Можеш ли да използваш шампоан за коса, за да измиеш брадата си?

07.06.2023 11:41:28

Можеш ли да използваш шампоан за коса, за да измиеш брадата си?

Ако имаш брада и шампоан за коса или сапун на поставката в душа си, най-вероятно се питаш: Мога ли да ги използвам, за да измия брадата си? 

Краткият отговор е: не.

В тази статия ще ти отговорим подробно защо това е така и как обикновеният шампоан може да повлияе на брадата ти.

Космите на брадата се нуждаят от повече хидратация, за да може брадата да изглежда добре и да е здрава. Повечето шампоани и сапуни, просто изсушават космите на брадата, което от своя страна ѝ влияе зле.

Шампоан за брада, шампоан за коса и гел за измиване на лице - По какво се различават?

Кратък отговор: Шампоаните за брада съдържат естествени подхранващи съставки и са много щадящи, поради което те са по-подходящи за ежедневно почистване на брадата ти.

Шампоаните за коса и геловете за почистване на лицето от своя страна почистват или прекалено интензивно, или недостатъчно, като по този начин оставят брадата суха, сърбяща и податлива на цъфнали краища.

По-дълъг отговор: Шампоаните за коса и геловете за лице са подходящи за конкретната част на тялото, за която са създадени, но не и за брадата ти.

Повечето шампоани за коса съдържат химикали, предназначени да премахнат излишното омазняване на скалпа. Използването на шампоан за коса за измиване на брадата може да доведе до изсушаване на кожата на лицето под брадата и поява на пърхот по брадата.

Ето защо, шампоанът за коса не е подходящ за измиване на брадата. 

Ако брадата ти все още не е дълга, например с дължина на около месец, можеш да използваш гел за измиване на лице, за да измиеш брадата си. Геловете за лице са създадени да премахнат мръсотията, предотвратяват появата на акне и осигуряват равномерен тен на кожата. При по-дълга брада обаче, измиването на брада с гел за лице не е достатъчно.

Нашият съвет: Инвестирай в качествен шампоан за брада, който съдържа естествени съставки. 

Шампоанът за брада на Beviro съдържа 99% натурални съставки като рициново масло, екстракт от бреза, живовляк и др. Всички те хидратират брадата, правят я по-мека и я подготвят за по-лесно разресване, като същевременно с това подхранват кожата на лицето под нея.

Не мисли, че ползите от шампоана за брада свършват. Измивайки брадата си със специален шампоан, освен че прави брадата ти копринено мека, отстранява всеки сърбеж, който може да е налице.

Колко често да миеш брадата си?

Кратък отговор: Оптимално, веднъж на всеки 2 до 3 дни или веднъж дневно, ако шампоанът за брада е достатъчно щадящ.

По-дълъг отговор: Прекомерното измиване на брадата може да доведе до раздразнена или изсушена кожа. 

Важно е да отбележим, че кожата на лицето има влагозащитна бариера, която ѝ помага да бъде здрава.

Прекомерното и силно търкане при измиване на лицето и брадата може да доведе до раздразнение и изсушаване. Това правило е общовалидно - независимо дали имаш едва набола брада или вече дълга грива на лицето си.

Измиването на брадата в разумен интервал ще гарантира почистване на натрупаните в ежедневието мръсотии и излишния себум и ще придаде на брадата приятен аромат. 

При почистването е достатъчно да използваш само ръцете си, без допълнителни уреди за почистване - по-този начин процесът ще бъде най-щадящ както за кожата, така и за косъмчетата на брадата.

Изключение от правилото: Някои шампоани за брада са достатъчно щадящи за ежедневна употреба и имат допълнителни хидратиращи и регенериращи съставки.

Натуралният шампоан за брада на Beviro например може да се използва всекидневно, ако брадата ти се замърсява често и има нужда от почистване. Той е обогатен с екстракт от малахит - скъпоценен камък, който съдържа подхранващи кожата микроелементи като цинк, мед, селен и манган.

Редовното измиване на брадата ще ти осигури чистота и свеж аромат.

Видове шампоани за брада

Кратък отговор: Шампоаните за брада, също като шампоаните за коса, се предлагат в течна и в твърда форма и е въпрос на предпочитание кой вид ще използваш. Просто се увери, че не правиш компромис с по-нискокачествени съставки.

По-дълъг отговор: Няма по-добър вариант, важното е да се увериш, че шампоанът съдържа качествени естествени съставки.

