Мокро бръснене

09.06.2023 17:23:16

Мокро бръснене

Да си го кажем направо - бръсненето се превърна в нещо като изгубено изкуство през последните години.

За съжаление, сега то се възприема повече като досадно задължение - за да изглеждаш умен в офиса, заради близки, които не искат да си драскат лицето в наболата ти брада всеки път щом се приближат до теб, или поради общоприетите норми за благоприличие - да не изглеждаш като пещерен човек.

Независимо дали се бръснеш изцяло или просто оформяш брадата си, бръсненето е една от онези задачи, с които трябва да се справяш няколко пъти седмично. Като добавим и неизбежните неудобства като порязванията от време на време или това, че приятелката ти е решила да вземе назаем самобръсначката ти, наистина не е чудно, че си загубил малко ентусиазма за него.

Един мъж прекарва средно 3000 часа от живота си в бръснене. Като гледаш такова число ти се струва някак по-важно да се бръснеш правилно.

Не става въпрос за бръсненето набързо със старо ножче за няколко минути точно преди да трябва да излезеш от вкъщи. Да, това ще се случва понякога, но нека да подходим към темата малко по-обективно.

Да си припомним златните години на бръснача - вида бръснене, което са практикували нашите предци, гордеейки се с външния си вид и инструмента в ръката си, и използвайки бръсненето почти като медитация и подготовка за деня.

Дори да не се върнем към бръсненето с бръснач, можем поне да изследваме начините за гладко бръснене - без да се налага да се борим с възпалението след бръснене или да лепим тоалетна хартия по лицето си след порязване.

И така - подготвили сме ти:

Най-доброто ръководство за мокро бръснене

Какво е мокро бръснене?

Идеята на мокрото бръснене е съвсем проста - това е, когато се бръснеш с острие, вода и крем за бръснене (или сапун).

Има разлика между нетрадиционното и традиционното мокро бръснене. Това ръководство е за традиционното мокро бръснене, но за пълнота ще опишем накратко и нетрадиционното мокро бръснене.

Нетрадиционно мокро бръснене

Когато говорим за нетрадиционно мокро бръснене, това на практика означава бръснене с еднократна самобръсначка или такава с касетъчни ножчета (например Gillette Mach 3) и гел за бръснене.

Този начин на бръснене е много популярен и може да бъде опция за мокро бръснене когато бързаш. Също така, той е и по-безопасен и отнема по-малко време за усвояване.

Друга форма на нетрадиционно мокро бръснене е чрез използване на електрическа самобръсначка. Отскоро новите видове електрически самобръсначки започнаха да поддържат технология за мокро и сухо бръснене.

Тези самобръсначки могат да работят във влажна среда (например под душа), както и с крем или пяна за бръснене. Това определено е напредък в сравнение със сухото бръснене (т.е. използване на електрическа самобръсначка в суха среда). Ако искаш да разнообразиш бръсненето си с електрическа самобръсначка, това е чудесна възможност.

 

Tрадиционно мокро бръснене

Традиционното мокро бръснене е начинът, по който са се бръснали едно време. Обикновено се нуждаеш от следното:


Ще опишем накратко всеки от елементите по-късно. Но първо нека поговорим за:

Предимства и недостатъци на мокрото бръснене

Въпреки, че мокрото бръснене е като цяло прост процес, той има предимства и недостатъци.

Предимства

     1. Качеството на бръсненето е много по-добро

Ако искаш да постигнеш възможно най-гладкото бръснене, мокрото бръснене ще ти го осигури. От друга страна сухото бръснене с електрическа самобръсначка е удобно, но качеството на бръснене не е същото като с класическа самобръсначка или бръснач.

     2. Кожата ти ще ти бъде благодарна

Много мъже се оплакват от проблеми с кожата при бръснене. Възпаление, раздразнение и изприщване на кожата след бръснене са само някои от проблемите.

Традиционното мокро бръснене има изключително позитивен ефект за кожата и причините за това са няколко:

  • Крем или сапун за бръснене - обикновено геловете и пяната за бръснене във флакон, използвани при нетрадиционното мокро бръснене съдържат химикали, които могат да дразнят кожата. В повечето случаи кремовете и сапуните за традиционно мокро бръснене съдържат естествени съставки, които успокояват кожата.
  • Четка за бръснене - когато сапунисваш лицето си с четката за бръснене, тя действа като естествен екфолиант за кожата. Това намалява вероятността за замърсяване на порите и за врастнали косми и прави кожата по-гладка.
  • Класическа самобръсначка - използването на класическа самобръсначка (която бръсне само с едно острие) може наистина да помогне да се избегнат възпалението след бръснене и врастналите косми. Дори и най-добрите продукти за бръснене не могат да гарантират добри резултати, ако се използват с неправилна самобръсначка. Касетъчните ножчета с много остриета могат да са много дразнещи за кожата. 
       

     3. Традиционното мокро бръснене е тренд и хоби

Ентусиастите на тема брада прегърнаха идеята за традиционно мокро бръснене. Тези, които признават ползите от доброто, гладко бръснене инвестират в качествени продукти, присъединяват се към групи и споделят мение за поддържане на брадата.

Традиционното бръснене се възкреси, след като беше детронирано от технологията. Тези, които са забелязали тренда, са открили, че касетъчните ножчета и електрическите самобръсначки не вършат работа. Толкова им е омръзнало от възпалена и раздразнена кожа и посредствено бръснене, че някои от тях са превърнали традиционното мокро бръснене в хоби.

     4. Добро за околната среда

Нищо свързано с касетъчните ножчета не е безвредно за околната среда. Те са направени от метал и пластмаса и са сравнително големи. Освен това са в атрактивно изглеждащи опаковки, чиято цел е да привличат купувачите. На практика самобръсначките с касетъчни ножчета пораждат много отпадъци. Това е несравнимо с ножчетата с двойно острие за традиционно бръснене - там най-големият отпадък са хартийките, с които са опаковани.

Въпреки, че и двете опции не са био-разградими, размерът на въглеродният отпечатък на класическите самобръсначки е много по-малък от този на самобръсначките с касетъчни ножчета. Дори и малката помощ за опазване на природата е от полза.

