Мразиш да се бръснеш? Топ 6 изпитани съвета за перфектното бръснене

06.06.2023 14:57:18

Мразиш да се бръснеш? Топ 6 изпитани съвета за перфектното бръснене

Често чуваме следните думи:

“Искам да призная нещо… наистина не обичам да се бръсна… или казано по друг начин: направо го МРАЗЯ!”

Разбира се, някой ще каже, че “мразя” е силна дума и това е така, но много хора се чувстват напълно и изцяло оправдани да я използват. 

Сигурно е заради дискомфорта или заради това, че бръсенето е сутрешно занимание (кой обича забързаните сутрини?), или просто цялото допълнително усилие...

Истината е, че с няколко малки стъпки, можеш да превърнеш тази досадна за някои мъжка традиция в приятен ритуал.

Ако очакваш да ти препоръчаме магически мехлем или техника-чудо, която ще реши всичките ти проблеми, може би ще си разочарован...

… но... 

ако искаш да се научиш как да овладееш процеса на бръснене и да го подобриш осезаемо, те съветваме да дочетеш тази статия докрай. 

В това ръководство ще минем през шест съвета, които не само ще направят бръсненето по-лесно, но също така ще видим и дали можеш да удължиш времето между бръсненията.

Да се захващаме:

1. Как да се подготвиш за същинското бръснене?

В днешно време компаниите се опитват да създадат пазар от всичко, поради което клиентите все по-често спират да се доверяват на продуктите, с които са затрупани.

Един продукт, заклеймен от мнозина като ненужен, е маслото за преди бръснене.
Не казваме, че то е безсмислено, ненужно или лошо - напротив, даже точно обратното...
… всъщност е доста добро.

Олиото за преди бръснене, разбира се, е само един от компонентите, нужни за перфектно бръснене.

Но ето какво представлява то и защо най-малкото трябва да знаеш какви са неговите функции и предимства.

Олито за преди бръснене е продукт, който хидратира кожата ти и нанесено върху нея, прави повърхността ѝ значително по-гладка, а това позволява на самобръсначката да се движи по лицето ти с лекота. 

Важен факт е, че олиото за преди бръснене предпазва кожата от драскотини и порязвания.

Ако страдаш от раздразнение или парене на кожата след бръснене - олиото за преди бръснене може да помогне... но в никакъв случай не е панацея за всички проблеми, които възникват при бръснене. 

В случай, че не обичаш да се бръснеш заради подкожните косми, които може да се образуват (pseudofolliculitis barbae), маслото за бръснене няма да бъде първият ти помощник - това е съвсем различен проблем, към който ще се върнем малко по-късно в тази статия. 

Но ако искаш допълнителен комфорт при бръснене - олиото за преди бръснене може да ти осигури по-голямо удобство и вероятно ще направи бръсненето един по-приятен и лек процес.

Освен олиото за преди бръснене, друг продукт, за който е много важно да се информираш, е кремът за бръснене.

В тази статия няма да се задълбочаваме в това какво е крем или пяна за бръснене, защото смятаме, че всеки е наясно с това. 

Това, което обаче малко хора знаят, е как да намерят наистина КАЧЕСТВЕН крем за бръснене. 

Честно казано повечето (но не всички) марки пяна за бръснене във флакон не стават и не си заслужават парите ти. 

Надявам се да не си платил допълнително за най-новата МЕГА-ЯКА пяна за бръснене, която сега ще остане забравена в някое шкафче, но сега ще ти обясним защо сме толкова крайни в изказването си за пяната за бръснене във флакон:

Гелът и пяната за бръснене във флакони съдържат изключително много химикали и вредни съставки. Точно поради тази причина много мъже се оплакват, че именно тези продукти изсушават кожата им след употреба и оставят чувство на дискомфорт… И има защо!

Ако обърнеш внимание на количеството химикали, използвани в тези продукти, ще откриеш колко силни и вредни за кожата на лицето ти са те.

Например много пяни за бръснене във флакон съдържат подозрителни съставки, като: 

  • Ретинил Палмитат
  • Аромати (това е събирателен термин за тонове съмнителни съставки)
  • Калиев Хидроксид
  • Цитрал 
  • Пропилпарабени

И още много други трудни за произнасяне вещества. 

В никакъв случай не твърдим, че трябва да си купуваш само изключително скъпи и 100% натурални продукти.

Просто наблягаме на факта, че една от причините много мъже да не обичат да се бръснат, е именно пяната за бръснене, която използват. Обикновената пяна за бръснене от флакон често изсушава кожата на лицето и дори оставя усещане за леко парене…

…не точно идеята ни за приятен мъжки ритуал на бръснене.