Някои мъже, които тренират редовно, може да предпочетат течните шампоани за измиване на брада, тъй като те са по-практични и лесни за пренасяне. Същото важи и при пътуване - тогава течните шампоани несъмнено са фаворит.

Ако летиш със самолет обаче, увери се че разфасовката на течния шампоан се вписва в позволените милилитри за пренос. Алтернативно можеш да използваш сух шампоан за брада.

Шампоан за брада с добавен аромат?

Кратък отговор: Можеш да използваш и шампоани за брада с добавени аромати, стига да спазваш няколко прости правила.

По-дълъг отговор: Разбира се, всеки мъж би желал брадата му да ухае добре. Това е чудесно, но е важно да бъдеш внимателен и да четеш съставките на етикета на шампоаните за брада с добавен аромат.

Повечето продукти съдържат добавени изкуствени аромати или парфюми.

Ароматът е общ термин, който производствените компании използват, за да обхванат над 2000 различни съставки. Затова е препоръчително да избягваш шампоаните за брада, които съдържат добавени аромати, ако кожата ти е чувствителна.

Етеричните масла, също е възможно да раздразнят кожата ти. Ако даден шампоан за брада дразни кожата ти, най-добре преустанови употребата му.

Къде можеш да закупиш шампоан за брада?

Дрогериите, които предлагат масови козметични продукти, няма да ти свършат работа. 

Препоръчваме ти да закупиш шампоан за брада от специализирани физически и онлайн магазини, които предлагат качествени продукти за грижа за брадата.

Ако искаш да изпробваш качествен шампоан за брада, ти предлагаме да разгледаш натуралния шампоан за брада на чешкия премиум бранд Beviro на нашият сайт.

Почистване на брадата в няколко лесни стъпки

  1. Намокри брадата си с топла вода
  2. За течен шампоан: Сложи количество колкото стотинка от шампоана в ръката си, втрий в брадата си и масажирай до получаване на пяна
  3. За твърд шампоан: Втрий шампоана в брадата, както би направил със стандартен сапун, за около 15 сек. Увери се, че се е образувала богата пяна.
  4. Остави да подейства за няколко минути
  5. Изплакни обилно с вода
  6. Подсуши брадата внимателно с кърпа

Как да се погрижиш за брадата след измиване?

Кратък отговор: С масло за брада или балсам за брада.

По-дълъг отговор: Дори да почистваш брадата си с подхранващ шампоан за брада, трябва редовно да я поддържаш и подхранваш.

Двата есенциални продукта за грижа за брадата са масло и балсам за брада. Тези два продукта са много сходни и съдържат идентични съставки. Маслото за брада ще подхрани и омекоти допълнително брадата. Балсамите често съдържат и добавени подхранващи агенти за по-добри резултати при по-хладен или по-сух климат. Те са много подходящи при по-дълги бради и освен че подхранват брадата, ѝ придават и лек стайлинг.

Начинът на употреба е лесен:

След като измиеш и подсушиш хубаво брадата си, вземи количество колкото стотинка, ако използваш масло за брада, или малко повече, ако използваш балсам за брада, и го разтрий между дланите си. След това втрий в брадата и масажирай като започнеш от основата на фоликула на брадата до върха за пълно покритие.

Редовното нанасяне на маслото и балсама за брада ще предотврати сърбежа и образуването на пърхот по брадата.

Освен това подхранващите съставки в тези два продукта ще гарантират по-малко накъсване на брадата и намаляване на неприятните цъфнали краища, като същевременно загладят и заздравят космите.

Искаш ли брадата ти да изглежда като след барбер? Измий брадата си с натурален шампоан за брада!

Добави натуралния шампоан за брада Beviro в рутината си и бързо ще видиш резултати. Той съдържа 99% натурални съставки. 

След измиване, брадата ще бъде освежена и подхранена. За допълнителна хидратация използвай масло или балсам за брада, които ще ти осигурят феноменален завършек като след салон.

За допълнителна информация относно как да се грижиш и поддържаш брадата си, погледни нашия Основополагащ наръчник: Как брадата ти да порасне, в който сме включили всички аспекти от грижата за брадата - от измиване и подхранване, до съвети за по-здравословен начин на живот.

При подготовка на тази статията бяха използвани материали от Tools of men.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Брада и Грууминг

Брада и Грууминг

Можеш ли да използваш шампоан за коса, за да измиеш брадата си?

Мога ли да измия брадата си със шампоан за коса?

