Масло за брада - всичко, което трябва да знаеш

06.06.2023 10:52:48

Масло за брада - всичко, което трябва да знаеш

Брадата придоби огромна популярност през последните няколко години. Изглежда сякаш всеки иска да си пусне брада!

Стиловете бради като Верди, Бандхолц, Холандска и Гарибалди често се срещат по улиците.

Смята се, че около 56% от мъжете в Ню Йорк имат брада или мустаци. Как ти се струва това за тренд, който трябваше да е преходен и да отмине?

Ако не се грижиш за брадата си, е много вероятно да страдаш от неприятните аспекти на пускането на брада като сърбеж и пърхот на брадата.

Маслото за брада (наречено още олио за брада) е задължителен продукт при грижа за брадата. Това ръководство ще те научи на всичко, което трябва да знаеш за него.

Какво е масло за брада?

Маслото за брада е продукт, който е предназначен да подхранва, хидратира, овлажнява и спомага за поддържането на здраво изглеждащи брада и кожа.

Маслото за брада е просто смес от масла - базови и и етерични, всяко от които със специфична функция като овлажняване, предотвратяване на гъбични инфекции, намаляване на сърбежа, добавяне на аромат, стимулиране на растежа и др.

Предимствата на олиото за брада не се ограничават само до подхранването на брадата - освен това то подхранва и кожата на лицето под нея. Не забравяй, че здрава кожа означава и по-здрава брада.

Защо олиото за брада е толкова важно? То имитира естествените масла, които твоето тяло и кожа произвеждат, а именно тези масла са отговорни за здравето на кожата и брадата ти.

Сега може би си задаваш въпроса: Защо трябва да използвам продукт, който имитира истинското нещо (естествените масла, които кожата отделя)?

Това е чудесен въпрос и ще обясним точно защо и кога имаш нужда от масло за брада в следващия раздел.

Кога трябва да започнеш да използваш олио за брада?

Преди да поговорим кога е време да започнеш да използваш олио за брада, е необходимо да ти обясним накратко как са изградени кожата и косъмът.

Източник: Blausen.com staff (2014). "Medical gallery of Blausen Medical 2014". WikiJournal of Medicine 1 (2). DOI:10.15347/wjm/2014.010. ISSN 2002-4436. - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30871440

Конкретно трябва да се концентрираме върху мастните жлези. Тези жлези се намират в кожата и произвеждат себум, който е отговорен за смазването на космите и кожата. Тези жлези могат да бъдат открити навсякъде в телата ни, с изключение на дланите и ходилата.

Проблемът с мастните жлези е, че са малки… много малки и има ограничения на количеството себум, което могат да произведат.

Докато брадата ти расте, жлезите трябва да произвеждат повече себум, за да се гарантира, че цялата дължина на брадата е покрита. Мастните жлези могат да произвеждат само фиксирано количество, което означава, че част от дължината на космите на брадата ще израсне суха и без никакво подхранване.

При липса на себум, започват да се появяват различни проблеми:

 • Изпитваш прочутия сърбеж на брадата
 • Кожата ти може да стане суха и лющеща се
 • Брадата става чуплива, безформена и изтощена

Точно в този случай маслото за брада може да помогне и да компенсира недостига на себум. Ако страдаш от някой от симптомите по-горе, определено трябва да започнеш да използваш масло за брада.

Препоръчваме ти да започнеш да използваш масло за брада докато тя е още къса. По този начин, ще започнеш да подхранваш кожата и брадата си възможно най-скоро.

Съставки на олиото за брада

Съставките на олиото за брада са много прости - олиото съдържа смес от два вида масла:

 • 95% базови масла
 • 5 % етерични масла

В зависимост от цената и качеството си, различните масла за брада съдържат различни количества и видове масла. Някои етерични масла могат да струват до $320 за 10 грама.

Това не е статия за ароматерапия, но все пак смятаме, че е полезно да се обяснят съставките на маслото за брада накратко.

Базови масла

Около 95% от състава на всяко олио за брада са базовите масла.

Базовите масла обикновено имат лек ядков аромат, като всяко има различни терапевтични свойства.

Освен това, базовите масла играят важна роля, тъй като са перфектна среда за разреждане (етеричните масла са много летливи), и когато са смесени с етерични масла, ги пренасят по-лесно в кожата.