Недостатъци

     1. Мокрото бръснене изисква известно усвояване

Да се научиш да се бръснеш бързо чрез традиционно мокро бръснене си е форма на изкуство. Първоначално, когато започнеш да се бръснеш по този начин, ще трябва да отделиш малко време, за да научиш в коя посока растат космите по лицето ти.

Традиционното мокро бръснене е известно с това, че осигурява много гладко бръснене. Не можеш да постигнеш такъв резултат без остро острие. Възможно е да има драскотини и порязвания докато придобиеш малко повече опит. Дори и най-опитните се порязват от време на време.

Много начинаещи допускат грешки като лоша предварителна подготовка, лоша пяна, игнориране на посоката, в която растат космите по лицето и врата, и прилагане на твърде много натиск. Порязванията обикновено се случват когато бързаш, така че е важно да инвестираш известно време в обучение.

След известно време ще се превърнеш в професионалист в бръсненето с класическа самобръсначка или бръснач, но това не се случва за една нощ.

     2. Първоначалната инвестиция може да бъде скъпа

Започването с традиционното мокро бръснене може да е малко скъпо. Добра класическа самобръсначка е около 60-70 лв, приблизително толкова е и добра четка с косъм от язовец, необходими са също и качествен крем или сапун за бръснене, както и овлажняващ афтършейв.

Въпреки това, трябва да знаеш, че традиционното мокро бръснене е несравнимо по-евтино, след като веднъж се направи първоначалната инвестиция. Ще обсъдим това накратко след малко.

Инструменти, необходими за мокрото бръснене

За да се свърши една работа добре, трябват подходящи инструменти. При бръсненето не е по-различно. За да се обръснеш качествено, ще ти трябват подходящи инстументи и продукти.

     1. Продукти преди бръснене

Целта на маслото преди бръснене е да омекоти кожата и космите, позволявайки по-гладко бръснене.

То не е задължително, защото за някои работи добре, а за други ефектът не е голям. Както обикновено, трябва да експериментираш и да видиш дали подобрява бръсненето при теб. Като правило, ако имаш проблемна кожа, маслото за бръснене може да ти помогне - етеричните масла, които попиват в кожата, я подхранват и омекотяват.

     2. Средство за бръснене

В зависимост от посоката, която си избрал, трябва да инвестираш в качествено средство за бръснене. Опциите са две - класическа самобръсначка или бръснач:

Класическа самобръсначка

Класическата самобръсначка е на практика по-красива и по-добре конструирана и изработена версия на самобръсначката за еднократна употреба.

Класическата самобръсначка е направена за дълготрайна употреба и в доста случаи е изработена изцяло от метал. Единственото, което трябва да правиш, е да сменяш ножчето за бръснене.

Има два типа класически самобръсначки - с ножчета с двойно острие и с ножчета с единично острие.

За начинаещите препоръчваме да започнат с класическа самобръсначка със затворен гребен - с нея ще ти е по-лесно да започнеш и да се научиш. Една чудесна самобръсначка на добра цена е MÜHLE R 89.

Бръснач

Бръсначът е дълго парче метал, прикрепено към въртяща се дръжка.

Бръсначът осигурява наистина много гладко бръснене, но трябва да знаеш как да го ползваш, иначе рискуваш да се порежеш сериозно.

Ако си решил да започнеш с бръснач, трябва да се подготвиш за по-дълъг процес на научаване. За да движиш правилно острието, се изисква умение. Затова се препоръчва начинаещите в традиционното мокро бръснене да започнат с класическа самобръсначка.

     3. Острие

Ако решиш да започнеш с класическа самобръсначка, ще ти трябват ножчета с двойно или единично острие (бръснарски ножчета).

Те струват стотинки и са много по-евтини от касетъчните ножчета. Издържат 4-5 бръснения или повече.

Бръсначът може да се използва цял живот, като разходите за поддръжка са изключително ниски. Острието трябва да се заточва (със специален кожен ремък) от време на време, за да се поддържа в добра форма.

     4. Четка за бръснене

Четката за бръснене е един от крайъгълните камъни на традиционното мокро бръснене. Използва се за сапунисване на лицето с крем или сапун за бръснене. Има 4 вида четки за бръснене:

  • Четки за бръснене с косъм от глиган
  • Четки за бръснене с косъм от язовец
  • Четки за бръснене с конски косъм
  • Четки за бръснене с изкуствен (синтетичен) косъм

Препоръчваме ти една много красива четка за бръснене с косъм от язовец и дръжка от качествена смола с цвят на рог.

Четката с косъм от язовец с качество Pure Badger е за тези, които искат качествена четка, без да инвестират прекалено много средства. Можеш да започнеш с един чудесен модел на MÜHLE 81 М 226 или с някой от моделите на nom на още по-изгодна цена.

     5. Кремове и сапуни за бръснене

Едно от най-важните неща при мокрото бръснене е пяната. Пяната покрива лицето ти и осигурява смазване и защита, докато се бръснеш. Качествените кремове или сапуни за бръснене ще омекотят кожата на лицето и космите на брадата и ще позволят лесно и гладко бръснене без дразнене.

Нетрадиционно бръснене

При нетрадиционното мокро бръснене можеш да използваш гел или пяна за бръснене във флакон, като просто ги нанесеш на лицето си и започнеш да се бръснеш.

Традиционно бръснене

При традиционното мокро бръснене пяната се създава с крем или сапун за бръснене и четка за бръснене директно на лицето или с използване на купа за бръснене.

Сапуните на MÜHLE са с чудесни аромати и висококачествени съставки. Сапунът Proraso WHITE също е чудесен избор на много добра цена, особено за чувствителна кожа. Всеки от тези сапуни е чудесно начало и ще го използваш няколко месеца. 

     6. Продукти за след бръснене

Принципът при продуктите след бръснене е същият като при кремовете и сапуните за бръснене и маслото преди бръснене - инвестирай в качествени продукти за твоята кожа. След като острият бръснач или ножче мине по кожата ти, тя ще се нуждае от облекчение. Потърси продукти за след бръснене, които успокояват кожата и съдържат хамамелис (witch hazel) и лайка. Не забравяй, че трябва да си купиш афтършейв, чийто аромат подхожда на този на твоята тоалетна вода или парфюм.

