Какво е стипца и как да я използваш след бръснене?

08.06.2023 09:14:17

Какво е стипца и как да я използваш след бръснене?

Ще ти издадем една малка тайна: Грижата за лицето след бръснене е също толкова важна, колкото и самото бръснене. Именно стипцата е един от най-ключовите продукти за класическото мокро бръснене.

В следващите редове ще научиш какво представлява стипцата, под каква форма се предлага и как да я използваш правилно.

Какво представлява стипца камъкът?

Стипца камъкът е кристалоподобен камък, чиято форма се доближава до тази на малък сапун. Стипцата е минерален блок, направен от алуминиев калиев сулфат - естествен минерал, който има антисептични и стягащи свойства.

В исторически план, стипцата бива използвана от древните египтяни още преди 4000 г., поради своите антисептични и лечебни свойства, както и за охлаждане и ревитализиране на кожата.

Стипцата се предлага в различни форми и размери, например като стипца камък, с който може да се мине цялото лице след бръснене или стипца стик, която е много удобна за спиране на кървенето при локални порязвания, както и за пренасяне при пътуване.

Стипцата днес масово се използва като част от рутината след бръснене - за охлаждане и освежаване на кожата и за спиране на кървенето от евентуални порязвания.

Стипца камъкът се нанася, като леко се намокря с вода и внимателно се втрива върху обръснатата кожа, като по този начин се свежда до минимум зачервяването и раздразнението по кожата. Стипцата също така ограничава появата на врастнали косми по кожата и заздравява леки порязвания след бръснене.

Благодарение на своите антибактериални свойства, стипца камъкът стяга порите, унищожава повърхностните бактерии и намалява появата на пъпки и акне след бръснене.

История на стипцата

Хората винаги са търсили по-добри и естествени терапевтични средства. Освен че е открита в множество археологически обекти в Египет, стипцата камък е открита и на места, които предполагат, че е използвана и в Древна Гърция и Рим.

Първоначално стипцата започва да се използва от древните египтяни. Преди повече от 4000 г. египтяните са открили антисептичните и лечебни свойства на минерала. Въпреки че днешната ни представа за древните египтяни може да не съответства непременно с образа на хора, които хедонистично търсят комфорт или суета, древните египтяни още тогава са знаели, че стипцата им помага, като охлажда лицето им в жегата. Ето как, употребата на стипца става обичайна практика.

Древногръцкият историк Херодот пише, че египетската стипца е била ценна стока по негово време. По подобен начин, древноримският историк и армейски командир Плиний Стари документира, че римляните са използвали минерала в медицината и като средство за боядисване на тъкани. През ислямското Средновековие, стипцата е била широко използвана като “замазка” - химическо съединение, което помага на цветовете да се наслоят в тъканите.

За какво се използва стипцата и какви са нейните предимства?

Стипца (алуминиев калиев сулфат) е минерален блок, който действа като естествен коагулатор и е със стягащо и антисептично действие. Тя е универсално терапевтично средство, използвано за премахване на различни нежелани реакции след бръснене и свързаните с тях кожни проблеми. Например:

 • Увеличава сцеплението при употреба на по-”хлъзгави” класически самобръсначки или бръсначи
 • Третира малки порязвания по лицето
 • Предотвратява появата на акне след бръснене
 • Подобрява тонуса на кожата
 • Намалява възпалението на кожата
 • Успокоява раздразнението на кожата след бръснене
 • Намалява появата на врастнали косми след бръснене
 • Спира кървенето чрез стягане на порите и свиване на кръвоносните съдове
 • Може да замени използването на традиционните дезодоранти
 • Изчиства несъвършенства по кожата като акне или тъмни петна
 • Успокоява кожата и помага за предотвратяване на врастнали косми след кола маска на чувствителни зони 

Използвайки стипца камък, ще забележиш, че той стяга порите и свива кръвоносните съдове. Стипцата е коагулант, който сгъстява кръвните клетки, за да спре кървенето и едновременно с това има успокояващо, освежаващо и охлаждащо действие върху кожата. Освен това стипцата убива бактериите на повърхността на кожата.

Ползите на стипцата не спират до тук. Освен всичко изброено до сега, стипцата е и страхотен естествен дезодорант. Вероятно не е по-добър избор от любимия ти дезодорант с аромат, но всички кристални дезодоранти на пазара са просто леко усъвършенствани версии на чиста стипца камък.

