Как да се бръснеш с бръснач тип Shavette?

07.06.2023 14:46:11

Как да се бръснеш с бръснач тип Shavette?

Преките пътища са страхотни, особено когато вършат чудесна работа без компромис в качеството. Някои го наричат “хак”. В света на мокрото бръснене обаче се нарича бръснене с бръснач тип Shavette!

Несъмнено бръсненето с прав бръснач може да ти се струва трудоемко и плашещо, тъй като неговата употреба изисква по-напреднали умения в света и техниката на класическото мокро бръснене, както и в процеса по поддръжка на острието. Също така, често първоначалната инвестиция никак не е евтина.

Ето защо, ако желаеш да започнеш да се бръснеш с бръснач, ти предлагаме да изпробваш бръснене с бръснач със сменяемо ножче тип Shavette.

В тази статия ще ти разкажем по-подробно за него.

Какво е бръснач тип Shavette?

Бръсначът тип Shavette е роднина на правия бръснач и много прилича на него по външен вид. Той може да има сгъваемо острие, както е при правия бръснач от западен тип, или фиксирано острие, както е при ориенталския прав бръснач тип Kamisori. Това, което различава бръснача тип Shavette от правия бръснач, е, че при него се използват сменяеми ножчета за бръснене с едно или две остриета, които биват счупени на две.

Също така, за разлика от правия бръснач, при Shavette, ножчетата са по-леки и по-къси, което позволява бръснене на малки и труднодостъпни зони, които се нуждаят от допълнителна прецизност

Някои фенове на правия бръснач отричат бръснача тип Shavette, поради факта, че са нужни бръснарски ножчета за използването му. Именно затова те го оприличават по-скоро на класическите самобръсначки с ножчета с двойно острие. 

Бръсначът тип Shavette обаче има формата и ефикасността на правия бръснач и се използва по сходен начин, като осигурява изключително гладко и прецизно бръснене.

В следващите редове ще ти разкажем повече за бръснача тип Shavette, неговите предимства пред правия бръснач, както и как да се обръснеш с него.

История на бръснача тип Shavette

Името Shavette е търговска марка, използвана от немската компания Dovo, която създава бръсначи със сменяеми ножчета. Първоначално Dovo създават бръснача като инструмент за барбери, с идеята бръсначът със сменяемо острие да се използва при бръснене на врата и шията на клиентите и като алтернатива на ножиците и машинките за подстригване при подкъсяване на бакенбардите.

Бръсначът тип Shavette става популярен, когато правителствената политика започва да изисква лицензи за бръснари, които извършват бръснене с прав бръснач. Причината за това са опасенията, че нестерилизираните прави бръсначи с несменяемо острие могат да пренасят кръвнопреносими патогени като хепатит и ХИВ. 

В някои държави, разпоредбите изискват от бръснарите да разполагат със специализирана машина за дезинфекция на медицински инструменти (автоклав), с помощта на която да дезинфекцират и стерилизират правите бръсначи, които използват.

Ето как, бръсначите със сменяемо ножче тип Shavette стават популярни и бръснарите започват да ги предпочитат. С тях няма място за притеснения относно санитарните условия и хигиената, тъй като остриетата са сменяеми бръснарски ножчета, които могат да се подменят след всяко използване на бръснача.

Предвид увеличеното търсене и потребление, все повече компании започват да произвеждат такъв тип бръсначи и името Shavette става официален общоприет термин за бръсначите със сменяемо ножче.

Видове механизми за задържане на сменяемото ножче при Shavette

Повечето бръсначи тип Shavette са съвместими със стандартните бръснарски ножчета, било то с двойно острие или половинки ножчета за бръснене. Въпреки това, на пазара се предлагат бръсначи с различни видове механизми за задържане на ножчето. 

Ето някои от най-популярните:

С панта - този тип Shavette ти позволява да избуташ закопчалката на бръснача, което ти позволява да отвориш пространството, предназначено за сменяемото ножче и да го поставиш.

С винт - държачът на сменяемото ножче се закрепва с винт. След като винтът се извади, държачът на острието се отваря и позволява поставяне на ножчето.

С копче - копчето закрепва държача на сменяемото ножче. То трябва да се отвие, за да може държачът да се отвори и да се постави ножчето. За да се закрепи то на място, държачът трябва да се завърти обратно в изходната си позиция, след което копчето трябва да се затегне.

С щипка - най-разпространеният вид Shavette и популярен избор сред потребителите. Използва се, като приплъзнеш настрани елемента, който държи двата държача за ножчето заедно, след което раздалечиш държачите, за да поставиш ножчето между тях и накрая ги притиснеш отново заедно, поставяйки щипката върху тях.

След като те запознахме подробно с всички видове механизми, вярваме че няма да изпиташ трудност при избора на правилния за теб бръснач.

Мокро бръснене

Някои хора смятат, че Shavette е мини версия на правия бръснач, тъй като се използва по същия начин. Това го прави популярен инструмент за мокро бръснене. 

