Пърхот при мъжете: Причини, лечение и съвети как да се справиш с него

07.06.2023 17:10:42

Пърхот при мъжете: Причини, лечение и съвети как да се справиш с него

Пърхотът засяга повече от половината от зрялото население на Земята, което означава, че има доста голям шанс да си се сблъсквал с него поне един или два пъти в живота си. 

При повечето хора пърхотът първоначално се появява в пубертета и достига своя пик около 20-годишна възраст, като се задържа до 50-те години на човек. Ако си от хората, които са засегнати от него, тогава знаеш колко неприятен и досаден може да бъде този проблем.

Пърхотът по дрехите може значително да повлияе на самочувствието ти. Ето защо в следващите редове ще ти обясним какво представлява пърхотът и как да се справиш с него.

Какво е пърхот?

Първата крачка към справянето с пърхота веднъж завинаги е разбирането какво точно представлява той и защо се появява.

Пърхотът всъщност е лека форма на себореен дерматит на скалпа. Това е състояние, което причинява лющене и сърбеж на кожата. Обикновено се предизвиква от свръхрастеж на дрожди в скалпа, а именно - вид едноклетъчен микроб, наречен Malassezia. Те предизвикват имунен отговор на кожата и причиняват дискомфорт. Тези гъбички се хранят с естественото масло на скалпа (себум), което те разграждат на други компоненти, включително олеинова киселина. Звучи неприятно, нали?

Олеиновата киселина кара имунната система да атакува раздразнената кожа и да иска да я премахне. Малките люспички, които изхвърля кожата, се наричат пърхот. Макар че най-често свързваме пърхота със скалпа, всъщност тази реакция може да се прояви по цялото тяло, включително върху веждите, носа и брадата. 

Свръхрастеж на Malassezia може да се случи поради ред причини, за които ще разкажем по-долу. Те са предотвратими, така че бъди спокоен.

Доста често, пърхотът идва в комбинация със съпровождащи реакции като сърбеж, сухота, зачервяване и общо неразположение

Въпреки това, пърхотът е сравнително безвреден, тъй като не се счита за сериозно състояние, нито се класифицира като алергия или инфекция. Накратко, той няма да навреди на тялото ти или да влоши здравето ти, но дискомфортът и смущението са достатъчно неприятни, за да искаш да овладееш ситуацията.

Обобщение: Пърхотът представлява бяло-жълта люспа, коята се образува по скалпа. Причинява се от свръхрастеж на дрождите Malassezia, които се хранят с естествените масла на скалпа и карат кожата да се лющи. Може да се лекува с подходящи продукти за борба с пърхота.

Какво предизвиква появата на пърхот върху твоя скалп?

Сигурно се чудиш, защо имаш пърхот по скалпа си? Първо трябва да кажем, че пърхотът е често срещан проблем: около 50 млн. души по света страдат от него. Нека също да споменем, че наличието на пърхот не означава, че главата ти е мръсна или не спазваш хигиена. 

Работата е там, че някои от нас са по-склонни да имат силна алергична реакция към дрождите и олеиновата киселина, която произвеждат. Това означава, че тялото ти е малко по-чувствително.

Има няколко неща, които биха могли да задействат или да влошат състоянието. Познаването на проблема е първата стъпка към това, как да се отървеш от пърхота веднъж завинаги.