Кристалите на минерала се предлагат в различни форми и размери. Може да използваш стипца камък вкъщи след бръснене или стипца стик или стиптичен гел по време на пътуване и за третиране на локални порязвания след бръснене.

Стипцата трябва да бъде част от цялостния ритуал на мокро бръснене, независимо от самобръсначката или бръснача, който използваш.

Как да използваш стипца камък?

Стъпка 1: След бръснене, измий лицето си, за да почистиш остатъците от сапун или крем за бръснене. Изплакни лицето си отново със студена вода. Това помага за затваряне и стягане на порите и позволява на стипцата да се плъзга лесно по лицето. Лекото втриване на стипцата по лицето ще ексфолира порите.

Стъпка 2: Намокри стипца камъка със студена вода, преди да го нанесеш по лицето. Увери се, че цялата му повърхност е намокрена.

Съвет от нас: Можеш да накиснеш стипца камъка в ледена вода предварително, преди да го използваш, за да усетиш охлаждащия му ефект - особено ако си предразположен към порязвания и поява на врастнали косми или пък ако ножчето на самобръсначката или бръснача ти вече не е толкова остро.

Стъпка 3: Нежно масажирай лицето си и в областта на шията със стипца камъка - там, където си се обръснал. Втривай нежно, тъй като можеш да усетиш леко стягане или усещане за парене, поради стягащите свойства на стипцата. Това е нормално, тъй като кристалите и салициловият компонент на алуминиевият калиев сулфат вършат своето действие.

* Ако имаш чувствителна кожа, не масажирай лицето си за повече от 20 секунди.

Стъпка 4: След като си масажирал лицето си, остави остатъците от стипца върху кожата си за около 15 до 20 секунди. Това време позволява на кристалите да свият порите на лицето и да освежат кожата. След това изплакни остатъците от стипцата добре със студена вода.

Стъпка 5: Нанеси качествен хидратиращ крем за лице (като например този тук), след което нанеси афтършейв балсам, лосион или одеколон с възможно най-естествени съставки.

Съвет от нас: Любимите ни афтършейв продукти, подходящи за един перфектен завършек са одеколоните на Beviro, които освен че успокояват и дезинфекцират кожата, оставят и дълготраен приятен аромат.

Ако обаче имаш по-суха и чувствителна кожа, ти препоръчваме да използваш афтършейв балсам без съдържание на алкохол, който да хидратира и омекоти кожата на лицето допълнително. 

Алтернатива на стипца камък: стипца стик

Популярна алтернатива на стипца камъка при грижата след бръснене е стипца стикът. Той има същите лечебни свойства, тъй като е направен от същите съединения като стипца камъка.

Стипца стикът обаче идва в по-малка и компактна форма, което го прави страхотно допълнение към твоите принадлежности за бръснене по време на пътуване. Стипцата стик обикновено се състои от стипца в прахообразна форма с восъчно свързващо вещество, компресирани в компактна форма с размер на червило или балсам за устни.

Тъй като стипцата стикът има по-малък връх, е много по-лесно да нанесеш веществото върху конкретно порязване по кожата след бръснене, за да спреш кървенето. Стипца стикът е идеален за по-малки ранички или порязвания и при малки порязвания е по-добър вариант от лепенките за рани, тъй като за разлика от тях не задържа бактериите.

Как да използваш стипца стик?

Стъпка 1: След бръснене изплакни лицето си със студена вода, за да затвориш порите на лицето.

Стъпка 2: Намокри стипца стика и нежно нанеси върху лицето с лек натиск, но не прекалено силно, за да третираш евентуални порязвания от бръсненето и да спреш кървенето. Може да усетиш леко парене или щипене, но това е нормално и означава, че стипцата върши своето действие.

Стъпка 3: За разлика от стипца камъка, при стика не се налага да отмиваш остатъците само след 15 или 20 секунди. Остатъкът от стипца стик трябва да остане върху лицето за няколко минути, така че да има достатъчно време да затвори порязванията. Увери се, че кървенето от порязването е спряло напълно, преди да измиеш стипцата от лицето си.

Често задавани въпроси относно стипцата

Защо стипцата е толкова популярна?

Както вече споменахме, използването на стипца датира от хилядолетия, въпреки че за известно време тя губи до известна степен популярността си.