Някои от най-широко използваните базови масла са:

 • Масло от жожоба: Много подобно на естествения себум, който нашата кожа произвежда. Чудесно е за овлажняване и намаляване пърхота на брадата.
 • Арганово масло: Много богато на витамин Е. Перфектно за овлажняване, подхранване и възстановяване на увредена кожа.
 • Бадемово масло: Леко масло, богато на моно-наситени мазнини, витамин Е, протеини и цинк. Чудесно за растеж на косата и защита на кожата от UV-лъчи.
Етерични масла

Наред с невероятните си терапевтични свойства, етеричните масла придават и приятния аромат на маслото за брада. 

Ако се използват неразредени и в големи количества, те могат да раздразнят кожата. Това е причината те да представляват само 5% от сместа на маслата за брада.

Популярни етерични масла са: лавандула, роза, чаено дърво, кедрово дърво и много други.

Ползи от маслото за брада

Ако все още не си убеден, че имаш нужда от масло за брада, е време да поговорим за неговите ползи.

1. Ще забравиш за сърбежа по брадата

Сърбежът по брадата е едно от онези неща, от които всеки мъж с брада е страдал. Това е една от главните причини много мъже все пак да решат да обръснат брадата си.

Както обяснихме по-горе, когато брадата ти расте, мастните жлези не могат да произведат цялото количеството себум, което ти е необходимо. Това означава, че част от брада ти не може да бъде овлажнена и подхранена. Точно тогава започва сърбежът на брадата.

Маслото за брада подхранва космите на брадата и кожата под нея, като гарантирано предотвратява сухотата и спира страховития сърбеж.

Ако искаш да преодолееш фазата на сърбеж, маслото за брада е най-добрият ти приятел.

2. Ще се пребориш с пърхота на брадата

Ако виждаш люспички по брадата си, това най-вероятно е пърхот на брадата.

Това, което повечето мъже правят, е да започнат да мият брадите си с шампоан против пърхот.

НЕ ПРАВИ ТОВА! (Тези шампоани са пълни с химикали и няма да ти помогнат)

Обикновено причината за пърхот на брадата отново е липсата на себум , което прави кожата суха и лющеща се.

Олиото за брада ще хидратира кожата ти и ще й осигури нужното овлажняване.

3. Брадата ти ще ухае невероятно

Етеричните масла, които са съставна част на повечето масла за брада, им придават невероятен аромат. Почти както когато си сложиш одеколон/афтършейв.

Разнообразието от аромати е впечатляващо - цитрусови плодове, кедрово дърво, ванилия, канела, лавандула, рози и много други.

Повечето масла за брада имат фин аромат, но ще намериш и такива с по-силен. Разбира се, има и масла за брада без аромат, в случай че одеколонът/афтършейвът ти е с достатъчно силен аромат, или просто предпочиташ масла без аромат.

4. Мека и лесна за поддържане брада

Съществува значителна разлика между косата на главата ти и космите по лицето ти.

Космите по лицето се наричат терминални или андрогенни косми. Терминалните косми растат по лицето и други част на тялото, заменяйки меките мъхести косъмчета и детските косми с по-гъсти, дебели и тъмни косми.

Тези косми се накъдрят много по лесно, което прави брадата трудна за стилизиране. Олиото за брада е предназначено да омекоти брадата и да я направи по-лесна за оформяне.

Повече хидратация означава по-малко заплитания и по-лесно стилизиране!

5. Без повече цъфнали краища

Когато връхчетата на космите на лицето не са овлажнени и подхранени, те изсъхват. С течение на времето, когато увредените косъмчета растат, цъфналите краища са неизбежни.

В зависимост от вида на цъфналите връхчета, понякога увреждането може да се поправи, но понякога единственият начин е подстригване краищата на брадата.

Ако поддържаш брадата си подхранена, няма причина да се притесняваш от цъфнали краища.

Алтернативи на купуването на масло за брада

Маслата за брада могат да бъдат скъпи, особено добрите такива. Ако си прочел информацията горе, най-вероятно вече оценяваш полезните им свойства.

Въпреки това, не всеки може да си позволи олио за брада. Има няколко алтернативи, които могат да ти спестят малко пари.

Купи си базово масло

Както обяснихме по-горе, базовите масла представляват около 95% от всяко олио за брада. Можеш да си купиш например масло от жожоба доста изгодно. Има и други чудесни масла, например кокосовото масло.

Това не е идеално решение, но е добър вариант, ако не можеш да си позволиш масло за брада.