Колко ще ми струва мокрото бръснене?

Както казахме и преди, навлизането в света на мокрото бръснене може да е малко скъпо. Ще се опитаме да опишем накратко колко ще ти струва. Разбира се, зависи от продуктите, които ще използваш, както и дали ще пропуснеш маслото преди бръснене или друг от продуктите.

Една добра самобръсначка ще ти струва около 60-70 лв и ще издържи дълго време (много години).

10 качествени ножчета за бръснене струват около 5 лв. Едно ножче може да се използва поне 3-4 пъти с по 3 паса (по посока на косъма, настрани и контра). Ако се бръснеш през ден, това означава, че 10 ножчета ще ти стигнат за 2 месеца и половина. 200 ножчета за бръснене струват 80-100 лв. и ще ти стигнат за повече от 4 години.

Една добра четка за бръснене струва 40-60 лв. и при правилна поддръжка издържа много време. (5-10 години).

Качествен сапун за бръснене струва около 10 лв. и издържа поне няколко месеца.

Така че, основният ти разход е около 120-130 лв. за самобръсначка и четка, които ще използваш дълги години. Ножчетата и сапунът за бръснене са много евтини и издържат дълго време.

Ръководство за мокро бръснене

Сега, след като вече знаеш какво представлява класическото мокро бръснене, имаш необходимите инструменти и брадата ти е вече набола, си готов за бръснене. Следвай долните стъпки и ще постигнеш едно от най-гладките бръснения, които някога си имал и то без да излизаш от дома си.

     1. Подготви материалите

Преди да започнеш каквото и да е, трябва да се подготвиш. Трябва да си сигурен, че бръсначът ти е наточен (ако използваш такъв) или че ножчето с двойно острие в самобръсначката ти е остро. Накисни четката си за бръснене в топла (не гореща) вода, тъй като това по-късно ще помогне за образуване на добра пяна.

Огледай лицето си, за да запомниш в каква посока расте брадата ти в различните зони. Това е много важно, за да се избегне раздразнението на кожата след бръснене и да се улесни самото бръснене.

     2. Преди бръснене

Важен ритуал от подготовката за бръснене е измиването на лицето с гореща вода. Тя ще помогне за омекотяване на косъма и за отваряне на порите. Не забравяй да измиеш лицето си, тъй като мъртвата кожа има склонност да се натрупва върху брадата. Ако използваш ежедневно ексфолиант, ще помогнеш на процеса на отстраняване на всякакви замърсявания.

Нанеси масло за преди бръснене, за да овлажниш кожата и за да стане бръсненето по-гладко, особено ако имаш твърда брада. Острието на бръснача или ножчето ще се плъзга по-гладко върху добре подготвена повърхност.

     3. Създаване на пяна

За да направиш пяна със сапун или крем за бръснене, първо изтръскай четката от излишната влага от накисването.

Вземи малко количество от крема за бръснене (колкото 2-3 грахови зърна) или мини с четката енергично няколко пъти с кръгови движения върху повърхността на сапуна за бръснене. Използвай купа за бръснене или дланта си, за да разпениш с въртеливи движения на четката крема или сапуна. Добавяй по съвсем малко гореща вода, за да получиш добра пяна. С купа за бръснене е по-лесно, защото и двете ти ръце ще са свободни по време на бръсненето.

По принцип можеш да направиш пяна и директно на лицето си и много хора го правят. Използването на купа е въпрос на лично предпочитание.

Целта е да се получи гъста бяла пяна. Не добавяй прекалено много вода, за да не стане пяната прекалено рядка (познава се по това, че се образуват по-големи балончета и пяната се стича). Ако пяната е рядка, ще се стече и ще засъхне на лицето ти, което ще затрудни бръсненето. Винаги е по-добре да започнеш с по-суха пяна, отколкото после да се опитваш да отстраниш излишната влага.

След като пяната е готова, я нанеси на лицето си като покриеш равномерно всички зони, които ще бръснеш.

     4. Избор на правилния ъгъл за бръснене

Преди да започнеш с първия пас, трябва да откриеш правилния ъгъл на острието спрямо кожата си. Започни, като поставиш острието долепено до лицето ти с ръка перпендикулярно на него. Започни плавно да навеждаш дръжката на самобръсначката към пода. Когато усетиш, че острието започва да реже космите на брадата - това е правилният ъгъл. Този ъгъл е около 30 градуса.

     5. Първи пас

Сега можеш да започнеш да се бръснеш. За да постигнеш възможно най-гладкото бръснене, ще трябва да минеш с острието повече от веднъж. Прекарай пръстите по лицето си, за да установиш в коя посока растат космите. След това използвай тежестта на самобръсначката и почти без никакъв натиск мини с острието по лицето в зоната на бръснене с правилния ъгъл. Винаги при първия пас се бръсни по посока на растежа на космите.

Много е важно да движиш самобръсначката перпендикулярно на острието на ножчето - всяко движение настрани може да доведе до порязване.

Не бързай - отдели достатъчно време за бръсненето. Някои казват, че класическото мокро бръснене е вид медитация.

Не забравяй да обръснеш и брадата на врата. След като приключиш с първия пас, изплакни лицето си с топла вода.

     6. Втори пас

Нанеси пяна на лицето си, както направи преди първия пас, но този път движи острието странично на растежа на космите. След втория пас ще си по-близо до гладката кожа, която искаш да постигнеш. Изплакни лицето си, както и след първия пас.

     7. Трети пас - бъди внимателен

Ако искаш да постигнеш наистина гладко бръснене, може да минеш с острието за трети път, но това зависи от теб. Нанеси отново пяна на лицето си и този път се бръсни срещу посоката на растежа на космите. Този пас най-вероятно ще предизвика раздразнение на кожата, така че бъди внимателен и помисли добре дали да го правиш, ако нямаш достатъчно опит.

