Класическо бръснене - Основи

09.06.2023 10:46:06

Класическо бръснене - Основи

Основи на класическото бръснене 

Когато става въпрос за бръснене, няма един единствен определящ фактор. Има голяма зависимост между предходната и следващата стъпка.

Няма как да се обръснеш перфектно и с най-добрата класическа самобръсначка, ако не използваш подходящ крем за бръснене. Освен това, подходящият крем за бръснене е добър само ако се използва с качествена четка за бръснене и ако космите на лицето са добре хидратирани.

Затова правилният начин на бръснене е много важен, за да си сигурен, че всички парчета от пъзела са на мястото си, преди ножчето да докосне лицето ти.

Дори ако си се бръснал години наред, е важно да разбереш всички компоненти, за да си сигурен, че няма да развиеш лоши навици, заради които след бръснене да чувстваш лицето или областта около врата си раздразнени.

Ако си вземеш душ или използваш гореща кърпа, нещата ще са съвсем различни

При мокрото бръснене винаги е полезно да си вземеш душ или да използваш гореща кърпа. Най-добре е да започнеш с много горещ душ за няколко минути.

Защо това е така?

Когато си вземеш душ, горещата вода помага да се отворят порите и най-важното - омекотява космите. Иначе фоликулите на космите на лицето са изключително стегнати и податливи на опъване и дърпане, когато ножчето минава през тях. Освен това ножчето много по-трудно реже косъма в сравнение с фоликул, който е напоен с вода и е изпъкнал.

Горещата кърпа е чудесен резервен план, но с нея бръсненето не е толкова комфортно, както след душ.

Нещо, което не е задължително, но определено си заслужава да опиташ

Сред ентусиастите на мокрото бръснене има противоречиви мнения за използването на масло преди бръснене. Някои се кълнат в него, докато други намират, че то не води до съществена разлика.

Според нас то оказва съществено влияние върху комфорта на бръснене. Маслото действа като допълнителна бариера между твоята кожа и крема за бръснене.

Основните съставки на всяко масло преди бръснене обикновено са базово масло и етерично масло. Базовото масло е преобладаващата част от сместа и обикновено е рициново масло или масло от жожоба.

Тези две масла са изключително популярни и участват в много продукти за красота както за мъже, така и за жени - като се започне от масла за брада до балсами, лосиони и шампоани. Базовите масла са естествен начин за осигуряване на влага за кожата или фоликулите на космите, кaто могат да се използват свободно, без ограничение на количеството.

Когато маслото преди бръснене е част от ритуала, то ще помогне да се подобри еластичността на кожата, ще предотврати протриване или порязвания и ще направи фоликулите малко по-гъвкави, което спомага за по-гладко рязане от острието на ножчето.

Етеричните масла, които са включени в маслата преди бръснене са допълнително предимство - например маслото от чаено дърво е много често срещана съставка и е естествен антисептик. Етеричните масла също така са чудесни за тонизиране на кожата, намаляване на акнето и лечение на редица други проблеми с кожата, освен че осигуряват и комфорт при бръсненето.

Забрави за пяната за бръснене във флакон - добрият крем или сапун за бръснене са ключови

Ако все още използваш пяна или крем за бръснене във флакон е време да помислиш за алтернативи. На пазара има чудесни продукти и някои от тях можеш да намериш тук.

Защо това е толкова важно?

Просто казано, когато използваш качествен крем за бръснене, той върши страхотна работа, като запазва както топлината, така и влагата, ако е разпенен правилно. Топлината и влагата помагат порите да останат отворени и допълнително увеличават гъвкавостта на космите.

Качественият крем за бръснене е също невероятно хлъзгав, което прави бръсненето много по-гладко. Това позволява на острието да се плъзга без усилие, като намалява пропуснатите зони и вероятността за порязване. Един “сух” крем за бръснене, каквито са тези във флакон, не може да осигури такова добро овлажняване.

Освен, че се считат за “сухи”, кремовете и пяната във флакон съдържат химикали, които изсушават лицето ти след бръснене. Сухата кожа е податлива на всякакви раздразнения през целия ден.

Ако сравним кремовете за бръснене и сапуните за бръснене те са до голяма степен еднакви. Все пак напредналите в мокрото бръснене могат да извлекат повече от смазващите свойства на сапуна в сравнение с крема за бръснене. Ако си нов в мокрото бръснене, препоръчваме първо да опиташ с крем за бръснене, който е по- удобен за начинаещи.

Четките за бръснене не са само за декор - те имат реално приложение

Макар че една пухкава четка може да изглежда малко женствена за такава мъжка процедура, не трябва да я пренебрегваш. Тя ще ти помогне да разкриеш всички качества на добрите класически самобръсначки.

Обикновено четките са изработени от косъм от язовец и вършат чудесна работа, като предварително нежно ексфолират кожата, което гарантира, че порите се омекотяват преди първото преминаване на самобръсначката.

Освен предварителното ексфолиране, четката помага космите на брадата да се изправят. Когато космите са изправени, ножчето може да ги отреже много по-прецизно и близо до кожата, вместо да ги тегли или издърпва. Обратно, ако използваш ръцете си, за да нанесеш крема за бръснене, космите на брадата по-скоро ще се залепят за лицето, което ще направи много по-трудно за ножчето да ги отреже чисто.

Макар, че в предишната секция обяснявахме колко са ефективни добрите кремове и сапуни за бръснене, на практика много от тях изискват да притежаваш четка за бръснене, защото иначе би било много трудно или невъзможно да ги използваш. Четката ще осигури адекватно покритие на крема, което позволява едновременно добро смазване и слой, по който острието да се плъзга без усилие.

Тук можеш да разгледаш богата колекция от качествени четки за бръснене.

Дори и да използваш най-добрите продукти, все пак трябва да се научиш да се бръснеш правилно

При използване на класическа самобръсначка с двустранно ножче за бръснене, много мъже не успяват да приложат правилна техника при първия опит. Това обикновено води до леки порязвания по лицето. За разлика от добрите самобръсначки с касетъчни ножчета, при които остриетата са предварително позиционирани под желания ъгъл от 30 градуса, при използване на класическа самобръсначка за първи път, трябва ти да осигуриш този правилен ъгъл.