В тази статия ще ти споделим защо трябва да използваш шампоан за брада, за да измиеш брадата си. Както и защо не е добре за брадата да я миеш с шампоан за коса. В тази статия ще ти споделим защо трябва да използваш шампоан за брада, за да измиеш брадата си. Както и защо не е добре за брадата да я миеш с шампоан за коса. 2023-06-07T13:08:43+03:00 Можеш ли да използваш шампоан за коса, за да измиеш брадата си?

<p><span>Ако имаш брада и шампоан за коса или сапун на поставката в душа си, най-вероятно се питаш: Мога ли да ги използвам, за да измия брадата си?&nbsp;<br /></span><span><br /></span><strong>Краткият отговор е: не.</strong></p> <p><span>В тази статия ще ти отговорим подробно защо това е така и </span><strong>как обикновеният шампоан може да повлияе на брадата ти.<br /></strong><br /><span>Космите на брадата се нуждаят от </span><strong>повече хидратация</strong><span>, за да може брадата да изглежда добре и да е здрава. Повечето шампоани и сапуни, просто изсушават космите на брадата, което от своя страна ѝ влияе зле.</span></p> <h3>Шампоан за брада, шампоан за коса и гел за измиване на лице - По какво се различават?<br /><br /></h3> <p><strong>Кратък отговор:</strong><span> Шампоаните за брада съдържат естествени подхранващи съставки и са много щадящи, поради което те са по-подходящи за ежедневно почистване на брадата ти.</span></p> <p><span>Шампоаните за коса и геловете за почистване на лицето от своя страна почистват или прекалено интензивно, или недостатъчно, като по този начин оставят брадата суха, сърбяща и </span><strong>податлива на цъфнали краища.</strong></p> <p><strong>По-дълъг отговор</strong><span>: Шампоаните за коса и геловете за лице са подходящи за конкретната част на тялото, за която са създадени, но не и за брадата ти.</span></p> <p><span>Повечето шампоани за коса съдържат химикали, предназначени да премахнат </span><strong>излишното омазняване на скалпа</strong><span>. Използването на шампоан за коса за измиване на брадата може да доведе до изсушаване на кожата на лицето под брадата и поява на пърхот по брадата.</span></p> <p><strong>Ето защо, шампоанът за коса не е подходящ за измиване на брадата.&nbsp;</strong></p> <p><span>Ако брадата ти все още не е дълга, например с дължина на около месец, можеш да използваш гел за измиване на лице, за да измиеш брадата си. Геловете за лице са създадени да премахнат мръсотията, предотвратяват появата на акне и осигуряват равномерен тен на кожата. </span><strong>При по-дълга брада</strong><span> обаче, измиването на брада с гел за лице </span><strong>не е достатъчно.</strong><strong><br /></strong><span><br /></span><strong>Нашият съвет:</strong><span> Инвестирай в качествен шампоан за брада, който съдържа </span><strong>естествени съставки.&nbsp;</strong></p> <p><span><a title="Натурален шампоан за брада Beviro" href="https://shave.bg/product/naturalen-shampoan-za-brada-beviro-250-ml" target="_blank" rel="noopener">Шампоанът за брада</a> на Beviro съдържа 99% натурални съставки като рициново масло, екстракт от бреза, живовляк и др. Всички те хидратират брадата, правят я по-мека и я подготвят за по-лесно разресване, като същевременно с това подхранват кожата на лицето под нея.</span></p> <p><span>Не мисли, че ползите от шампоана за брада свършват. Измивайки брадата си със специален шампоан, освен че прави брадата ти </span><strong>копринено мека</strong><span>, отстранява всеки сърбеж, който може да е налице.</span></p> <p><a href="https://shave.bg/product/naturalen-shampoan-za-brada-beviro-250-ml" target="_blank" rel="noopener" title="Натурален шампоан за брада Beviro, 250 ml"><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/beard-shampoo-beviro.jpg" width="400" height="400" class="aligncenter" /></span></a></p> <h3>Колко често да миеш брадата си?<br /><br /></h3> <p><strong>Кратък отговор:</strong><span> Оптимално, веднъж на всеки 2 до 3 дни или веднъж дневно, ако шампоанът за брада е достатъчно щадящ.</span></p> <p><strong>По-дълъг отговор:</strong><span> Прекомерното измиване на брадата може да доведе до раздразнена или изсушена кожа.&nbsp;</span></p> <p><span>Важно е да отбележим, че кожата на лицето има влагозащитна бариера, която ѝ помага да бъде здрава.