Обикновено, хората гледат на стипцата като аксесоар за мокро бръснене от старата школа, но тя отново набира популярност сред мъжете като средство за естествено лечение след бръснене.

Стипца камъкът и стипца стикът се използват от бръснари и барбери и стипцата е приета като важна стъпка от процеса за грижата за кожата на лицето след бръснене.

В обобщение: Стипцата е съществена част от продуктите за качествено и гладко бръснене на всеки мъж, независимо дали той се бръсне със самобръсначка, или с бръснач.

Как се съхранява стипца камъкът?

След употреба, изплакни стипца камъка обилно със студена вода, така че да бъде напълно почистен. След това го подсуши със суха кърпа и съхранявай на хладно и сухо място, където има циркулация на въздуха. Важно е камъкът да не бъде мокър. 

Когато е мокър, стипца камъкът задържа влага и започва да се разгражда, като по този начин се съкратява неговият живот. Ако стипцата ти идва с кутийка или калъф, можеш да ги използваш за съхранение. Ако все още не си си избрал стипца, разгледай тук.

Може ли да използваш стипца всеки ден?

Да, можеш. Но имай предвид, че ако кожата ти е по-суха или чувствителна, стипцата може да я изсуши допълнително. Ако кожата ти е по-мазна, вероятността от прекалено изсушаване е по-малка. Стипца камъкът има стягащо действие, което означава, че ще извлече влага от кожата ти. 

Дори кожата ти да не е особено чувствителна, не бива да използваш стипцата повече от два пъти на ден. Ако го направиш, кожата ти ще започне да свръх компенсира, като произвежда повече естествен себум и масло, отколкото би било естествено. Това ще направи кожата ти по-мазна.

Колко време издържа един стипца камък?

Продължителността на живот на стипца камъка зависи от неговия размер, честотата на използване и начина на съхранение. Ако разполагаш със стандартен стипца камък с тегло от 50 до 70 гр., грижиш се правилно за него и го използваш веднъж на ден, можеш да очакваш той да издържи около две години или повече.

Можеш ли да използваш стипца в комбинация с афтършейв?

Някои хора обичат да използват и двете, а други - не. Това е въпрос на лично предпочитание. При някои мъже свойството на стипцата да стяга кожата и съдържанието на алкохол в афтършейвите в комбинация са склонни да изсушават кожата, а за други ефектът е перфектна грижа за кожата след бръснене.

Съветваме те да изпробваш използването на стипца и на афтършейв поотделно, както и заедно, за да откриеш най-добрия за теб резултат. Добра практика е да нанесеш и хидратиращ крем или балсам за след бръснене без алкохол, ако кожата ти е по-суха и чувствителна.

Можеш ли да използваш стипцата като натурален дезодорант?

Може би не знаеш това, но всъщност можеш да използваш стипца камъка под мишниците си, като алтернатива на традиционния дезодорант. Често на пазара се предлага като “кристален дезодорант”. Стипцата не е антиперспирант, така че няма да спре потенето, но би могла да спре миризмата, в зависимост от това как химикалите на тялото ти взаимодействат с минералните соли. Можеш да го изпробваш при следващото си бръснене.

Къде можеш да закупиш стипца?

Както вече споменахме, стипцата се предлага в различни размери и форми - тя може да бъде под формата на камък, стик или дори гел.

Винаги купувай качествени стипци, тъй като ако избереш стипца с лошо качество, тя ще започне да се разпада малко по малко и ще останеш само с купчина прах. Ако стипцата обаче е качествена и се грижиш за нея правилно, може да издържи с години.

В нашият сайт ще откриеш стипца камък, стипца стик и стиптичен гел, както и много други качествени продукти за след бръснене. Повече за продуктите можеш да разгледаш тук.

При подготовката на тази статия са използвани материали от Grownman Shave.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Мокро Бръснене

Мокро Бръснене

Какво е стипца и как да я използваш след бръснене?

Какво е стипца и как да я използваш след бръснене?

Научи тук какви са предимствата да използваш стипца за след бръснене. Стипцата има антисептични и лечебни свойства, спира кървенето, охлажда и освежава кожата. Научи тук какви са предимствата да използваш стипца за след бръснене. Стипцата има антисептични и лечебни свойства, спира кървенето, охлажда и освежава кожата. 2023-06-08T09:48:45+03:00 Какво е стипца и как да я използваш след бръснене?

