Каква е разликата между масло за брада и балсам за брада?

08.06.2023 17:44:56

Каква е разликата между масло за брада и балсам за брада?

Маслото и балсамът за брада са два различни продукти за грижа за брадата, които хидратират, подхранват и омекотяват брадата.

Те съдържат сходни съставки - въпреки това, маслото и балсамът за брада се различават по консистенция, действие и начин на употреба. 

Ако се чудиш каква е разликата между тях, както и кой от двата продукта е по-подходящ за твоята брада, то продължавай да четеш следващите редове.

Как действат маслото и балсамът за брада?

Маслото и балсамът за брада допълват естествения себум, който кожата произвежда. Обикновено, при по-дълга брада, себумът е недостатъчен и не успява да достигне и подхрани краищата на брадата. Освен това при измиване с някои продукти за лице, както и в следствие на различни атмосферни влияния, на които брадата е изложена естественият себум може да намалее.

Недостатъчното наличие на себум, който да подхранва брадата, води до появата на пърхот и сърбеж на брадата, както и сухи и накъсани краища. 

Ето защо, себумът трябва да се допълва с продукти за грижа за брадата, а именно - масло и балсам за брада.

Те подхранват и омекотяват брадата, задържат влагата и поддържат брадата здрава и жизнена.

Кои са основните съставки на маслото и балсама за брада?

Основните съставки на маслото за брада са базовите и етеричните масла. Базовите масла подхранват, овлажняват и омекотяват както брадата, така и кожата на лицето под нея, а етеричните масла допринасят за приятния аромат на маслото за брада. Различните етерични масла имат противовъзпалителни и антибактериални свойства. 

Въпреки че са натурални, етеричните масла понякога могат да причинят раздразнение или алергична реакция при мъже с чувствителна кожа, затова е важно да бъдеш информиран, дали си алергичен към дадено етерично масло, преди да го нанесеш на кожата си.

Най-широко разпространените базови масла са масло от жожоба, рициново масло, кокосово масло, арганово масло, масло от слънчогледово семе и масло от кайсиеви ядки

Основните съставки на балсама за брада са с по-плътна консистенция от тези, които се съдържат в маслото за брада. Те са: масло от ший, масло от семена на манго, масло от кайсиеви ядки, масло от жожоба и пчелен восък.

Именно пчелният восък създава плътната консистенция на балсама, като същевременно омекотява брадата и задържа влагата за по-дълго време. 

Кое да избереш?

Ако се колебаеш кой от двата продукта е по-подходящ за теб или желаеш да ги комбинираш, продължавай да четеш, защото в следващите редове ще научиш какви са плюсовете и минусите на маслото и балсама за брада.

Масло за брада

Маслото за брада е класически продукт за грижа за брадата. Неговата употреба датира от хилядолетия и за това има ясна причина. То има лека текстура, подхранва и омекотява, поддържа брадата здрава и жизнена и ѝ придава блясък.

Маслото за брада върши чудесна работа на по-къса, суха и чуплива брада.

Предимства на маслото за брада

Маслото за брада попива бързо, абсорбира се лесно от кожата на лицето и косъмчетата на брадата, без да ги омазнява.

Подходящо е за употреба в ранните етапи на растеж на брадата, тъй като омекотява новите косъмчета на брадата и предотвратява появата на сърбеж.

Най-често се предлага в малки стъклени бутилки, които лесно могат да се поберат в джоба или чантата. Това ги прави подходящи за употреба по всяко време, както и удобни за пренос по време на пътуване.

Как да използваш масло за брада?

Най-подходящото време за нанасяне на масло за брада е сутрин след измиване на брадата със щадящ шампоан за брада

Нанеси от маслото за брада върху пръстите на ръцете си и старателно втрий в кожата на лицето и продължи, като го разпределиш по дължината на брадата.

За по-равномерно разнасяне на маслото можеш да използваш четка за брада с косъм от глиган или гребен за брада

Винаги използвай маслото за брада още в началния етап на растеж на брадата, за да предотвратиш появата на сърбеж и раздразнения.

Балсам за брада

Балсамът за брада, също като маслото за брада, има омекотяващи свойства. Въпреки това, балсамът има ключова разлика с маслото, а именно - той се задържа по-дълго върху брадата, което се дължи на неговата по-плътна текстура. 

Тъй като балсамът за брада обикновено се прави от комбинация между масло и пчелен восък, това го прави по-издръжлив, когато се нанесе върху брадата.