Направи си сам масло за брада

Можеш да си направиш и собствено масло за брада.

Ето една проста рецепта за масло за брада, което ще поддържа брадата и кожата ти здрави:

 • 140 гр. масло от жожоба
 • 140 гр. арганово масло
 • 4-5 капки масло от чаено дърво (или друго етерично масло по твой вкус)

Смеси всички масла заедно и си готов.

Използвай балсам за брада

Балсамите за брада и маслото за брада не са един и същи продукт, но въпреки това, балсамът за брадата е чудесен продукт, който може да подхрани и овлажни брадата ти.

Балсамът за брада е много подходящ и за стилизиране на брадата, така че, ако си купиш балсам за брада, се радваш на двойно действие. Няма да има нужда да купуваш и продукт за стилизиране и олио за брада.

Как да нанесеш маслото за брада правилно

Време е да научиш как да се наслаждаваш на невероятни ползи от маслото за брада… В крайна сметка, единственият начин да им се насладиш, е чрез правилно прилагане на олиото за брада.

Винаги първо пробвай с малко количество. Постави тестово няколко капки например на кожата зад ухото си, за да си сигурен, че не си алергичен към някоя от съставките в маслото, особено към някое от етеричните масла.

Кога да нанесеш маслото?

Няма един единствен верен отговор на този въпрос. Всичко зависи от теб. Ние ще ти дадем няколко съвета, но зависи от теб да ги изпробваш и да видиш какво работи най-добре за теб и ти носи желаните резултати.

 • Непосредствено след горещ душ. Брадата ти е измита и чиста, а порите ти са отворени и готови да поемат маслата. Увери се, че брадата ти е добре подсушена.
 • Преди да си легнеш. Това дава на маслата достатъчно време да попият в кожата ти, без да са изложени на факторите на околната среда или на замърсители.
Колко масло да нанесеш?

Когато става дума за масло за брада, малко е достатъчно.

Не се изкушавай да нанесеш твърде много масло, защото има опасност да омазниш прекалено много брадата си.

Нуждаеш се само от няколко капки.

Ако имаш къса брада, тогава 1-2 капки са достатъчни. Ако брадата ти е по-дълга от 5 см., ще имаш нужда от поне 2-3 капки.

За хората, чиято брада е със среден размер, най-добре действат 4-6 капки от маслото за брада. И ако имаш дълга брада, тогава ще ти трябват поне 7+ капки, за да си сигурен, че всички кичури брада са равномерно покрити и че маслото е проникнало във фоликулите в основата.

Климатът също играе роля, когато става въпрос за количеството олио за брада, което трябва да бъде нанесено.

Ако живееш в сух климат, тогава може да се наложи да нанасяш маслото поне два пъти на ден. През зимата също се изисква специална грижа за брадата.

Основно правило: Ако ръцете ти са прекалено мазни след нанасянето на маслото, тогава си използвал прекалено много.

Как да нанесеш маслото за брада?

Целта ти е да си сигурен, че цялата ти брада е покрита с маслото.

 • Вземи няколко капки олио за брада в дланта си
 • Разтрий маслото между двете си длани
 • Нанеси върху кожата в корените на брадата, след което продължи, покривайки всеки кичур брада.

След като си покрил цялата брада, започни да масажираш нежно брадата си с движение надолу - от бузата към брадичката.

Съвет: Втрий остатъците от маслото в кожата на лицето си - това ще овлажни кожата ти.

Накрая, вземи гребен или четка за брада и внимателно среши брадата си. Това ще позволи на маслото да покрие и всички вътрешни кичури брада, които преди това са останали недокоснати от маслото.

Оригинален източник: https://wisebeards.com/beards/everything-need-know-beard-oil/

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Брада и Грууминг

Брада и Грууминг

Масло за брада - всичко, което трябва да знаеш

Масло за брада | Пълно ръководство | Shave.bg

Масло за брада - всичко, което трябва да знаеш за маслото за брада. Какво е масло за брада, какви са съставките и ползите му, как да нанесеш масло за брада. Масло за брада - всичко, което трябва да знаеш за маслото за брада. Какво е масло за брада, какви са съставките и ползите му, как да нанесеш масло за брада. 2023-06-06T11:38:54+03:00 Масло за брада - всичко, което трябва да знаеш