<p><strong>Ще ти издадем една малка тайна:</strong><span> Грижата за лицето след бръснене е също толкова важна, колкото и самото бръснене. Именно </span><a href="https://shave.bg/category/stipca" target="_blank" rel="noopener" title="Стипца"><strong>стипцата</strong></a><span> е един от най-ключовите продукти за класическото мокро бръснене.</span></p> <p><span>В следващите редове ще научиш какво представлява стипцата, под каква форма се предлага и как да я използваш правилно.</span></p> <h2>Какво представлява стипца камъкът?<br /><br /></h2> <p><a title=" Стипца камък M&Uuml;HLE" href="https://shave.bg/product/stipca-kamak-muhle" target="_blank" rel="noopener"><strong>Стипца камъкът</strong></a><span> е кристалоподобен камък, чиято форма се доближава до тази на малък сапун. Стипцата е минерален блок, направен от алуминиев калиев сулфат - естествен минерал, който има </span><strong>антисептични и стягащи свойства.</strong></p> <p><span>В исторически план, стипцата бива използвана </span><strong>от древните египтяни още преди 4000 г.,</strong><span> поради своите антисептични и лечебни свойства, както и за охлаждане и ревитализиране на кожата.</span></p> <p><span>Стипцата се предлага в </span><strong>различни форми и размери</strong><span>, например като </span><a title="Стипца камък Proraso" href="https://shave.bg/product/stipca-kamak-proraso" target="_blank" rel="noopener"><strong>стипца камък</strong></a><span>, с който може да се мине цялото лице след бръснене или </span><a title="Стипца стик M&Uuml;HLE" href="https://shave.bg/product/stipca-stik-muhle" target="_blank" rel="noopener"><strong>стипца стик</strong></a><span>, която е много удобна за спиране на кървенето при локални порязвания, както и за пренасяне при пътуване.</span></p> <p><span>Стипцата днес масово се използва като част от </span><strong>рутината след бръснене</strong><span> - за охлаждане и освежаване на кожата и за </span><strong>спиране на кървенето</strong><span> от евентуални порязвания.</span></p> <p><span>Стипца камъкът се нанася, като леко </span><strong>се намокря с вода</strong><span> и внимателно се втрива върху обръснатата кожа, като по този начин се свежда до минимум зачервяването и раздразнението по кожата. Стипцата също така ограничава появата на врастнали косми по кожата и заздравява леки порязвания след бръснене.<br /></span><span><br />Благодарение на своите <strong>антибактериални свойства</strong>, стипца камъкът стяга порите, унищожава повърхностните бактерии и намалява появата на пъпки и акне след бръснене.</span></p> <p><a href="https://shave.bg/product/stipca-kamak-muhle" target="_blank" rel="noopener" title="Стипца камък M&Uuml;HLE"><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/stipca-muhle.jpeg" width="450" height="450" class="aligncenter" /></span></a></p> <h2>История на стипцата<br /><br /></h2> <p><span>Хората винаги са търсили </span><strong>по-добри и естествени терапевтични средства</strong><span>. Освен че е открита в множество археологически обекти в Египет, стипцата камък е открита и на места, които предполагат, че е използвана и в </span><strong>Древна Гърция и Рим.</strong></p> <p><span>Първоначално стипцата започва да се използва от древните египтяни. Преди повече от 4000 г. египтяните са открили </span><strong>антисептичните и лечебни свойства на минерала</strong><span>. Въпреки че днешната ни представа за древните египтяни може да не съответства непременно с образа на хора, които хедонистично търсят комфорт или суета, древните египтяни още тогава са знаели, че стипцата им помага, като </span><strong>охлажда лицето им в жегата</strong><span>. Ето как, употребата на стипца става обичайна практика.</span></p> <p><span>Древногръцкият историк Херодот пише, че египетската стипца е била </span><strong>ценна стока</strong><span> по негово време. По подобен начин, древноримският историк и армейски командир Плиний Стари документира, че римляните са използвали минерала </span><strong>в медицината</strong><span> и като средство за боядисване на тъкани. През ислямското Средновековие, стипцата е била широко използвана като &ldquo;замазка&rdquo; - химическо съединение, което помага на цветовете да се наслоят в тъканите.