Това, което можеш да направиш, за да извършиш плавен преход от касетъчна или електрическа самобръсначка към класическа, е първоначално да бръснеш с нея само бузите си, защото те имат относително плоска повърхност. Това позволява да свикнеш с оптималния ъгъл от 30 градуса, който ти осигурява комфортно бръснене. За да усъвършенстваш техниката, след това може да опиташ с зоната около брадичката, като отново винаги държиш острието под ъгъл от 30 градуса.

Когато искаш да постигнеш гладко бръснене, трябва да минеш два или три пъти със самобръсначката. При използване на класическа самобръсначка първия път трябва да се бръснеш по посока на растежа на косъма. Това ще позволи по-голямата част от космите да бъдат отрязани. Ако прекараш обаче ръка по прясно обръснатото си лице, ще усетиш, че има известно дращене.

За да постигнеш по-гладко бръснене, трябва да минеш още два пъти. Наистина гладко бръснене се постига като се обръснеш напряко на растежа на космите на лицето.

Първоначално може да минеш надолу със самобръсначката и след това настрани към ухото или устата при второто преминаване.

И накрая, за последния пас, трябва да се бръснеш срещу растежа на космите. Това ще ти осигури най-гладкото бръснене и максимални резултати с твоята класическа самобръсначка. На много мъже би им се струвало, че това противоречи на наученото от времето, когато са се бръснали за първи път. Обикновено при използване на касетъчна самобръсначка и бръснене срещу растежа може да се получи врастване на косми. При класическата самобръсначка обаче, след като вече си се обръснал по посока на растежа на космите, последващите минавания срещу растежа не са проблем (ако се правят под правилния ъгъл) и няма да доведат до увеличаване на врастналите косми.

Няколко важни момента, които да имаш предвид

Дръж кожата си опъната

Ако започваш да остаряваш и кожата ти е с по-малка еластичност или има повече гънки, трябва винаги да я опъваш, за да си сигурен, че повърхността и е стегната и да си спестиш ненужните порязвания. Поддържането на повърхността на кожата опъната е ключово за постигане на комфорт при бръсненето.

Научи в каква посока растат космите на лицето ти

Когато се бръснеш с класическа самобръсначка за първи път и се опитваш да се бръснеш по посока, напряко и срещу растежа на космите, е важно да отделиш няколко секунди и да разбереш в каква посока всъщност растат космите по лицето ти.

При всички мъже начинът, по който расте брадата, е индивидуален, така че това, което си научил от някой друг, най-вероятно няма да важи, когато се бръснеш ти. Затова не следвай любимото си YouTube видео, а погледни как расте брадата ти и се бръсни по този начин.

Това не е средство за обезкосмяване

Ако обичаш да се грижиш за себе си чрез бръснене на гърдите, гърба, главата или областта на слабините, класическата самобръсначка не е най-доброто средство за това. Най-вероятно ще се порежеш лошо, ако не внимаваш. Макар че класическата самобръсначка технически е инструмент, който може да реже косми, и има мъже, които твърдят, че могат да я използват за това за всяка от областите по-горе, най- добре е да оставиш това на експертите.

Най-добре е за обезкосмяване на тялото да използваш специализирани електрически уреди или касетъчна самобръсначка с гъвкава глава.

Класическата самобръсначка е толкова добра, колкото е добро ножчето, което използваш с нея

Когато си купуваш класическа самобръсначка, ти всъщност си купуваш метална дръжка и глава. На практика всички двустранни ножчета за бръснене, използвани при класическите самобръсначки, са съвместими. Това означава, че можеш да използваш самобръсначка Merkur 23C с ножчета Derby или пък Mühle R 89 с ножчета Mühle или Feather.

Ножчетата са въпрос на лично предпочитание и резултатите, които някои мъже постигат с дадено ножче, може да не са най-добрите резултати за други. За щастие съществуват пакети с различни ножчета от различни производители, които позволяват да пробваш кои за теб дават най-добрите резултати. Ние също сме се постарали да осигурим различни видове , от които да си избереш. Запомни, че всеки е различен и това, което е добро за някой, не означава непременно, че ще е добро и за теб.

Ножчетата от повечето производители са изключително евтини в сравнение с касетъчните ножчета или тези за електрически самобръсначки. Купувайки си по-голямо количество от тях (например кутия от 100 или 200), ще ги използваш не няколко месеца, а повече от година или дори две, затова трябва да си сигурен, че ти пасват добре. Избери не тези, които са най-евтини или имат най-добър маркетинг, а тези, които си тествал и си сигурен, че дават добри резултати точно за теб.

Афтършейв лосиони и балсами - не само за аромат

Козметиката за след бръснене добавя аромат и комфорт към грижата за лицето след бръснене.

Много традиционни одеколони за след бръснене съдържат алкохол, което всъщност не е добре за лицето ти. Макар че алкохолът, използван след бръснене, може да бъде добър антисептик и да почисти порите, това е на цената на ужасно парещо усещане. Освен това той напълно изсушава кожата на лицето и я прави изпръхнала и чувствителна, което може да не е приятно за някои.

Лосионите за бръснене са далеч по-нежни за кожата, но все пак повечето от тях съдържат известно количество алкохол и ако кожата ти е чувствителна, трябва да го имаш предвид и евентуално да избягваш такива продукти.

Това, което много мъже предпочитат, са балсамите за след бръснене. За разлика от одеколоните, балсамите хидратират кожата, която току-що е била напълно екфолирана от бръсненето, и помагат да се възстанови повърхността ѝ. Балсамите не съдържат алкохол и следователно няма да предизвикат каквото и да е раздразнение след бръсненето. Като цяло те съдържат нежни съставки, които ще те накарат да се чувстваш комфортно през цялия ден. Ако търсиш качествен балсам за след бръснене, можем да ти предложим продуктите на Мühle.

Макар че балсамите могат да действат като антисептик, доста мъже търсят и други средства, за да се справят с драскотини или порязвания, възникнали по време на бръсненето. Това, което препоръчваме, са стипца камък или стипца стик, които се използват лесно и помагат да спре кръвотечението.