Причини за появата на пърхот:

 • Не миеш косата си достатъчно - Оптималната честота на миене на косата се свежда до естествената химия на тялото на всеки човек, както и до типа коса, а тези фактори са строго индивидуални. Пърхотът би могъл да е един от индикаторите, че не миеш косата си достатъчно. Когато не миеш косата си, скалпът става допълнително омазнен и става много по-гостоприемен за дрождите. Колкото повече себум се намира по скалпа, толкова по-добре те се хранят и причиняват лющене на скалпа. Ето защо е важно да поддържаш скалпа си добре овлажнен, но не и мазен.
 • Студено и сухо време - Студеното, сухо време може да влоши съществуващия пърхот. Факт е, че студеното време изсушава кожата по цялото тяло - включително и скалпа, а на сухата кожа ѝ липсва структурата, от която се нуждае, за да остане здрава и силна. Един добър начин да гарантираш, че сухият скалп няма да увеличи наличието на пърхот през зимата, е да използваш овлажнител за въздух в стаята си. По този начин ще предотвратиш изсушаване на кожата. Освен това е препоръчително да използваш дълбоко хидратиращ шампоан, който задържа влагата в скалпа.
 • Топло и влажно време - Сигурно се питаш - има ли подходящо време, което не причинява или засилва пърхота? Освен мека, не твърде суха есен и мека, не твърде влажна пролет - вероятно не. Ето защо: дрождите обичат топла и влажна среда и за съжаление, това често означава твоя скалп, брада и вежди през лятото. Самите атмосферни условия не причиняват пърхот, но потта и топлината определено могат да го влошат и да създадат място за свръхрастеж на дрождите Malassezia.
 • Друго здравословно състояние - Пърхотът може да се появи сам поради дисбаланс или естествена химическа реакция на кожата. Въпреки това, има вероятност той да е свързан и с някое здравословно състояние, което трябва да се вземе предвид. Има повишен рисков фактор за развитие на пърхот при наличие на себореен дерматит или други кожни заболявания, включително акне, розацея и псориазис, както и ХИВ, епилепсия и болест на Паркинсон. Интересното е, че пърхотът е свързан и с по-високи нива на стрес (така че, ти препоръчваме да осъществиш тази ваканция на плажа, която планираш от толкова време).
 • Използваш неправилни продукти -  Хората, които имат себореен дерматит, са много по-склонни към кожно раздразнение, когато използват неправилни продукти. Понякога съставките в шампоаните и балсамите всъщност могат да влошат раздразнението и сухотата на кожата, защото причиняват алергична реакция на скалпа. Ако за първи път проучваш причината за твоя пърхот, е важно да започнеш да изключваш един по един продуктите, които използваш, за да видиш, дали някой от тях не е виновен за причинения пърхот.

Най-добрите начини да се отървеш от пърхота

След като изброихме всички възможни причини, отговорни за появата на пърхот, дойде ред да ти споделим и как можеш да се справиш с него.

Има редица възможности за лечение на пърхота при мъжете. Важно е да се отървеш от самите дрожди, причиняващи пърхота или от омазняването на скалпа, върху който те виреят.

Други възможности и продукти за лечение са насочени към успокояване на сухата и сърбяща кожа на скалпа, която обикновено съпътства пърхота. 

Много хора се справят с пърхота, комбинирайки няколко продукта наведнъж, така че не се страхувай да смесваш и да съчетаваш различни подходящи продукти.

 • Използвай шампоан против пърхот - Това е най-добрият начин да се отървеш от пърхота. Натуралният шампоан против пърхот на Beviro съдържа аминокиселинен комплекс и алое вера, които хидратират скалпа, а билковите екстракти и цетилпиридиниевият хлорид се борят за премахване на дрождите Malassezia. Освен че премахва пърхота, шампоанът почиства и подхранва косата  и я прави гладка. Екстрактите от черен оман и хвощ помагат в борбата със свръхпродукцията на себум и дрождите. Също така, те имат заздравяващо и противовъзпалително действие и увеличават естественото производство на колаген.

 • Комбинирай шампоана против пърхот с ежедневен шампоан за здрава коса и кожа на главата - Важно е да редуваш шампоана против пърхот с хидратиращ ежедневен такъв. По този начин си осигуряваш добре овлажнен скалп и облекчаваш възникналите вследствие на пърхота сухота и раздразнение на кожата.
  Ежедневният натурален шампоан за коса Beviro съдържа екстракт от малахит - скъпоценен камък, богат на микроелементи като цинк, мед, селен и манган. Всички те подхранват кожата на скалпа. В допълнение шампоанът подхранва косата и благодарение на съдържащия се в него серицин - копринен протеин, който придава блясък на косата. Добре познатата ни алое вера от своя страна хидратира кожата на скалпа и подпомага здравия растеж на косата.

