Подкожни косми на лицето - причини, симптоми и как да се справиш с тях

06.06.2023 10:09:17

Подкожни косми на лицето - причини, симптоми и как да се справиш с тях

Наличието на подкожни косми на лицето след бръснене може да бъде много болезнено. 

Някои мъже пробват всевъзможни методи, за да предотвратят появата на враснали (подкожни) косми.

За да улесним нещата, ще разгледаме по-отблизо причините за врасналите косми, често срещаните симптоми, както и някои превантивни мерки, които можеш да предприемеш, за да намалиш значително появата им. Ще ти покажем и няколко метода, чрез които да се справиш с подкожните косми на лицето, ако вече имаш такива.

Причини за появата на подкожни косми по лицето

Врасналите косми се получават, когато космените фоликули започнат да растат под кожата, но не могат да достигнат до повърхността над кожата. Вместо това, косъмчетата започват да растат в горния слой на кожата, причинявайки подутини, които могат да бъдат доста болезнени и в някои случаи да доведат до инфекция.

По-долу ще разгледаме петте основни причини, поради които се образуват подкожни косми при мъжете:

1. Мъртвите кожни клетки на лицето блокират правилния растеж на космите на брадата

Ако космите на брадата се отстраняват чрез кола маска или дори просто чрез бръснене и върхът на косъмчетата остане под повърхността на кожата, мъртвите кожни клетки може да се натрупат върху космения фоликул и да попречат на естествения му растеж. Това физически затруднява изхода на космения фоликул от повърхността на кожата на лицето.

2. Типът самобръсначка може да е причина за подкожни косми на лицето

Изчислено е, че стойността на глобалния пазар на самобръсначки през 2018 г. е била оценена на 10,2 милиарда долара (източник).

Въпреки това, едно от най-големите оплаквания на мъжете, които се бръснат със самобръсначки, са именно подкожните косми и раздразнението на кожата след бръснене.

Мнозина твърдят, че типът самобръсначка до голяма степен определя появата на подкожни косми след бръснене - като най-често за виновник се смятат самобръсначките с касетъчни ножчета.

Касетъчните ножчета са съставени от няколко ножчета, които използват така наречения хистерезисен ефект - остриетата работят в тандем едно с друго, като повдигат и режат космите на брадата.

Проблемът при този метод на бръснене е, че когато самобръсначката с касетъчни ножчета продължава това действие на повдигане и рязане на космите, в крайна сметка, тя започва да реже някои от космите на брадата под повърхността на кожата.

Това, както вече се досещаш, предразполага към образуване на подкожни косми на лицето.

Малко по-късно ще поговорим за превантивните мерки, но нека първо разгледаме и електрическата самобръсначка:

Изненадващо много мъже, които се бръснат с електрически самобръсначки, също често страдат от враснали косми по лицето. Това се дължи на въртеливото движение на остриетата на електрическата самобръсначка, което не позволява чисто и гладко отрязване на косъмчетата на брадата.

За разлика от ножчетата за бръснене, електрическите самобръсначки (особено ротационните) отрязват косъмчетата на брадата като косачка за плевели. Ако някога си виждал стръкче трева, отрязано по този начин, то знаеш, че горната му част е разрушена.

Ето защо, ако използваш електрическа самобръсначка ежедневно и прилагаш умерен натиск при бръснене, вече разрушеният връх на космите на брадата може да бъде отрязан толкова ниско, че да се обърне надолу в посока кожата на лицето.

Разбира се, това не се отнася за всички видове електрически самобръсначки и много мъже твърдят, че използването на вибрационна електрическа самобръсначка намалява появата на враснали косми след бръснене. Въпреки това, тези наблюдения, доколко е известно, все още не са доказани в лабораторна среда.

3. Липсата на правилна техника на бръснене може да доведе до растеж на космите на брадата навътре

Пряко свързана с типа самобръсначка е и техниката на бръснене.

Докато много от нас най-вероятно са се научили как да се бръснат от баща си, някои може да са си изградили и лоши навици.

Затова си струва да преразгледаш начина си на бръснене и най-важното да помислиш в каква посока минават ножчетата на самобръсначката по лицето ти.

Когато се бръснеш, е важно да запомниш, че винаги трябва да се бръснеш по посока на растежа на косъма.

Това означава, че ако космите на брадата на врата ти растат нагоре (често срещана проблемна зона с подкожни косми), то тогава и бръсненето трябва да се случва в тази посока (нагоре).