</span></p> <p><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/egiptyani.jpg" width="680" height="232" class="aligncenter" /></span></p> <p><span></span></p> <h2>За какво се използва стипцата и какви са нейните предимства?<br /><br /></h2> <p><span>Стипца (алуминиев калиев сулфат) е </span><strong>минерален блок</strong><span>, който действа като естествен </span><strong>коагулатор</strong><span> и е със стягащо и антисептично действие. Тя е универсално терапевтично средство, използвано за </span><strong>премахване на различни нежелани реакции след бръснене</strong><span> и свързаните с тях кожни проблеми. </span><strong>Например:</strong></p> <ul> <li aria-level="1"><strong>Увеличава сцеплението</strong><span> при употреба на по-&rdquo;хлъзгави&rdquo; класически самобръсначки или бръсначи</span></li> <li aria-level="1"><strong>Третира малки порязвания</strong><span> по лицето</span></li> <li aria-level="1"><span>Предотвратява появата на </span><strong>акне след бръснене</strong></li> <li aria-level="1"><span>Подобрява </span><strong>тонуса на кожата</strong></li> <li aria-level="1"><strong>Намалява възпалението</strong><span> на кожата</span></li> <li aria-level="1"><strong>Успокоява раздразнението</strong><span> на кожата след бръснене</span></li> <li aria-level="1"><span>Намалява появата на</span><strong> врастнали косми</strong><span> след бръснене</span></li> <li aria-level="1"><strong>Спира кървенето</strong><span> чрез стягане на порите и свиване на кръвоносните съдове</span></li> <li aria-level="1"><span>Може да замени използването на </span><strong>традиционните</strong> <strong>дезодоранти</strong></li> <li aria-level="1"><strong>Изчиства несъвършенства</strong><span> по кожата като акне или тъмни петна</span></li> <li aria-level="1"><strong>Успокоява кожата</strong><span> и помага за предотвратяване на врастнали косми след кола маска на чувствителни зони&nbsp;</span></li> </ul> <p><span>Използвайки стипца камък, ще забележиш, че той </span><strong>стяга порите и свива кръвоносните съдове</strong><span>. Стипцата е коагулант, който сгъстява кръвните клетки, за да спре кървенето и едновременно с това има </span><strong>успокояващо, освежаващо и охлаждащо действие</strong><span> върху кожата. Освен това стипцата убива бактериите на повърхността на кожата.</span></p> <p><span>Ползите на стипцата не спират до тук. Освен всичко изброено до сега, стипцата е и </span><strong>страхотен естествен дезодорант</strong><span>. Вероятно не е по-добър избор от любимия ти дезодорант с аромат, но всички кристални дезодоранти на пазара са просто леко усъвършенствани версии на чиста стипца камък.</span></p> <p><span>Кристалите на минерала се предлагат в различни форми и размери. Може да използваш </span><a title="Стипца камък Proraso" href="https://shave.bg/product/stipca-kamak-proraso" target="_blank" rel="noopener"><strong>стипца камък</strong></a><span> вкъщи след бръснене или </span><a title="Стипца стик M&Uuml;HLE" href="https://shave.bg/product/stipca-stik-muhle" target="_blank" rel="noopener"><strong>стипца стик</strong></a><span> или </span><a title="Стиптичен гел Proraso" href="https://shave.bg/product/stiptichen-gel-proraso-green-10-ml" target="_blank" rel="noopener"><strong>стиптичен</strong> <strong>гел</strong></a><span> по време на пътуване и за третиране на локални порязвания след бръснене.</span></p> <p><span>Стипцата трябва да бъде част от цялостния ритуал на мокро бръснене, независимо от <a title="Класически самобръсначки" href="https://shave.bg/category/samobrasnachki" target="_blank" rel="noopener">самобръсначката</a> или <a title="Бръсначи" href="https://shave.bg/category/brasnachi" target="_blank" rel="noopener">бръснача</a>, който използваш.</span></p> <h2>Как да използваш стипца камък?<br /><br /></h2> <p><strong>Стъпка 1:</strong><span> След бръснене, измий лицето си, за да почистиш остатъците от сапун или крем за бръснене. </span><strong>Изплакни лицето си отново със студена вода</strong><span>. Това помага за затваряне и стягане на порите и позволява на стипцата да се плъзга лесно по лицето. Лекото втриване на стипцата по лицето ще ексфолира порите.