 • Стимулирай скалпа - Масажирането на скалпа е стъпка, която трябва да добавиш към рутината в борбата с пърхота. Дори малко стимулация на скалпа може да направи чудеса за цялостното му здраве, тъй като подпомага премахването на мъртвите кожни клетки и осигурява облекчение на тези, които се борят със съпътстващ сърбеж. Използвайки четка за скалп за разнасяне на шампоана, си осигуряваш по-дълбоко почистване, което може да помогне на скалпа да се освободи от всички масла и бактерии, които дрождите обичат. Освен това, при наличието на сърбящ скалп, чувството е невероятно, когато внимателно минаваш с четката по него.

 • Използвай продукти, успокояващи скалпа - Заедно с пърхота обикновено се появяват и допълнителни симптоми като сухота, сърбеж и дразнене, но някои успокояващи продукта за коса и скалп могат да направят чудеса за облекчаване на дискомфорта. Използването на продукти, съдържащи алое вера или ментол, може да помогне за облекчаване на сърбежа и болката. Увери се, че използваш щадящ и възможно най-натурален шампоан с подхранващи съставки, като например този тук.

При наличието на прекалено силно сърбящ скалп, може да опиташ да облекчиш сърбежа си, като накиснеш главата си в топла вода, обогатена с малко количество сода за хляб и други екстракти, успокояващи скалпа (най-добре се консултирай и с лекуващ дерматолог, преди да предприемеш тази стъпка). 

 • Яж повече храни със съдържание на полезни бактерии - Дамите използват този трик от векове, за да се справят с различни гъбични инфекции. Добрите и полезни бактерии (пробиотици), намиращи се във ферментирали храни като кисело мляко, кимчи, комбуча, кисело зеле и дори качествена бира (особено такава, произведена в малки пивоварни; крафт бира), действат в противовес на дрождите и лошите бактерии, които причиняват дискомфорт на скалпа и наличие на пърхот. Идеята е да се създаде правилен бактериален баланс, за да не взимат “лошите” бактерии превес над полезните такива.

 • Приемай повече Омега-3 мастни киселини - Омега-3 мастните киселини се намират например в рибата, семената, ядките и маслата. Те са полезни за здравето поради много различни причини. Един от начините, по който могат да помогнат за справяне с пърхота, е чрез премахване на сухата кожа и възпалението - две състояния, които са тясно свързани с пърхота. Увеличаването на приема на Омега-3 мастни киселини може да помогне за задържане на влагата и хидратацията, особено през зимата, когато сухият скалп влошава пърхота.


 • Използвай продукти, които не се лющят - Ако преминаваш през лечение на здравословното състояние на скалпа си, най-вероятно вече избягваш подобни продукти. Увери се, че не използваш продукти, които могат да изсъхнат и да се лющят през деня. Разбира се, това всъщност няма да вложи състоянието, но ще засили появата на пърхота и би могло да те заблуди, че имаш наистина тежък случай на пърхот. Използвай само висококачествени продукти за мъжка коса, дори ако не страдаш от пърхот.

 • Отдай се на заслужена почивка - Ако това е тласъкът, от който се нуждаеш, за да резервираш най-накрая този тропически круиз, за който отдавна мечтаеш, то нека това да бъде той. В действителност, малко свободно време и почивка могат да направят чудеса за здравето на кожата и скалпа ти. Освен това слънчевата светлина би могла да бъде полезна за лечението на пърхота. Просто се увери, че използваш качествени слънцезащитни продукти с висок фактор на защита, защото, както знаеш, слънчевото изгаряне може да влоши всички проблеми, свързани с кожата. Както вече споменахме, стресът може да е причина за поява на пърхота, така че се отдай на заслужената едноседмична почивка, за да овладееш ситуацията.