Препоръчва се за по-дълга брада и суха кожа, тъй като балсамът задържа влагата за по-дълго време.

Ако вече си пускал по-дълга брада, може би си забелязал, че краищата на брадата ти са сухи. Това се дължи на факта, че естественото масло (себум), което произвежда кожата, не е достатъчно, за да достигне до краищата на брадата. Именно затова препоръчваме да използваш балсам за брада, който хидратира и омекотява брадата през целия ден.

Друго предимство на балсама за брада е, че той хидратира както косъмчетата на брадата, така и кожата под нея. Това помага при суха кожа и предотвратява появата на пърхот по брадата.

Балсамът подхранва и омекотява брадата, оформя и стилизира брадата и я фиксира

Предвид плътната текстура на балсама е по-малко вероятно той да се разтече, което го прави подходящ за пренос по време на пътуване.

Как да използваш балсам за брада?

Най-подходящото време за употреба на балсам за брада е сутрин след почистване на брадата със щадящ шампоан за брада. 

Вземи от балсама количество колкото стотинка и го разтрий между пръстите си докато омекне.

Старателно втрий в кожата на лицето, както и по дължината на цялата брада, докато балсамът попие. 

Можеш да използваш четка за брада с косъм от глиган или гребен за брада, за да разпределиш продукта равномерно от космения фоликул до краищата на брадата и да стилизираш и оформиш брадата в желаната от теб посока.

 

Можеш ли да използваш и двете?

Ако брадата ти е по-къса, маслото за брада е напълно достатъчно, за да поддържа брадата ти здрава и хидратирана.

От друга страна, ако имаш по-дълга брада, комбинацията между масло и балсам за брада ще направи чудеса за твоята брада.

Ето как можеш да ги комбинираш:

  1. Измий брадата си със шампоан за брада, докато премахнеш всякакви остатъци от замърсяване по брадата.
  2. Подсуши брадата си с мека кърпа.
  3. Нанеси масло за брада на върха на пръстите на ръцете си и старателно втрий в кожата под брадата, както и по дължината на цялата брада. Изчакай маслото да попие.
  4. След това нанеси малко количество балсам за брада и втрий в кожата под брадата, както и по дължината на цялата брада. Това ще я подхрани допълнително.
  5. С помощта на четка за брада или гребен за брада разнеси балсама по дължината на цялата брада и оформи брадата си.

Ако брадата ти е тънка и права, можеш да използваш само масло за брада, което да я подхрани. 

От друга страна, ако брадата ти е къдрава и обемна, ти препоръчваме да използваш балсам за брада, който задържа влагата по-дълго време и омекотява брадата.

Ако имаш нужда от допълнителна информация относно маслото и балсама за брада, ти препоръчваме да прочетеш следните статии в блога ни:

Масло за брада - всичко, което трябва да знаеш 

Балсам за брада - всичко, което трябва да знаеш

Вярваме, че с тези съвети ще успееш да избереш правилния продукт за грижа за твоята брада!

При подготовката на тази статия са използване материали от ShavingAdvisor.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Брада и Грууминг

Брада и Грууминг

Каква е разликата между масло за брада и балсам за брада?

Масло за брада и балсам за брада - кое да избереш?

Научи повече за разликата между масло за брада и балсам за брада, какви са техните предимства и кой продукт е по-подходящ за твоята брада. Прочети тук! Научи повече за разликата между масло за брада и балсам за брада, какви са техните предимства и кой продукт е по-подходящ за твоята брада. Прочети тук! 2023-06-09T09:34:10+03:00 Каква е разликата между масло за брада и балсам за брада?