Конструкция на класическата самобръсначка

Макар че многобройните видове класически самобръсначки може да изглеждат еднакви на пръв поглед, има някои дребни нюанси, които ги различават. Самобръсначките могат да имат различна механика - от две или три части, тип “пеперуда” или регулируеми. Ето обяснение на всяка от тях:

Самобръсначките от две части се считат за най-традиционните

 

Един типичен дизайн на класическите самобръсначки с двустранно ножче е конструкцията от две части - те имат само глава и дръжка. Такъв тип са например Merkur 37C и 34C.

Всъщност никоя конструкция няма сериозни предимства пред останалите. Някои мъже предпочитат тази с две части, защото тя е максимално опростена и следователно е по-малко вероятно нещо да се счупи. Когато трябва да се смени ножчето при нея, се отвива главата и се поставя новото ножче. При условие обаче, че ножчето се сменя веднъж на седмица, това обикновено не е сериозно предимство на този дизайн пред останалите.

Когато обаче става въпрос за почистване на конструкцията от две части, в сравнение с тази от три или на конструкцията тип “пеперуда”, нещата са малко по-различни. Тъй като основата, където ляга ножчето, не може да се отделя, за някои това е предимство, но за други е недостатък. Някои биха предпочели основата да се отделя, за да се почиства по-лесно, докато други харесват това, че тя е закрепена неподвижно към дръжката и по този начин да осигурява по-сигурна опора, ако е необходимо. Като цяло това е въпрос на лично предпочитание и не би трябвало да има сериозно влияние върху избора на една самобръсначка пред друга.

Самобръсначките от три части са сред най-разпространените

Самобръсначки като Parker 97R, Edwin Jagger 89lbl или Mühle R 89 се състоят от три части.

Горната част на главата (предпазител), долната част на главата (основа), на която лежи ножчето и дръжката са отделни части.

За много мъже първата класическа самобръсначка вероятно ще бъде такава, която е от три части - просто защото те са най-популярни. При тези самобръсначки всяка част може да се почисти прецизно с мек препарат за миене и евентуално след това да се полира например с мека кърпа и малко масло за поддръжка, което ще ѝ осигури дълъг живот и употреба.

За разлика от регулируемите самобръсначки или тези тип “пеперуда”, самобръсначките с две или три части не съдържат движещи се елементи, което ги прави наистина подходящи за дълга употреба без каквито и да е механични проблеми. Конструкцията от две или три части няма директно влияние върху комфорта на бръсненето.

Класически самобръсначки тип “пеперуда”

 

Друга изключително популярна конструкция на класическите самобръсначки е тази от тип “пеперуда”. Някои считат, че тази конструкция се състои от една част.

За да използваш такава самобръсначка, трябва просто да завъртиш долната част на дръжката, при което главата ще се отвори от центъра навън и ще разкрие леглото на ножчето. Постави ножче и завърти дръжката в обратна посока и главата ще се затвори.

Този тип самобръсначки са значително по-трудни за поддръжка и дълготрайна употреба от тези с две или три части. Тъй като цялата конструкция се състои от една част, която не може да се разглобява, почистването на крема за бръснене, който е залепнал по нея или космите, които са се набили по сглобките на самобръсначката, може да бъде наистина трудно и трябва да се използва клечка за зъби или друг остър предмет (но в никакъв случай метален или от друг твърд материал, който би могъл да нарани самобръсначката).

Ако качественото почистване и поддръжка са нещо, на което държиш, те съветваме да избереш самобръсначка от две или три части.

Регулируеми класически самобръсначки

Една от най-редките конструкции на класически самобръсначки на пазара е тази като на Merkur Progress 510 (наричана още “Merkgress”) или Merkur Futur (на снимката).

Това, което прави регулируемите самобръсначки толкова уникални, в сравнение с тези от две или три части или тип “пеперуда” е, че регулируемата система има директно влияние върху качеството и комфорта ти на бръснене.

Ако погледнем Merkur Futur например, то самобръсначката може да се регулира на 6 степени (6 се счита за най-агресивната). Когато е поставена на 6-та степен, тази самобръсначка може да осигури едно от най-гладките бръснения на пазара на класическите самобръсначки. За много мъже това дори може да се случи още при първото минаване. При такава агресивна настройка обаче естествено драскотините и порязванията се случват изключително лесно.

Като цяло регулируемите самобръсначки са добър избор за покупка на втора или трета самобръсначка, но не и за първа, имайки предвид колко агресивно може да бъде бръсненето с тях. Те са най-подходящи за хора, които са експерти в бръсненето с класическа самобръсначка.

Красотата на тази система е възможността прецизно да избереш настройка, която е идеална за теб - нещо, което не може да се случи с останалите самобръсначки на пазара, където конструкцията е фиксирана още при проектирането. По принцип регулируемите самобръсначки струват повече от съпоставимите с фиксирана конструкция.

Отворен гребен, затворен гребен, наклонена глава

Ако погледнеш по-внимателно класическите самобръсначки, ще забележиш, че има леки нюанси в дизайна на главите им. Parker 24C например (отляво на снимката горе) има глава с отворен гребен, Mühle R 89 - глава със затворен гребен (на снимката в средата е Mühle R 89 Twist), а Merkur 37C има леко наклонена глава (вдясно на горната снимка).

Различните глави водят до много различен начин на бръснене. Погрешното наименование на главите с отворен гребен води до очакването, че осигуряват много по-агресивно бръснене, отколкото тези със затворен гребен или с наклонена глава. При класическите самобръсначки различните модели (независимо дали са с наклонена глава или такава с отворен или затворен гребен) могат да имат различна степен на агресивност на бръснене и тя варира значително.

Важно е да се знае, че агресивността на бръснене се определя не толкова от дизайна на главата, колкото от това, колко се показва ножчето от нея. Ако използваш регулируема самобръсначка като Merkur Progress 510 например, може лесно да променяш агресивността чрез просто завъртане на пръстена, за да регулираш колко се показва ножчето от главата. Но дори и на най-ниската степен на агресивност показването на ножчето може да бъде по-голямо, отколкото при други самобръсначки. Т.е. възможността за регулиране не гарантира непременно по-ниска агресивност.

Все пак, обикновено самобръсначките с отворен гребен бръснат леко по-агресивно от тези със затворен гребен.