Заключение

Намери това, което работи за теб. Причината за поява на пърхот е различна при всеки човек и не всички съвети, които изредихме, ще се отнасят именно за твоето състояние. 

Златното правило тук, е да заложиш на качествен шампоан за борбата с пърхота и при нужда винаги да се консултираш със специалист дерматолог, който да ти даде допълнителни насоки.

За подготовката на тази статия бяха използвани материали от Pete & Pedro.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Грижа за Мъжа

Грижа за Мъжа

Пърхот при мъжете: Причини, лечение и съвети как да се справиш с него

Пърхот при мъжете: Виж причините, лечение и съвети

Тук ще научиш какво представлява пърхота, какво го предизвиква, какви са причините за неговата поява, както и какви са начините за лечението му. Прочети тук. Тук ще научиш какво представлява пърхота, какво го предизвиква, какви са причините за неговата поява, както и какви са начините за лечението му. Прочети тук. 2023-06-08T09:09:24+03:00 Пърхот при мъжете: Причини, лечение и съвети как да се справиш с него

<p><span>Пърхотът засяга повече от половината от зрялото население на Земята, което означава, че </span><strong>има доста голям шанс да си се сблъсквал с него</strong><span> поне един или два пъти в живота си.&nbsp;</span></p> <p><span>При повечето хора пърхотът първоначално се появява в пубертета и достига своя </span><strong>пик около 20-годишна възраст</strong><span>, като се задържа до 50-те години на човек. Ако си от хората, които са засегнати от него, тогава знаеш колко неприятен и досаден може да бъде този проблем.<br /></span><br /><span>Пърхотът по дрехите може значително </span><strong>да повлияе на самочувствието ти</strong><span>. Ето защо в следващите редове ще ти обясним какво представлява пърхотът и как да се справиш с него.</span></p> <h2>Какво е пърхот?<br /><br /></h2> <p><span>Първата крачка към справянето с пърхота веднъж завинаги е разбирането </span><strong>какво точно представлява</strong><span> той и защо се появява.<br /></span><br /><span>Пърхотът всъщност е </span><strong>лека форма на себореен дерматит на скалпа</strong><span>. Това е състояние, което причинява лющене и сърбеж на кожата. Обикновено се предизвиква от </span><strong>свръхрастеж на дрожди</strong><span> в скалпа, а именно - вид едноклетъчен микроб, наречен </span><strong>Malassezia</strong><span>. Те предизвикват имунен отговор на кожата и причиняват дискомфорт. Тези гъбички се хранят с естественото масло на скалпа (себум), което те разграждат на други компоненти, включително олеинова киселина. </span><em><span>Звучи неприятно, нали?</span></em></p> <p><strong>Олеиновата киселина</strong><span> кара имунната система да атакува раздразнената кожа и да иска да я премахне. Малките люспички, които изхвърля кожата, се наричат пърхот. Макар че най-често свързваме пърхота със скалпа, всъщност тази реакция може да се прояви по цялото тяло, включително върху веждите, носа и брадата.&nbsp;</span></p> <p><strong>Свръхрастеж на Malassezia</strong><span> може да се случи поради ред причини, за които ще разкажем по-долу. </span><strong>Те са предотвратими,</strong><span> така че бъди спокоен.</span></p> <p><span>Доста често, пърхотът идва в комбинация със съпровождащи реакции като </span><strong>сърбеж, сухота, зачервяване и общо неразположение</strong><span>.&nbsp;</span></p> <p><span>Въпреки това, пърхотът е</span><strong> сравнително безвреден</strong><span>, тъй като не се счита за сериозно състояние, нито се класифицира като алергия или инфекция. Накратко, той няма да навреди на тялото ти или да влоши здравето ти, но дискомфортът и смущението са достатъчно неприятни, за да искаш да овладееш ситуацията.