просто е набола, а вече започва да се оформя. В този етап на растеж е нормално брадата да е неравномерна и разпокъсана.</span></p> <p><span>Начинът на растеж на брадата е различен за всеки мъж и е строго субективен спрямо възрастта и генетиката на човека. Освен това, космите на брадата, растящи в различните области на лицето, са и със своя </span><strong>собствена</strong> <strong>уникална дължина</strong><span>, която отново варира при различните хора. Това е и причината, поради която някои мъже имат възможност да пуснат дълги мустаци, а други - не.</span></p> <p><span>По-голямата част от </span><strong>обема и формата</strong><span> на брадата всъщност се дължи на космите, които </span><strong>растат на врата</strong><span>. Обикновено те имат тенденция да растат малко по-бързо от останалата част на брадата и са с най-дългата дължина от всичките пет области.</span></p> <p><span>За да навлезем още малко по-дълбоко в темата, нека разгледаме набързо и трите фази на растеж на брадата.</span></p> <h2>Фази на растеж на брадата<br /><br /></h2> <p><span>Растежът на косата, включително и на брадата, се състои от три фази - анагенна, катагенна и телогенна.&nbsp;</span></p> <p><strong>Анагенна фаза</strong></p> <p><span>Анагенната фаза представлява непрекъснатото делене на клетките в корена на космения фоликул, което всъщност е </span><strong>фазата на растеж</strong><span> на косата и космите на брадата. Тази фаза обикновено е с продължителност между </span><strong>2 и 6 години</strong><span>. Продължителността на анагенната фаза на всеки човек е различна и зависи от твоето ДНК. По време на тази фаза, косата може да порасне с 1,27 см. или повече месечно.</span></p> <p><strong>Катагенна фаза</strong></p> <p><span>Това е най-кратката от трите фази и представлява преходната част от цикъла, като обикновено продължава от </span><strong>две до три седмици</strong><span>. По време на тази фаза </span><strong>растежът на косата спира</strong><span> и космените нишки се отделят от космените фоликули, прикрепяйки се към кожата. Косата, която се намира в катагенна фаза, е спряла да расте и вече не е в активна фаза. Също така, спира и кръвоснабдяването към космите.</span></p> <p><strong>Телогенна фаза</strong></p> <p><span>През тази фаза </span><strong>новата коса изтласква старата</strong><span> и предизвиква косопад. Докато старата коса пада, фоликулът се връща обратно към анагенна фаза, за да започне цикъла на растеж наново. Телогенната фаза обикновено продължава от </span><strong>два до четири месеца</strong><span>.</span></p> <h2>Кои храни да включиш към хранителния си режим, за да подпомогнеш растежа на брадата<br /><br /></h2> <p><span>Брадата е продължение на твоето тяло, което означава, че нейното здраве и състояние се намира в тясна връзка със здравето на организма ти.</span></p> <p><span>Ето какви храни може да включиш в хранителния си режим, за да подпомогнеш растежа на брадата:</span></p> <p><strong>Сладки картофи</strong><span> - високо съдържание на бета-каротин. Той се превръща във витамин А, което води до по-висок растеж на клетките в космите на брадата.</span></p> <p><strong>Стриди</strong><span> - един от най-добрите източници на цинк. Цинкът е важен минерал, който помага на клетките, отговорни за изграждането на космите. Стридите са и чудесен източник на протеини.</span></p> <p><strong>Яйца</strong><span> - богати на белтъчини. Те са естествен източник на биотин - добре позната добавка, укрепваща косата и насърчаваща растежа ѝ. Яйцата са богати и на минерали като желязо, калций и цинк.</span></p> <p><strong>Спанак</strong><span> - богат на калций, желязо, магнезий, протеини и калий. Всички те допринасят за здравословния растеж на брадата. Спанакът може да се яде суров, сотиран и върви добре в смутита.