Това, което много мъже започват да преоткриват, са истинските кремове и сапуни за бръснене, които не само съдържат много по-полезни за кожата ти съставки, но правят богата пяна и водят до значително по-добри резултати при бръснене.

След като изпозваш качествен крем за бръснене няколко пъти, ще забележиш, че бръсненето се превръща в далеч по-комфортно преживяване: по-малко пасове със самобръсначката за постигане на желания резултат, по-малко порязвания и по-гладко и хлъзгаво чувство при бръснене, което трудно ще изпиташ със стандартните кремове за бръснене във флакони.

Освен това, кожата на лицето остава по-хидратирана и не се изсушава.

Това, което искаме да кажем, е: 

Ако има един продукт, който ще те накара да се влюбиш в процеса на бръснене - това е качественият крем или сапун за бръснене.

2. На чия страна си?

Всички основни разделения в историята на света винаги са били във формата “ние срещу тях”.

  • Леви срещу десни
  • Любители на котки срещу любители на кучета 
  • Ливърпул срещу Манчестър
  • Apple срещу Android 

...защо не можем просто да се разбираме помежду си?

Казвамe го, защото на много мъже им е трудно да осъзнаят това, когато се бръснат.

Когато се бръснеш, не се настройвай за “аз срещу тях”-сценарий - В никакъв случай не трябва да се бръснеш СРЕЩУ посоката на растеж на косъма. 

Просто се пусни по течението! - Буквално, пусни се по течението, което е в посоката, в която растат косъмчетата на лицето ти. 

“Контрата” или това да се бръснеш срещу растежа на косъма трябва да бъде избягвано (освен в някои ситуации, които ще разгледаме след малко). 

Бръсненето на контра е неестествено, причинява много стрес на косъмчетата и обърква начина и посоката, в която те ще пораснат наново...

Какво се случва, когато се бръснеш по този начин? - Образуват се врастнали подкожни косми (pseudofolliculitis barbae), които са много болезнени. Толкова болезнени, че цели корпорации са се сформирали около мисията да се справят с тях.

Подкожните косми могат да бъдат лесно избегнати, ако знаеш как да се бръснеш правилно.

Когато се бръснеш, особено със самобръсначка с касетъчни ножчета, задължително трябва да следваш посока на растежа на косъма.

Ако се бръснеш на контра, косъмът бива отрязан твърде ниско, под повърхността на кожата, и това създава условия за образуване на болезнени врастнали косъмчета. 

Както споменахме по-рано, в някои случаи бръсненето обратно на растежа на косъма не е проблем, но това трябва да се прави само при бръснене с класическа самобръсначка или бръснач.

За разлика от самобръсначките с касетъчни ножчета, класическите самобръсначки и бръсначите си служат само с едно ножче. 

Дори и да се бръснеш срещу посоката на растеж на косъма, класическата самобръсначка няма да среже косъмчетата под повърхността на кожата, защото този тип самобръсначки не използват техниката на “повдигане и срязване” както самобръсначките с касетъчни ножчета. 

3. Каква самобръсначка предпочиташ?

Важно е да разгледаме и още един ключов компонент:

…ножчетата за бръснене.

Пособията за бръснене са еволюирали много от края на миналия век. 

Преди е имало само два варианта: бръсначи и класически самобръсначки. Сега живеем в свят с доста повече избор: това включва самобръсначки с касетъчни ножчета, еднократни самобръсначки и електрически такива. 

Но с голямото разнообразие идва и голямо объркване.

За съжаление, в резултат на това объркване и пренасищане с продукти, много мъже решават да “играят на сигурно” и през по-голямата част от живота си използват само един вид пособие за бръснене (обикновено изборът е самобръсначка с касетъчни ножчета).

Искаме да те окуражим да изпробваш нещо ново!

Не само, че това ще освежи рутината ти на бръснене и ще ти даде нов подход, но и ще направи бръсненето ти много по-удовлетворяващо. 

Някои мъже са фенове на класическото мокро бръснене и се интересуват от всички опции и новости… 

…това е супер. 

Някои мъже даже го превръщат в хоби. 

Ако се загледаш в аукционите в eBay например, често може да видиш някои стари и редки ръждясали класически самобръсначки, които се продават за стотици долари. 

Ценителите биха ги реставрирали и добавили към личната си колекция. 

Това не означава, че трябва да похарчиш толкова много пари за самобръсначка, но ако не харесваш бръсненето, то подхождайки към него като към колекционерска винтидж игра, има вероятност да промениш мнението си за него.

Оставяме хобитата и колекциите на страна. По-важното, за което трябва да поговорим, е ефективността. 

Различните видове самобръсначки работят по различен начин. 