Тези с наклонена глава позволяват на ножчето да реже космите под наклон - като гилотина. Както при всички модели глави на класическите самобръсначки и наклонената глава изисква известно време за свикване. Този тип глави са чудесни за втора или трета самобръсначка и са предназначени за хора с повече опит в бръсненето. Наклонените глави, както и тези с отворен гребен, са една идея по- агресивни и обикновено при тях ножчето се показва повече.

Ако тази статия ти е била интересна, можеш да прочетеш и 11 интересни факта за класическото бръснене.

Оригиналът на тази статия се намира на: 15 Best Safety Razors: Quality Craftsmanship + A Super Close Shave

 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Мокро Бръснене

Мокро Бръснене

Класическо бръснене - Основи

Класическо бръснене - научи основните съвети тук | Shave.bg

Класическо бръснене - В тази статия ще научиш основите на класическото бръснене, как да се бръснеш правилно с класическа самобръсначка и различните видове. Класическо бръснене - В тази статия ще научиш основите на класическото бръснене, как да се бръснеш правилно с класическа самобръсначка и различните видове. 2023-06-18T23:45:17+03:00 Класическо бръснене - Основи

<h4>Основи на класическото бръснене&nbsp;<br /><br /></h4> <p>Когато става въпрос за бръснене, няма един единствен определящ фактор. Има голяма зависимост между предходната и следващата стъпка.</p> <p>Няма как да се обръснеш перфектно и с най-добрата класическа самобръсначка, ако не използваш подходящ крем за бръснене. Освен това, подходящият крем за бръснене е добър само ако се използва с качествена четка за бръснене и ако космите на лицето са добре хидратирани.</p> <p>Затова правилният начин на бръснене е много важен, за да си сигурен, че всички парчета от пъзела са на мястото си, преди ножчето да докосне лицето ти.</p> <p>Дори ако си се бръснал години наред, е важно да разбереш всички компоненти, за да си сигурен, че няма да развиеш лоши навици, заради които след бръснене да чувстваш лицето или областта около врата си раздразнени.</p> <div class="page" title="Page 1"> <div class="section"> <div class="layoutArea"> <div class="column"> <h4>Ако си вземеш душ или използваш гореща кърпа, нещата ще са съвсем различни<br /><br /></h4> <p>При <a href="https://shave.bg/article/mokro-brasnene" target="_blank" rel="noopener">мокрото бръснене</a> винаги е полезно да си вземеш душ или да използваш гореща кърпа. Най-добре е да започнеш с много горещ душ за няколко минути.</p> <p>Защо това е така?</p> <p>Когато си вземеш душ, горещата вода помага да се отворят порите и най-важното - омекотява космите. Иначе фоликулите на космите на лицето са изключително стегнати и податливи на опъване и дърпане, когато ножчето минава през тях. Освен това ножчето много по-трудно реже косъма в сравнение с фоликул, който е напоен с вода и е изпъкнал.</p> </div> </div> </div> </div> <div class="page" title="Page 2"> <div class="section"> <div class="layoutArea"> <div class="column"> <p>Горещата кърпа е чудесен резервен план, но с нея бръсненето не е толкова комфортно, както след душ.</p> <div class="page" title="Page 2"> <div class="section"> <div class="layoutArea"> <div class="column"> <h4>Нещо, което не е задължително, но определено си заслужава да опиташ<br /><br /></h4> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/maslo_predi_brusnene.jpg" class="aligncenter" /></p> <div class="page" title="Page 2"> <div class="section"> <div class="layoutArea"> <div class="column"> <p>Сред ентусиастите на мокрото бръснене има противоречиви мнения за използването на масло преди бръснене. Някои се кълнат в него, докато други намират, че то не води до съществена разлика.</p> <p>Според нас то&nbsp;<strong>оказва съществено влияние върху комфорта на бръснене</strong>. Маслото действа като допълнителна бариера между твоята кожа и крема за бръснене.</p> <p>Основните съставки на всяко масло преди бръснене обикновено са базово масло и етерично масло. Базовото масло е преобладаващата част от сместа и обикновено е рициново масло или масло от жожоба.</p> <p>Тези две масла са изключително популярни и участват в много продукти за красота както за мъже, така и за жени - като се започне от масла за брада до балсами, лосиони и шампоани. Базовите масла са естествен начин за осигуряване на влага за кожата или фоликулите на космите, кaто могат да се използват свободно, без ограничение на количеството.</p> </div> </div> </div> </div> <div class="page" title="Page 3"> <div class="section"> <div class="layoutArea"> <div class="column"> <p>Когато маслото преди бръснене е част от ритуала, то ще помогне да се подобри еластичността на кожата, ще предотврати протриване или порязвания и ще направи фоликулите малко по-гъвкави, което спомага за по-гладко рязане от острието на ножчето.</p> <p>Етеричните масла, които са включени в маслата преди бръснене са допълнително предимство - например маслото от чаено дърво е много често срещана съставка и е естествен антисептик. Етеричните масла също така са чудесни за тонизиране на кожата, намаляване на акнето и лечение на редица други проблеми с кожата, освен че осигуряват и комфорт при бръсненето.</p> <div class="page" title="Page 3"> <div class="section"> <div class="layoutArea"> <div class="column"> <h4>Забрави за пяната за бръснене във флакон - добрият крем или сапун за бръснене са ключови<br /><br /></h4> <p>Ако все още използваш пяна или крем за бръснене във флакон е време да помислиш за алтернативи. На пазара има чудесни продукти и <a href="https://shave.bg/category/krem-za-brasnene" target="_blank" rel="noopener" title="Крем за бръснене">някои от тях можеш да намериш тук</a>.</p> <p>Защо това е толкова важно?</p> <p>Просто казано, когато използваш качествен крем за бръснене, той върши страхотна работа, като запазва както топлината, така и влагата, ако е разпенен правилно. Топлината и влагата помагат порите да останат отворени и допълнително увеличават гъвкавостта на космите.</p> <p>Качественият крем за бръснене е също невероятно хлъзгав, което прави бръсненето много по-гладко. Това позволява на острието да се плъзга без усилие, като намалява пропуснатите зони и вероятността за порязване. Един &ldquo;сух&rdquo; крем за бръснене, каквито са тези във флакон, не може да осигури такова добро овлажняване.