</span></p> <p><strong>Канела</strong><span> - подпомага притока на кислород към космените фоликули. Може да я добавиш в овесени ядки, протеинови шейкове или в други ястия, в които е необходима щипка сладост. Канелата е подправка, която върши чудеса дори в малки количества, препоръчваме да я използваш по малко.</span></p> <p><strong>Черен дроб</strong><span> - богат на протеини, желязо и биотин.</span></p> <p><strong>Храни богати на биотин:&nbsp;</strong></p> <ul> <li aria-level="1"><span>Ядки - например бадеми, фъстъци и орехи</span></li> <li aria-level="1"><span>Соя и други бобови растения</span></li> <li aria-level="1"><span>Пълнозърнести храни</span></li> <li aria-level="1"><span>Банан</span></li> <li aria-level="1"><span>Карфиол</span></li> <li aria-level="1"><span>Гъби</span></li> </ul> <p><strong>Кратка информация за биотина:</strong></p> <p><span>Косата, кожата и ноктите са изградени от кератин. Доказано е, че биотинът подобрява кератиновата инфраструктура на организма. Изследванията за прякото въздействие на биотина върху растежа на косата са ограничени.</span></p> <p><span>Въпреки това, добавянето на храни с високо съдържание на биотин към твоя хранителен режим няма да навреди. Биотинът се предлага и като хранителна добавка, но по всяка вероятност ще успееш да си го набавяш в достатъчно количество и от храната.</span></p> <h2>Подкъсяване и оформяне на брадата, растяща по врата<br /><br /></h2> <p><span>Когато мине около месец откакто започнеш да си пускаш брада, най-вероятно тя ще бъде най-гъста и обемна на врата ти. Освен ако не си Брад Пит, Дейвид Бекъм или Адам Лавин, по-добре </span><strong>оформи брадата си</strong><span>, за да се освежиш.</span></p> <p><span>Дори да пускаш дълга брада, ти препоръчваме да я подкъсяваш и оформяш регулярно.</span></p> <h4><span>Ето как да го направиш:<br /><br /></span></h4> <ol> <li><span>Използвай електрически тример за брада, класическа самобръсначка или бръснач (препоръчваме ти да опиташ с </span><a title="Бръснач със сменяемо ножче Beviro" href="https://shave.bg/product/brasnach-sas-smenyaemo-nojche-beviro-pakkawood-shavette" target="_blank" rel="noopener"><strong>бръснач тип Shavette</strong></a><span>).</span><span><br /></span></li> <li><span>Вземи показалеца и средния си пръст и ги дръж заедно, постави ги на врата, като средния пръст трябва да докосва горната част на адамовата ябълка. Мястото, което докосва показалецът, е мястото, на което главата са свърза с врата. </span><strong>Именно там е и линията, която търсиш.</strong><span><br /></span></li> <li><span>Следвай формата на челюстта си и обръсни всичко, което се намира под линията.</span><span><br /></span></li> <li><span>Външните ръбове можеш да подкъсиш като започнеш от бакенбардите и стигнеш до долната линия.&nbsp;</span><span><br /></span></li> <li><span>Обръсни всичко, което се намира под новосформираната линия.</span><span><br /></span></li> <li><span>Внимавай да не обръснеш брадата над линията, тъй като от там идва </span><strong>обема на брадата ти</strong><span>. Подрязването на брадата по-високо изглежда добре само при по-къса брада.</span></li> </ol> <p><strong>Кога можеш да спреш да бръснеш брадата по врата?</strong></p> <p><span>Моментът, в който </span><strong>трябва да повдигаш брадата си</strong><span>, за да оформиш линията под нея, е моментът, в който</span><strong> можеш да спреш да подкъсяваш </strong><span>тази част на брадата, тъй като тя вече няма да е видима. Достатъчно е веднъж месечно да посещаваш любимия си барбер или да оформяш и поддържаш брадата си в домашния условия.</span></p> <h2>Подкъсяване на брадата в областта на бузите<br /><br /></h2> <p><span>Не всеки има нужда от подкъсяване на брадата в областта на бузите. При много мъже окосмяването по бузите расте най-бавно, така че му дай достатъчно време, за да се появи и да видиш как се оформя линията по бузите.