<p><span>Брадата придоби огромна популярност през последните няколко години. Изглежда сякаш всеки иска да си пусне брада!</span></p> <p><span>Стиловете бради като Верди, Бандхолц, Холандска и Гарибалди често се срещат по улиците.</span></p> <p><span>Смята се, че около 56% от мъжете в Ню Йорк имат брада или мустаци. Как ти се струва това за тренд, който трябваше да е преходен и да отмине?</span></p> <p><span>Ако не се грижиш за брадата си, е много вероятно да страдаш от неприятните аспекти на пускането на брада като сърбеж и пърхот на брадата.</span></p> <p><strong>Маслото за брада (наречено още олио за брада) е задължителен продукт при грижа за брадата.</strong><span> Това ръководство ще те научи на всичко, което трябва да знаеш за него.</span></p> <h4>Какво е масло за брада?<br /><br /></h4> <p><span><a href="https://shave.bg/category/maslo-za-brada" target="_blank" rel="noopener" title="Качествени масла за брада">Маслото за брада</a> е продукт, който е предназначен да подхранва, хидратира, овлажнява и спомага за поддържането на здраво изглеждащи </span><strong>брада и кожа</strong><span>.</span></p> <p><span>Маслото за брада е просто смес от масла - базови и и етерични, всяко от които със специфична функция като овлажняване, предотвратяване на гъбични инфекции, намаляване на сърбежа, добавяне на аромат, стимулиране на растежа и др.</span></p> <p><span>Предимствата&nbsp;на олиото за брада не се ограничават само до подхранването на брадата - освен това то подхранва и кожата на лицето под нея. Не забравяй, че </span><strong>здрава кожа означава и по-здрава брада</strong><span>.</span></p> <p><span>Защо олиото за брада е толкова важно? То имитира естествените масла, които твоето тяло и кожа произвеждат, а именно тези масла са отговорни за здравето на кожата и брадата ти.</span></p> <p><span>Сега може би си задаваш въпроса: Защо трябва да използвам продукт, който имитира истинското нещо (естествените масла, които кожата отделя)?</span></p> <p><span>Това е чудесен въпрос и ще обясним точно защо и кога имаш нужда от масло за брада в следващия раздел.</span></p> <h4>Кога трябва да започнеш да използваш олио за брада?<br /><br /></h4> <p><span>Преди да поговорим кога е време да започнеш да използваш олио за брада, е необходимо да ти обясним накратко как са изградени кожата и косъмът.</span></p> <p><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/folikuli_na_kosuma_shema.jpg" class="aligncenter" /></span></p> <p><span><em>Източник: Blausen.com staff (2014). "Medical gallery of Blausen Medical 2014". WikiJournal of Medicine 1 (2). DOI:10.15347/wjm/2014.010. ISSN 2002-4436. - Own work, CC BY 3.0,</em> <em><a href="https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30871440" target="_blank" rel="noopener">https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30871440</a></em></span></p> <p><span>Конкретно трябва да се концентрираме върху </span><strong>мастните жлези</strong><span>. Тези жлези се намират в кожата и произвеждат </span><strong>себум</strong><span>, който е отговорен за </span><em><span>смазването </span></em><span>на космите и кожата. Тези жлези могат да бъдат открити навсякъде в телата ни, с изключение на дланите и ходилата.</span></p> <p><span>Проблемът с мастните жлези е, че са малки&hellip; много малки и има ограничения на количеството себум, което могат да произведат.</span></p> <p><span>Докато брадата ти расте, жлезите трябва да произвеждат повече себум, за да се гарантира, че цялата дължина на брадата е покрита. Мастните жлези могат да произвеждат само фиксирано количество, което означава, че част от дължината на космите на брадата ще израсне суха и без никакво подхранване.</span></p> <p><strong>При липса на себум</strong><span>, започват да се появяват различни проблеми:</span></p> <ul> <li><span>Изпитваш прочутия сърбеж на брадата</span></li> <li><span>Кожата ти може да стане суха и лющеща се</span></li> <li><span>Брадата става чуплива, безформена и изтощена</span></li> </ul> <p><strong>Точно в този случай маслото за брада може да помогне</strong><span> и да компенсира недостига на себум. Ако страдаш от някой от симптомите по-горе, </span><strong>определено трябва да започнеш да използваш </strong><a href="https://shave.bg/category/maslo-za-brada" target="_blank" rel="noopener" title="Масла за брада"><strong>масло за брада</strong></a><span>.