Мъжете, които целят да постигнат изключително гладко бръснене, обикновено страдат от подкожни враснали косми, защото на последния пас движат острието на самобръсначката срещу посоката на растежа на косъма, в стремежа си да постигнат по-гладка на допир кожа.

Проблемът с този метод на бръснене е, че космите на брадата са толкова късо отрязани, че шансът, да започнат да растат навътре, вместо нагоре над повърхността на кожата, е много голям.

В примера, който описахме по-горе, става ясно, че космите на врата имат естествена тенденция да растат нагоре, но когато прокараме острието на самобръсначката срещу посоката на растежа им, ние ефективно ги издърпваме точно в обратната посока.

4. Обезкосмяване с кола маска

За разлика от бръсненето, което може да отреже космите на брадата само до нивото на кожата, при колата маска косъмът се издърпва изцяло навън.

Макар че обезкосмяването с кола маска може да се прави по-рядко в сравнение с бръсненето, при нея се увеличава и драстично опасността от поява на болезнени подкожни косми.

За щастие, повечето мъже не разчитат на кола маска като метод за премахване на брадата си - така че няма да задълбочаваме в тази секция на статията. Ако обаче премахваш космите от друга част на тялото си чрез кола маска (особено в чувствителните зони), тогава е добре да се информираш за рисковете от колата маска, преди да я избереш като метод.

5. Подкожните косми НЕ са акне

Мнозина стават жертва на разпространеното погрешно схващане, че подкожните косми са акне. Акне и подкожни (враснали) косми са по същество две различни състояния.

Акнето възниква не от косми, които растат в кожата, а когато космените фоликули са задръстени със себум, например от разпространение на бактерии или просто от увеличено производство на себум в резултат на завишени андрогени (често срещано по време на пубертет).

Имайки предвид, че акнето и подкожните косми не са едно и също, те следва и да бъдат третирани по различен начин.

Преди да преминем към възможностите за лечение на подкожни косми, нека да разгледаме най-често срещаните симптоми на враснали косми по лицето:

Симптоми

Симптомите може да варират, но повечето мъже, които страдат от подкожни косми по лицето, изпитват един или повече от следните симптоми:

  • Лека болка
  • Пустули (гнойни мехурчета)
  • Потъмняване на кожата в дадения участък
  • Лек сърбеж

Как да предотвратиш появата на подкожни косми

Вземайки предвид дискомфорта и неприятния вид на врасналите косми, е време да разгледаме няколко доказани начина, по които можеш да предотвратиш появата им:

Избор на правилно острие и вид самобръсначка

Когато става дума за типа ножче и самобръсначка (самобръсначка с касетъчни ножчета, класическа самобръсначка и т.н.), е важно да имаш честна самооценка на рутинния си режим на бръснене.

Например:

Ако установиш, че не сменяш ножчето си за бръснене достатъчно често, но все пак харесваш бръснене със самобръсначка с касетъчно ножче, то тогава по-честото сменяне на ножчетата може да доведе до по-добър резултат и по-малко враснали косми.

Освен това, промяната на цялата рутина на бръснене, макар и драстична стъпка, е метод, който някои мъже избират да предприемат.

Мъжете, които не харесват ефекта на “повдигане и отрязване”, който се постига с касетъчните ножчета, решават да минат на класическа самобръснчка.

Единичното ножче, което се използва при бръсненето с класическа самобръсначка, няма да повдигне изобщо космения фоликул - което гарантира, че физически е невъзможно косъмът да бъде отрязан под повърхността на кожата.

Освен това, ножчетата за класически самобръсначки са значително по-евтини от касетъчните ножчета - което означава, че са много по-изгодни в дългосрочен план, ако искаш да използваш ново ножче при всяко следващо бръснене.

Бръснене в правилната посока

 

Един от най-ефективните начини за предотвратяване на подкожните косми след бръснене е като просто промениш начина, по който бръснеш брадата си.

Преди бръснене препоръчваме да отделиш минута или две, за да проучиш в коя посока расте брадата ти в различните области на лицето. Ще забележиш, че космите в определени части на лицето са склонни да растат в различни посоки. Следователно, е добре да запомниш различните зони, преди да покриеш лицето с крем или сапун за бръснене и да плъзнеш острието на самобръсначката.

Бръсненето по посока на растежа на косъма ще предотврати появата на болезнени подкожни косми.

Поддръжка на брадата за правилен растеж

Макар че се колебаехме, дали да включим този метод в списъка, защото е само донякъде ефективен, решихме да го направим, защото някои мъже се кълнат в него - а именно: да “тренираш” брадата си.