<p><span><strong><a title="Масло за брада" href="https://shave.bg/category/maslo-za-brada" target="_blank" rel="noopener">Маслото</a></strong> и <a title="Балсам за брада" href="https://shave.bg/category/balsam-za-brada" target="_blank" rel="noopener"><strong>балсамът за брада</strong></a> са два различни продукти за грижа за брадата, които <strong>хидратират</strong>, <strong>подхранват</strong> и <strong>омекотяват</strong> брадата.</span></p> <p><span>Те съдържат сходни съставки - въпреки това, маслото и балсамът за брада се различават по консистенция, действие и начин на употреба.&nbsp;</span></p> <p><span>Ако се чудиш каква е разликата между тях, както и кой от двата продукта е по-подходящ за твоята брада, то продължавай да четеш следващите редове.</span></p> <h2>Как действат маслото и балсамът за брада?<br /><br /></h2> <p><span><strong><a title="Масло за брада " href="https://shave.bg/category/maslo-za-brada" target="_blank" rel="noopener">Маслото</a></strong> и <strong><a title="Балсам за брада" href="https://shave.bg/category/balsam-za-brada" target="_blank" rel="noopener">балсамът за брада</a></strong> допълват естествения себум, който кожата произвежда. Обикновено, при по-дълга брада, себумът е недостатъчен и не успява да достигне и подхрани краищата на брадата. Освен това при измиване с някои продукти за лице, както и в следствие на различни атмосферни влияния, на които брадата е изложена естественият себум може да намалее.</span></p> <p><span>Недостатъчното наличие на себум, който да подхранва брадата, води до появата на <strong>пърхот</strong> и <strong>сърбеж</strong> на брадата, както и <strong>сухи</strong> и <strong>накъсани</strong> краища.&nbsp;</span></p> <p><span>Ето защо, себумът трябва да се допълва с продукти за грижа за брадата, а именно - <strong>масло</strong> и <strong>балсам за брада</strong>.</span></p> <p><span>Те <strong>подхранват</strong> и <strong>омекотяват </strong>брадата, задържат влагата и поддържат брадата <strong>здрава</strong> и <strong>жизнена</strong>.</span></p> <h2>Кои са основните съставки на маслото и балсама за брада?<br /><br /></h2> <p><span>Основните съставки на <strong><a title="Масло за брада" href="https://shave.bg/category/maslo-za-brada" target="_blank" rel="noopener">маслото за брада</a></strong> са базовите и етеричните масла. <strong>Базовите масла</strong> подхранват, овлажняват и омекотяват както брадата, така и кожата на лицето под нея, а <strong>етеричните масла </strong>допринасят за приятния аромат на маслото за брада. Различните етерични масла имат противовъзпалителни и антибактериални свойства.&nbsp;</span></p> <p><em><span>Въпреки че са натурални, етеричните масла понякога могат да причинят раздразнение или алергична реакция при мъже с чувствителна кожа, затова е важно да бъдеш информиран, дали си алергичен към дадено етерично масло, преди да го нанесеш на кожата си.</span></em></p> <p><span>Най-широко разпространените базови масла са <em>масло от жожоба, рициново масло, кокосово масло, арганово масло, масло от слънчогледово семе и масло от кайсиеви ядки</em>.&nbsp;</span></p> <p><span>Основните съставки на <a title="Балсам за брада" href="https://shave.bg/category/balsam-za-brada" target="_blank" rel="noopener"><strong>балсама за брада</strong></a> са с по-плътна консистенция от тези, които се съдържат в маслото за брада. Те са: <em>масло от ший, масло от семена на манго, масло от кайсиеви ядки, масло от жожоба и пчелен восък</em>.</span></p> <p><span>Именно <strong>пчелният восък</strong> създава плътната консистенция на балсама, като същевременно омекотява брадата и задържа влагата за по-дълго време.&nbsp;</span></p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/maslo-s-pipeta.jpg" width="350" height="350" class="aligncenter" /></p> <h2>Кое да избереш?<br /><br /></h2> <p><span>Ако се колебаеш кой от двата продукта е по-подходящ за теб или желаеш да ги комбинираш, продължавай да четеш, защото в следващите редове ще научиш какви са плюсовете и минусите на маслото и балсама за брада.</span></p> <h4><span>Масло за брада<br /><br /></span></h4> <p><span><a title="Масло за брада" href="https://shave.bg/category/maslo-za-brada" target="_blank" rel="noopener"><strong>Маслото за брада</strong></a> е класически продукт за грижа за брадата. Неговата употреба датира от хилядолетия и за това има ясна причина. То има <em>лека текстура</em>, подхранва и омекотява, поддържа брадата здрава и жизнена и ѝ придава блясък.