<br /></span><br /><strong>Препоръчваме да оставиш брадата си да расте поне 3 месеца, преди да подкъсяваш окосмяването по бузите.</strong><span> Добро правило, което можеш да следваш, е да оставиш линията на брадата по бузите по-висока, отколкото смяташ, че би трябвало да бъде. Ако свалиш линията прекалено ниско, то брадата ти няма да изглежда добре, затова следвай това простичко правило.</span></p> <h4><span>Ето как да подкъсиш брадата в областта на бузите:<br /><br /></span></h4> <ol> <li aria-level="1"><span>Използвай електрически тример за брада, <a title="Класически самобръсначки" href="https://shave.bg/category/samobrasnachki?vid-samobrasnachka=klasicheska-samobrasnachka" target="_blank" rel="noopener">класическа самобръсначка</a> или <a href="https://shave.bg/category/brasnachi" target="_blank" rel="noopener" title="Бръсначи">бръснач</a>.</span></li> <li aria-level="1"><span>Намери точката, в която бакенбардът и началото на брадата по бузите се срещат.</span></li> <li aria-level="1"><span>Направи линия от тази точка до долния ъгъл на устните си. Това е линията, по която трябва да подкъсяваш. Можеш да използваш молива за очи на приятелката си, ако искаш да нарисуваш линията, или можеш просто да я начертаеш мислено. Друг вариант е да използваш шаблон за оформяне на брада.</span></li> <li aria-level="1"><span>Премахни всички излишни косми, които се намират над тази линия.</span></li> </ol> <p><span>Ако по погрешка подкъсиш брадата си под линията, не се паникьосвай. Просто я оформи симетрично и от двете страни и тя ще порасне отново.<br /></span><br /><a href="https://shave.bg/product/prozrachen-gel-za-brasnene-beviro-250-ml" target="_blank" rel="noopener" title="Бръснач Beviro"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/beviro-beard.jpg" width="400" height="400" class="aligncenter" /></a></p> <h2>Грижа за брадата<br /><br /></h2> <p><span>Доста често мъжете, които пускат брадата си, забравят, че </span><strong>грижата за нея е от съществено значение</strong><span>. За да бъде една брада дълга, мека и обемна, тя има нужда от допълнителна поддръжка, като например използване на </span><strong><a title="Масло за брада Beviro" href="https://shave.bg/category/maslo-za-brada" target="_blank" rel="noopener">масло</a> или <a title="Балсам за брада Beviro" href="https://shave.bg/category/balsam-za-brada" target="_blank" rel="noopener">балсам</a> за брада</strong><span>.&nbsp;</span></p> <p><span>Ако неглижираш брадата си и грижата за нея, това може да доведе до различни проблеми, като пърхот на брадата (което всъщност е следствие от недостатъчна хидратация и липса на естествен себум), накъсани или цъфнали косъмчета на брадата и суха кожа на лицето под брадата.</span></p> <p><span>Грижата за брадата може да се раздели основно на две части - </span><strong>под душа и пред огледалото.</strong></p> <h2>Грижа за брадата под душа<br /><br /></h2> <p><span>Душът е мястото, на което се полагат основите към по-здрава и по-дълга брада.</span></p> <p><span>Използвай </span><a title="Натурален шампоан за брада Beviro" href="https://shave.bg/product/naturalen-shampoan-za-brada-beviro-250-ml" target="_blank" rel="noopener"><strong>натурален шампоан за брада</strong></a><span>, за да омекотиш и хидратираш брадата си и да я подготвиш за по-лесно разресване.</span></p> <p><span>Важно е да знаеш, че косата на главата и брадата се различават, ето защо се налага употребата на специализиран шампоан за брада. Прочети повече в </span><strong><a title="Можеш ли да използваш шампоан за коса, за да измиеш брадата си?" href="https://shave.bg/article/mojesh-li-da-izpolzvash-shampoan-za-kosa-za-da-izmiesh-bradata-si" target="_blank" rel="noopener">този блог пост</a>.