</p> <p>Освен, че се считат за &ldquo;сухи&rdquo;, кремовете и пяната във флакон съдържат химикали, които изсушават лицето ти след бръснене. Сухата кожа е податлива на всякакви раздразнения през целия ден.</p> </div> </div> <div class="layoutArea"> <div class="column"> <p>Ако сравним <a href="https://shave.bg/category/krem-za-brasnene" target="_blank" rel="noopener" title="Крем за бръснене">кремовете за бръснене</a> и <a href="https://shave.bg/category/sapun-za-brasnene" target="_blank" rel="noopener" title="Сапуни за бръснене">сапуните за бръснене</a> те са до голяма степен еднакви. Все пак напредналите в мокрото бръснене могат да извлекат повече от смазващите свойства на сапуна в сравнение с крема за бръснене. Ако си нов в мокрото бръснене, препоръчваме първо да опиташ с крем за бръснене, който е по- удобен за начинаещи.<br /><br /></p> </div> </div> </div> </div> <div class="page" title="Page 4"> <div class="section"> <div class="layoutArea"> <div class="column"> <h4>Четките за бръснене не са само за декор - те имат реално приложение<br /><br /></h4> <p><a href="https://shave.bg/category/chetki-za-brasnene" target="_blank" rel="noopener" title="Четки за бръснене"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/kachestvena_chetka_za_brusnene.jpg" class="aligncenter" /></a></p> <div class="page" title="Page 4"> <div class="section"> <div class="layoutArea"> <div class="column"> <p>Макар че една пухкава четка може да изглежда малко женствена за такава мъжка процедура, не трябва да я пренебрегваш. Тя ще ти помогне да разкриеш всички качества на добрите класически самобръсначки.</p> <p>Обикновено четките са изработени от косъм от язовец и вършат чудесна работа, като предварително нежно ексфолират кожата, което гарантира, че порите се омекотяват преди първото преминаване на самобръсначката.</p> <p>Освен предварителното ексфолиране, четката помага космите на брадата да се изправят. Когато космите са изправени, ножчето може да ги отреже много по-прецизно и близо до кожата, вместо да ги тегли или издърпва. Обратно, ако използваш ръцете си, за да нанесеш крема за бръснене, космите на брадата по-скоро ще се залепят за лицето, което ще направи много по-трудно за ножчето да ги отреже чисто.</p> </div> </div> </div> </div> <div class="page" title="Page 5"> <div class="section"> <div class="layoutArea"> <div class="column"> <p>Макар, че в предишната секция обяснявахме колко са ефективни добрите кремове и сапуни за бръснене, на практика много от тях изискват да притежаваш четка за бръснене, защото иначе би било много трудно или невъзможно да ги използваш. Четката ще осигури адекватно покритие на крема, което позволява едновременно добро смазване и слой, по който острието да се плъзга без усилие.</p> <p><a href="https://shave.bg/category/chetki-za-brasnene" target="_blank" rel="noopener" title="Четки за бръснене">Тук</a> можеш да разгледаш богата колекция от качествени четки за бръснене.</p> <div class="page" title="Page 5"> <div class="section"> <div class="layoutArea"> <div class="column"> <h4>Дори и да използваш най-добрите продукти, все пак трябва да се научиш да се бръснеш правилно<br /><br /></h4> <div class="page" title="Page 5"> <div class="section"> <div class="layoutArea"> <div class="column"> <p>При използване на класическа самобръсначка с двустранно ножче за бръснене, много мъже не успяват да приложат правилна техника при първия опит. Това обикновено води до леки порязвания по лицето. За разлика от добрите самобръсначки с касетъчни ножчета, при които остриетата са предварително позиционирани под желания ъгъл от 30 градуса, при използване на класическа самобръсначка за първи път, трябва ти да осигуриш този правилен ъгъл.</p> <p>Това, което можеш да направиш, за да извършиш плавен преход от касетъчна или електрическа самобръсначка към класическа, е първоначално да бръснеш с нея само бузите си, защото те имат относително плоска повърхност. Това позволява да свикнеш с оптималния ъгъл от 30 градуса, който ти осигурява комфортно бръснене. За да усъвършенстваш техниката, след това може да опиташ с зоната около брадичката, като отново винаги държиш острието под ъгъл от 30 градуса.</p> <p>Когато искаш да постигнеш гладко бръснене, трябва да минеш два или три пъти със самобръсначката. При използване на класическа самобръсначка първия път трябва да се бръснеш <strong>по посока на растежа на косъма</strong>. Това ще позволи по-голямата част от космите да бъдат отрязани. Ако прекараш обаче ръка по прясно обръснатото си лице, ще усетиш, че има известно дращене.</p> <p>За да постигнеш по-гладко бръснене, трябва да минеш още два пъти. Наистина гладко бръснене се постига като се обръснеш напряко на растежа на космите на лицето.</p> <p>Първоначално може да минеш надолу със самобръсначката и след това настрани към ухото или устата при второто преминаване.</p> <p>И накрая, за последния пас, трябва да се бръснеш срещу растежа на космите. Това ще ти осигури най-гладкото бръснене и максимални резултати с твоята класическа самобръсначка. На много мъже би им се струвало, че това противоречи на наученото от времето, когато са се бръснали за първи път. Обикновено при използване на касетъчна самобръсначка и бръснене срещу растежа може да се получи врастване на косми. При класическата самобръсначка обаче, след като вече си се обръснал по посока на растежа на космите, последващите минавания срещу растежа не са проблем (ако се правят под правилния ъгъл) и няма да доведат до увеличаване на врастналите косми.</p> <div class="page" title="Page 6"> <div class="section"> <div class="layoutArea"> <div class="column"> <h4>Няколко важни момента, които да имаш предвид<br /><br /></h4> <div class="page" title="Page 6"> <div class="section"> <div class="layoutArea"> <div class="column"> <p><strong>Дръж кожата си опъната<br /></strong></p> <p>Ако започваш да остаряваш и кожата ти е с по-малка еластичност или има повече гънки, трябва винаги да я опъваш, за да си сигурен, че повърхността и е стегната и да си спестиш ненужните порязвания. Поддържането на повърхността на кожата опъната е ключово за постигане на комфорт при бръсненето.