Ето едно кратко, но изчерпателно ръководство как да се бръснеш с бръснач тип Shavette:

Подготви си всички необходими инструменти и козметика за бръснене

Освен типа бръснач, няма друга съществена разлика в инструментите, които са ти необходими за едно качествено и гладко бръснене, а именно:

Разбира се, възможно е да пропуснеш някоя стъпка или продукт. Въпреки това, ако използваш бръснач тип Shavette, препоръчваме да следваш всички изброени стъпки, за да си осигуриш възможно най-удобното и гладко бръснене.

Подготви брадата и лицето си за бръснене

Подготовката на лицето за бръснене ще предпази от нежелани раздразнения на кожата след бръснене.

Бръсненето върху суха кожа е болезнено и неприятно и увеличава риска от порязвания по кожата. Триенето на острието по кожата може да доведе до наранявания и раздразнения. Освен това, бръснейки се по този начин, не можеш да си осигуриш мекото и гладко бръснене, което желаеш да постигнеш.

Използвай крем или олио преди бръснене, втрий го върху кожата на лицето и остави да попие. Внимавай да не използваш прекалено голямо количество, тъй като по този начин олиото или кремът ще омекотят прекалено много повърхността на кожата, което ще затрудни правилното плъзгане на бръснача. 

Образуване на пяна

Образуването на пяна определено е най-забавната част от процеса на мокрото бръснене. Нанасянето на пяна е важна стъпка от бръсненето, тъй като тя създава допълнителна защитна бариера между подготвената кожа на лицето и острието на бръснача.

За да създадеш перфектната пяна, ще ти е необходима чаша или купа за бръснене, качествен сапун за бръснене и четка за бръснене с естествен или изкуствен косъм. 

Предварително накисни четката в топла (но не гореща) вода, след което хубаво я изтръскай. С кръгови движения мини по повърхността на сапуна. Използвай купата или чашата за бръснене, за да разпениш сапуна с въртеливи движения.

Ако пяната ти се струва прекалено суха, добавяй по няколко капки топла вода, за да получиш хубава и гъста пяна. Винаги започвай с по-малко вода, защото ако сложиш прекалено голяма количество, пяната няма да се получи достатъчно богата и гъста.

След като си създал перфектната пяна, с четката за бръснене и кръгови движения, я нанеси на лицето си. Така ще осигуриш масаж на лицето си и ще ексфолираш кожата под брадата.

Как да използваш бръснач тип Shavette?

Бръсначът тип Shavette също като правия бръснач изисква време за свикване и усъвършенстване на техниката на бръснене. Тъй като при бръснача тип Shavette с дизайн от западен тип острието е направено така, че да се завърти и да се затвори обратно в дръжката, трябва да внимаваш острието да не се затвори към дръжката по време на бръснене.

Най-добрият захват е следният: Използвай три пръста, за да държиш металната дръжка на острието и постави кутрето си на крайната част на металната дръжка, т. нар. танг (tang).

Поддържай ъгъла между дръжката и металната част по-голям от 90 градуса или около 135 градуса, за да баласираш теглото на острието и дръжката.

След като научи как правилно да държиш бръснача, ето и какви са стъпките при бръснене:

  1. Подготви лицето си - затопли го с кърпа, напоена с гореща вода или си вземи горещ душ, за да отвориш порите на лицето. Създай богата пяна и я нанеси на лицето.
  2. Дръж бръснача под ъгъл от 30 градуса спрямо лицето, без да го натискаш. При по-висок градус е възможно да се порежеш.
  3. С леки и къси движения без натиск плъзни бръснача по лицето, като започнеш от горните части на единия бакенбард и се спускаш надолу. С другата ръка може да си помагаш, като издърпваш леко кожата на лицето, за да си осигуриш равна повърхност.
  4. Обръсни брадата по бузите в посока линията на челюстта, движейки се надолу и след това внимателно премини в посока към брадата около устата.
  5. Когато си готов повтори процеса и от другата страна на лицето си.
  6. В зависимост от твоето предпочитание, може да се обръснеш на 2 или 3 паса, за да постигнеш възможно най-гладко бръснене. На първия пас винаги бръсни по посока на растежа на косъма.
  7. Използвай афтършейв, за да затвориш порите си и да дезинфекцираш кожата от налични бактерии, които биха могли да предизвикват раздразнения на кожата или акне след бръснене.

След бръснене нанеси афтършейв

След като се избръснеш, използвай студена вода, за да отмиеш излишната пяна от лицето си, както и остатъците от косъмчета. Подсуши лицето с кърпа и нанеси афтършейв одеколон. С него ще дезинфекцираш кожата си, а в допълнение, той ще ти осигури страхотен аромат през деня.

Ако пък кожата ти е чувствителна и не понася добре съдържанието на алкохол, може да използваш балсам за след бръснене, който ще успокои и хидратира кожата ти допълнително.