</strong></p> <p><span>В идеалния случай, измивай брадата си на всеки 2 до 3 дни, но ако забележиш че се зацапва по-често, можеш да използваш шампоана за брада и ежедневно, стига да е достатъчно щадящ.</span></p> <h2>Грижа за брадата пред огледалото<br /><br /></h2> <p><span>След като си овладял грижата за брадата под душа, е време да се захванеш и с грижата пред огледалото. Ще те запознаем с няколко есенциални продукта за поддръжка на брадата в домашни условия:</span></p> <h4><span>Натурален бустер за растеж на брадата:<br /><br /></span></h4> <p><span>Няма продукт, който да накара брадата ти да порасне за един месец, но с </span><a title="Бустер за растеж на брадата Beviro" href="https://shave.bg/product/buster-za-rastej-na-bradata-beviro-natural-beard-booster-30-ml" target="_blank" rel="noopener"><strong>бустера за растеж на брадата</strong></a><span> Beviro, несъмнено ще ускориш процеса. Растежът на брадата зависи разбира се преди всичко от генетика, грижа и търпение.</span></p> <p><strong>Може би се питаш как действа бустера. Ние с радост ще споделим.</strong></p> <p><span>Бустерът е ефективен благодарение на съдържащите се в него</span><strong> кресатин, гуарана и биотин.</strong></p> <p><strong>Кресатинът</strong><span> се получава чрез извличане на екстракт от билката воден кресон. Той </span><strong>стимулира растежа на брадата</strong><span>, освежава космените влакна, активира и удължава фазата на растеж на брадата и укрепва косъмчетата в корените. Освен това той осигурява хранителни вещества като цинк и магнезий и помага срещу стареенето на косата.</span></p> <p><strong>Гуараната от своя страна хидратира кожата, поддържа брадата гъста и здрава</strong><span>. Семената от гуарана съдържат два пъти повече кофеин, отколкото се намират в зърната на кафето. Именно кофеинът подобрява кръвообръщението, което подпомага растежа на брадата.<br /></span><br /><span>Бустерът също така съдържа </span><strong>биотин</strong><span>, който </span><strong>доставя енергия на брадата и придава обем на по-слабо изразените бради</strong><span>.</span></p> <h4><span>Дори най-хубавата брада не е пораснала за един ден<br /><br /></span></h4> <p><strong>Имай търпение</strong><span>, брадата расте бавно, тъй като много други фактори оказват влияние върху растежа ѝ.&nbsp;<br /></span><span><br />Освен активните съставки, които изброихме по-горе, бустерът съдържа и етерични масла като <strong>масло от бергамот и масло от сандалово дърво</strong>, както и подхранващи масла - <strong>рициново и арганово</strong>. Добавена е и <strong>хиалуронова киселина</strong>, за максимален подхранващ ефект.</span></p> <p><a href="https://shave.bg/product/buster-za-rastej-na-bradata-beviro-natural-beard-booster-30-ml" target="_blank" rel="noopener" title="Бустер за растеж на брадата Beviro - Natural Beard Booster, 30 ml"><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/beard-booster-beviro.jpg" width="400" height="400" class="aligncenter" /></span></a></p> <h4><span>За кого е подходящ бустерът?<br /><br /></span></h4> <p><span><a href="https://shave.bg/product/buster-za-rastej-na-bradata-beviro-natural-beard-booster-30-ml" target="_blank" rel="noopener" title="Бустер за растеж на брадата Beviro - Natural Beard Booster, 30 ml">Бустерът за растеж на брадата</a> е подходящ за мъже, <strong>които вече имат брада, която обаче расте неравномерно</strong>. Ако си момче, на което брадата му тепърва започва да расте, бустерът няма да ти помогне.</span></p> <h4><span>Подхранващи продукти за брада<br /><br /></span></h4> <p><a href="https://shave.bg/category/maslo-za-brada" target="_blank" rel="noopener" title="Масла за брада"><strong>Маслото за брада</strong></a><span> е вечната класика в колекцията на всеки себеуважаващ се мъж, който поддържа брадата си. Кожата произвежда себум, който действа като естествен хидратант на брадата, но когато измиваш лицето и брадата си, себумът намалява. Ето защо е важно да използваш масло за брада, което допълнително ще хидратира кожата и брадата, така че тя да бъде подхранена и лесна за оформяне.