</span></p> <p><span>Препоръчваме ти да започнеш да използваш масло за брада докато тя е още къса. По този начин, ще започнеш да подхранваш кожата и брадата си възможно най-скоро.</span></p> <p><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/eterichno-maslo.jpg" class="aligncenter" /></span></p> <h4>Съставки на олиото за брада<br /><br /></h4> <p><span>Съставките на олиото за брада са много прости - олиото съдържа смес от два вида масла:</span></p> <ul> <li><span>95% базови масла</span></li> <li><span>5 % етерични масла</span></li> </ul> <p><span>В зависимост от цената и качеството си, различните масла за брада съдържат различни количества и видове масла. Някои етерични масла могат да струват до $320 за 10 грама.</span></p> <p><span>Това не е статия за ароматерапия, но все пак смятаме, че е полезно да се обяснят съставките на маслото за брада накратко.</span></p> <h5>Базови масла<br /><br /></h5> <p><span>Около 95% от състава на всяко олио за брада са базовите масла.</span></p> <p><span>Базовите масла обикновено имат лек ядков аромат, като всяко има различни терапевтични свойства.</span></p> <p><span>Освен това, базовите масла играят важна роля, тъй като са перфектна среда за разреждане (етеричните масла са много летливи), и когато са смесени с етерични масла, ги пренасят по-лесно в кожата.</span></p> <p><span>Някои от най-широко използваните базови масла са:</span></p> <ul> <li><strong>Масло от жожоба</strong><span>: Много подобно на естествения себум, който нашата кожа произвежда. Чудесно е за овлажняване и намаляване пърхота на брадата.</span></li> <li><strong>Арганово масло</strong><span>: Много богато на витамин Е. Перфектно за овлажняване, подхранване и възстановяване на увредена кожа.</span></li> <li><strong>Бадемово масло</strong><span>: Леко масло, богато на моно-наситени мазнини, витамин Е, протеини и цинк. Чудесно за растеж на косата и защита на кожата от UV-лъчи.</span></li> </ul> <h5>Етерични масла<br /><br /></h5> <p><span>Наред с невероятните си терапевтични свойства, етеричните масла придават и приятния аромат на маслото за брада.&nbsp;</span></p> <p><span>Ако се използват неразредени и в големи количества, те могат да раздразнят кожата. Това е причината те да представляват само 5% от сместа на маслата за брада.</span></p> <p><span>Популярни етерични масла са: лавандула, роза, чаено дърво, кедрово дърво и много други.</span></p> <h4>Ползи от маслото за брада<br /><br /></h4> <p><span>Ако все още не си убеден, че имаш нужда от <a href="https://shave.bg/category/maslo-za-brada" target="_blank" rel="noopener" title="Масла за брада">масло за брада</a>, е време да поговорим за </span><strong>неговите ползи</strong><span>.</span></p> <h5>1. Ще забравиш за сърбежа по брадата<br /><br /></h5> <p><span>Сърбежът по брадата е едно от онези неща, от които всеки мъж с брада е страдал. Това е една от главните причини много мъже все пак да решат да обръснат брадата си.</span></p> <p><span>Както обяснихме по-горе, когато брадата ти расте, мастните жлези не могат да произведат цялото количеството себум, което ти е необходимо. Това означава, че част от брада ти не може да бъде овлажнена и подхранена. Точно тогава започва сърбежът на брадата.</span></p> <p><span>Маслото за брада подхранва космите на брадата и кожата под нея, като гарантирано предотвратява сухотата и спира страховития сърбеж.</span></p> <p><span>Ако искаш да преодолееш фазата на сърбеж, маслото за брада е най-добрият ти приятел.</span></p> <h5>2. Ще се пребориш с пърхота на брадата<br /><br /></h5> <p><span>Ако виждаш люспички по брадата си, това най-вероятно е пърхот на брадата.</span></p> <p><span>Това, което повечето мъже правят, е да започнат да мият брадите си с шампоан против пърхот.</span></p> <p><strong>НЕ ПРАВИ ТОВА!</strong><span> (Тези шампоани са пълни с химикали и няма да ти помогнат)</span></p> <p><span>Обикновено причината за пърхот на брадата отново е липсата на себум</span> <span>, което прави кожата суха и лющеща се.</span></p> <p><span>Олиото за брада ще хидратира кожата ти и ще й осигури нужното овлажняване.