Разлика между бръснач тип Shavette и прав бръснач

Много фенове на правия бръснач смятат, че бръсначът тип Shavette никога няма да бъде достойна алтернатива на правия бръснач. 

Отчасти това мнение се дължи на острието на този тип бръснач. Някои смятат, че сменяемите ножчета са прекалено малки и не дават същото ефективно бръснене, както стоманеното острие на правия бръснач.

И все пак сменянето на ножчето на бръснача тип Shavette е много по-лесно и удобно от поддръжката на острието на правия бръснач. Не е нужно да се учиш как да поддържаш и заточваш острието. Когато ножчето се изтъпи, е достатъчно просто да го махнеш и да поставиш ново.

Ето защо, много нови фенове на класическото бръснене предпочитат да започнат с бръснене с бръснач тип Shavette. Главните причини за този избор са лесната поддръжка и достъпната цена на бръснача.

До скоро бръсначите тип Shavette се произвеждаха масово с пластмасови дръжки, което не се харесваше на потребителите, които търсеха качеството и елегантността на правия бръснач.

На пазара вече се предлагат обаче и по-висок клас бръсначи Shavette, които подобно на правия бръснач са луксозни и стилни. Също така, точно както правия бръснач, те осигуряват меко и гладко бръснене.

Защо препоръчваме да се бръснеш с бръснач тип Shavette?

Бръсначът тип Shavette е идеалният инструмент за чисто и гладко бръснене в света на класическото мокро бръснене.

Ако си начинаещ и за първи път използваш бръснач, ти препоръчваме да започнеш именно с Shavette. С него ще получиш същите безупречни резултати, които дава и правият бръснач, без да си създаваш главоболие, относно това, как да поддържаш и заточваш острието на бръснача си. 

Но запомни - същите резултати, не означават и същата техника на бръснене. При бръснача от тип Shavette най-ключовия фактор, на който трябва да обърнеш внимание, е захватът. Бръсначът от този тип е по-лек, което позволява повече контрол върху острието, така че да може да го използваш под различни ъгли. Със Shavette можеш да получиш така желаното оформяне на брадата, което нито една ножица или тример не могат да постигнат.

Бръсначът тип Shavette е удобен при пътуване, тъй като се транспортира лесно, а поставянето на ножчето е изключително лесно. За напреднали фенове на класическото бръснене, които използват бръснач, Shavette е първият избор, особено при пътуване.

Бръсначът може лесно да се пренесе и в ръчния багаж, стига в него да не е поставено ножче, а сменяемите ножчета да се закупят допълнително при пристигане в дестинацията. 

Именно заради това бръсначът тип Shavette предлага по-ефективно използване на свободното ти време, тъй като острието няма нужда от допълнителни инструменти и техника за заточване.

Кой бръснач тип Shavette препоръчваме ние?

Ние от Shave.bg вярваме, че всеки мъж трябва да изпитва удоволствие от бръсненето, а то се постига с добра техника и наистина качествени продукти. Независимо дали става въпрос за козметика за бръснене и брада, самобръсначки или бръсначи, ние се стремим да предлагаме разнообразия от качествени продукти от световна класа.

Бръсначът със сменяемо ножче Beviro - Pakkawood Shavette е идеален за прецизно бръснене и за оформяне на брадата по контур. Той е много по-прецизен дори от класическа самобръсначка, тъй като има само едно острие. Той ще ти осигури изключително гладко бръснене - сякаш току-що си излязал от посещение при любимия си барбер.

Pakkawood Shavette може да ти звучи сложно, но в действителност всичко е много просто. Pakkawood е траен материал, който се създава чрез наслояване на твърда дървесина и импрегниране с термообработена смола. Предимството на Pakkawood е, че е устойчив на влага материал, който ще изглежда като нов, дори след дълго използване.

Този бръснач тип Shavette е подходящ както за начинаещи, така и за професионалисти. Острието е изработено от висококачествен материал и съвместимо с всички стандартни бръснарски ножчета

Ако искаш да се научиш да се бръснеш с бръснач, но не искаш да прекарваш часове или дни в учене на правилната техника за заточването му, то това е правилният избор за теб.

В това клипче можеш да видиш как да се научиш да се бръснеш с бръснач, използвайки балон:

А тук ти показваме същинския процес на бръснене с бръснач тип Shavette:

Бръсначът Beviro Pakkawood Shavette включва 1 ножче за бръснене, което се разполовява, за да можеш да започнеш своето бръснене още при закупуването му.

При подготовка на тази статия бяха използвани материали от NakedАrmor.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Мокро Бръснене

Мокро Бръснене

Как да се бръснеш с бръснач тип Shavette?