</span></p> <p><span>Маслото за брада на Beviro минимизира сърбежа, което го прави подходящо както за дълга, така и за по-къса брада, която е в процес на растеж. То осигурява блясък и приятен аромат. Изработено е от висококачествени масла, а именно: оризово, бадемово, масло от авокадо, масло от жожоба и рициново масло.</span></p> <p><strong>Предлага се в два различни неустоими аромата:</strong></p> <ul> <li aria-level="1"><a href="https://shave.bg/product/maslo-za-brada-beviro-bergamia-wood-30-ml" target="_blank" rel="noopener" title="Масло за брада Beviro - Bergamia Wood, 30 ml"><strong>Bergamia Wood</strong></a><span> - мъжествен дървесен аромат с нотки на бор, кедър и бергамот.</span></li> <li aria-level="1"><a href="https://shave.bg/product/maslo-za-brada-beviro-honkatonk-vanilla-30-ml" target="_blank" rel="noopener" title="Масло за брада Beviro - Honkatonk Vanilla, 30 ml"><strong>Honkatonk Vanilla</strong></a><span> - сладък и приятен аромат на ванилия, зърна тонка и Пало Санто (свято дърво).</span></li> </ul> <h4><span>Стилизиращи продукти за брада<br /><br /></span></h4> <p><span>За да изглежда брадата ти </span><strong>завършена и по-обемна</strong><span> ти препоръчваме да използваш </span><a href="https://shave.bg/category/balsam-za-brada" target="_blank" rel="noopener" title="Балсами за брада"><strong>балсам за брада</strong></a><span>, който хидратира, подхранва и стилизира.</span></p> <p><span>Балсамът за брада на Beviro е подходящ за по-дълга брада, тъй като придава лек стайлинг, благодарение на восъка от канделина.</span></p> <p><br />Ако имаш дълъг и закачлив мустак, можеш да го оформиш и с <b>вакса за брада</b>&nbsp;Подходяща е за всеки, който има нужда от безупречно оформени брада и мустак и нанасяне на финални щрихи при стилизирането.</p> <h2>Есенциални продукти за грижа за брадата<br /><br /></h2> <p><span>Използването на инструменти за поддръжка на брадата е от съществено значение за растежа и цялостния вид на брадата. Ето и най-важните от тях:</span></p> <h4><span>Гребен за брада<br /><br /></span></h4> <p><a href="https://shave.bg/category/greben-za-brada" title="Гребени за брада" target="_blank" rel="noopener"><strong>Гребенът за брада</strong></a><span> е най-разпространеният инструмент за грижа за брадата, но има няколко неща, за които трябва да внимаваш при избора на такъв. Традиционните гребени обикновено нямат достатъчно ширина между зъбците, дори от широката им страна, което не позволява на гребена да мине удобно през брадата. Пластмасовите и металните гребени от своя стана наелектризират брадата и я правят да изглежда сякаш не си положил никакви усилия да я стилизираш.</span></p> <p><a href="https://shave.bg/product/greben-za-brada-beviro-krushovo-darvo" target="_blank" rel="noopener" title="Гребен за брада Beviro, крушово дърво"><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/greben-za-brada-beviro.jpg" width="400" height="400" class="aligncenter" /></span></a></p> <p><span>Ето защо ти препоръчваме </span><strong>този <a title="Гребен за брада Beviro, крушово дърво" href="https://shave.bg/product/greben-za-brada-beviro-krushovo-darvo" target="_blank" rel="noopener">гребен за брада</a></strong><span>, изработен от крушово дърво. Благодарение на двете ширини на зъбците, можеш да започнеш с грубо разресване и след това да преминеш към по-фино разплитане. Компактните му размери позволяват да ти е под ръка през цялото време.</span></p> <h4><span>Четка за брада с косъм от глиган<br /><br /></span></h4> <p><strong>Косъмът от глиган</strong><span> е предпочитан при направата на четки за брада. Може би ще се запиташ с какво той е по-добър от синтетичния косъм? Ние с радост ще ти отговорим.