</span></p> <p><span>Прекомерното и силно търкане при измиване на лицето и брадата може да доведе до </span><strong>раздразнение и изсушаване</strong><span>. Това правило е общовалидно - независимо дали имаш едва набола брада или вече дълга грива на лицето си.</span></p> <p><span>Измиването на брадата в разумен интервал ще гарантира почистване на натрупаните в ежедневието мръсотии и излишния себум и ще придаде на брадата приятен аромат.&nbsp;</span></p> <p><span>При почистването е достатъчно да използваш само ръцете си, без допълнителни уреди за почистване - по-този начин процесът ще бъде най-щадящ както за кожата, така и за косъмчетата на брадата.</span></p> <p><strong>Изключение от правилото:</strong><span> Някои шампоани за брада са достатъчно щадящи за ежедневна употреба и имат допълнителни хидратиращи и регенериращи съставки.</span></p> <p><a title="Натурален шампоан за брада Beviro" href="https://shave.bg/product/naturalen-shampoan-za-brada-beviro-250-ml" target="_blank" rel="noopener"><strong>Натуралният шампоан</strong></a> <span>за брада на Beviro например може да се използва </span><strong>всекидневно</strong><span>, ако брадата ти се замърсява често и има нужда от почистване. Той е обогатен с екстракт от </span><strong>малахит</strong><span> - скъпоценен камък, който съдържа подхранващи кожата микроелементи като цинк, мед, селен и манган.</span></p> <p><strong>Редовното измиване на брадата ще ти осигури чистота и свеж аромат.<br /></strong></p> <h3>Видове шампоани за брада<br /><br /></h3> <p><strong>Кратък отговор:</strong><span> Шампоаните за брада, също като шампоаните за коса, се предлагат в течна и в твърда форма и е въпрос на предпочитание кой вид ще използваш. Просто се увери, че не правиш компромис с по-нискокачествени съставки.</span></p> <p><strong>По-дълъг отговор:</strong><span> Няма по-добър вариант, важното е да се увериш, че шампоанът съдържа качествени естествени съставки.</span></p> <p><span>Някои мъже, които тренират редовно, може да предпочетат течните шампоани за измиване на брада, тъй като те са </span><strong>по-практични</strong><span> и лесни за пренасяне. Същото важи и при пътуване - тогава течните шампоани несъмнено са фаворит.</span></p> <p><span>Ако летиш със самолет обаче, увери се че разфасовката на течния шампоан се вписва в позволените милилитри за пренос. Алтернативно можеш да използваш сух шампоан за брада.</span></p> <p><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/chovek-s-brada.jpg" width="400" height="400" class="aligncenter" /></span></p> <h3>Шампоан за брада с добавен аромат?<br /><br /></h3> <p><strong>Кратък отговор: </strong><span>Можеш да използваш и шампоани за брада с добавени аромати, стига да спазваш няколко прости правила.</span></p> <p><strong>По-дълъг отговор:</strong><span> Разбира се, всеки мъж би желал брадата му да ухае добре. Това е чудесно, но е важно да бъдеш внимателен и да </span><strong>четеш съставките на етикета</strong><span> на шампоаните за брада с добавен аромат.</span></p> <p><span>Повечето продукти съдържат добавени изкуствени аромати или парфюми.</span></p> <p><span>Ароматът е общ термин, който производствените компании използват, за да обхванат над 2000 различни съставки. Затова е препоръчително да избягваш шампоаните за брада, които съдържат добавени аромати, ако кожата ти е </span><strong>чувствителна</strong><span>.</span></p> <p><span>Етеричните масла, също е възможно да раздразнят кожата ти. Ако даден шампоан за брада дразни кожата ти, най-добре преустанови употребата му.</span></p> <h3>Къде можеш да закупиш шампоан за брада?<br /><br /></h3> <p><span>Дрогериите, които предлагат масови козметични продукти, няма да ти свършат работа.&nbsp;</span></p> <p><span>Препоръчваме ти да закупиш шампоан за брада от специализирани физически и онлайн магазини, които предлагат </span><strong>качествени продукти за грижа за брадата.<br /></strong><br /><span>Ако искаш да изпробваш качествен шампоан за брада, ти предлагаме да разгледаш </span><a title="Натурален шампоан за брада Beviro" href="https://shave.bg/product/naturalen-shampoan-za-brada-beviro-250-ml" target="_blank" rel="noopener"><strong>натуралния шампоан за брада</strong></a><span> на <a title="Beviro" href="https://shave.bg/article/beviro-v-balgariya-istoriya-na-branda" target="_blank" rel="noopener">чешкия премиум бранд Beviro</a> на нашият сайт.