Как да се бръснеш с бръснач тип Shavette? | Shave.bg

Тук ще научиш каква е разликата между бръснач тип Shavette и прав бръснач. Научи как да постигнеш безупречно гладко и приятно бръснене с бръснач тип Shavette. Тук ще научиш каква е разликата между бръснач тип Shavette и прав бръснач. Научи как да постигнеш безупречно гладко и приятно бръснене с бръснач тип Shavette. 2023-06-18T23:15:17+03:00 Как да се бръснеш с бръснач тип Shavette?

<p><span>Преките пътища са страхотни, особено когато вършат чудесна работа без компромис в качеството. Някои го наричат &ldquo;хак&rdquo;. В света на мокрото бръснене обаче се нарича </span><strong>бръснене с <a title="Бръснач със сменяемо ножче Beviro" href="https://shave.bg/product/brasnach-sas-smenyaemo-nojche-angry-beards-shavette-zizka" target="_blank" rel="noopener">бръснач тип Shavette</a></strong><span>!</span></p> <p><span>Несъмнено бръсненето с прав бръснач може да ти се струва трудоемко и плашещо, тъй като неговата употреба изисква </span><strong>по-напреднали умения</strong><span> в света и техниката на класическото мокро бръснене, както и в процеса по поддръжка на острието. Също така, често първоначалната инвестиция никак не е евтина.</span></p> <p><span>Ето защо, ако желаеш да започнеш да се бръснеш с бръснач, ти предлагаме да изпробваш бръснене с</span><strong><a title="Бръсначи" href="https://shave.bg/category/brasnachi" target="_blank" rel="noopener"> бръснач със сменяемо ножче тип Shavette</a>.</strong></p> <p><span>В тази статия ще ти разкажем по-подробно за него.</span></p> <p><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/brasnach.jpg" width="410" height="410" class="aligncenter" /></span></p> <h2>Какво е бръснач тип Shavette?<br /><br /></h2> <p><span>Бръсначът тип Shavette е </span><strong>роднина на правия бръснач</strong><span> и много прилича на него по външен вид. Той може да има сгъваемо острие, както е при правия бръснач от западен тип, или фиксирано острие, както е при ориенталския прав бръснач тип Kamisori. Това, което различава бръснача тип Shavette от правия бръснач, е, че при него се използват сменяеми ножчета за бръснене с едно или две остриета, които биват счупени на две.</span></p> <p><span>Също така, за разлика от правия бръснач, при Shavette, ножчетата са по-леки и по-къси, което позволява бръснене на малки и труднодостъпни зони, които се нуждаят от </span><strong>допълнителна прецизност</strong><span>.&nbsp;</span></p> <p><span>Някои фенове на правия бръснач отричат бръснача тип Shavette, поради факта, че са нужни бръснарски ножчета за използването му. Именно затова те го оприличават по-скоро на <a title="Класически самобръсначки" href="https://shave.bg/category/samobrasnachki?vid-samobrasnachka=klasicheska-samobrasnachka" target="_blank" rel="noopener">класическите самобръсначки</a> с ножчета с двойно острие.&nbsp;</span></p> <p><span>Бръсначът тип Shavette обаче има формата и ефикасността на правия бръснач и се използва по сходен начин, като осигурява </span><strong>изключително гладко</strong> <strong>и прецизно</strong> <strong>бръснене</strong><span>.</span></p> <p><span>В следващите редове ще ти разкажем повече за бръснача тип Shavette, неговите предимства пред правия бръснач, както и как да се обръснеш с него.</span></p> <h2>История на бръснача тип Shavette<br /><br /></h2> <p><span>Името Shavette е търговска марка, използвана от </span><strong>немската компания Dovo</strong><span>, която създава бръсначи със сменяеми ножчета. Първоначално Dovo създават бръснача като инструмент за барбери, с идеята бръсначът със сменяемо острие да се използва при бръснене на врата и шията на клиентите и като алтернатива на ножиците и машинките за подстригване при подкъсяване на бакенбардите.</span></p> <p><span>Бръсначът тип Shavette става популярен, когато правителствената политика започва да изисква </span><strong>лицензи за бръснари</strong><span>, които извършват бръснене с прав бръснач. Причината за това са опасенията, че нестерилизираните прави бръсначи с несменяемо острие могат да пренасят кръвнопреносими патогени като хепатит и ХИВ.&nbsp;</span></p> <p><span>В някои държави, разпоредбите изискват от бръснарите да разполагат със специализирана машина за дезинфекция на медицински инструменти (</span><strong>автоклав</strong><span>), с помощта на която да дезинфекцират и стерилизират правите бръсначи, които използват.<br /></span><br /><span>Ето как, бръсначите със сменяемо ножче </span><strong>тип Shavette стават популярни</strong><span> и бръснарите започват да ги предпочитат. С тях </span><strong>няма място за притеснения</strong><span> относно санитарните условия и хигиената, тъй като остриетата са сменяеми бръснарски ножчета, които могат да се подменят след всяко използване на бръснача.