Една и съща самобръсначка може да е страхотна за едни и ужасна за други. 

Все пак препоръчваме, ако имаш възможност, да изпробваш различни марки и видове самобръсначки и пособия за бръснене и да експериментираш, докато намериш най-доброто за теб.

Ако не си сигурен от къде да започнеш, можеш да прегледаш нашите статии:

https://shave.bg/klasichesko-brusnene.html 

https://shave.bg/mokro-brusnene.html

4. Не, афтършейвът ти не трябва да пàри

Всички се сещаме за онази сцена от “Сам вкъщи”, когато Маколи Кълкин си сложи малко автършейв и чувството след това видимо не му хареса. Повечето хора смятат щипенето на кожата след поставяне на афтършейв за нормално...

...но...

...истината е, че ако афтършейвът ти щипе - трябва да спреш да го използваш.

Не, той не се е развалил или нещо такова - просто не е подходящият продукт за теб и твоята кожа.

Вместо класическия афтършейв, може би по-добър вариант за теб е афтършейв балсам или лосион, който съдържа ключови подхранващи съставки, които се борят със сухотата и раздразнението след бръснене.

Честно казано, този продукт не е задължителен. 

Ако не обичаш да се бръснеш, но кожата ти изглежда и се усеща добре след бръснене, можеш да пропуснеш тази стъпка. 

Но ако бръсненето ти е неприятно заради дискомфорта след него, значи си струва да обърнеш внимание на афтършейва, който използваш.

Повече информация за афтършейва и неговото приложение можеш да намериш тук:

https://shave.bg/aftershave-statiya.html

5. Как да сложиш край на раздразнената кожа след бръснене

Раздразнението на кожата след бръснене обикновено е причинено от замърсена самобръсначка. 

Не е задължително проблемът да е в самата самобръсначка, а по-скоро в ножчетата, които използваш.

Да, разбираме, че касетъчните ножчета може да са скъпи.

Но има и друг вариант:

Вместо да заложиш на касетъчни ножчетата и да ги използваш със самобръсначката си много по-дълго време, от колкото е препоръчано, можеш да се обърнеш към алтернативата: класическите самобръсначки.

Този тип самобръсначки си служат с доста по-достъпни на цена бръснарски ножчета (всяко ножче струва не повече от 40-50 стотинки) - те са много по-добра опция за портмонето ти. По този начин ще можеш спокойно да сменяш ножчето на самобръсначката си толкова често, колкото се налага. 

Повечето мъже могат да изкарат една седмица (около 5 бръснения) с едно бръснарско ножче с двойно острие и така, ако сметнеш разликата в цената между касетъчните ножчета и тези с двойно острие, излиза, че може да спестиш доста пари всяка седмица, използвайки класическа самобръсначка и бръснарско ножче.

Ако пък не искаш да променяш рутината си на бръснене заради леко раздразнение, това не е краят на света. 

Може би просто имаш нужда да подобриш техниката си.

Някои експерти твърдят, че това парене се причинява от задръстването на самобръсначката и съответно по-трудното срязване на косъма. 

Друга често срещана теория е, че самата кожа не е съвършено чиста, и когато се бръснеш разнасяш мръсотия по повърхността ѝ непосредствено след бръснене, което може да причини възпаление и раздразнение на кожата.

Накратко казано, трябва да прегледаш техниката и инструментите си за бръснене и да си сигурен, че и двете са на ниво.

6. Можеш ли да увеличиш времето между бръсненията?

Има нещо в нас, което просто ни кара да искаме нещата да траят по-дълго...

Като вкусната закуска, времето преди да станеш сутрин и да, знаеш какво е другото нещо … времето между бръсненията. 

Бръсненето е досадно, да, но няма начин да спреш растежа на космите си.

Факт е, че космите растат средно с около 1.25 см на месец. 

Макар че някои мъже твърдят, че ако се бръснеш след душ, това увеличава времето между бръсненията, можем да ти кажем със сигурност, че това е мит.

Това означава, че или трябва да си установиш график на бръснене (особено, ако се бръснеш например за работа), или трябва да разгледаш алтернативите, с които разполагаш.

В заключение

Надяваме се, че сме ти дали достатъчно информация и съвети, с помощта на които да превърнеш бръсненето в много по-приятен за теб ритуал!