</span></p> <h5>3. Брадата ти ще ухае невероятно<br /><br /></h5> <p><span>Етеричните масла, които са съставна част на повечето масла за брада, им придават невероятен аромат. Почти както когато си сложиш одеколон/афтършейв.</span></p> <p><span>Разнообразието от аромати е впечатляващо - цитрусови плодове, кедрово дърво, ванилия, канела, лавандула, рози и много други.</span></p> <p><span>Повечето масла за брада имат фин аромат, но ще намериш и такива с по-силен. Разбира се, има и масла за брада без аромат, в случай че одеколонът/афтършейвът ти е с достатъчно силен аромат, или просто предпочиташ масла без аромат.</span><br /><a href="https://shave.bg/category/maslo-za-brada" target="_blank" rel="noopener" title="Масла за брада"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/brada.jpg" class="aligncenter" /></a></p> <h5>4. Мека и лесна за поддържане брада<br /><br /></h5> <p><span>Съществува значителна разлика между косата на главата ти и космите по лицето ти.</span></p> <p><span>Космите по лицето се наричат терминални или андрогенни косми. Терминалните косми растат по лицето и други част на тялото, заменяйки меките мъхести косъмчета и детските косми с по-гъсти, дебели и тъмни косми.</span></p> <p><span>Тези косми се накъдрят много по лесно, което прави брадата трудна за стилизиране. Олиото за брада е предназначено да омекоти брадата и да я направи по-лесна за оформяне.</span></p> <p><span>Повече хидратация означава по-малко заплитания и по-лесно стилизиране!</span></p> <h5>5. Без повече цъфнали краища<br /><br /></h5> <p><span>Когато връхчетата на космите на лицето не са овлажнени и подхранени, те изсъхват. С течение на времето, когато увредените косъмчета растат, цъфналите краища са неизбежни.</span></p> <p><span>В зависимост от вида на цъфналите връхчета, понякога увреждането може да се поправи, но понякога единственият начин е подстригване краищата на брадата.</span></p> <p><span>Ако поддържаш брадата си подхранена, няма причина да се притесняваш от цъфнали краища.</span></p> <p><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/cufnali_kraishta.jpg" class="aligncenter" /></span></p> <h4>Алтернативи на купуването на масло за брада<br /><br /></h4> <p><span><a href="https://shave.bg/category/maslo-za-brada" target="_blank" rel="noopener" title="Масла за брада">Маслата за брада</a> могат да бъдат скъпи, особено добрите такива</span><span>.</span><span> Ако си прочел информацията горе, най-вероятно вече оценяваш полезните им свойства.<br /></span><br /><span>Въпреки това, </span>не всеки може да си позволи<span> олио за брада. Има няколко алтернативи, които могат да ти </span>спестят малко пари<span>.</span></p> <h5>Купи си базово масло<br /><br /></h5> <p><span>Както обяснихме по-горе, базовите масла представляват около 95% от всяко олио за брада. Можеш да си купиш например масло от жожоба доста изгодно. Има и други чудесни масла, например кокосовото масло.</span></p> <p><span>Това не е идеално решение, но е добър вариант, ако не можеш да си позволиш масло за брада.</span></p> <h5>Направи си сам масло за брада<br /><br /></h5> <p><span>Можеш да си направиш и собствено масло за брада.</span></p> <p><span>Ето една проста рецепта за масло за брада, което ще поддържа брадата и кожата ти здрави:</span></p> <ul> <li><span>140 гр. масло от жожоба</span></li> <li><span>140 гр. арганово масло</span></li> <li><span>4-5 капки масло от чаено дърво (или друго етерично масло по твой вкус)</span><span><br /></span></li> </ul> <p><span>Смеси всички масла заедно и си готов.</span></p> <h5>Използвай балсам за брада<br /><br /></h5> <p><span><a href="https://shave.bg/category/balsam-za-brada" target="_blank" rel="noopener" title="Балсами за брада">Балсамите за брада</a> и маслото за брада не са един и същи продукт, но въпреки това, балсамът за брадата е чудесен продукт, който може да подхрани и овлажни брадата ти.</span></p> <p><span>Балсамът за брада е много подходящ и за стилизиране на брадата, така че, ако си купиш&nbsp;</span><a title="Балсами за брада" href="https://shave.bg/category/balsam-za-brada" target="_blank" rel="noopener">балсам за брада</a><span>, се радваш на двойно действие. Няма да има нужда да купуваш и продукт за стилизиране и олио за брада.