</span></p> <p><span>Маслото за брада върши чудесна работа на по-къса, суха и чуплива брада.</span></p> <h5><span>Предимства на маслото за брада<br /><br /></span></h5> <p><span>Маслото за брада <em>попива бързо, абсорбира се лесно от кожата на лицето и косъмчетата на брадата, без да ги омазнява</em>.</span></p> <p><span> Подходящо е за употреба в ранните етапи на растеж на брадата, тъй като омекотява новите косъмчета на брадата и предотвратява появата на сърбеж.</span></p> <p><span>Най-често се предлага в малки стъклени бутилки, които лесно могат да се поберат в джоба или чантата. Това ги прави подходящи за употреба по всяко време, както и удобни за пренос по време на пътуване.</span></p> <p><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/eterichni-masla.jpg" width="350" height="350" class="aligncenter" /></span></p> <h5><span>Как да използваш масло за брада?<br /><br /></span></h5> <p><span>Най-подходящото време за нанасяне на масло за брада е сутрин след измиване на брадата със щадящ <strong><a title="Шампоан за брада Beviro" href="https://shave.bg/category/shampoan-za-brada" target="_blank" rel="noopener">шампоан за брада</a></strong>.&nbsp;</span></p> <p><span>Нанеси от маслото за брада върху пръстите на ръцете си и старателно втрий в кожата на лицето и продължи, като го разпределиш по дължината на брадата.</span></p> <p><span>За по-равномерно разнасяне на маслото можеш да използваш <strong><a title="Четка за брада с косъм от глиган Beviro" href="https://shave.bg/product/chetka-za-brada-beviro-kosam-ot-gligan-drajka-ot-krushovo-darvo" target="_blank" rel="noopener">четка за брада с косъм от глиган</a></strong> или <a title="Гребен за брада от крушово дърво Beviro" href="https://shave.bg/product/greben-za-brada-beviro-krushovo-darvo" target="_blank" rel="noopener"><strong>гребен за брада</strong></a>.&nbsp;</span></p> <p><span>Винаги използвай маслото за брада още в началния етап на растеж на брадата, за да предотвратиш появата на сърбеж и раздразнения.</span></p> <p><a href="https://shave.bg/category/balsam-za-brada?vendors=beviro" target="_blank" rel="noopener" title="Балсами за брада Beviro"><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/masla-za-brada-beviro.jpg" width="350" height="350" class="aligncenter" /></span></a></p> <h4><span>Балсам за брада<br /><br /></span></h4> <p><span><strong><a title="Балсами за брада Beviro" href="https://shave.bg/category/balsam-za-brada?vendors=beviro" target="_blank" rel="noopener">Балсамът за брада</a></strong>, също като маслото за брада, има омекотяващи свойства. Въпреки това, балсамът има ключова разлика с маслото, а именно - той се задържа по-дълго върху брадата, което се дължи на неговата по-плътна текстура.&nbsp;</span></p> <p><span>Тъй като балсамът за брада обикновено се прави от комбинация между масло и пчелен восък, това го прави по-издръжлив, когато се нанесе върху брадата.</span></p> <p><span>Препоръчва се за по-дълга брада и суха кожа, тъй като балсамът задържа влагата за по-дълго време.</span></p> <p><span>Ако вече си пускал по-дълга брада, може би си забелязал, че краищата на брадата ти са сухи. Това се дължи на факта, че естественото масло (себум), което произвежда кожата, не е достатъчно, за да достигне до краищата на брадата. Именно затова препоръчваме да използваш балсам за брада, който хидратира и омекотява брадата през целия ден.</span></p> <p><span>Друго предимство на балсама за брада е, че той хидратира както косъмчетата на брадата, така и кожата под нея. Това помага при суха кожа и предотвратява появата на пърхот по брадата.</span></p> <p><span>Балсамът <strong>подхранва</strong> и <strong>омекотява</strong> брадата, <strong>оформя</strong> и <strong>стилизира</strong>&nbsp;брадата и я <strong>фиксира</strong>.&nbsp;</span></p> <p><span>Предвид плътната текстура на балсама е по-малко вероятно той да се разтече, което го прави подходящ за пренос по време на пътуване.</span></p> <p><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/balsam-za-brada-stuklo.jpg" width="350" height="350" class="aligncenter" /></span></p> <h5><span>Как да използваш балсам за брада?