<br /></span><em><br /></em><strong>Обобщение:</strong><span> Пърхотът представлява </span><strong>бяло-жълта люспа, коята се образува по скалпа</strong><span>. Причинява се от свръхрастеж на дрождите Malassezia, които се хранят с естествените масла на скалпа и карат кожата да се лющи. Може да се лекува с </span><strong><a title="Натурален шампоан против пърхот Beviro" href="https://shave.bg/product/naturalen-shampoan-protiv-parhot-beviro-250-ml" target="_blank" rel="noopener">подходящи продукти за борба с пърхота</a>.</strong></p> <h2>Какво предизвиква появата на пърхот върху твоя скалп?<br /><br /></h2> <p><span>Сигурно се чудиш, защо имаш пърхот по скалпа си? Първо трябва да кажем, че </span><strong>пърхотът е често срещан проблем</strong><span>: </span><em><span>около</span></em> <em><span>50 млн. души</span></em><span> по света страдат от него. Нека също да споменем, че наличието на пърхот не означава, че главата ти е мръсна или не спазваш хигиена.&nbsp;</span></p> <p><span>Работата е там, че някои от нас са по-склонни да имат силна алергична реакция към дрождите и олеиновата киселина, която произвеждат. Това означава, че </span><strong>тялото ти е малко по-чувствително.</strong></p> <p><span>Има няколко неща, които биха могли да задействат или да влошат състоянието. Познаването на проблема е първата стъпка към това, как да се отървеш от пърхота </span><strong>веднъж завинаги.</strong></p> <p><strong><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/muj-s-kosa.jpg" width="450" height="450" class="aligncenter" /></strong></p> <h4><span>Причини за появата на пърхот:<br /><br /></span></h4> <ul> <li aria-level="1"><strong>Не миеш косата си достатъчно</strong><span> - Оптималната честота на миене на косата се свежда до естествената химия на тялото на всеки човек, както и до типа коса, а </span><strong>тези фактори са строго индивидуални</strong><span>. Пърхотът би могъл да е един от индикаторите, че не миеш косата си достатъчно. Когато не миеш косата си, скалпът става допълнително омазнен и става много по-гостоприемен за дрождите. Колкото повече себум се намира по скалпа, толкова по-добре те се хранят и причиняват лющене на скалпа. Ето защо е важно да </span><strong>поддържаш скалпа си добре овлажнен</strong><span>, но не и мазен.</span><span><br /></span></li> <li aria-level="1"><strong>Студено и сухо време</strong><span> - Студеното, сухо време може да влоши съществуващия пърхот. Факт е, че </span><strong>студеното време изсушава кожата по цялото тяло</strong><span> - включително и скалпа, а на сухата кожа ѝ липсва структурата, от която се нуждае, за да остане здрава и силна. Един добър начин да гарантираш, че сухият скалп няма да увеличи наличието на пърхот през зимата, е да използваш </span><strong>овлажнител за въздух </strong><span>в стаята си. По този начин ще предотвратиш изсушаване на кожата. Освен това е препоръчително да използваш </span><a title="Ежедневен натурален шампоан за коса Beviro" href="https://shave.bg/product/ejedneven-naturalen-shampoan-za-kosa-beviro-250-ml" target="_blank" rel="noopener"><strong>дълбоко хидратиращ шампоан</strong></a><span>, който задържа влагата в скалпа.</span><span><br /></span></li> <li aria-level="1"><strong>Топло и влажно време</strong><span> - Сигурно се питаш - има ли подходящо време, което не причинява или засилва пърхота? Освен мека, не твърде суха есен и мека, не твърде влажна пролет - вероятно не. Ето защо: </span><strong>дрождите обичат топла и влажна среда</strong><span> и за съжаление, това често означава твоя скалп, брада и вежди през лятото. Самите атмосферни условия не причиняват пърхот, но потта и топлината определено могат да го влошат и да създадат място за свръхрастеж на дрождите Malassezia.