————————

При подготовка на статията са използвани материали от toolsofmen.com 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Мокро Бръснене

Мокро Бръснене

Мразиш да се бръснеш? Топ 6 изпитани съвета за перфектното бръснене

Мразиш да се бръснеш? Топ 6 изпитани съвета за перфектното бръснене

Често чуваме следните думи:“Искам да призная нещо… наистина не обичам да се бръсна… или казано по друг начин: направо го МРАЗЯ!”Разбира се, някой ще каже Често чуваме следните думи:“Искам да призная нещо… наистина не обичам да се бръсна… или казано по друг начин: направо го МРАЗЯ!”Разбира се, някой ще каже 2023-06-18T22:15:50+03:00 Мразиш да се бръснеш? Топ 6 изпитани съвета за перфектното бръснене

<p><strong>Често чуваме следните думи:</strong></p> <p><em>&ldquo;Искам да призная нещо&hellip; наистина не обичам да се бръсна&hellip; или казано по друг начин: направо го МРАЗЯ!&rdquo;</em></p> <p>Разбира се, някой ще каже, че &ldquo;мразя&rdquo; е силна дума и това е така, но много хора се чувстват напълно и изцяло оправдани да я използват.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></p> <p>Сигурно е заради дискомфорта или заради това, че бръсенето е сутрешно занимание (кой обича забързаните сутрини?), или просто цялото допълнително усилие...</p> <p>Истината е, че с няколко малки стъпки, можеш да превърнеш тази досадна за някои мъжка традиция в приятен ритуал.</p> <p>Ако очакваш да ти препоръчаме магически мехлем или техника-чудо, която ще реши всичките ти проблеми, може би ще си разочарован...</p> <p>&hellip; но...<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></p> <p>ако искаш да се научиш как да овладееш процеса на бръснене и да го подобриш осезаемо, те съветваме да дочетеш тази статия докрай.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></p> <p>В това ръководство ще минем през шест съвета, които не само ще направят бръсненето по-лесно, но също така ще видим и дали можеш да удължиш времето между бръсненията.</p> <p>Да се захващаме:</p> <h4>1. Как да се подготвиш за същинското бръснене?<br /><br /></h4> <p>В днешно време компаниите се опитват да създадат пазар от всичко, поради което клиентите все по-често спират да се доверяват на продуктите, с които са затрупани.</p> <p>Един продукт, заклеймен от мнозина като ненужен, е маслото за преди бръснене. <br />Не казваме, че то е безсмислено, ненужно или лошо - напротив, даже точно обратното...<br />&hellip; всъщност е доста добро.</p> <p><a title="Олио за преди бръснене Taylor of Old Bond Street, сандалово дърво" href="https://shave.bg/product/olio-za-predi-brasnene-taylor-of-old-bond-street-sandalovo-darvo" target="_blank" rel="noopener">Олиото за преди бръснене</a>, разбира се, е само един от компонентите, нужни за перфектно бръснене.<br /><br />Но ето какво представлява то и защо най-малкото трябва да знаеш какви са неговите функции и предимства.</p> <p><a title="Олио за преди бръснене Taylor of Old Bond Street, сандалово дърво" href="https://shave.bg/product/olio-za-predi-brasnene-taylor-of-old-bond-street-sandalovo-darvo" target="_blank" rel="noopener">Олито за преди бръснене</a> е продукт, който хидратира кожата ти и нанесено върху нея, прави повърхността ѝ значително по-гладка, а това позволява на самобръсначката да се движи по лицето ти с лекота.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></p> <p>Важен факт е, че олиото за преди бръснене предпазва кожата от драскотини и порязвания.<a href="https://shave.bg/product/olio-za-predi-brasnene-taylor-of-old-bond-street-sandalovo-darvo" target="_blank" rel="noopener" title="Олио за преди бръснене Taylor of Old Bond Street, сандалово дърво"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/olio-za-predi-brasnene-taylor-of-old-bond-street-sandalovo-darvo.jpeg" width="450" height="450" class="aligncenter" /></a></p> <p>Ако страдаш от раздразнение или парене на кожата след бръснене - <a title="Олио за преди бръснене Taylor of Old Bond Street, сандалово дърво" href="https://shave.bg/product/olio-za-predi-brasnene-taylor-of-old-bond-street-sandalovo-darvo" target="_blank" rel="noopener">олиото за преди бръснене</a> може да помогне... но в никакъв случай не е панацея за всички проблеми, които възникват при бръснене.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></p> <p>В случай, че не обичаш да се бръснеш заради подкожните косми, които може да се образуват (pseudofolliculitis barbae), маслото за бръснене няма да бъде първият ти помощник - това е съвсем различен проблем, към който ще се върнем малко по-късно в тази статия.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></p> <p>Но ако искаш допълнителен комфорт при бръснене - олиото за преди бръснене може да ти осигури по-голямо удобство и вероятно ще направи бръсненето един по-приятен и лек процес.