<br /><br /></span></h5> <p><span>Най-подходящото време за употреба на балсам за брада е сутрин след почистване на брадата със <a title="Натурален шампоан за брада Beviro" href="https://shave.bg/category/shampoan-za-brada" target="_blank" rel="noopener">щадящ шампоан за брада.</a>&nbsp;</span></p> <p><span>Вземи от балсама количество колкото стотинка и го разтрий между пръстите си докато омекне.</span></p> <p><span>Старателно втрий в кожата на лицето, както и по дължината на цялата брада, докато балсамът попие.&nbsp;</span></p> <p><span>Можеш да използваш <strong><a title="Четка за брада с косъм от глиган Beviro" href="https://shave.bg/product/chetka-za-brada-beviro-kosam-ot-gligan-drajka-ot-krushovo-darvo" target="_blank" rel="noopener">четка за брада с косъм от глиган</a></strong> или <strong><a title="Гребен за брада Beviro" href="https://shave.bg/product/greben-za-brada-beviro-krushovo-darvo" target="_blank" rel="noopener">гребен за брада</a></strong>, за да разпределиш продукта равномерно от космения фоликул до краищата на брадата и да стилизираш и оформиш брадата в желаната от теб посока.</span></p> <p>&nbsp;<img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/balsam-za-brada-beviro.jpg" width="350" height="350" class="aligncenter" /></p> <h2>Можеш ли да използваш и двете?<br /><br /></h2> <p><span>Ако брадата ти е по-къса, маслото за брада е напълно достатъчно, за да поддържа брадата ти здрава и хидратирана.</span></p> <p><span>От друга страна, ако имаш по-дълга брада, комбинацията между масло и балсам за брада ще направи чудеса за твоята брада.</span></p> <p><strong>Ето как можеш да ги комбинираш:</strong></p> <ol> <li aria-level="1"><span>Измий брадата си със <strong><a title="Шампоан за брада" href="https://shave.bg/category/shampoan-za-brada" target="_blank" rel="noopener">шампоан за брада</a></strong>, докато премахнеш всякакви остатъци от замърсяване по брадата.</span></li> <li aria-level="1"><span>Подсуши брадата си с мека кърпа.</span></li> <li aria-level="1"><span>Нанеси <strong><a title="Масло за брада" href="https://shave.bg/category/maslo-za-brada" target="_blank" rel="noopener">масло за брада</a></strong> на върха на пръстите на ръцете си и старателно втрий в кожата под брадата, както и по дължината на цялата брада. Изчакай маслото да попие.</span></li> <li aria-level="1"><span>След това нанеси малко количество <a title="Балсам за брада" href="https://shave.bg/category/balsam-za-brada?vendors=beviro" target="_blank" rel="noopener"><strong>балсам за брада </strong></a>и втрий в кожата под брадата, както и по дължината на цялата брада. Това ще я подхрани допълнително.</span></li> <li aria-level="1"><span>С помощта на <strong><a title="Четка за брада с косъм от глиган Beviro" href="https://shave.bg/product/chetka-za-brada-beviro-kosam-ot-gligan-drajka-ot-krushovo-darvo" target="_blank" rel="noopener">четка за брада</a></strong> или <strong><a title="Гребен за брада Beviro" href="https://shave.bg/product/greben-za-brada-beviro-krushovo-darvo" target="_blank" rel="noopener">гребен за брада</a></strong> разнеси балсама по дължината на цялата брада и оформи брадата си.</span></li> </ol> <p><span>Ако брадата ти е тънка и права, можеш да използваш само масло за брада, което да я подхрани.&nbsp;</span></p> <p><span>От друга страна, ако брадата ти е къдрава и обемна, ти препоръчваме да използваш балсам за брада, който задържа влагата по-дълго време и омекотява брадата.</span></p> <p><span>Ако имаш нужда от допълнителна информация относно маслото и балсама за брада, ти препоръчваме да прочетеш следните статии в блога ни: </span><span><br /></span><span><br /></span><strong><a href="https://shave.bg/article/maslo-za-brada-vsichko-koeto-tryabva-da-znaesh" target="_blank" rel="noopener">Масло за брада - всичко, което трябва да знаеш</a>&nbsp;</strong></p> <p><strong><a href="https://shave.bg/article/balsam-za-brada-vsichko-koeto-tryabva-da-znaesh" target="_blank" rel="noopener">Балсам за брада - всичко, което трябва да знаеш</a></strong></p> <p><span>Вярваме, че с тези съвети ще успееш да избереш правилния продукт за грижа за твоята брада!<br /></span><span><br />При подготовката на тази статия са използване материали от<a href="https://shavingadvisor.com/beards/beard-oil-vs-beard-balm/" target="_blank" rel="noopener"> ShavingAdvisor.</a></span></p>

Сравнение на продукти