</span><span><br /></span></li> <li aria-level="1"><strong>Друго здравословно състояние</strong><span> - Пърхотът може да се появи сам поради дисбаланс или естествена химическа реакция на кожата. Въпреки това, има вероятност той да е свързан и с някое </span><strong>здравословно състояние, което трябва да се вземе предвид</strong><span>. Има повишен рисков фактор за развитие на пърхот при наличие на себореен дерматит или други кожни заболявания, включително акне, розацея и псориазис, както и ХИВ, епилепсия и болест на Паркинсон. Интересното е, че пърхотът е свързан и с </span><strong>по-високи нива на стрес</strong><span> (</span><em><span>така че, ти препоръчваме да осъществиш тази ваканция на плажа, която планираш от толкова време</span></em><span>).</span><span><br /></span></li> <li aria-level="1"><strong>Използваш неправилни продукти</strong><span> -&nbsp; Хората, които имат себореен дерматит, са много по-склонни към кожно раздразнение, когато използват </span><strong>неправилни продукти</strong><span>. Понякога съставките в шампоаните и балсамите всъщност могат да влошат раздразнението и сухотата на кожата, защото причиняват </span><strong>алергична реакция на скалпа</strong><span>. Ако за първи път проучваш причината за твоя пърхот, е важно да започнеш да изключваш един по един продуктите, които използваш, за да видиш, дали някой от тях не е виновен за причинения пърхот.</span></li> </ul> <h2>Най-добрите начини да се отървеш от пърхота<br /><br /></h2> <p><span>След като изброихме всички възможни причини, отговорни за появата на пърхот, дойде ред да ти споделим и </span><strong>как можеш да се справиш с него</strong><span>.</span></p> <p><span>Има редица </span><strong>възможности за лечение на пърхота</strong><span> при мъжете. Важно е да се отървеш от самите дрожди, причиняващи пърхота или от омазняването на скалпа, върху който те виреят.</span></p> <p><span>Други възможности и продукти за лечение са насочени към </span><strong>успокояване на сухата и сърбяща кожа</strong><span> на скалпа, която обикновено съпътства пърхота.&nbsp;<br /></span><br /><span>Много хора се справят с пърхота, </span><strong>комбинирайки няколко продукта</strong><span> наведнъж, така че не се страхувай да смесваш и да съчетаваш различни подходящи продукти.<br /></span></p> <ul> <li aria-level="1"><strong>Използвай шампоан против пърхот</strong><span> - Това е най-добрият начин да се отървеш от пърхота. </span><a title=" Натурален шампоан против пърхот Beviro" href="https://shave.bg/product/naturalen-shampoan-protiv-parhot-beviro-250-ml" target="_blank" rel="noopener"><strong>Натуралният шампоан против пърхот</strong></a><span> на Beviro съдържа аминокиселинен комплекс и алое вера, които хидратират скалпа, а билковите екстракти и цетилпиридиниевият хлорид се борят за премахване на дрождите Malassezia. </span><strong>Освен че премахва пърхота, шампоанът почиства и подхранва косата&nbsp; и я прави гладка</strong><span>. Екстрактите от черен оман и хвощ помагат в борбата със свръхпродукцията на себум и дрождите. Също така, те имат заздравяващо и противовъзпалително действие и увеличават естественото производство на колаген.</span><span></span></li> </ul> <p><a href="https://shave.bg/product/naturalen-shampoan-protiv-parhot-beviro-250-ml" target="_blank" rel="noopener" title="Натурален шампоан против пърхот Beviro, 250 ml"><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/shampoo-dandruff.jpg" width="450" height="450" class="aligncenter" /></span></a></p> <ul> <li aria-level="1"><strong>Комбинирай шампоана против пърхот с ежедневен шампоан за здрава коса и кожа на главата </strong><span>-</span> <span>Важно е да редуваш шампоана против пърхот с хидратиращ ежедневен такъв. По този начин си осигуряваш </span><strong>добре овлажнен скалп</strong><span> и облекчаваш възникналите вследствие на пърхота сухота и раздразнение на кожата.