</p> <p>Освен олиото за преди бръснене, друг продукт, за който е много важно да се информираш, е <a title="Качествени кремове за бръснене" href="https://shave.bg/category/krem-za-brasnene" target="_blank" rel="noopener">кремът за бръснене</a>.</p> <p>В тази статия няма да се задълбочаваме в това какво е крем или пяна за бръснене, защото смятаме, че всеки е наясно с това.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></p> <p>Това, което обаче малко хора знаят, е как да намерят наистина<a title="Крем за бръснене" href="https://shave.bg/category/krem-za-brasnene" target="_blank" rel="noopener"> КАЧЕСТВЕН крем за бръснене</a>.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></p> <p>Честно казано повечето (но не всички) марки пяна за бръснене във флакон не стават и не си заслужават парите ти.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></p> <p>Надявам се да не си платил допълнително за най-новата МЕГА-ЯКА пяна за бръснене, която сега ще остане забравена в някое шкафче, но сега ще ти обясним защо сме толкова крайни в изказването си за пяната за бръснене във флакон:</p> <p>Гелът и пяната за бръснене във флакони съдържат изключително много химикали и вредни съставки. Точно поради тази причина много мъже се оплакват, че именно тези продукти изсушават кожата им след употреба и оставят чувство на дискомфорт&hellip; И има защо!</p> <p>Ако обърнеш внимание на количеството химикали, използвани в тези продукти, ще откриеш колко силни и вредни за кожата на лицето ти са те.</p> <p>Например много пяни за бръснене във флакон съдържат подозрителни съставки, като:<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></p> <ul> <li>Ретинил Палмитат</li> <li>Аромати (това е събирателен термин за тонове съмнителни съставки)</li> <li>Калиев Хидроксид</li> <li>Цитрал<span class="Apple-converted-space">&nbsp;</span></li> <li>Пропилпарабени</li> </ul> <p>И още много други трудни за произнасяне вещества.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></p> <p>В никакъв случай не твърдим, че трябва да си купуваш само изключително скъпи и 100% натурални продукти.</p> <p>Просто наблягаме на факта, че една от причините много мъже да не обичат да се бръснат, е именно пяната за бръснене, която използват. Обикновената пяна за бръснене от флакон често изсушава кожата на лицето и дори оставя усещане за леко парене&hellip;</p> <p>&hellip;не точно идеята ни за приятен мъжки ритуал на бръснене.</p> <p>Това, което много мъже започват да преоткриват, са <a title="Качествен крем за бръснене" href="https://shave.bg/category/krem-za-brasnene" target="_blank" rel="noopener">истинските кремове</a> и <a title="Сапуни за бръснене" href="https://shave.bg/category/sapun-za-brasnene" target="_blank" rel="noopener">сапуни за бръснене</a>, които не само съдържат много по-полезни за кожата ти съставки, но правят богата пяна и водят до значително по-добри резултати при бръснене.</p> <p><a href="https://shave.bg/product/krem-za-brasnene-taylor-of-old-bond-street-jermyn-street-collection" target="_blank" rel="noopener" title="Крем за бръснене Taylor of Old Bond Street, Jermyn Street Collection"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/krem-za-brasnene-taylor-of-old-bond-street-jermyn-street-collection.jpeg" width="280" height="280" /></a><a href="https://shave.bg/product/krem-za-brasnene-muhle-s-aloe-vera" target="_blank" rel="noopener" title="Крем за бръснене M&Uuml;HLE с алое вера"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/krem-za-brasnene-muhle-s-aloe-vera.jpeg" width="280" height="280" /></a><a href="https://shave.bg/product/krem-za-brasnene-taylor-of-old-bond-street-sas-sandalovo-darvo-v-kupa" target="_blank" rel="noopener" title="Крем за бръснене Taylor of Old Bond Street, със сандалово дърво, в купа"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/krem-za-brasnene-taylor-of-old-bond-street-sas-sandalovo-darvo-v-kupa-image_6477250602fb0_1280x1280.jpeg" width="280" height="280" /></a></p> <p>След като изпозваш <a title="Крем за бръснене" href="https://shave.bg/category/krem-za-brasnene" target="_blank" rel="noopener">качествен крем за бръснене</a> няколко пъти, ще забележиш, че бръсненето се превръща в далеч по-комфортно преживяване: по-малко пасове със самобръсначката за постигане на желания резултат, по-малко порязвания и по-гладко и хлъзгаво чувство при бръснене, което трудно ще изпиташ със стандартните кремове за бръснене във флакони.</p> <p>Освен това, кожата на лицето остава по-хидратирана и не се изсушава.