     8. Коригиране на пропуските

Този път провери дали някъде си пропуснал някои зони при бръсненето и се налага да ги минеш пак или да коригираш например бакембардите. Най-лесно може да откриеш пропуснатите места, като прекараш върховете на пръстите по лицето си с малко от останалата пяна. Внимателно обръсни пропуснатите места.

9. Изплакване

След като си приключил с третия (или ако предпочиташ само с втория) пас, изплакни лицето си с топла вода. Това ще премахне всякакви остатъци от пяната и ще отвори порите наново.

Кожата ти е преминала през сериозно изпитание при преминаване на изключително острия ръб на бръснача или ножчето по нея, така че се нуждае от възстановяване. След изплакването огледай внимателно лицето и врата си, за да видиш дали си пропуснал косми някъде.

     10. След бръснене

След като си почистил остатъците от пяната е време да предпазиш лицето си от всякакви нежелателни последствия от бръсненето. Кожата ти в момента е чувствителна и с отворени пори. Изплакни лицето и врата си няколко пъти със студена вода, за да затвориш порите и след това попий влагата с чиста кърпа с потупване. Не изтривай кожата с кърпата, тъй като в момента е чувствителна и това може да я раздразни.

Ако има драскотини или порязвания, се погрижи за тях със стипца или гел докато кървенето спре. Ако нямаш под ръка нито едно от двете, късче тоалетна хартия, кубче лед, червило, капки за очи, захар или мед, нанесени върху порязаното място, могат да ти помогнат.

Сега използвай афтършейва си. Ако кремът или лосионът, който си избрал, имат хамамелис или лайка, това ще помогне порите да се затворят и кожата да се възстанови по-лесно.

Заключение

Традиционното мокро бръснене се превръща в предпочитан начин за бръснене за много мъже. С него не само постигаш изключително гладко бръснене, но и то е много мъжествен ритуал, който те свързва с баща ти и с неговия баща.

Независимо дали си решил да използваш бръснач или класическа самобръсначка с бръснарски ножчета, класическото мокро бръснене е по-доброто бръснене, което намалява раздразненията на кожата и те приближава до гладкото бръснене, което винаги си желал.

Надяваме се, че това ръководство ти е помогнало да усвоиш основните принципи и да започнеш с класическото мокро бръснене. Както винаги, ако имаш въпроси, не се колебай да ни пишеш или да се свържеш с нас.

————————

При подготовка на статията са използвани материали от What is Wet Shaving и The Ultimate Guide to Wet Shaving | How To, Tools, Costs & More 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Мокро Бръснене

Мокро Бръснене

Мокро бръснене

Мокро бръснене - Ръководство

Мокро бръснене - в тази статия ще откриеш най - доброто ръководство за мокрото бръснене, както и разликите между традиционното и нетрадиционното мокро бръснене. Мокро бръснене - в тази статия ще откриеш най - доброто ръководство за мокрото бръснене, както и разликите между традиционното и нетрадиционното мокро бръснене. 2023-06-12T14:37:57+03:00 Мокро бръснене