</span></p> <p><span>Предвид увеличеното търсене и потребление, все повече компании започват да произвеждат такъв тип бръсначи и името <strong>Shavette става официален общоприет термин</strong> за бръсначите със сменяемо ножче.</span></p> <h2>Видове механизми за задържане на сменяемото ножче при Shavette<br /><br /></h2> <p><span>Повечето бръсначи тип Shavette са съвместими със стандартните бръснарски ножчета, било то с двойно острие или половинки ножчета за бръснене. Въпреки това, на пазара се предлагат бръсначи с различни видове механизми за задържане на ножчето.&nbsp;</span></p> <p><strong>Ето някои от най-популярните:</strong></p> <p><strong>С панта</strong><span> - този тип Shavette ти позволява да избуташ закопчалката на бръснача, което ти позволява да отвориш пространството, предназначено за сменяемото ножче и да го поставиш.</span></p> <p><strong>С винт</strong><span> - държачът на сменяемото ножче се закрепва с винт. След като винтът се извади, държачът на острието се отваря и позволява поставяне на ножчето.</span></p> <p><strong>С копче</strong><span> - копчето закрепва държача на сменяемото ножче. То трябва да се отвие, за да може държачът да се отвори и да се постави ножчето. За да се закрепи то на място, държачът трябва да се завърти обратно в изходната си позиция, след което копчето трябва да се затегне.</span></p> <p><strong>С щипка</strong><span> - най-разпространеният вид Shavette и популярен избор сред потребителите. </span><span>Използва се, като приплъзнеш настрани елемента, който държи двата държача за ножчето заедно, след което раздалечиш държачите, за да поставиш ножчето между тях и накрая ги притиснеш отново заедно, поставяйки щипката върху тях.</span></p> <p><span>След като те запознахме подробно с всички видове механизми, вярваме че няма да изпиташ трудност при избора на правилния за теб бръснач.</span><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/mehanizam-brusnach.jpg" width="411" height="411" class="aligncenter" /></p> <h2>Мокро бръснене<br /><br /></h2> <p><span>Някои хора смятат, че Shavette е </span><strong>мини версия на правия бръснач</strong><span>, тъй като се използва по същия начин. Това го прави популярен инструмент за мокро бръснене.&nbsp;</span></p> <p><span>Ето едно кратко, но изчерпателно ръководство как да се бръснеш с бръснач тип Shavette:</span></p> <h4><span> Подготви си всички необходими инструменти и козметика за бръснене</span></h4> <p><span>Освен типа бръснач, няма друга съществена разлика в инструментите, които са ти необходими за едно качествено и гладко бръснене, а именно:</span></p> <ul> <li aria-level="1"><a title="Бръсначи със сменяемо ножче " href="https://shave.bg/category/brasnachi" target="_blank" rel="noopener"><span>бръснач тип Shavette</span></a></li> <li aria-level="1"><a title="Крем преди бръснене" href="https://shave.bg/category/krem-predi-brasnene" target="_blank" rel="noopener"><span>олио или крем преди бръснене</span></a></li> <li aria-level="1"><span><a title="Сапун за бръснене" href="https://shave.bg/category/sapun-za-brasnene" target="_blank" rel="noopener">сапун</a> или <a title="Крем за бръснене" href="https://shave.bg/category/krem-za-brasnene" target="_blank" rel="noopener">крем за бръснене</a></span></li> <li aria-level="1"><a title="Четки за бръснене" href="https://shave.bg/category/chetki-za-brasnene" target="_blank" rel="noopener"><span>четка за бръснене</span></a></li> <li aria-level="1"><a title="Купи и чаши за бръснене" href="https://shave.bg/category/kupi-i-chashi" target="_blank" rel="noopener"><span>купа или чаша за бръснене</span></a></li> <li aria-level="1"><span><a title="Афтършейв балсам за след бръснене" href="https://shave.bg/category/balsam-za-sled-brasnene" target="_blank" rel="noopener">афтършейв балсам</a>, <a title="Афтършейв лосиони за след бръснене" href="https://shave.bg/category/aftarsheyv-losion" target="_blank" rel="noopener">лосион</a> или <a title="Афтършейв одеколони Beviro" href="https://shave.bg/category/aftarsheyv-losion?vendors=beviro" target="_blank" rel="noopener">одеколон</a></span></li> </ul> <p><span>Разбира се, възможно е да пропуснеш някоя стъпка или продукт. Въпреки това, ако използваш бръснач тип Shavette, <strong>препоръчваме да следваш всички изброени стъпки</strong>, за да си осигуриш възможно най-удобното и гладко бръснене.</span></p> <h4><span>Подготви брадата и лицето си за бръснене</span></h4> <p><span>Подготовката на лицето за бръснене </span><strong>ще предпази от нежелани раздразнения</strong><span> на кожата след бръснене.