</p> <p>Това, което искаме да кажем, е:<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></p> <p>Ако има един продукт, който ще те накара да се влюбиш в процеса на бръснене - това е <a title="Крем за бръснене" href="https://shave.bg/category/krem-za-brasnene" target="_blank" rel="noopener">качественият крем</a> или <a title="Сапун за бръснене" href="https://shave.bg/category/sapun-za-brasnene" target="_blank" rel="noopener">сапун за бръснене</a>.</p> <h4>2. На чия страна си?<br /><br /></h4> <p>Всички основни разделения в историята на света винаги са били във формата &ldquo;ние срещу тях&rdquo;.</p> <ul> <li>Леви срещу десни</li> <li>Любители на котки срещу любители на кучета<span class="Apple-converted-space">&nbsp;</span></li> <li>Ливърпул срещу Манчестър</li> <li>Apple срещу Android<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></li> </ul> <p>...защо не можем просто да се разбираме помежду си?</p> <p>Казвамe го, защото на много мъже им е трудно да осъзнаят това, когато се бръснат.</p> <p>Когато се бръснеш, не се настройвай за &ldquo;аз срещу тях&rdquo;-сценарий - В никакъв случай не трябва да се бръснеш СРЕЩУ посоката на растеж на косъма.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></p> <p>Просто се пусни по течението! - Буквално, пусни се по течението, което е в посоката, в която растат косъмчетата на лицето ти.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></p> <p>&ldquo;Контрата&rdquo; или това да се бръснеш срещу растежа на косъма трябва да бъде избягвано (освен в някои ситуации, които ще разгледаме след малко).<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></p> <p>Бръсненето на контра е неестествено, причинява много стрес на косъмчетата и обърква начина и посоката, в която те ще пораснат наново...</p> <p>Какво се случва, когато се бръснеш по този начин? - Образуват се врастнали подкожни косми (pseudofolliculitis barbae), които са много болезнени. Толкова болезнени, че цели корпорации са се сформирали около мисията да се справят с тях.</p> <p>Подкожните косми могат да бъдат лесно избегнати, ако знаеш как да се бръснеш правилно.</p> <p>Когато се бръснеш, особено със самобръсначка с касетъчни ножчета, задължително трябва да следваш посока на растежа на косъма.</p> <p>Ако се бръснеш на контра, косъмът бива отрязан твърде ниско, под повърхността на кожата, и това създава условия за образуване на болезнени врастнали косъмчета.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></p> <p>Както споменахме по-рано, в някои случаи бръсненето обратно на растежа на косъма не е проблем, но това трябва да се прави само при бръснене с <a title="Класически самобръсначки" href="https://shave.bg/category/samobrasnachki?vid-samobrasnachka=klasicheska-samobrasnachka" target="_blank" rel="noopener">класическа самобръсначка</a> или <a title="Бръсначи" href="https://shave.bg/category/brasnachi" target="_blank" rel="noopener">бръснач</a>.</p> <p>За разлика от самобръсначките с касетъчни ножчета, класическите самобръсначки и бръсначите си служат само с едно ножче.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></p> <p>Дори и да се бръснеш срещу посоката на растеж на косъма, <a title="Класически самобръсначки" href="https://shave.bg/category/samobrasnachki?vid-samobrasnachka=klasicheska-samobrasnachka" target="_blank" rel="noopener">класическата самобръсначка</a> няма да среже косъмчетата под повърхността на кожата, защото този тип самобръсначки не използват техниката на &ldquo;повдигане и срязване&rdquo; както самобръсначките с касетъчни ножчета.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></p> <h4>3. Каква самобръсначка предпочиташ?<br /><br /></h4> <p>Важно е да разгледаме и още един ключов компонент:</p> <p>&hellip;ножчетата за бръснене.</p> <p>Пособията за бръснене са еволюирали много от края на миналия век.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></p> <p>Преди е имало само два варианта: <a title="Бръсначи" href="https://shave.bg/category/brasnachi" target="_blank" rel="noopener">бръсначи</a> и <a title="Класически самобръсначки" href="https://shave.bg/category/samobrasnachki?vid-samobrasnachka=klasicheska-samobrasnachka" target="_blank" rel="noopener">класически самобръсначки</a>. Сега живеем в свят с доста повече избор: това включва самобръсначки с касетъчни ножчета, еднократни самобръсначки и електрически такива.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></p> <p>Но с голямото разнообразие идва и голямо объркване.</p> <p>За съжаление, в резултат на това объркване и пренасищане с продукти, много мъже решават да &ldquo;играят на сигурно&rdquo; и през по-голямата част от живота си използват само един вид пособие за бръснене (обикновено изборът е самобръсначка с касетъчни ножчета).</p> <p>Искаме да те окуражим да изпробваш нещо ново!