<p>Да си го кажем направо - бръсненето се превърна в нещо като изгубено изкуство през последните години.</p> <p>За съжаление, сега то се възприема повече като досадно задължение - за да изглеждаш умен в офиса, заради близки, които не искат да си драскат лицето в наболата ти брада всеки път щом се приближат до теб, или поради общоприетите норми за благоприличие - да не изглеждаш като пещерен човек.</p> <p>Независимо дали се бръснеш изцяло или просто оформяш брадата си, бръсненето е една от онези задачи, с които трябва да се справяш няколко пъти седмично. Като добавим и неизбежните неудобства като порязванията от време на време или това, че приятелката ти е решила да вземе назаем самобръсначката ти, наистина не е чудно, че си загубил малко ентусиазма за него.</p> <p>Един мъж прекарва средно 3000 часа от живота си в бръснене. Като гледаш такова число ти се струва някак по-важно да се бръснеш правилно.</p> <p>Не става въпрос за бръсненето набързо със старо ножче за няколко минути точно преди да трябва да излезеш от вкъщи. Да, това ще се случва понякога, но нека да подходим към темата малко по-обективно.</p> <p>Да си припомним златните години на бръснача - вида бръснене, което са практикували нашите предци, гордеейки се с външния си вид и инструмента в ръката си, и използвайки бръсненето почти като медитация и подготовка за деня.</p> <p>Дори да не се върнем към бръсненето с бръснач, можем поне да изследваме начините за гладко бръснене - без да се налага да се борим с възпалението след бръснене или да лепим тоалетна хартия по лицето си след порязване.</p> <p><strong>И така - подготвили сме ти:<br /><br /></strong></p> <h3>Най-доброто ръководство за мокро бръснене<br /><br /></h3> <h4>Какво е мокро бръснене?<br /><br /></h4> <p>Идеята на мокрото бръснене е съвсем проста - това е, когато се бръснеш с острие, вода и крем за бръснене (или сапун).</p> <p>Има разлика между нетрадиционното и традиционното мокро бръснене. Това ръководство е за традиционното мокро бръснене, но за пълнота ще опишем накратко и нетрадиционното мокро бръснене.</p> <h4>Нетрадиционно мокро бръснене<br /><br /></h4> <p>Когато говорим за нетрадиционно мокро бръснене, това на практика означава бръснене с еднократна самобръсначка или такава с касетъчни ножчета (например Gillette Mach 3) и гел за бръснене.</p> <p>Този начин на бръснене е много популярен и може да бъде опция за мокро бръснене когато бързаш. Също така, той е и по-безопасен и отнема по-малко време за усвояване.</p> <p>Друга форма на нетрадиционно мокро бръснене е чрез използване на електрическа самобръсначка. Отскоро новите видове електрически самобръсначки започнаха да поддържат технология за мокро и сухо бръснене.</p> <p>Тези самобръсначки могат да работят във влажна среда (например под душа), както и с крем или пяна за бръснене. Това определено е напредък в сравнение със сухото бръснене (т.е. използване на електрическа самобръсначка в суха среда). Ако искаш да разнообразиш бръсненето си с електрическа самобръсначка, това е чудесна възможност.</p> <p>&nbsp;<img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/nivea-gillette.jpg" class="aligncenter" /></p> <h4>Tрадиционно мокро бръснене<br /><br /></h4> <p>Традиционното мокро бръснене е начинът, по който са се бръснали едно време. Обикновено се нуждаеш от следното:</p> <ul> <li>Подготовка за бръснене</li> <li><a href="https://shave.bg/category/krem-za-brasnene" target="_blank" rel="noopener">Крем</a> или <a href="https://shave.bg/category/sapun-za-brasnene" target="_blank" rel="noopener">сапун за бръснене</a></li> <li><a href="https://shave.bg/category/chetki-za-brasnene" target="_blank" rel="noopener">Четка</a> за бръснене</li> <li><a href="https://shave.bg/category/samobrasnachki?vid-samobrasnachka=klasicheska-samobrasnachka" target="_blank" rel="noopener">Класическа самобръсначка</a> или <a href="https://shave.bg/category/brasnachi" target="_blank" rel="noopener">бръснач</a></li> <li>Процедура след бръснене</li> </ul> <p><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/tradicionno_mokro_brusnene.jpg" class="aligncenter" /></p> <p>Ще опишем накратко всеки от елементите по-късно. Но първо нека поговорим за:</p> <h2>Предимства и недостатъци на мокрото бръснене<br /><br /></h2> <p>Въпреки, че мокрото бръснене е като цяло прост процес, той има предимства и недостатъци.</p> <h2>Предимства<br /><br /></h2> <h4>&nbsp; &nbsp; &nbsp;1. Качеството на бръсненето е много по-добро<br /><br /></h4> <p>Ако искаш да постигнеш възможно най-гладкото бръснене, мокрото бръснене ще ти го осигури. От друга страна сухото бръснене с електрическа самобръсначка е удобно, но качеството на бръснене не е същото като с класическа самобръсначка или бръснач.</p> <h4>&nbsp; &nbsp; &nbsp;2. Кожата ти ще ти бъде благодарна<br /><br /></h4> <p>Много мъже се оплакват от проблеми с кожата при бръснене. Възпаление, раздразнение и изприщване на кожата след бръснене са само някои от проблемите.</p> <p>Традиционното мокро бръснене има изключително позитивен ефект за кожата и причините за това са няколко:</p> <ul> <li><strong>Крем или сапун за бръснене</strong> - обикновено геловете и пяната за бръснене във флакон, използвани при нетрадиционното мокро бръснене съдържат химикали, които могат да дразнят кожата. В повечето случаи кремовете и сапуните за традиционно мокро бръснене съдържат естествени съставки, които успокояват кожата.</li> <li><strong>Четка за бръснене</strong> - когато сапунисваш лицето си с четката за бръснене, тя действа като естествен екфолиант за кожата. Това намалява вероятността за замърсяване на порите и за врастнали косми и прави кожата по-гладка.</li> <li><strong>Класическа самобръсначка</strong> - използването на класическа самобръсначка (която бръсне само с едно острие) може наистина да помогне да се избегнат възпалението след бръснене и врастналите косми. Дори и най-добрите продукти за бръснене не могат да гарантират добри резултати, ако се използват с неправилна самобръсначка. Касетъчните ножчета с много остриета могат да са много дразнещи за кожата.&nbsp;<br />&nbsp; &nbsp;</li> </ul> <h4>&nbsp; &nbsp; &nbsp;3. Традиционното мокро бръснене е тренд и хоби<br /><br /></h4> <p>Ентусиастите на тема брада прегърнаха идеята за традиционно мокро бръснене. Тези, които признават ползите от доброто, гладко бръснене инвестират в качествени продукти, присъединяват се към групи и споделят мение за поддържане на брадата.