</p> <p><strong>Научи в каква посока растат космите на лицето ти<br /></strong></p> <p>Когато се бръснеш с класическа самобръсначка за първи път и се опитваш да се бръснеш по посока, напряко и срещу растежа на космите, е важно да отделиш няколко секунди и да разбереш в каква посока всъщност растат космите по лицето ти.</p> <p>При всички мъже начинът, по който расте брадата, е индивидуален, така че това, което си научил от някой друг, най-вероятно няма да важи, когато се бръснеш ти. Затова не следвай любимото си YouTube видео, а погледни как расте брадата ти и се бръсни по този начин.</p> <p><strong>Това не е средство за обезкосмяване<br /></strong></p> <p>Ако обичаш да се грижиш за себе си чрез бръснене на гърдите, гърба, главата или областта на слабините, класическата самобръсначка не е най-доброто средство за това. Най-вероятно ще се порежеш лошо, ако не внимаваш. Макар че класическата самобръсначка технически е инструмент, който може да реже косми, и има мъже, които твърдят, че могат да я използват за това за всяка от областите по-горе, най- добре е да оставиш това на експертите.</p> <p>Най-добре е за обезкосмяване на тялото да използваш специализирани електрически уреди или касетъчна самобръсначка с гъвкава глава.</p> <div class="page" title="Page 6"> <div class="section"> <div class="layoutArea"> <div class="column"> <h4>Класическата самобръсначка е толкова добра, колкото е добро ножчето, което използваш с нея<br /><br /></h4> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> <div class="page" title="Page 7"> <div class="section"> <div class="layoutArea"> <div class="column"> <p>Когато си купуваш класическа самобръсначка, ти всъщност си купуваш метална дръжка и глава. На практика всички двустранни <a href="https://shave.bg/category/nojcheta-za-brasnene" target="_blank" rel="noopener" title="Ножчета за бръснене">ножчета за бръснене</a>, използвани при класическите самобръсначки, са съвместими. Това означава, че можеш да използваш самобръсначка Merkur 23C с <a href="https://shave.bg/product/5-nojcheta-za-brasnene-s-dvoyno-ostrie-derby-premium" target="_blank" rel="noopener" title="Ножчета за бръснене Derby">ножчета Derby</a>&nbsp;или пък <a href="https://shave.bg/product/klasicheska-samobrasnachka-muhle-zatvoren-greben-drajka-ot-hromiran-metal" target="_blank" rel="noopener" title="Класическа самобръсначка Mühle R 89">Mühle R 89</a> с <a href="https://shave.bg/product/nojcheta-za-brasnene-muhle-s-dvoyno-ostrie-10-br" target="_blank" rel="noopener" title="Ножчета за бръснене">ножчета Mühle</a> или <a href="https://shave.bg/product/nojcheta-za-brasnene-feather-s-dvoyno-ostrie-10-br" target="_blank" rel="noopener" title="Ножчета за бръснене Feather">Feather</a>.</p> <p>Ножчетата са въпрос на лично предпочитание и резултатите, които някои мъже постигат с дадено ножче, може да не са най-добрите резултати за други. За щастие съществуват пакети с различни ножчета от различни производители, които позволяват да пробваш кои за теб дават най-добрите резултати. Ние също сме се постарали да осигурим различни видове , от които да си избереш. Запомни, че всеки е различен и това, което е добро за някой, не означава непременно, че ще е добро и за теб.</p> <p>Ножчетата от повечето производители са изключително евтини в сравнение с касетъчните ножчета или тези за електрически самобръсначки. Купувайки си по-голямо количество от тях (например кутия от 100 или 200), ще ги използваш не няколко месеца, а повече от година или дори две, затова трябва да си сигурен, че ти пасват добре. Избери не тези, които са най-евтини или имат най-добър маркетинг, а тези, които си тествал и си сигурен, че дават добри резултати точно за теб.<br /><br /></p> </div> </div> </div> </div> <div class="page" title="Page 7"> <div class="section"> <div class="layoutArea"> <div class="column"> <h4>Афтършейв лосиони и балсами - не само за аромат<br /><br /></h4> </div> </div> </div> </div> <div class="page" title="Page 7"> <div class="section"> <div class="layoutArea"> <div class="column"> <p>Козметиката за след бръснене добавя аромат и комфорт към грижата за лицето след бръснене.</p> <p>Много традиционни одеколони за след бръснене съдържат алкохол, което всъщност не е добре за лицето ти. Макар че алкохолът, използван след бръснене, може да бъде добър антисептик и да почисти порите, това е на цената на ужасно парещо усещане. Освен това той напълно изсушава кожата на лицето и я прави изпръхнала и чувствителна, което може да не е приятно за някои.</p> <p><a href="https://shave.bg/category/aftarsheyv-losion" target="_blank" rel="noopener" title="Афтършейв лосиони за след бръснене">Лосионите за бръснене</a> са далеч по-нежни за кожата, но все пак повечето от тях съдържат известно количество алкохол и ако кожата ти е чувствителна, трябва да го имаш предвид и евентуално да избягваш такива продукти.</p> <p>Това, което много мъже предпочитат, са балсамите за след бръснене. За разлика от одеколоните, балсамите хидратират кожата, която току-що е била напълно екфолирана от бръсненето, и помагат да се възстанови повърхността ѝ. Балсамите не съдържат алкохол и следователно няма да предизвикат каквото и да е раздразнение след бръсненето. Като цяло те съдържат нежни съставки, които ще те накарат да се чувстваш комфортно през цялия ден. Ако търсиш качествен балсам за след бръснене, можем да ти предложим <a href="https://shave.bg/category/balsam-za-sled-brasnene?vendors=muhle" target="_blank" rel="noopener" title="Балсами за след бръснене ">продуктите на Мühle</a>.</p> </div> </div> </div> </div> <div class="page" title="Page 8"> <div class="section"> <div class="layoutArea"> <div class="column"> <p>Макар че балсамите могат да действат като антисептик, доста мъже търсят и други средства, за да се справят с драскотини или порязвания, възникнали по време на бръсненето. Това, което препоръчваме, са <a href="https://shave.bg/product/stipca-kamak-muhle" target="_blank" rel="noopener" title="Стипца камък">стипца камък</a> или <a href="https://shave.bg/product/stipca-stik-muhle" target="_blank" rel="noopener" title="Стипца стик">стипца стик</a>, които се използват лесно и помагат да спре кръвотечението.