</span><strong><br /></strong><a title=" Ежедневен натурален шампоан за коса Beviro" href="https://shave.bg/product/ejedneven-naturalen-shampoan-za-kosa-beviro-250-ml" target="_blank" rel="noopener"><strong>Ежедневният натурален шампоан за коса </strong></a><span>Beviro съдържа </span><strong>екстракт от малахит </strong><span>- скъпоценен камък, богат на микроелементи като цинк, мед, селен и манган. Всички те подхранват кожата на скалпа. В допълнение шампоанът подхранва косата и благодарение на съдържащия се в него </span><strong>серицин</strong><span> - копринен протеин, който придава блясък на косата. Добре познатата ни </span><strong>алое вера</strong><span> от своя страна хидратира кожата на скалпа и подпомага здравия растеж на косата.<br /></span></li> </ul> <p><a href="https://shave.bg/product/ejedneven-naturalen-shampoan-za-kosa-beviro-250-ml" target="_blank" rel="noopener" title="Ежедневен натурален шампоан за коса Beviro, 250 ml"><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/daily-shampoo.jpg" width="450" height="450" class="aligncenter" /></span></a></p> <ul> <li aria-level="1"><strong>Стимулирай скалпа </strong><span>- Масажирането на скалпа е стъпка, която трябва да добавиш към рутината в борбата с пърхота. Дори малко</span><strong> стимулация на скалпа </strong><span>може да направи</span><strong> чудеса за цялостното му здраве</strong><span>, тъй като подпомага премахването на мъртвите кожни клетки и осигурява облекчение на тези, които се борят със съпътстващ сърбеж. Използвайки </span><strong>четка за скалп</strong><span> за разнасяне на шампоана, си осигуряваш по-дълбоко почистване, което може да помогне на скалпа да се освободи от всички масла и бактерии, които дрождите обичат. Освен това, при наличието на сърбящ скалп, чувството е невероятно, когато внимателно минаваш с четката по него.<br /><br /></span></li> <li aria-level="1"><strong>Използвай продукти, успокояващи скалпа</strong><span> - Заедно с пърхота обикновено се появяват и допълнителни симптоми като сухота, сърбеж и дразнене, но някои </span><strong>успокояващи продукта за коса и скалп </strong><span>могат да направят чудеса за облекчаване на дискомфорта. Използването на продукти, съдържащи алое вера или ментол, може да помогне за облекчаване на сърбежа и болката. Увери се, че използваш щадящ и </span><strong>възможно най-натурален шампоан</strong><span> с подхранващи съставки, като например </span><strong><a title="Натурален шампоан против пърхот Beviro" href="https://shave.bg/product/naturalen-shampoan-protiv-parhot-beviro-250-ml" target="_blank" rel="noopener">този тук</a>.</strong><strong><br /></strong></li> </ul> <p><span>При наличието на </span><strong>прекалено силно сърбящ скалп</strong><span>, може да опиташ да облекчиш сърбежа си, като накиснеш главата си в топла вода, обогатена с малко количество сода за хляб и други екстракти, успокояващи скалпа (</span><em><span>най-добре се консултирай и с </span></em><strong><em>лекуващ дерматолог</em></strong><em><span>, преди да предприемеш тази стъпка</span></em><span>).