“Тренирането” на брадата е процес на многократно сресване на брадата в дадена посока, с цел да се промени посоката на растежа на брадата.

Ако брадата ти расте в много различни посоки в различните области на лицето, то този метод може да проработи за теб. Имай предвид обаче, че за него се изисква известна дължина на брадата, за да може сресването с четка или гребен да бъде ефективно: този метод би проработил само с по-дълга брада.

Избягвай области, които са предразположени към появата на подкожни косми след бръснене


Това, което много мъже правят, за да се справят с подкожните косми, е просто да избягват проблемните зони.

Ето защо, ако забележиш, че някоя част на лицето ти като врата или бузите е по-предразположена към появата на подкожни косми, то тогава можеш да минеш само тази област с тример, а останалата част от лицето да обръснеш със самобръсначка.

Въпреки че това може да доведе до неравномерен вид на брадата, ако се прави с качествен тример, който може да отреже косъмчетата до достатъчно ниско ниво, вероятно разликата почти няма да е забележима.

Премахване на подкожни косми на лицето

Ако си попаднал на това ръководство, защото в момента имаш подкожни косми на лицето и искаш да научиш как да се отървеш от тях, тогава може би един от следните 5 метода ще ти бъде полезен:

Редовно ексфолиране на кожата

Имайки предвид, че мъртвите кожни клетки могат да причинят появата на подкожни косми по лицето, е много важно да се прави дълбока ексфолиация на кожата на лицето два пъти седмично.

Екфолиаторите съдържат груби частички, които втривани многократно, работят за повдигане и премахване на мъртвите кожни клетки и излишния себум, които може да са се натрупали върху подкожните косми - ефективно изчиствайки пътя на косъмчетата за правилен растеж над кожата.

Топъл компрес с вода

Един ефективен начин за облекчаване на дискомфорта при подкожни косми е поставянето на топъл компрес с вода върху засегнатото място за продължителен период от време.

Макар че този метод може да не е толкова ефективен, колкото други, които ще изброим, компресът с топла вода ще помогне да омекоти и хидратира участъка от кожата, под който се намира врасналия косъм, което, ако се прави достатъчно дълго време, може да помогне на косъма да излезе на повърхността.

Когато правиш компрес с топла вода, е добре да го съчетаеш с лек масаж върху областта на подкожния косъм, което допълнително може да подпомогне изкарването на косъма на повърхността.

Облекчаващи кремове за подкожни косми

Един продукт, който много мъже често избират при премахване на враснали косми, са кремове и течности за премахване на подкожни косми.

Създадени с цел да премахнат или предотвратят появата на неравности по кожата, тези кремове или течности често съдържат висока концентрация на алкохол (обикновено изопропилов алкохол), като по този начин стягат или изсушават областта около засегнатото място.

Естествено, често срещнат нежелан страничен ефект от използването на тези продукти е сухата кожа, следователно е много важно, след използването им, да се нанася и подходящ овлажняващ и хидратиращ крем за лице.

Лазерна епилация

Една от по-крайните опции, е професионалното лазерно обезкосмяване. Лазерното обезкосмяване е изключително ефективен начин да се отървеш от косъмчетата не само от проблемните зони, които са предразположени към образуване на подкожни косми, но и от всякакво друго окосмяване по тялото ти.

Имай предвид, че лазерната епилация е ПЕРМАНЕНТЕН метод. След като една област на тялото или лицето е обработен с лазер, няма как косъмчетата да се върнат обратно. 

Освен това, лазерната епилация е скъпа процедура, която изисква многократни посещения при специалист.

Заключение

Подкожните косми на лицето са проблем, с който много мъже се сблъскват. Докато някои от нас може да са по-предразположени генетично към враснали косми, отколкото други, стратегиите и методите, които описахме по-горе, трябва да са ефективни както в превенцията, така и при лечението на подкожни косми. 

Надяваме се, че това ръководство ти е били полезно за по-задълбочено разбиране и ефективно справяне с подкожните косми.