&nbsp;</span></p> <p><span>Косъмът от глиган е достатъчно силен, за да разплете брадата ти и същевременно достатъчно мек, за да не надраска кожата на лицето под нея. Твърдите влакна на косъма от глиган стимулират себума, който произвежда кожата на лицето, и го разпределя по дължината на брадата. По този начин, косъмът на брадата е чист, здрав, лъскав и защитен.<br /></span><span><br />Разгледай <a title=" Четка за брада с косъм от глиган" href="https://shave.bg/product/chetka-za-brada-beviro-kosam-ot-gligan-drajka-ot-krushovo-darvo" target="_blank" rel="noopener"><strong>четката за брада</strong></a> на Beviro с косъм от глиган, чиято дръжка е изработена от крушово дърво. Освен че е много стилна тя е и издръжлива и устойчива.</span></p> <p><a href="https://shave.bg/product/chetka-za-brada-beviro-kosam-ot-gligan-drajka-ot-krushovo-darvo" target="_blank" rel="noopener" title="Четка за брада Beviro - косъм от глиган, дръжка от крушово дърво"><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/cetka-za-brada-beviro-kosam-ot-gligan-drazka-ot-krusovo-darvo.jpeg" width="400" height="400" class="aligncenter" /></span></a></p> <h4><span>Ножица за подкъсяване на брадата<br /><br /></span></h4> <p><span>Космите на брадата растат неравномерно, което налага използването на <a title="Ножица за брада M&Uuml;HLE" href="https://shave.bg/product/nojica-za-brada-muhle" target="_blank" rel="noopener"><strong>ножица за оформяне и подкъсяване на брадата</strong></a>. С помощта на ножицата за брада на немския бранд M&Uuml;HLE можеш да подстригваш както брадата си, така и да поддържаш останалото окосмяване по лицето си. Заобленият ѝ връх осигурява безопасност при подстригване. Тя е компактна и лесна за употреба.</span></p> <p><a href="https://shave.bg/product/nojica-za-brada-muhle" target="_blank" rel="noopener" title="Ножица за брада M&Uuml;HLE"><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/nojica-za-brada-muhle.jpeg" width="400" height="400" class="aligncenter" /></span></a></p> <h4><span>Сешоар<br /><br /></span></h4> <p><span>Да, правилно ни чу. <strong>Топлината от сешоара</strong> може да помогне в укротяването на брадата. Ако брадата ти не расте в желаната посока или имаш вълни, които не ти харесват, лесно можеш да оформиш брадата си с помощта на сешоар и кръгла четка за коса.</span></p> <h2>Какви проблеми можеш да срещнеш по време на процеса на растеж на брада?<br /><br /></h2> <h4><span>Сърбеж по време на растеж<br /><br /></span></h4> <p><span>Вярваме, че почти всеки мъж е изпитвал сърбеж при растежа на нова брада. Той се получава, защото при бръснене на брадата под ъгъл, косъмчетата остават с остри връхчета. Когато брадата започне да расте, тези връхчета бодат кожата и причиняват сърбеж. Обикновено сърбежа трае около една до две седмици и отшумява, когато брадата стане по-дълга.<br /></span><span><br />За да предотвратиш сърбежа и да омекотиш космите на брадата, използвай <strong>масло за брада</strong> още от първия ден. По този начин ще облекчиш сърбежа още в ранния етап на растеж на брадата.</span></p> <h4><span>Сърбеж при по-дълга брада<br /><br /></span></h4> <p><span>Сърбежа при пораснала и дълга брада се дължи на </span><strong>прекомерна сухота на кожата и на космите на брадата.</strong></p> <p><span>Използвай щадящ шампоан за брада, като този на Beviro, за да омекотиш брадата си още при самото почистване. Шампоанът за брада почиства брадата, хидратира и подготвя за по-лесно разресване.<br /></span><span><br />След измиване на брадата, използвай <strong>масло за брада, което хидратира допълнително</strong> и оставя неустоим аромат. За един перфектен завършек препоръчваме употребата на <strong>гребен и четка за брада</strong>, с помощта на които да разнесеш маслото по-равномерно по цялата брада и да ексфолираш кожата на лицето под брадата.