</p> <p>Традиционното бръснене се възкреси, след като беше детронирано от технологията. Тези, които са забелязали тренда, са открили, че касетъчните ножчета и електрическите самобръсначки не вършат работа. Толкова им е омръзнало от възпалена и раздразнена кожа и посредствено бръснене, че някои от тях са превърнали традиционното мокро бръснене в хоби.</p> <h4>&nbsp; &nbsp; &nbsp;4. Добро за околната среда<br /><br /></h4> <p>Нищо свързано с касетъчните ножчета не е безвредно за околната среда. Те са направени от метал и пластмаса и са сравнително големи. Освен това са в атрактивно изглеждащи опаковки, чиято цел е да привличат купувачите. На практика самобръсначките с касетъчни ножчета пораждат много отпадъци. Това е несравнимо с ножчетата с двойно острие за традиционно бръснене - там най-големият отпадък са хартийките, с които са опаковани.</p> <p>Въпреки, че и двете опции не са био-разградими, размерът на въглеродният отпечатък на класическите самобръсначки е много по-малък от този на самобръсначките с касетъчни ножчета. Дори и малката помощ за опазване на природата е от полза.</p> <h2>Недостатъци<br /><br /></h2> <h4>&nbsp; &nbsp; &nbsp;1. Мокрото бръснене изисква известно усвояване<br /><br /></h4> <p>Да се научиш да се бръснеш бързо чрез традиционно мокро бръснене си е форма на изкуство. Първоначално, когато започнеш да се бръснеш по този начин, ще трябва да отделиш малко време, за да научиш в коя посока растат космите по лицето ти.</p> <p>Традиционното мокро бръснене е известно с това, че осигурява много гладко бръснене. Не можеш да постигнеш такъв резултат без остро острие. Възможно е да има драскотини и порязвания докато придобиеш малко повече опит. Дори и най-опитните се порязват от време на време.</p> <p>Много начинаещи допускат грешки като лоша предварителна подготовка, лоша пяна, игнориране на посоката, в която растат космите по лицето и врата, и прилагане на твърде много натиск. Порязванията обикновено се случват когато бързаш, така че е важно да инвестираш известно време в обучение.</p> <p>След известно време ще се превърнеш в професионалист в бръсненето с класическа самобръсначка или бръснач, но това не се случва за една нощ.</p> <h4>&nbsp; &nbsp; &nbsp;2. Първоначалната инвестиция може да бъде скъпа<br /><br /></h4> <p>Започването с традиционното мокро бръснене може да е малко скъпо. Добра класическа самобръсначка е около 60-70 лв, приблизително толкова е и добра четка с косъм от язовец, необходими са също и качествен крем или сапун за бръснене, както и овлажняващ афтършейв.</p> <p>Въпреки това, трябва да знаеш, че традиционното мокро бръснене е несравнимо по-евтино, след като веднъж се направи първоначалната инвестиция. Ще обсъдим това накратко след малко.</p> <h3>Инструменти, необходими за мокрото бръснене<br /><br /></h3> <p>За да се свърши една работа добре, трябват подходящи инструменти. При бръсненето не е по-различно. За да се обръснеш качествено, ще ти трябват подходящи инстументи и продукти.</p> <h4>&nbsp; &nbsp; &nbsp;1. Продукти преди бръснене<br /><br /></h4> <p>Целта на маслото преди бръснене е да омекоти кожата и космите, позволявайки по-гладко бръснене.</p> <p>То не е задължително, защото за някои работи добре, а за други ефектът не е голям. Както обикновено, трябва да експериментираш и да видиш дали подобрява бръсненето при теб. Като правило, ако имаш проблемна кожа, маслото за бръснене може да ти помогне - етеричните масла, които попиват в кожата, я подхранват и омекотяват.</p> <h4>&nbsp; &nbsp; &nbsp;2. Средство за бръснене<br /><br /></h4> <p>В зависимост от посоката, която си избрал, трябва да инвестираш в качествено средство за бръснене. Опциите са две - класическа самобръсначка или бръснач:</p> <p><strong>Класическа самобръсначка<br /><br /></strong></p> <p>Класическата самобръсначка е на практика по-красива и по-добре конструирана и изработена версия на самобръсначката за еднократна употреба.</p> <p>Класическата самобръсначка е направена за дълготрайна употреба и в доста случаи е изработена изцяло от метал. Единственото, което трябва да правиш, е да сменяш ножчето за бръснене.</p> <p>Има два типа&nbsp;<a href="https://shave.bg/category/samobrasnachki?vid-samobrasnachka=klasicheska-samobrasnachka" target="_blank" rel="noopener">класически самобръсначки</a>&nbsp;- с ножчета с двойно острие и с ножчета с единично острие.</p> <p>За начинаещите препоръчваме да започнат с класическа самобръсначка със затворен гребен - с нея ще ти е по-лесно да започнеш и да се научиш. Една чудесна самобръсначка на добра цена е <a href="https://shave.bg/product/klasicheska-samobrasnachka-muhle-zatvoren-greben-drajka-ot-hromiran-metal" target="_blank" rel="noopener">M&Uuml;HLE R 89.</a></p> <p><strong>Бръснач<br /><br /></strong></p> <p>Бръсначът е дълго парче метал, прикрепено към въртяща се дръжка.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/brusnach_za_brusnene.jpg" class="aligncenter" /></p> <p>Бръсначът осигурява наистина много гладко бръснене, но трябва да знаеш как да го ползваш, иначе рискуваш да се порежеш сериозно.</p> <p>Ако си решил да започнеш с <a href="https://shave.bg/category/brasnachi" target="_blank" rel="noopener">бръснач</a>, трябва да се подготвиш за по-дълъг процес на научаване. За да движиш правилно острието, се изисква умение. Затова се препоръчва начинаещите в традиционното мокро бръснене да започнат с класическа самобръсначка.</p> <h4>&nbsp; &nbsp; &nbsp;3. Острие<br /><br /></h4> <p>Ако решиш да започнеш с класическа самобръсначка, ще ти трябват <a href="https://shave.bg/category/nojcheta-za-brasnene" target="_blank" rel="noopener">ножчета</a> с двойно или единично острие (бръснарски ножчета).</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/nojcheta_s_dvoino_ostrie.jpg" class="aligncenter" /></p> <p>Те струват стотинки и са много по-евтини от касетъчните ножчета. Издържат 4-5 бръснения или повече.</p> <p>Бръсначът може да се използва цял живот, като разходите за поддръжка са изключително ниски. Острието трябва да се заточва (със специален кожен ремък) от време на време, за да се поддържа в добра форма.