</p> <p><a href="https://shave.bg/category/samobrasnachki" target="_blank" rel="noopener" title="Класически самобръсначки"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/klasicheski-metalni-samobrusnachki.jpg" width="280" height="280" /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/klaicheska-samobrusnachka.jpg" width="280" height="280" /></a><a href="https://shave.bg/category/samobrasnachki" target="_blank" rel="noopener" title="Класически самобръсначки "><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/klasicheska-samobrusnachka-muehle-vivo.jpg" width="280" height="280" /></a></p> <p>Не само, че това ще освежи рутината ти на бръснене и ще ти даде нов подход, но и ще направи бръсненето ти много по-удовлетворяващо.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></p> <p>Някои мъже са фенове на <a title="Мокро бръснене - статия" href="https://shave.bg/article/mokro-brasnene" target="_blank" rel="noopener">класическото мокро бръснене</a> и се интересуват от всички опции и новости&hellip;<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></p> <p>&hellip;това е супер.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></p> <p>Някои мъже даже го превръщат в хоби.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></p> <p>Ако се загледаш в аукционите в eBay например, често може да видиш някои стари и редки ръждясали класически самобръсначки, които се продават за стотици долари.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></p> <p>Ценителите биха ги реставрирали и добавили към личната си колекция.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></p> <p>Това не означава, че трябва да похарчиш толкова много пари за самобръсначка, но ако не харесваш бръсненето, то подхождайки към него като към колекционерска винтидж игра, има вероятност да промениш мнението си за него.</p> <p>Оставяме хобитата и колекциите на страна. По-важното, за което трябва да поговорим, е ефективността.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></p> <p>Различните видове самобръсначки работят по различен начин.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></p> <p>Една и съща самобръсначка може да е страхотна за едни и ужасна за други.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></p> <p>Все пак препоръчваме, ако имаш възможност, да изпробваш различни марки и видове самобръсначки и пособия за бръснене и да експериментираш, докато намериш най-доброто за теб.</p> <p>Ако не си сигурен от къде да започнеш, можеш да прегледаш нашите статии:</p> <p><a title="Статия класиеско бръснене" href="https://shave.bg/article/klasichesko-brasnene-osnovi" target="_blank" rel="noopener">https://shave.bg/klasichesko-brusnene.html<span class="Apple-converted-space">&nbsp;</span></a></p> <p><a title="Статия мокро бръснене" href="https://shave.bg/article/mokro-brasnene" target="_blank" rel="noopener">https://shave.bg/mokro-brusnene.html</a><br /><br />4. Не, афтършейвът ти не трябва да п&agrave;ри</p> <p>Всички се сещаме за онази сцена от &ldquo;Сам вкъщи&rdquo;, когато Маколи Кълкин си сложи малко автършейв и чувството след това видимо не му хареса. Повечето хора смятат щипенето на кожата след поставяне на афтършейв за нормално...</p> <p>...но...</p> <p>...истината е, че ако афтършейвът ти щипе - трябва да спреш да го използваш.</p> <p>Не, той не се е развалил или нещо такова - просто не е подходящият продукт за теб и твоята кожа.</p> <p>Вместо класическия афтършейв, може би по-добър вариант за теб е <a title="афтършейв балсам" href="https://shave.bg/category/balsam-za-sled-brasnene" target="_blank" rel="noopener">афтършейв балсам</a> или лосион, който съдържа ключови подхранващи съставки, които се борят със сухотата и раздразнението след бръснене.</p> <p><a href="https://shave.bg/product/balsam-za-sled-brasnene-muhle-s-aloe-vera-nejen-i-grijoven" target="_blank" rel="noopener" title="Балсам за след бръснене M&Uuml;HLE с алое вера, нежен и грижовен"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/aftershave-losion-aloe-vera.jpg" width="280" height="280" /></a><a href="https://shave.bg/product/balsam-za-sled-brasnene-muhle-s-morski-zarnastec" target="_blank" rel="noopener" title="Балсам за след бръснене M&Uuml;HLE с морски зърнастец"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/aftershave-losion-morski-zurnastec.jpg" width="280" height="280" /></a><a href="https://shave.bg/category/aftarsheyv-losion?vendors=muhle" target="_blank" rel="noopener" title="Афтършейв лосиони Мюле"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/aftershave_muhle.jpg" width="280" height="273" /></a></p> <p>Честно казано, този продукт не е задължителен.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></p> <p>Ако не обичаш да се бръснеш, но кожата ти изглежда и се усеща добре след бръснене, можеш да пропуснеш тази стъпка.