</span></p> <h4><span>Пърхот по брадата<br /><br /></span></h4> <p><span>Наличието на така наречения &ldquo;пърхот по брадата&rdquo; се дължи на недостатъчна грижа за кожата под брадата. Един начин да се справиш с този проблем е да ексфолираш кожата на лицето, използвайки качествена четка за брада с косъм от глиган. След това препоръчваме да измиеш брадата си с шампоан за брада и за завършек да я омекотиш с масло или балсам за брада.</span></p> <h4><span>Вълнообразна брада<br /><br /></span></h4> <p><span>Някои бради растат прави, други - къдрави, а трети - вълнообразни. Справянето с вълнообразна брада е лесно. </span><strong>Ще са ти нужни сешоар и кръгла четка за коса.</strong></p> <p><span>Нанеси масло за брада върху брадата, за да я предпазиш от топлината на сешоара. Използвай кръглата четка за да навиеш космите на брадата в посока, обратна на вълните, които искаш да премахнеш, и насочи сешоара към четката. Издърпай четката надолу. Така ще изправиш брадата си. След като премахнеш нежеланите вълни, използвай студената степен на сешоара, за да фиксираш брадата.</span></p> <h4><span>Рехав мустак<br /><br /></span></h4> <p><span>Може би не знаеш, но вдлъбнатината над средата на устните се нарича филтрум. Той се образува още в утробата. Много учени смятат, че това е точката, в която различните части на лицето се събират. Ето защо е по-трудно на това място да израсте плътна и гъста брада. Бъди търпелив и не се отказвай. <strong>С времето мустаците ти ще се оформят напълно.</strong></span></p> <h4><span>Разпокъсана брада и "плешиви петна" по брадата<br /><br /></span></h4> <p><span>Напълно нормално е брада, която е на 30 дена,&nbsp; да има &ldquo;плешиви петна&rdquo;. Колкото по-дълго време оставиш брадата си да расте, толкова по-добре ще изглежда тя. Когато е по-дълга, можеш да я оформиш, така че да покриеш по-рехавите участъци.</span></p> <p><span>Също така е добре да знаеш, че растежът на брадата при повечето мъже започва истински едва на 25 годишна възраст.</span></p> <h2>Заключение<br /><br /></h2> <p><span>В заключение можем да обобщим </span><strong>5 ключови стъпки</strong><span>, които е важно да следваш в процеса на растеж на брадата си:</span></p> <ol> <li aria-level="1"><strong>Постави си цел</strong><span> - Растежът на брадата изисква търпение, а първите дни могат да бъдат разочароващи. Затова препоръчваме да имаш ясна цел, каква брада желаеш да си пуснеш.</span></li> <li aria-level="1"><strong>Бъди търпелив</strong><span> - Най-често отнема поне 30 дни, за да добиеш представа с какъв тип брада разполагаш. През тези 30 дни не я подрязвай и не прави нищо специално. На една брада са ѝ нужни около два до четири месеца, за да добие обем.</span></li> <li aria-level="1"><strong>Поддържай краищата на брадата си</strong><span> - По време на растежа брадата ти се покачва по бузите и слиза надолу по врата. Важно е да поддържаш линията на бузите си малко по-високо отколкото смяташ, че трябва да е, а линията на врата - по-ниско.</span></li> <li aria-level="1"><strong>Използвай масло за брада</strong><span> още в началото, за да избегнеш сърбежа, който се появява при растежа и да омекотиш вече пораснала брада.</span></li> <li aria-level="1"><strong>Не сравнявай брадата си с тази на други</strong><span>. Може да имаш модел за подражание, но въпреки това помни, че всяка брада е индивидуална. Съсредоточи се върху вида на твоята и ще видиш, че ще ти хареса.</span></li> </ol> <p><span>При подготовка на тази статията са използвани материали от </span><a href="https://www.beardbrand.com/blogs/urbanbeardsman/how-grow-beard" target="_blank" rel="noopener"><span>Bearbrand.</span></a></p>

, ,
Сравнение на продукти