</span></p> <p><strong>Бръсненето върху суха кожа е болезнено</strong><span> и неприятно и увеличава риска от порязвания по кожата. Триенето на острието по кожата може да доведе до наранявания и раздразнения. Освен това, бръснейки се по този начин, не можеш да си осигуриш мекото и гладко бръснене, което желаеш да постигнеш.</span></p> <p><span>Използвай </span><strong>крем или олио преди бръснене</strong><span>, втрий го върху кожата на лицето и остави да попие. Внимавай да не използваш прекалено голямо количество, тъй като по този начин олиото или кремът ще омекотят прекалено много повърхността на кожата, което ще затрудни правилното плъзгане на бръснача.&nbsp;</span></p> <p><span><a href="https://shave.bg/product/olio-za-predi-brasnene-taylor-of-old-bond-street-sandalovo-darvo" target="_blank" rel="noopener" title="Олио за преди бръснене Taylor of Old Bond Street, сандалово дърво"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/olio-za-predi-brasnene-taylor-of-old-bond-street-sandalovo-darvo.jpeg" width="350" height="350" /></a><a href="https://shave.bg/product/krem-predi-brasnene-proraso-white-100-ml" target="_blank" rel="noopener" title="Крем преди бръснене Proraso WHITE, 100 ml"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/proraso-krem-predi-brusnene.jpeg" width="350" height="350" /></a></span></p> <h4><span>Образуване на пяна<br /><br /></span></h4> <p><span>Образуването на пяна определено е най-забавната част от процеса на мокрото бръснене. Нанасянето на пяна е важна стъпка от бръсненето, тъй като тя създава </span><strong>допълнителна защитна бариера</strong><span> между подготвената кожа на лицето и острието на бръснача.</span></p> <p><span>За да създадеш перфектната пяна, ще ти е необходима чаша или купа за бръснене, </span><strong>качествен сапун за бръснене</strong><span> и четка за бръснене с естествен или изкуствен косъм.&nbsp;</span></p> <p><span>Предварително накисни четката в топла (но не гореща) вода, след което хубаво я изтръскай. С кръгови движения мини по повърхността на сапуна. Използвай купата или чашата за бръснене, за да разпениш сапуна с въртеливи движения.</span></p> <p><span>Ако пяната ти се струва прекалено суха, добавяй </span><strong>по няколко капки топла вода</strong><span>, за да получиш хубава и гъста пяна. Винаги започвай с по-малко вода, защото ако сложиш прекалено голяма количество, пяната няма да се получи достатъчно богата и гъста.</span></p> <p><span>След като си създал перфектната пяна, с четката за бръснене и кръгови движения, я нанеси на лицето си. Така ще осигуриш масаж на лицето си и ще ексфолираш кожата под брадата.</span></p> <p><a href="https://shave.bg/category/kupi-i-chashi" target="_blank" rel="noopener" title="Купи и чаши за бръснене"><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/obrazuvane-na-pyana-za-brasnene.jpg" width="410" height="410" class="aligncenter" /></span></a></p> <h4><span>Как да използваш бръснач тип Shavette?<br /><br /></span></h4> <p><span>Бръсначът тип Shavette също като правия бръснач изисква време за свикване и </span><strong>усъвършенстване на техниката на бръснене</strong><span>. Тъй като при бръснача тип Shavette с дизайн от западен тип острието е направено така, че да се завърти и да се затвори обратно в дръжката, </span><strong>трябва да внимаваш острието да не се затвори към дръжката</strong><span> по време на бръснене.</span></p> <p><strong>Най-добрият захват е следният:</strong><span> Използвай три пръста, за да държиш металната дръжка на острието и постави кутрето си на крайната част на металната дръжка, т. нар. танг (tang).</span></p> <p><span>Поддържай ъгъла между дръжката и металната част по-голям от 90 градуса или около 135 градуса, за да баласираш теглото на острието и дръжката.</span></p> <p><strong>След като научи как правилно да държиш бръснача, ето и какви са стъпките при бръснене:</strong></p> <ol> <li aria-level="1"><strong>Подготви лицето си</strong><span> - затопли го с кърпа, напоена с гореща вода или си вземи горещ душ, за да отвориш порите на лицето. Създай богата пяна и я нанеси на лицето.</span></li> <li aria-level="1"><span>Дръж бръснача под ъгъл от </span><strong>30 градуса спрямо лицето, без да го натискаш. </strong><span>При по-висок градус е възможно да се порежеш.</span></li> <li aria-level="1"><strong>С леки и къси движения без натиск</strong><span> плъзни бръснача по лицето, като започнеш от горните части на единия бакенбард и се спускаш надолу. С другата ръка може да си помагаш, като издърпваш леко кожата на лицето, за да си осигуриш равна повърхност.</span></li> <li aria-level="1"><span>Обръсни </span><strong>брадата по бузите в посока линията на челюстта</strong><span>, движейки се надолу и след това внимателно премини в посока към брадата около устата.