</span></p> <p><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/chovek_s_brada.jpg" class="aligncenter" /></span></p> <h4>Как да нанесеш маслото за брада правилно<br /><br /></h4> <p><span>Време е да научиш </span><strong>как</strong><span> да се наслаждаваш на невероятни ползи от маслото за брада&hellip; В крайна сметка, единственият начин да им се насладиш, е чрез правилно прилагане на олиото за брада.</span></p> <p><strong>Винаги първо пробвай с малко количество. </strong><span>Постави тестово няколко капки например на кожата зад ухото си, за да си сигурен, че не си алергичен към някоя от съставките в маслото, особено към някое от етеричните масла.</span></p> <p><span><iframe width="560" height="314" src="//www.youtube.com/embed/E46E8uK2B3M" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe></span></p> <h5>Кога да нанесеш маслото?<br /><br /></h5> <p><span>Няма един единствен верен отговор на този въпрос. Всичко зависи от теб. Ние ще ти дадем няколко съвета, но зависи от теб да ги изпробваш и да видиш какво работи най-добре за теб и ти носи желаните резултати.</span></p> <ul> <li><strong>Непосредствено след горещ душ. </strong>Брадата ти е измита и чиста, а порите ти са отворени и готови да поемат маслата. Увери се, че брадата ти е добре подсушена.</li> <li><strong>Преди да си легнеш.</strong><span> Това дава на маслата достатъчно време да попият в кожата ти, без да са изложени на факторите на околната среда или на замърсители.</span></li> </ul> <h5>Колко масло да нанесеш?<br /><br /></h5> <p><span>Когато става дума за масло за брада, малко е достатъчно.</span></p> <p><span>Не се изкушавай да нанесеш твърде много масло, защото има опасност да омазниш прекалено много брадата си.</span></p> <p><span>Нуждаеш се само от няколко капки.</span></p> <p><span>Ако имаш къса брада, тогава 1-2 капки са достатъчни. Ако брадата ти е по-дълга от 5 см., ще имаш нужда от поне 2-3 капки.</span></p> <p><span>За хората, чиято брада е със среден размер, най-добре действат 4-6 капки от маслото за брада. И ако имаш дълга брада, тогава ще ти трябват поне 7+ капки, за да си сигурен, че всички кичури брада са равномерно покрити и че маслото е проникнало във фоликулите в основата.</span></p> <p><span>Климатът също играе роля, когато става въпрос за количеството олио за брада, което трябва да бъде нанесено.</span></p> <p><span>Ако живееш в сух климат, тогава може да се наложи да нанасяш маслото поне два пъти на ден. През зимата също се изисква </span><span>специална грижа</span><span> за брадата.</span></p> <p><span><strong><em>Основно правило:</em></strong><em> Ако ръцете ти са прекалено мазни след нанасянето на маслото, тогава си използвал прекалено много.</em></span></p> <h5>Как да нанесеш маслото за брада?<br /><br /></h5> <p><span>Целта ти е да си сигурен, че цялата ти брада е покрита с маслото.</span></p> <ul> <li><span>Вземи няколко капки олио за брада в дланта си</span></li> <li><span>Разтрий маслото между двете си длани</span></li> <li><span>Нанеси върху кожата в корените на брадата, след което продължи, покривайки всеки кичур брада.</span></li> </ul> <p><span>След като си покрил цялата брада, започни да масажираш нежно брадата си с движение надолу - от бузата към брадичката.</span></p> <p><strong><em>Съвет:</em></strong><em><span> Втрий остатъците от маслото в кожата на лицето си - това ще овлажни кожата ти.</span></em></p> <p><span>Накрая, вземи </span><a href="https://shave.bg/category/greben-za-brada" target="_blank" rel="noopener" title="Гребени за брада"><span>гребен</span></a><span> или </span><a href="https://shave.bg/category/chetki-za-brada" target="_blank" rel="noopener" title="Четка за брада"><span>четка за брада</span></a><span> и внимателно среши брадата си. Това ще позволи на маслото да покрие и всички вътрешни кичури брада, които преди това са останали недокоснати от маслото.</span></p> <p><em><span>Оригинален източник: <a href="https://wisebeards.com/beards/everything-need-know-beard-oil/" target="_blank" rel="noopener">https://wisebeards.com/beards/everything-need-know-beard-oil/</a></span></em></p> <p><span></span></p>

,
Сравнение на продукти