</span></p> <p><strong>Стъпка 2:</strong> <strong>Намокри стипца камъка със студена вода</strong><span>, преди да го нанесеш по лицето. Увери се, че цялата му повърхност е намокрена.</span></p> <p><strong>Съвет от нас:</strong> <strong>Можеш да накиснеш стипца камъка в ледена вода предварително</strong><span>, преди да го използваш, за да усетиш охлаждащия му ефект - особено ако си предразположен към порязвания и поява на врастнали косми или пък ако ножчето на самобръсначката или бръснача ти вече не е толкова остро.</span></p> <p><strong>Стъпка 3:</strong><span> Нежно масажирай лицето си и в областта на шията със стипца камъка - там, където си се обръснал. Втривай нежно, тъй като можеш да усетиш леко </span><strong>стягане или усещане за парене, поради стягащите свойства на стипцата</strong><span>. Това е нормално, тъй като кристалите и салициловият компонент на алуминиевият калиев сулфат вършат своето действие.</span></p> <p><strong><em>* Ако имаш чувствителна кожа, не масажирай лицето си за повече от 20 секунди.</em></strong></p> <p><strong>Стъпка 4:</strong><span> След като си масажирал лицето си, </span><strong>остави остатъците от стипца върху кожата си за около 15 до 20 секунди</strong><span>. Това време позволява на кристалите да свият порите на лицето и да освежат кожата. След това изплакни остатъците от стипцата добре със студена вода.</span></p> <p><strong>Стъпка 5:</strong><span> Нанеси </span><strong>качествен хидратиращ крем за лице</strong><span> (като например този </span><a title="Лек хидратиращ крем за лице Beviro" href="https://shave.bg/product/lek-hidratirasht-krem-za-lice-beviro-50-ml" target="_blank" rel="noopener"><strong>тук</strong></a><span>), след което нанеси </span><a title="Афтършейв балсами" href="https://shave.bg/category/balsam-za-sled-brasnene" target="_blank" rel="noopener"><strong>афтършейв балсам</strong></a><span>, </span><a title="Афтършейв лосиони" href="https://shave.bg/category/aftarsheyv-losion" target="_blank" rel="noopener"><strong>лосион</strong></a><span> или </span><a title="Афтършейв одеколони Beviro" href="https://shave.bg/category/aftarsheyv-losion?vendors=beviro" target="_blank" rel="noopener"><strong>одеколон</strong></a><span> с възможно най-естествени съставки.</span></p> <p><strong>Съвет от нас: </strong><span>Любимите ни афтършейв продукти, подходящи за един перфектен завършек са </span><strong><a title="Афтършейв одеколони Beviro" href="https://shave.bg/category/aftarsheyv-losion?vendors=beviro" target="_blank" rel="noopener">одеколоните на Beviro</a>,</strong><span> които освен че успокояват и дезинфекцират кожата, оставят и дълготраен приятен аромат.</span></p> <p><span>Ако обаче имаш по-суха и чувствителна кожа, ти препоръчваме да използваш </span><a title="Балсам за след бръснене M&Uuml;HLE с алое вера" href="https://shave.bg/product/balsam-za-sled-brasnene-muhle-s-aloe-vera-nejen-i-grijoven" target="_blank" rel="noopener"><strong>афтършейв балсам без съдържание на алкохол</strong></a><span>, който да хидратира и омекоти кожата на лицето допълнително.&nbsp;</span></p> <p><a href="https://shave.bg/product/stipca-kamak-proraso" target="_blank" rel="noopener" title="Стипца камък Proraso"><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/stipca-kamuk-proraso.jpg" width="401" height="400" class="aligncenter" /></span></a></p> <h2>Алтернатива на стипца камък: стипца стик<br /><br /></h2> <p><span>Популярна алтернатива на стипца камъка при грижата след бръснене е</span><a title="Стипца стик M&Uuml;HLE" href="https://shave.bg/product/stipca-stik-muhle" target="_blank" rel="noopener"><strong> стипца стикът</strong></a><span>. Той има същите лечебни свойства, тъй като е направен от същите съединения като стипца камъка.