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></p> <p>Но ако бръсненето ти е неприятно заради дискомфорта след него, значи си струва да обърнеш внимание на афтършейва, който използваш.</p> <p>Повече информация за <a title="афтършейв" href="https://shave.bg/category/sled-brasnene" target="_blank" rel="noopener">афтършейва</a> и неговото приложение можеш да намериш тук:</p> <p><a title="Статия за афтършейв" href="https://shave.bg/article/kakvo-e-aftarsheyv-i-zashto-tryabva-da-zapochnesh-da-go-izpolzvash" target="_blank" rel="noopener">https://shave.bg/aftershave-statiya.html</a><br /><br />5. Как да сложиш край на раздразнената кожа след бръснене</p> <p>Раздразнението на кожата след бръснене обикновено е причинено от замърсена самобръсначка.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></p> <p>Не е задължително проблемът да е в самата самобръсначка, а по-скоро в ножчетата, които използваш.</p> <p>Да, разбираме, че касетъчните ножчета може да са скъпи.</p> <p>Но има и друг вариант:</p> <p>Вместо да заложиш на касетъчни ножчетата и да ги използваш със самобръсначката си много по-дълго време, от колкото е препоръчано, можеш да се обърнеш към алтернативата: <a title="класически самобръсначки" href="https://shave.bg/category/samobrasnachki?vid-samobrasnachka=klasicheska-samobrasnachka" target="_blank" rel="noopener">класическите самобръсначки</a>.</p> <p>Този тип самобръсначки си служат с доста по-достъпни на цена <a title="бръснарски ножчета с двойно острие" href="https://shave.bg/category/nojcheta-za-brasnene" target="_blank" rel="noopener">бръснарски ножчета</a> (всяко ножче струва не повече от 40-50 стотинки) - те са много по-добра опция за портмонето ти. По този начин ще можеш спокойно да сменяш ножчето на самобръсначката си толкова често, колкото се налага.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></p> <p>Повечето мъже могат да изкарат една седмица (около 5 бръснения) с едно бръснарско ножче с двойно острие и така, ако сметнеш разликата в цената между касетъчните ножчета и тези с двойно острие, излиза, че може да спестиш доста пари всяка седмица, използвайки <a title="класически самобръсначки" href="https://shave.bg/category/samobrasnachki?vid-samobrasnachka=klasicheska-samobrasnachka" target="_blank" rel="noopener">класическа самобръсначка</a> и <a title="бръснарски ножчета с двойно острие" href="https://shave.bg/category/nojcheta-za-brasnene" target="_blank" rel="noopener">бръснарско ножче</a>.</p> <p><a href="https://shave.bg/category/nojcheta-za-brasnene" target="_blank" rel="noopener" title="Ножчета за бръснене"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/brusnarski-nojcheta.jpg" class="aligncenter" /></a></p> <p>Ако пък не искаш да променяш рутината си на бръснене заради леко раздразнение, това не е краят на света.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></p> <p>Може би просто имаш нужда да подобриш техниката си.</p> <p>Някои експерти твърдят, че това парене се причинява от задръстването на самобръсначката и съответно по-трудното срязване на косъма.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></p> <p>Друга често срещана теория е, че самата кожа не е съвършено чиста, и когато се бръснеш разнасяш мръсотия по повърхността ѝ непосредствено след бръснене, което може да причини възпаление и раздразнение на кожата.</p> <p>Накратко казано, трябва да прегледаш техниката и инструментите си за бръснене и да си сигурен, че и двете са на ниво.</p> <h4>6. Можеш ли да увеличиш времето между бръсненията?<br /><br /></h4> <p>Има нещо в нас, което просто ни кара да искаме нещата да траят по-дълго...</p> <p>Като вкусната закуска, времето преди да станеш сутрин и да, знаеш какво е другото нещо &hellip; времето между бръсненията.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></p> <p>Бръсненето е досадно, да, но няма начин да спреш растежа на космите си.</p> <p>Факт е, че космите растат средно с около 1.25 см на месец.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /></span></p> <p>Макар че някои мъже твърдят, че ако се бръснеш след душ, това увеличава времето между бръсненията, можем да ти кажем със сигурност, че това е мит.</p> <p>Това означава, че или трябва да си установиш график на бръснене (особено, ако се бръснеш например за работа), или трябва да разгледаш алтернативите, с които разполагаш.</p> <h4>В заключение<br /><br /></h4> <p>Надяваме се, че сме ти дали достатъчно информация и съвети, с помощта на които да превърнеш бръсненето в много по-приятен за теб ритуал!</p> <p>&mdash;&mdash;&mdash;&mdash;&mdash;&mdash;&mdash;&mdash;</p> <p>При подготовка на статията са използвани материали от&nbsp;<a href="http://toolsofmen.com/" target="_blank" rel="noopener">toolsofmen.com</a>&nbsp;</p>

,
Сравнение на продукти