</p> <h4>&nbsp; &nbsp; &nbsp;4. Четка за бръснене<br /><br /></h4> <p>Четката за бръснене е един от крайъгълните камъни на традиционното мокро бръснене. Използва се за сапунисване на лицето с крем или сапун за бръснене. Има 4 вида <a href="https://shave.bg/category/chetki-za-brasnene" target="_blank" rel="noopener">четки за бръснене</a>:</p> <ul> <li>Четки за бръснене с косъм от глиган</li> <li>Четки за бръснене с косъм от язовец</li> <li>Четки за бръснене с конски косъм</li> <li>Четки за бръснене с изкуствен (синтетичен) косъм</li> </ul> <p>Препоръчваме ти една много красива <a href="https://shave.bg/product/chetka-za-brasnene-muhle-kosam-ot-yazovec-drajka-ot-kachestvena-smola-cvyat-na-rog" target="_blank" rel="noopener">четка за бръснене</a> с косъм от язовец и дръжка от качествена смола с цвят на рог.</p> <p>Четката с косъм от язовец с качество Pure Badger е за тези, които искат качествена четка, без да инвестират прекалено много средства. Можеш да започнеш с един чудесен модел на <a href="https://shave.bg/product/chetka-za-brasnene-muhle-kosam-ot-yazovec-drajka-ot-kachestvena-smola-cherna-1" target="_blank" rel="noopener">M&Uuml;HLE 81 М 226</a> или с някой от моделите на <a href="https://shave.bg/category/chetki-za-brasnene?vendors=nom" target="_blank" rel="noopener">nom</a> на още по-изгодна цена.</p> <h4>&nbsp; &nbsp; &nbsp;5. Кремове и сапуни за бръснене<br /><br /></h4> <p>Едно от най-важните неща при мокрото бръснене е пяната. Пяната покрива лицето ти и осигурява смазване и защита, докато се бръснеш. Качествените кремове или сапуни за бръснене ще омекотят кожата на лицето и космите на брадата и ще позволят лесно и гладко бръснене без дразнене.</p> <p><strong>Нетрадиционно бръснене<br /><br /></strong></p> <p>При нетрадиционното мокро бръснене можеш да използваш гел или пяна за бръснене във флакон, като просто ги нанесеш на лицето си и започнеш да се бръснеш.</p> <p><strong>Традиционно бръснене<br /><br /></strong></p> <p>При традиционното мокро бръснене пяната се създава с крем или сапун за бръснене и четка за бръснене директно на лицето или с използване на купа за бръснене.</p> <p><a href="https://shave.bg/category/sapun-za-brasnene?vendors=muhle" target="_blank" rel="noopener">Сапуните на M&Uuml;HLE</a>&nbsp;са с чудесни аромати и висококачествени съставки.&nbsp;<a href="https://shave.bg/product/sapun-za-brasnene-proraso-white-oves-i-zelen-chay" target="_blank" rel="noopener">Сапунът Proraso WHITE</a>&nbsp;също е чудесен избор на много добра цена, особено за чувствителна кожа. Всеки от тези сапуни е чудесно начало и ще го използваш няколко месеца.&nbsp;</p> <h4>&nbsp; &nbsp; &nbsp;6. Продукти за след бръснене<br /><br /></h4> <p>Принципът при продуктите след бръснене е същият като при кремовете и сапуните за бръснене и маслото преди бръснене - инвестирай в качествени продукти за твоята кожа. След като острият бръснач или ножче мине по кожата ти, тя ще се нуждае от облекчение. Потърси продукти за след бръснене, които успокояват кожата и съдържат хамамелис (witch hazel) и лайка. Не забравяй, че трябва да си купиш афтършейв, чийто аромат подхожда на този на твоята тоалетна вода или парфюм.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/kolko_struva_mokroto_brusnene.jpg" class="aligncenter" /></p> <h3>Колко ще ми струва мокрото бръснене?<br /><br /></h3> <p>Както казахме и преди, навлизането в света на мокрото бръснене може да е малко скъпо. Ще се опитаме да опишем накратко колко ще ти струва. Разбира се, зависи от продуктите, които ще използваш, както и дали ще пропуснеш маслото преди бръснене или друг от продуктите.</p> <p>Една добра самобръсначка ще ти струва около 60-70 лв и ще издържи дълго време (много години).</p> <p>10 качествени ножчета за бръснене струват около 5 лв. Едно ножче може да се използва поне 3-4 пъти с по 3 паса (по посока на косъма, настрани и контра). Ако се бръснеш през ден, това означава, че 10 ножчета ще ти стигнат за 2 месеца и половина. 200 ножчета за бръснене струват 80-100 лв. и ще ти стигнат за повече от 4 години.</p> <p>Една добра четка за бръснене струва 40-60 лв. и при правилна поддръжка издържа много време. (5-10 години).</p> <p>Качествен сапун за бръснене струва около 10 лв. и издържа поне няколко месеца.</p> <p>Така че, основният ти разход е около 120-130 лв. за самобръсначка и четка, които ще използваш дълги години. Ножчетата и сапунът за бръснене са много евтини и издържат дълго време.</p> <h2>Ръководство за мокро бръснене<br /><br /></h2> <p>Сега, след като вече знаеш какво представлява класическото мокро бръснене, имаш необходимите инструменти и брадата ти е вече набола, си готов за бръснене. Следвай долните стъпки и ще постигнеш едно от най-гладките бръснения, които някога си имал и то без да излизаш от дома си.</p> <h4>&nbsp; &nbsp; &nbsp;1. Подготви материалите<br /><br /></h4> <p>Преди да започнеш каквото и да е, трябва да се подготвиш. Трябва да си сигурен, че бръсначът ти е наточен (ако използваш такъв) или че ножчето с двойно острие в самобръсначката ти е остро. Накисни четката си за бръснене в топла (не гореща) вода, тъй като това по-късно ще помогне за образуване на добра пяна.</p> <p>Огледай лицето си, за да запомниш в каква посока расте брадата ти в различните зони. Това е много важно, за да се избегне раздразнението на кожата след бръснене и да се улесни самото бръснене.</p> <h4>&nbsp; &nbsp; &nbsp;2. Преди бръснене<br /><br /></h4> <p>Важен ритуал от подготовката за бръснене е измиването на лицето с гореща вода. Тя ще помогне за омекотяване на косъма и за отваряне на порите. Не забравяй да измиеш лицето си, тъй като мъртвата кожа има склонност да се натрупва върху брадата. Ако използваш ежедневно ексфолиант, ще помогнеш на процеса на отстраняване на всякакви замърсявания.</p> <p>Нанеси масло за преди бръснене, за да овлажниш кожата и за да стане бръсненето по-гладко, особено ако имаш твърда брада. Острието на бръснача или ножчето ще се плъзга по-гладко върху добре подготвена повърхност.</p> <h4>&nbsp; &nbsp; &nbsp;3. Създаване на пяна<br /><br /></h4> <p>За да направиш пяна със сапун или крем за бръснене, първо изтръскай четката от излишната влага от накисването.