</span></p> <p><span>Стипца стикът обаче идва в </span><strong>по-малка и компактна форма</strong><span>, което го прави страхотно допълнение към твоите принадлежности за бръснене </span><strong>по време на пътуване</strong><span>. Стипцата стик обикновено се състои от стипца в прахообразна форма с восъчно свързващо вещество, компресирани в компактна форма с размер на червило или балсам за устни.</span></p> <p><span>Тъй като </span><strong>стипцата стикът има по-малък връх</strong><span>, е много по-лесно да нанесеш веществото върху </span><strong>конкретно порязване</strong><span> по кожата след бръснене, за да спреш кървенето. Стипца стикът е идеален за по-малки ранички или порязвания и при малки порязвания е по-добър вариант от лепенките за рани, тъй като за разлика от тях не задържа бактериите.</span></p> <h2>Как да използваш стипца стик?<br /><br /></h2> <p><strong>Стъпка 1:</strong><span> След бръснене </span><strong>изплакни лицето си</strong><span> със студена вода, за да затвориш порите на лицето.</span></p> <p><strong>Стъпка 2:</strong> <strong>Намокри стипца стика и нежно нанеси върху лицето с лек натиск</strong><span>, но не прекалено силно, за да третираш евентуални порязвания от бръсненето и да спреш кървенето. Може да усетиш леко парене или щипене, но това е нормално и означава, че стипцата върши своето действие.</span></p> <p><strong>Стъпка 3</strong><span>: За разлика от стипца камъка, при стика не се налага да отмиваш остатъците само след 15 или 20 секунди. Остатъкът от стипца стик трябва да </span><strong>остане върху лицето за няколко минути</strong><span>, така че да има достатъчно време да затвори порязванията. Увери се, че кървенето от порязването е спряло напълно, преди да измиеш стипцата от лицето си.</span></p> <p><a href="https://shave.bg/product/stipca-stik-muhle" target="_blank" rel="noopener" title="Стипца стик M&Uuml;HLE"><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/stipca-stick.jpg" width="400" height="399" class="aligncenter" /></span></a></p> <h2>Често задавани въпроси относно стипцата<br /><br /></h2> <h4><span>Защо стипцата е толкова популярна?<br /><br /></span></h4> <p><span>Както вече споменахме, използването на стипца датира от хилядолетия, въпреки че за известно време тя губи до известна степен популярността си.</span></p> <p><span>Обикновено, хората гледат на стипцата като аксесоар за мокро бръснене от старата школа, но тя </span><strong>отново набира популярност</strong><span> сред мъжете като средство за естествено лечение след бръснене.</span></p> <p><span>Стипца камъкът и стипца стикът се използват от бръснари и барбери и стипцата е приета като </span><strong>важна стъпка от процеса за грижата за кожата</strong><span> на лицето след бръснене.<br /></span><span><br /></span><strong>В обобщение:</strong><span> Стипцата е съществена част от <a title="Продукти за бръснене" href="https://shave.bg/category/brasnene" target="_blank" rel="noopener">продуктите за качествено и гладко бръснене</a> на всеки мъж, независимо дали той се бръсне със самобръсначка, или с бръснач.</span></p> <h4><span>Как се съхранява стипца камъкът?<br /><br /></span></h4> <p><span>След употреба, </span><strong>изплакни стипца камъка обилно със студена вода</strong><span>, така че да бъде напълно почистен. След това го </span><strong>подсуши със суха кърпа</strong><span> и съхранявай на хладно и сухо място, където има циркулация на въздуха. Важно е камъкът да </span><strong>не бъде мокър.</strong><span>&nbsp;<br /></span><span><br />Когато е мокър, стипца камъкът задържа влага и започва да се разгражда, като по този начин се съкратява неговият живот. Ако стипцата ти идва с кутийка или калъф, можеш да ги използваш за съхранение. Ако все още не си си избрал стипца, разгледай <a title="Стипца" href="https://shave.bg/category/stipca" target="_blank" rel="noopener"><strong>тук</strong>.</a></span></p> <h4><span>Може ли да използваш стипца всеки ден?<br /><br /></span></h4> <p><span>Да, можеш. Но имай предвид, че ако кожата ти е </span><strong>по-суха или чувствителна</strong><span>, стипцата може да я </span><strong>изсуши допълнително</strong><span>. Ако кожата ти е по-мазна, вероятността от прекалено изсушаване е по-малка. Стипца камъкът има стягащо действие, което означава, че ще извлече влага от кожата ти.