</span></p> <h3>Почистване на брадата в няколко лесни стъпки<br /><br /></h3> <ol> <li aria-level="1"><span>Намокри брадата си с топла вода</span></li> <li aria-level="1"><strong>За течен шампоан</strong><span>: Сложи количество колкото стотинка от шампоана в ръката си, втрий в брадата си и масажирай до получаване на пяна</span></li> <li aria-level="1"><strong>За твърд шампоан</strong><span>: Втрий шампоана в брадата, както би направил със стандартен сапун, за около 15 сек. Увери се, че се е образувала богата пяна.</span></li> <li aria-level="1"><span>Остави да подейства за няколко минути</span></li> <li aria-level="1"><span>Изплакни обилно с вода</span></li> <li aria-level="1"><span>Подсуши брадата внимателно с кърпа</span></li> </ol> <h3>Как да се погрижиш за брадата след измиване?<br /><br /></h3> <p><strong>Кратък отговор: </strong><span>С масло за брада или балсам за брада.</span></p> <p><strong>По-дълъг отговор:</strong><span> Дори да почистваш брадата си с подхранващ шампоан за брада, трябва редовно да я поддържаш и подхранваш.</span></p> <p><span>Двата есенциални продукта за грижа за брадата са </span><a title="Масла за брада Beviro" href="https://shave.bg/category/maslo-za-brada" target="_blank" rel="noopener"><strong>масло</strong></a><span> и </span><a title="Балсами за брада Beviro" href="https://shave.bg/category/balsam-za-brada" target="_blank" rel="noopener"><strong>балсам за брада</strong></a><span>. Тези два продукта са много сходни и съдържат идентични съставки. Маслото за брада ще подхрани и омекоти допълнително брадата. Балсамите често съдържат и добавени подхранващи агенти за по-добри резултати при по-хладен или по-сух климат. Те са много подходящи при по-дълги бради и освен че подхранват брадата, ѝ придават и лек стайлинг.</span></p> <p><strong>Начинът на употреба е лесен:</strong></p> <p><span>След като измиеш и подсушиш хубаво брадата си, вземи количество колкото стотинка, ако използваш масло за брада, или малко повече, ако използваш балсам за брада, и го разтрий между дланите си. След това втрий в брадата и масажирай като започнеш от основата на фоликула на брадата до върха </span><strong>за пълно покритие.</strong></p> <p><span>Редовното нанасяне на маслото и балсама за брада ще предотврати сърбежа и образуването на пърхот по брадата.</span></p> <p><span>Освен това подхранващите съставки в тези два продукта ще гарантират </span><strong>по-малко накъсване</strong><span> на брадата и намаляване на неприятните цъфнали краища, като същевременно загладят и заздравят космите.</span></p> <p><span><a href="https://shave.bg/product/balsam-za-brada-beviro-honkatonk-vanilla-50-ml" target="_blank" rel="noopener" title="Балсам за брада Beviro - Honkatonk Vanilla, 50 ml"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/balsam-za-brada-beviro-honkatonk-vanilla.jpeg" width="350" height="350" /></a><a href="https://shave.bg/product/maslo-za-brada-beviro-honkatonk-vanilla-30-ml" target="_blank" rel="noopener" title="Масло за брада Beviro - Honkatonk Vanilla, 30 ml"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/maslo-za-brada-beviro.jpeg" width="290" height="290" /></a></span></p> <h3>Искаш ли брадата ти да изглежда като след барбер? Измий брадата си с натурален шампоан за брада!<br /><br /></h3> <p><span>Добави натуралния шампоан за брада Beviro в рутината си и бързо ще видиш резултати. Той съдържа 99% натурални съставки.&nbsp;</span></p> <p><span>След измиване, брадата ще бъде освежена и подхранена. За допълнителна хидратация използвай <a title="Масла за брада" href="https://shave.bg/category/maslo-za-brada" target="_blank" rel="noopener">масло</a> или <a title="Балсами за брада" href="https://shave.bg/category/balsam-za-brada" target="_blank" rel="noopener">балсам</a> за брада, които ще ти осигурят феноменален завършек като след салон.</span></p> <p><span>За допълнителна информация относно как да се грижиш и поддържаш брадата си, погледни нашия Основополагащ наръчник: Как брадата ти да порасне, в който сме включили всички аспекти от грижата за брадата - от измиване и подхранване, до съвети за по-здравословен начин на живот.</span></p> <p><span>При подготовка на тази статията бяха използвани материали от </span><a href="https://www.toolsofmen.com/how-to-clean-your-beard/" target="_blank" rel="noopener"><span>Tools of men</span></a><span>.</span></p>

, ,
Сравнение на продукти