</span></li> <li aria-level="1"><span>Когато си готов </span><strong>повтори процеса</strong><span> и от другата страна на лицето си.</span></li> <li aria-level="1"><span>В зависимост от твоето предпочитание, може да се обръснеш </span><strong>на 2 или 3 паса</strong><span>, за да постигнеш възможно най-гладко бръснене. На първия пас винаги бръсни </span><strong>по посока на растежа на косъма.</strong></li> <li aria-level="1"><span>Използвай афтършейв, за да </span><strong>затвориш порите си и да дезинфекцираш кожата</strong><span> от налични бактерии, които биха могли да предизвикват раздразнения на кожата или </span><strong>акне след бръснене.</strong></li> </ol> <h4><span>След бръснене нанеси афтършейв<br /><br /></span></h4> <p><span>След като се избръснеш, използвай студена вода, за да отмиеш излишната пяна от лицето си, както и остатъците от косъмчета. Подсуши лицето с кърпа и нанеси </span><a title="Афтършейв одеколон Бевиро" href="https://shave.bg/category/aftarsheyv-losion?vendors=beviro" target="_blank" rel="noopener"><strong>афтършейв одеколон</strong></a><span>. С него ще дезинфекцираш кожата си, а в допълнение, той ще ти осигури страхотен аромат през деня.<br /></span><span><br />Ако пък кожата ти е чувствителна и не понася добре съдържанието на алкохол, може да използваш <a title="Балсам за след бръснене с алое вера" href="https://shave.bg/product/balsam-za-sled-brasnene-muhle-s-aloe-vera-nejen-i-grijoven" target="_blank" rel="noopener"><strong>балсам за след бръснене</strong></a>, който ще успокои и хидратира кожата ти допълнително.</span></p> <p><span><a href="https://shave.bg/product/balsam-za-sled-brasnene-muhle-s-aloe-vera-nejen-i-grijoven" target="_blank" rel="noopener" title="Балсам за след бръснене с алое вера"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/aftershave-losion-aloe-vera.jpg" width="300" height="300" /></a><a href="https://shave.bg/category/aftarsheyv-losion?vendors=beviro" target="_blank" rel="noopener" title="Афтършейв одеколон Бевиро"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/odekoloni-beviro.jpg" width="300" height="300" /></a></span></p> <h2>Разлика между бръснач тип Shavette и прав бръснач<br /><br /></h2> <p><span>Много фенове на правия бръснач смятат, че бръсначът тип Shavette никога няма да бъде </span><strong>достойна алтернатива</strong><span> на правия бръснач.&nbsp;</span></p> <p><span>Отчасти това мнение се дължи на </span><strong>острието на този тип бръснач</strong><span>. Някои смятат, че сменяемите ножчета са прекалено малки и не дават същото ефективно бръснене, както стоманеното острие на правия бръснач.</span></p> <p><span>И все пак сменянето на ножчето на бръснача тип Shavette е </span><strong>много по-лесно и удобно от поддръжката на острието на правия бръснач</strong><span>. Не е нужно да се учиш как да поддържаш и заточваш острието. Когато ножчето се изтъпи, е достатъчно просто да го махнеш и да поставиш ново.</span></p> <p><span>Ето защо, много нови фенове на класическото бръснене предпочитат да започнат с бръснене с бръснач тип Shavette. Главните причини за този избор са </span><strong>лесната поддръжка</strong><span> и достъпната цена на бръснача.</span></p> <p><span>До скоро бръсначите тип Shavette се произвеждаха масово с пластмасови дръжки, което не се харесваше на потребителите, които търсеха </span><strong>качеството и елегантността</strong><span> на правия бръснач.<br /></span><br /><span>На пазара вече се предлагат обаче и </span><a title="Бръсначи" href="https://shave.bg/category/brasnachi" target="_blank" rel="noopener"><strong>по-висок клас бръсначи Shavette</strong></a><span>, които подобно на правия бръснач са луксозни и стилни. Също така, точно както правия бръснач, те осигуряват меко и гладко бръснене.</span></p> <h2>Защо препоръчваме да се бръснеш с бръснач тип Shavette?<br /><br /></h2> <p><span>Бръсначът тип Shavette е </span><strong>идеалният инструмент за чисто и гладко бръснене</strong><span> в света на класическото мокро бръснене.</span></p> <p><strong>Ако си начинаещ и за първи път използваш бръснач</strong><span>, ти препоръчваме да започнеш именно с <a title="Бръснач със сменяемо ножче" href="https://shave.bg/category/brasnachi" target="_blank" rel="noopener">Shavette</a>. С него ще получиш същите безупречни резултати, които дава и правият бръснач, без да си създаваш главоболие, относно това, как да поддържаш и заточваш острието на бръснача си.