&nbsp;</span></p> <p><span>Дори кожата ти да не е особено чувствителна, не бива да използваш стипцата повече от два пъти на ден. Ако го направиш, кожата ти ще започне да свръх компенсира, като произвежда повече естествен себум и масло, отколкото би било естествено. Това ще направи кожата ти по-мазна.</span></p> <h4><span>Колко време издържа един стипца камък?<br /><br /></span></h4> <p><span>Продължителността на живот на стипца камъка зависи от неговия размер, честотата на използване и начина на съхранение. Ако разполагаш със стандартен стипца камък с тегло<strong> от 50 до 70 гр.</strong>, грижиш се правилно за него и го използваш веднъж на ден, можеш да очакваш той да издържи около <strong>две години или повече.</strong></span></p> <h4><span>Можеш ли да използваш стипца в комбинация с афтършейв?<br /><br /></span></h4> <p><span>Някои хора обичат да използват и двете, а други - не. Това е въпрос на лично предпочитание. При някои мъже свойството на стипцата да стяга кожата и съдържанието на алкохол в афтършейвите в комбинация са </span><strong>склонни да изсушават кожата</strong><span>, а за други ефектът е </span><strong>перфектна грижа</strong><span> за кожата след бръснене.</span></p> <p><span>Съветваме те да изпробваш използването на стипца и на афтършейв поотделно, както и заедно, за да откриеш </span><strong>най-добрия за теб резултат</strong><span>. Добра практика е да нанесеш и </span><a title="Лек хидратиращ крем за лице Beviro" href="https://shave.bg/product/lek-hidratirasht-krem-za-lice-beviro-50-ml" target="_blank" rel="noopener"><strong>хидратиращ крем</strong></a> <span>или </span><a title="Афтършейв балсами за след бръснене" href="https://shave.bg/category/balsam-za-sled-brasnene" target="_blank" rel="noopener"><strong>балсам за след бръснене</strong></a><span> без алкохол, ако кожата ти е по-суха и чувствителна.</span></p> <h4><span>Можеш ли да използваш стипцата като натурален дезодорант?<br /><br /></span></h4> <p><span>Може би не знаеш това, но всъщност можеш да използваш стипца камъка под мишниците си, като алтернатива на традиционния дезодорант. Често на пазара се предлага като &ldquo;</span><strong>кристален дезодорант</strong><span>&rdquo;. Стипцата не е антиперспирант, така че няма да спре потенето, но би могла да спре миризмата, в зависимост от това как химикалите на тялото ти взаимодействат с минералните соли. Можеш да го изпробваш при следващото си бръснене.</span></p> <h4><span>Къде можеш да закупиш стипца?<br /><br /></span></h4> <p><span>Както вече споменахме, стипцата се предлага в различни размери и форми - тя може да бъде под формата на </span><strong>камък, стик или дори гел.</strong></p> <p><span>Винаги купувай </span><strong>качествени стипци</strong><span>, тъй като ако избереш стипца с лошо качество, тя ще започне да се разпада малко по малко и ще останеш само с купчина прах. Ако стипцата обаче е качествена и се грижиш за нея правилно, може да </span><strong>издържи с години.</strong></p> <p><span>В нашият сайт ще откриеш </span><a title="Стипца камък Proraso" href="https://shave.bg/product/stipca-kamak-proraso" target="_blank" rel="noopener"><strong>стипца камък</strong></a><span>, </span><a title="Стипца стик M&Uuml;HLE" href="https://shave.bg/product/stipca-stik-muhle" target="_blank" rel="noopener"><strong>стипца стик</strong></a><span> и</span><a title="Стиптичен гел Proraso" href="https://shave.bg/product/stiptichen-gel-proraso-green-10-ml" target="_blank" rel="noopener"><strong> стиптичен гел</strong></a><span>, както и много други качествени продукти за след бръснене. Повече за продуктите можеш да разгледаш </span><a title="Продукти за след бръснене" href="https://shave.bg/category/sled-brasnene" target="_blank" rel="noopener"><strong>тук</strong></a><span>.<br /></span><span><br />При подготовката на тази статия са използвани материали от <a href="https://grownmanshave.com/blogs/grown-man-shave-society-articles/alum-blocks-how-to-use" target="_blank" rel="noopener">Grownman Shave.</a></span></p>

,
Сравнение на продукти