</p> <div class="page" title="Page 8"> <div class="section"> <div class="layoutArea"> <div class="column"> <h4>Конструкция на класическата самобръсначка<br /><br /></h4> <div class="page" title="Page 8"> <div class="section"> <div class="layoutArea"> <div class="column"> <p>Макар че многобройните видове класически самобръсначки може да изглеждат еднакви на пръв поглед, има някои дребни нюанси, които ги различават. Самобръсначките могат да имат различна механика - от две или три части, тип &ldquo;пеперуда&rdquo; или регулируеми. Ето обяснение на всяка от тях:</p> <div class="page" title="Page 8"> <div class="section"> <div class="layoutArea"> <div class="column"> <h4>Самобръсначките от две части се считат за най-традиционните</h4> <p>&nbsp;<a href="https://shave.bg/product/klasicheska-samobrasnachka-merkur-34c-hd-zatvoren-greben-drajka-ot-hromiran-mesing" target="_blank" rel="noopener" title="Класическа самобръсначка Merkur 34C HD, затворен гребен, дръжка от хромиран месинг"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/klasicheska_samobrusnachka_s_dvoino_nojche.jpg" class="aligncenter" width="400" height="400" /></a></p> <div class="page" title="Page 9"> <div class="section"> <div class="layoutArea"> <div class="column"> <p>Един типичен дизайн на класическите самобръсначки с двустранно ножче е конструкцията от две части - те имат само глава и дръжка. Такъв тип са например <a href="https://shave.bg/product/klasicheska-samobrasnachka-merkur-37c-naklonena-glava-drajka-ot-hromiran-mesing" target="_blank" rel="noopener" title="Класическа самобръсначка Merkur 37C, наклонена глава, дръжка от хромиран месинг">Merkur 37C</a> и <a href="https://shave.bg/product/klasicheska-samobrasnachka-merkur-34c-hd-zatvoren-greben-drajka-ot-hromiran-mesing" target="_blank" rel="noopener" title="Класическа самобръсначка Merkur 34C HD, затворен гребен, дръжка от хромиран месинг">34C</a>.</p> <p>Всъщност никоя конструкция няма сериозни предимства пред останалите. Някои мъже предпочитат тази с две части, защото тя е максимално опростена и следователно е по-малко вероятно нещо да се счупи. Когато трябва да се смени ножчето при нея, се отвива главата и се поставя новото ножче. При условие обаче, че ножчето се сменя веднъж на седмица, това обикновено не е сериозно предимство на този дизайн пред останалите.</p> <p>Когато обаче става въпрос за почистване на конструкцията от две части, в сравнение с тази от три или на конструкцията тип &ldquo;пеперуда&rdquo;, нещата са малко по-различни. Тъй като основата, където ляга ножчето, не може да се отделя, за някои това е предимство, но за други е недостатък. Някои биха предпочели основата да се отделя, за да се почиства по-лесно, докато други харесват това, че тя е закрепена неподвижно към дръжката и по този начин да осигурява по-сигурна опора, ако е необходимо. Като цяло това е въпрос на лично предпочитание и не би трябвало да има сериозно влияние върху избора на една самобръсначка пред друга.<br /><br /></p> </div> </div> </div> </div> <div class="page" title="Page 10"> <div class="section"> <div class="layoutArea"> <div class="column"> <h4>Самобръсначките от три части са сред най-разпространените<br /><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/klasicheska_samobrusnachka_ot_tri_chasti.jpg" class="aligncenter" /></h4> <p>Самобръсначки като Parker 97R, Edwin Jagger 89lbl или <a href="https://shave.bg/product/klasicheska-samobrasnachka-muhle-zatvoren-greben-drajka-ot-hromiran-metal" target="_blank" rel="noopener" title="Класическа самобръсначка Mühle R 89">Mühle R 89</a> се състоят от три части.</p> <div class="page" title="Page 10"> <div class="section"> <div class="layoutArea"> <div class="column"> <p>Горната част на главата (предпазител), долната част на главата (основа), на която лежи ножчето и дръжката са отделни части.</p> <p>За много мъже първата класическа самобръсначка вероятно ще бъде такава, която е от три части - просто защото те са най-популярни. При тези самобръсначки всяка част може да се почисти прецизно с мек препарат за миене и евентуално след това да се полира например с мека кърпа и малко <a href="https://shave.bg/product/maslo-za-poddrajka" target="_blank" rel="noopener" title="Масло за поддръжка">масло за поддръжка</a>, което ще ѝ осигури дълъг живот и употреба.</p> </div> </div> <div class="layoutArea"> <div class="column"> <p>За разлика от регулируемите самобръсначки или тези тип &ldquo;пеперуда&rdquo;, самобръсначките с две или три части не съдържат движещи се елементи, което ги прави наистина подходящи за дълга употреба без каквито и да е механични проблеми. Конструкцията от две или три части няма директно влияние върху комфорта на бръсненето.</p> <div class="page" title="Page 11"> <div class="section"> <div class="layoutArea"> <div class="column"> <h4>Класически самобръсначки тип &ldquo;пеперуда&rdquo;</h4> <p>&nbsp;<img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/klasicheska_samobrusnachka_tip_peperuda.jpg" class="aligncenter" /></p> <div class="page" title="Page 11"> <div class="section"> <div class="layoutArea"> <div class="column"> <p>Друга изключително популярна конструкция на класическите самобръсначки е тази от тип &ldquo;пеперуда&rdquo;. Някои считат, че тази конструкция се състои от една част.</p> <div class="page" title="Page 11"> <div class="section"> <div class="layoutArea"> <div class="column"> <p>За да използваш такава самобръсначка, трябва просто да завъртиш долната част на дръжката, при което главата ще се отвори от центъра навън и ще разкрие леглото на ножчето. Постави ножче и завърти дръжката в обратна посока и главата ще се затвори.</p> <div class="page" title="Page 11"> <div class="section"> <div class="layoutArea"> <div class="column"> <p>Този тип самобръсначки са значително по-трудни за поддръжка и дълготрайна употреба от тези с две или три части. Тъй като цялата конструкция се състои от една част, която не може да се разглобява, почистването на крема за бръснене, който е залепнал по нея или космите, които са се набили по сглобките на самобръсначката, може да бъде наистина трудно и трябва да се използва клечка за зъби или друг остър предмет (но в никакъв случай метален или от друг твърд материал, който би могъл да нарани самобръсначката).