</span><span>&nbsp;</span></p> <ul> <li aria-level="1"><strong>Яж повече храни със съдържание на полезни бактерии</strong><span> - Дамите използват този трик от векове, за да се справят с различни гъбични инфекции. Добрите и </span><strong>полезни бактерии (пробиотици)</strong><span>, намиращи се във ферментирали храни като кисело мляко, кимчи, комбуча, кисело зеле и дори качествена бира (особено такава, произведена в малки пивоварни; крафт бира), действат в противовес на дрождите и лошите бактерии, които причиняват дискомфорт на скалпа и наличие на пърхот. Идеята е да се създаде </span><strong>правилен бактериален баланс</strong><span>, за да не взимат &ldquo;лошите&rdquo; бактерии превес над полезните такива.<br /><br /></span></li> <li aria-level="1"><strong>Приемай повече Омега-3 мастни киселини</strong><span> - Омега-3 мастните киселини се намират например в </span><strong>рибата, семената, ядките и маслата</strong><span>. Те са полезни за здравето поради много различни причини. Един от начините, по който могат да помогнат за справяне с пърхота, е чрез премахване на сухата кожа и възпалението - две състояния, които са тясно свързани с пърхота. Увеличаването на приема на Омега-3 мастни киселини може да помогне за </span><strong>задържане на влагата и хидратацията</strong><span>, особено през зимата, когато сухият скалп влошава пърхота.<br /><br /></span><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/chiniya-s-hrana.jpg" width="500" height="281" class="aligncenter" /></li> </ul> <ul> <li aria-level="1"><strong>Използвай продукти, които не се лющят</strong><span> - Ако преминаваш през лечение на здравословното състояние на скалпа си, най-вероятно вече избягваш подобни продукти. Увери се, че </span><strong>не използваш продукти, които могат да изсъхнат</strong><span> и да се лющят през деня. Разбира се, това всъщност няма да вложи състоянието, но ще засили появата на пърхота и би могло да те заблуди, че имаш наистина тежък случай на пърхот. Използвай само </span><a title="Висококачествени родукти за мъжка коса" href="https://shave.bg/category/kosa" target="_blank" rel="noopener"><strong>висококачествени продукти за мъжка коса</strong></a><span>, дори ако не страдаш от пърхот.<br /><br /></span></li> <li aria-level="1"><span><strong>Отдай се на заслужена почивка</strong> - Ако това е тласъкът, от който се нуждаеш, за да резервираш най-накрая този <strong>тропически круиз</strong>, за който отдавна мечтаеш, то нека това да бъде той. В действителност, малко свободно време и почивка могат да направят <strong>чудеса за здравето на кожата и скалпа ти</strong>. Освен това слънчевата светлина би могла да бъде полезна за лечението на пърхота. Просто се увери, че използваш качествени <em>слънцезащитни продукти с висок фактор на защита</em>, защото, както знаеш, слънчевото изгаряне може да влоши всички проблеми, свързани с кожата. Както вече споменахме, стресът може да е причина за поява на пърхота, така че се отдай на заслужената едноседмична почивка, за да овладееш ситуацията.<br /></span></li> </ul> <h2>Заключение<br /><br /></h2> <p><span>Намери това, което работи за теб. Причината за поява на пърхот е различна при всеки човек и не всички съвети, които изредихме, ще се отнасят именно за твоето състояние.&nbsp;</span></p> <p><span>Златното правило тук, е да заложиш на </span><a title="Натурален шампоан против пърхот Beviro" href="https://shave.bg/product/naturalen-shampoan-protiv-parhot-beviro-250-ml" target="_blank" rel="noopener"><strong>качествен шампоан за борбата с пърхота</strong></a><span> и при нужда винаги да се консултираш със </span><em><span>специалист дерматолог</span></em><span>, който да ти даде допълнителни насоки.</span><br /><br /><span>За подготовката на тази статия бяха използвани материали от </span><a href="https://peteandpedro.com/blogs/the-pedro-post/how-to-get-rid-of-dandruff-for-men" target="_blank" rel="noopener"><span>Pete &amp; Pedro</span></a><span>.</span></p>

Сравнение на продукти