&nbsp;</span></p> <p><span>Но запомни - същите резултати, не означават и същата техника на бръснене. При бръснача от тип Shavette </span><strong>най-ключовия фактор</strong><span>, на който трябва да обърнеш внимание, </span><strong>е захватът</strong><span>. Бръсначът от този тип е по-лек, което позволява повече контрол върху острието, така че да може да го използваш под различни ъгли. Със Shavette можеш да получиш така желаното </span><strong>оформяне на брадата</strong><span>, което нито една ножица или тример не могат да постигнат.</span></p> <p><span><a title="Бръснач със сменяемо ножче Beviro" href="https://shave.bg/product/brasnach-sas-smenyaemo-nojche-beviro-pakkawood-shavette" target="_blank" rel="noopener">Бръсначът тип Shavette</a> е удобен при пътуване, тъй като се транспортира лесно, а поставянето на ножчето е изключително лесно. За напреднали фенове на класическото бръснене, които използват бръснач, Shavette е първият избор, особено при пътуване. </span></p> <p><span>Бръсначът може </span><strong>лесно да се пренесе и в ръчния багаж, </strong><span>стига в него да не е поставено ножче, а <a title="Половинки ножчета за бръснене" href="https://shave.bg/product/polovinki-nojcheta-za-brasnene-derby-professional-100-br" target="_blank" rel="noopener">сменяемите ножчета</a> да се закупят допълнително при пристигане в дестинацията.&nbsp;</span></p> <p><span>Именно заради това бръсначът тип Shavette предлага по-ефективно използване на свободното ти време, тъй като острието няма нужда от допълнителни инструменти и техника за заточване.</span></p> <h2>Кой бръснач тип Shavette препоръчваме ние?<br /><br /></h2> <p><span>Ние от Shave.bg вярваме, че всеки мъж трябва да изпитва </span><strong>удоволствие от бръсненето</strong><span>, а то се постига с добра техника и наистина качествени продукти. Независимо дали става въпрос за козметика за бръснене и брада, самобръсначки или бръсначи, ние се стремим да предлагаме разнообразия от качествени продукти от световна класа.</span></p> <p><a title="Бръснач със сменяемо ножче Beviro" href="https://shave.bg/product/brasnach-sas-smenyaemo-nojche-beviro-pakkawood-shavette" target="_blank" rel="noopener"><strong>Бръсначът със сменяемо ножче Beviro</strong></a><span> - Pakkawood Shavette е идеален за прецизно бръснене и за оформяне на брадата по контур. Той е много по-прецизен дори от класическа самобръсначка, тъй като има само едно острие. Той ще ти осигури изключително гладко бръснене - сякаш току-що си излязал от посещение при любимия си барбер.</span></p> <p><span>Pakkawood Shavette може да ти звучи сложно, но в действителност всичко е много просто. Pakkawood е траен материал, който се създава чрез наслояване на твърда дървесина и импрегниране с термообработена смола. Предимството на Pakkawood е, че е устойчив на влага материал, който ще изглежда като нов, дори след дълго използване.</span></p> <p><a href="https://shave.bg/product/brasnach-sas-smenyaemo-nojche-beviro-pakkawood-shavette" target="_blank" rel="noopener" title="Бръснач със сменяемо ножче Beviro"><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/beviro-shavette.jpg" width="450" height="450" class="aligncenter" /></span></a></p> <p><span></span></p> <p><span>Този бръснач тип Shavette е подходящ както за начинаещи, така и за професионалисти. Острието е изработено от висококачествен материал и съвместимо с всички стандартни <a title="Сменяеми ножчета за бръснене " href="https://shave.bg/product/polovinki-nojcheta-za-brasnene-derby-professional-100-br" target="_blank" rel="noopener">бръснарски ножчета</a>.&nbsp;</span></p> <p><span>Ако искаш да се научиш да се бръснеш с бръснач, но не искаш да прекарваш часове или дни в учене на правилната техника за заточването му, то това е правилният избор за теб.</span></p> <p><strong>В това клипче можеш да видиш как да се научиш да се бръснеш с бръснач, използвайки балон:</strong></p> <p><strong><iframe width="560" height="314" src="//www.youtube.com/embed/E_oN1lKV668" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe></strong></p> <p><strong></strong></p> <p><strong>А тук ти показваме същинския процес на бръснене с бръснач тип Shavette:</strong></p> <p><strong></strong></p> <p><iframe width="560" height="314" src="//www.youtube.com/embed/0dW4bJMNREw" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe></p> <p><span><a title="Бръснач със сменяемо ножче Beviro" href="https://shave.bg/product/brasnach-sas-smenyaemo-nojche-beviro-pakkawood-shavette" target="_blank" rel="noopener">Бръсначът Beviro Pakkawood Shavette</a> включва 1 ножче за бръснене, което се разполовява, за да можеш да започнеш своето бръснене още при закупуването му.<br /></span><strong><br /><span>При подготовка на тази статия бяха използвани материали от </span><a href="https://www.nakedarmor.com/blogs/news/how-to-use-a-shavette-razor" target="_blank" rel="noopener"><span>NakedАrmor.</span></a></strong></p>

,
Сравнение на продукти