</p> <div class="page" title="Page 12"> <div class="section"> <div class="layoutArea"> <div class="column"> <p>Ако качественото почистване и поддръжка са нещо, на което държиш, те съветваме да избереш самобръсначка от две или три части.<br /><br /></p> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> <div class="page" title="Page 12"> <div class="section"> <div class="layoutArea"> <div class="column"> <h4>Регулируеми класически самобръсначки<br /><br /></h4> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/reguliruema_klasicheska_samobrusnachka.jpg" class="aligncenter" /></p> <div class="page" title="Page 12"> <div class="section"> <div class="layoutArea"> <div class="column"> <p>Една от най-редките конструкции на класически самобръсначки на пазара е тази като на <a href="https://shave.bg/product/klasicheska-samobrasnachka-merkur-510-progress-zatvoren-greben-drajka-ot-hromiran-mesing" target="_blank" rel="noopener" title="Класическа самобръсначка Merkur 510 Progress, затворен гребен, дръжка от хромиран месинг">Merkur Progress 510</a> (наричана още &ldquo;Merkgress&rdquo;) или Merkur Futur (на снимката).</p> <p>Това, което прави регулируемите самобръсначки толкова уникални, в сравнение с тези от две или три части или тип &ldquo;пеперуда&rdquo; е, че регулируемата система има директно влияние върху качеството и комфорта ти на бръснене.</p> <p>Ако погледнем Merkur Futur например, то самобръсначката може да се регулира на 6 степени (6 се счита за най-агресивната). Когато е поставена на 6-та степен, тази самобръсначка може да осигури едно от най-гладките бръснения на пазара на класическите самобръсначки. За много мъже това дори може да се случи още при първото минаване. При такава агресивна настройка обаче естествено драскотините и порязванията се случват изключително лесно.</p> </div> </div> </div> </div> <div class="page" title="Page 13"> <div class="section"> <div class="layoutArea"> <div class="column"> <p>Като цяло регулируемите самобръсначки са добър избор за покупка на втора или трета самобръсначка, но не и за първа, имайки предвид колко агресивно може да бъде бръсненето с тях. Те са най-подходящи за хора, които са експерти в бръсненето с класическа самобръсначка.</p> <p>Красотата на тази система е възможността прецизно да избереш настройка, която е идеална за теб - нещо, което не може да се случи с останалите самобръсначки на пазара, където конструкцията е фиксирана още при проектирането. По принцип регулируемите самобръсначки струват повече от съпоставимите с фиксирана конструкция.</p> <div class="page" title="Page 13"> <div class="section"> <div class="layoutArea"> <div class="column"> <h4>Отворен гребен, затворен гребен, наклонена глава<br /><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/otvoren_greben_zatvoren_greben_naklonena_glava.jpg" class="aligncenter" /></h4> <div class="page" title="Page 13"> <div class="section"> <div class="layoutArea"> <div class="column"> <p>Ако погледнеш по-внимателно класическите самобръсначки, ще забележиш, че има леки нюанси в дизайна на главите им. Parker 24C например (отляво на снимката горе) има глава с отворен гребен, <a href="https://shave.bg/product/klasicheska-samobrasnachka-muhle-zatvoren-greben-drajka-ot-hromiran-metal" target="_blank" rel="noopener">Mühle R 89</a> - глава със затворен гребен (на снимката в средата е Mühle R 89 Twist), а Merkur 37C има леко наклонена глава (вдясно на горната снимка).</p> <p>Различните глави водят до много различен начин на бръснене. Погрешното наименование на главите с отворен гребен води до очакването, че осигуряват много по-агресивно бръснене, отколкото тези със затворен гребен или с наклонена глава. При класическите самобръсначки различните модели (независимо дали са с наклонена глава или такава с отворен или затворен гребен) могат да имат различна степен на агресивност на бръснене и тя варира значително.</p> </div> </div> </div> </div> <div class="page" title="Page 14"> <div class="section"> <div class="layoutArea"> <div class="column"> <p>Важно е да се знае, че агресивността на бръснене се определя не толкова от дизайна на главата, колкото от това, колко се показва ножчето от нея. Ако използваш регулируема самобръсначка като Merkur Progress 510 например, може лесно да променяш агресивността чрез просто завъртане на пръстена, за да регулираш колко се показва ножчето от главата. Но дори и на най-ниската степен на агресивност показването на ножчето може да бъде по-голямо, отколкото при други самобръсначки. Т.е. възможността за регулиране не гарантира непременно по-ниска агресивност.</p> <p>Все пак, обикновено самобръсначките с <a href="https://shave.bg/product/klasicheska-samobrasnachka-muhle-otvoren-greben-drajka-ot-hromiran-metal" target="_blank" rel="noopener" title="Класическа самобръсначка R 41">отворен гребен</a> бръснат леко по-агресивно от тези със затворен гребен.</p> <p>Тези с наклонена глава позволяват на ножчето да реже космите под наклон - като гилотина. Както при всички модели глави на класическите самобръсначки и наклонената глава изисква известно време за свикване. Този тип глави са чудесни за втора или трета самобръсначка и са предназначени за хора с повече опит в бръсненето. Наклонените глави, както и тези с отворен гребен, са една идея по- агресивни и обикновено при тях ножчето се показва повече.</p> <p>Ако тази статия ти е била интересна, можеш да прочетеш и <a href="https://shave.bg/article/11-fakta-za-brasneneto-s-klasicheska-samobrasnachka" target="_blank" rel="noopener">11 интересни факта за класическото бръснене</a>.</p> <p>Оригиналът на тази статия се намира на: <a href="https://www.toolsofmen.com/best-safety-razor/" target="_blank" rel="noopener">15 Best Safety Razors: Quality Craftsmanship + A Super Close Shave</a></p> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> <p>&nbsp;</p> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div>

,
Сравнение на продукти