</p> <p>Вземи малко количество от крема за бръснене (колкото 2-3 грахови зърна) или мини с четката енергично няколко пъти с кръгови движения върху повърхността на сапуна за бръснене. Използвай купа за бръснене или дланта си, за да разпениш с въртеливи движения на четката крема или сапуна. Добавяй по съвсем малко гореща вода, за да получиш добра пяна. С купа за бръснене е по-лесно, защото и двете ти ръце ще са свободни по време на бръсненето.</p> <p>По принцип можеш да направиш пяна и директно на лицето си и много хора го правят. Използването на купа е въпрос на лично предпочитание.</p> <p>Целта е да се получи гъста бяла пяна. Не добавяй прекалено много вода, за да не стане пяната прекалено рядка (познава се по това, че се образуват по-големи балончета и пяната се стича). Ако пяната е рядка, ще се стече и ще засъхне на лицето ти, което ще затрудни бръсненето. Винаги е по-добре да започнеш с по-суха пяна, отколкото после да се опитваш да отстраниш излишната влага.</p> <p>След като пяната е готова, я нанеси на лицето си като покриеш равномерно всички зони, които ще бръснеш.</p> <h4>&nbsp; &nbsp; &nbsp;4. Избор на правилния ъгъл за бръснене<br /><br /></h4> <p>Преди да започнеш с първия пас, трябва да откриеш правилния ъгъл на острието спрямо кожата си. Започни, като поставиш острието долепено до лицето ти с ръка перпендикулярно на него. Започни плавно да навеждаш дръжката на самобръсначката към пода. Когато усетиш, че острието започва да реже космите на брадата - това е правилният ъгъл. Този ъгъл е около 30 градуса.</p> <h4>&nbsp; &nbsp; &nbsp;5. Първи пас<br /><br /></h4> <p>Сега можеш да започнеш да се бръснеш. За да постигнеш възможно най-гладкото бръснене, ще трябва да минеш с острието повече от веднъж. Прекарай пръстите по лицето си, за да установиш в коя посока растат космите. След това използвай тежестта на самобръсначката и почти без никакъв натиск мини с острието по лицето в зоната на бръснене с правилния ъгъл. Винаги при първия пас се бръсни по посока на растежа на космите.</p> <p>Много е важно да движиш самобръсначката перпендикулярно на острието на ножчето - всяко движение настрани може да доведе до порязване.</p> <p>Не бързай - отдели достатъчно време за бръсненето. Някои казват, че класическото мокро бръснене е вид медитация.</p> <p>Не забравяй да обръснеш и брадата на врата. След като приключиш с първия пас, изплакни лицето си с топла вода.</p> <h4>&nbsp; &nbsp; &nbsp;6. Втори пас<br /><br /></h4> <p>Нанеси пяна на лицето си, както направи преди първия пас, но този път движи острието странично на растежа на космите. След втория пас ще си по-близо до гладката кожа, която искаш да постигнеш. Изплакни лицето си, както и след първия пас.</p> <h4>&nbsp; &nbsp; &nbsp;7. Трети пас - бъди внимателен<br /><br /></h4> <p>Ако искаш да постигнеш наистина гладко бръснене, може да минеш с острието за трети път, но това зависи от теб. Нанеси отново пяна на лицето си и този път се бръсни срещу посоката на растежа на космите. Този пас най-вероятно ще предизвика раздразнение на кожата, така че бъди внимателен и помисли добре дали да го правиш, ако нямаш достатъчно опит.</p> <h4>&nbsp; &nbsp; &nbsp;8. Коригиране на пропуските<br /><br /></h4> <p>Този път провери дали някъде си пропуснал някои зони при бръсненето и се налага да ги минеш пак или да коригираш например бакембардите. Най-лесно може да откриеш пропуснатите места, като прекараш върховете на пръстите по лицето си с малко от останалата пяна. Внимателно обръсни пропуснатите места.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/izplakvane_sled_brusnene.jpg" class="aligncenter" /></p> <h4>9. Изплакване<br /><br /></h4> <p>След като си приключил с третия (или ако предпочиташ само с втория) пас, изплакни лицето си с топла вода. Това ще премахне всякакви остатъци от пяната и ще отвори порите наново.</p> <p>Кожата ти е преминала през сериозно изпитание при преминаване на изключително острия ръб на бръснача или ножчето по нея, така че се нуждае от възстановяване. След изплакването огледай внимателно лицето и врата си, за да видиш дали си пропуснал косми някъде.</p> <h4>&nbsp; &nbsp; &nbsp;10. След бръснене<br /><br /></h4> <p>След като си почистил остатъците от пяната е време да предпазиш лицето си от всякакви нежелателни последствия от бръсненето. Кожата ти в момента е чувствителна и с отворени пори. Изплакни лицето и врата си няколко пъти със студена вода, за да затвориш порите и след това попий влагата с чиста кърпа с потупване. Не изтривай кожата с кърпата, тъй като в момента е чувствителна и това може да я раздразни.</p> <p>Ако има драскотини или порязвания, се погрижи за тях със <a href="https://shave.bg/category/stipca" target="_blank" rel="noopener">стипца</a> или <a href="https://shave.bg/product/stiptichen-gel-proraso-green-10-ml" target="_blank" rel="noopener">гел</a> докато кървенето спре. Ако нямаш под ръка нито едно от двете, късче тоалетна хартия, кубче лед, червило, капки за очи, захар или мед, нанесени върху порязаното място, могат да ти помогнат.</p> <p>Сега използвай афтършейва си. Ако кремът или лосионът, който си избрал, имат хамамелис или лайка, това ще помогне порите да се затворят и кожата да се възстанови по-лесно.</p> <h2>Заключение<br /><br /></h2> <p>Традиционното мокро бръснене се превръща в предпочитан начин за бръснене за много мъже. С него не само постигаш изключително гладко бръснене, но и то е много мъжествен ритуал, който те свързва с баща ти и с неговия баща.</p> <p>Независимо дали си решил да използваш бръснач или класическа самобръсначка с бръснарски ножчета, класическото мокро бръснене е по-доброто бръснене, което намалява раздразненията на кожата и те приближава до гладкото бръснене, което винаги си желал.</p> <p>Надяваме се, че това ръководство ти е помогнало да усвоиш основните принципи и да започнеш с <a href="https://shave.bg/article/klasichesko-brasnene-osnovi" target="_blank" rel="noopener">класическото мокро бръснене</a>. Както винаги, ако имаш въпроси, не се колебай да ни пишеш или да се свържеш с нас.</p> <p>&mdash;&mdash;&mdash;&mdash;&mdash;&mdash;&mdash;&mdash;</p> <p>При подготовка на статията са използвани материали от <a href="https://www.traditionalshaving.co.uk/content/31-The-Ultimate-Guide-to-wet-shaving" target="_blank" rel="noopener">What is Wet Shaving</a> и <a href="https://wisebeards.com/shave/wet-shaving-guide/" target="_blank" rel="noopener">The Ultimate Guide to Wet Shaving | How To, Tools, Costs &amp; More</a>&nbsp;</p>

Сравнение на продукти