————————

При подготовка на статията са използвани материали от toolsofmen.com - Ingrown Facial (Beard) Hair: Causes, Symptoms & Quick Treatment

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Мокро Бръснене

Мокро Бръснене

Подкожни косми на лицето - причини, симптоми и как да се справиш с тях

Подкожни косми на лицето - причини, симптоми и решения

Имаш проблем с подкожни косми на лицето? Тук ще научиш какви са причините, симптомите и решението на този проблем след бръснене. Как да предотвратиш появата им? Имаш проблем с подкожни косми на лицето? Тук ще научиш какви са причините, симптомите и решението на този проблем след бръснене. Как да предотвратиш появата им? 2023-06-18T22:04:37+03:00 Подкожни косми на лицето - причини, симптоми и как да се справиш с тях

<p><span>Наличието на подкожни косми на лицето след бръснене може да бъде много болезнено.&nbsp;</span></p> <p><span>Някои мъже пробват всевъзможни методи, за да предотвратят появата на враснали (подкожни) косми.</span></p> <p><span>За да улесним нещата, ще разгледаме по-отблизо причините за врасналите косми, често срещаните симптоми, както и някои превантивни мерки, които можеш да предприемеш, за да намалиш значително появата им. Ще ти покажем и няколко метода, чрез които да се справиш с подкожните косми на лицето, ако вече имаш такива.<br /></span></p> <h4>Причини за появата на подкожни косми по лицето<br /><br /></h4> <p><span>Врасналите косми се получават, когато космените фоликули започнат да растат под кожата, но не могат да достигнат до повърхността над кожата. Вместо това, косъмчетата започват да растат в горния слой на кожата, причинявайки подутини, които могат да бъдат доста болезнени и в някои случаи да доведат до инфекция.</span></p> <p><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/podkojen-kosum-grafika.jpg" class="aligncenter" /></span></p> <p><span></span></p> <p><span>По-долу ще разгледаме петте основни причини, поради които се образуват подкожни косми при мъжете:</span></p> <h5>1. Мъртвите кожни клетки на лицето блокират правилния растеж на космите на брадата<br /><br /></h5> <p><span>Ако космите на брадата се отстраняват чрез кола маска или дори просто чрез бръснене и върхът на косъмчетата остане под повърхността на кожата, мъртвите кожни клетки може да се натрупат върху космения фоликул и да попречат на естествения му растеж. Това физически затруднява изхода на космения фоликул от повърхността на кожата на лицето.</span></p> <h5>2. Типът самобръсначка може да е причина за подкожни косми на лицето<br /><br /></h5> <p><span>Изчислено е, че стойността на глобалния пазар на самобръсначки през 2018 г. е била оценена на 10,2 милиарда долара (</span><a href="https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/razor-market" target="_blank" rel="noopener"><span>източник</span></a><span>).</span></p> <p><span>Въпреки това, едно от най-големите оплаквания на мъжете, които се бръснат със самобръсначки, са именно подкожните косми и раздразнението на кожата след бръснене.</span></p> <p><span>Мнозина твърдят, че типът самобръсначка до голяма степен определя появата на подкожни косми след бръснене - като най-често за виновник се смятат самобръсначките с касетъчни ножчета.</span></p> <p><span>Касетъчните ножчета са съставени от няколко ножчета, които използват така наречения хистерезисен ефект - остриетата работят в тандем едно с друго, като повдигат и режат космите на брадата.</span></p> <p><span>Проблемът при този метод на бръснене е, че когато самобръсначката с касетъчни ножчета продължава това действие на повдигане и рязане на космите, в крайна сметка, тя започва да реже някои от космите на брадата под повърхността на кожата.</span></p> <p><span>Това, както вече се досещаш, предразполага към образуване на подкожни косми на лицето.</span></p> <p><span>Малко по-късно ще поговорим за превантивните мерки, но нека първо разгледаме и електрическата самобръсначка:</span></p> <p><span>Изненадващо много мъже, които се бръснат с електрически самобръсначки, също често страдат от враснали косми по лицето. Това се дължи на въртеливото движение на остриетата на електрическата самобръсначка, което не позволява чисто и гладко отрязване на косъмчетата на брадата.</span></p> <p><span>За разлика от ножчетата за бръснене, електрическите самобръсначки (особено ротационните) отрязват косъмчетата на брадата като косачка за плевели. Ако някога си виждал стръкче трева, отрязано по този начин, то знаеш, че горната му част е разрушена.</span></p> <p><span>Ето защо, ако използваш електрическа самобръсначка ежедневно и прилагаш умерен натиск при бръснене, вече разрушеният връх на космите на брадата може да бъде отрязан толкова ниско, че да се обърне надолу в посока кожата на лицето.</span></p> <p><span>Разбира се, това не се отнася за всички видове електрически самобръсначки и много мъже твърдят, че използването на вибрационна електрическа самобръсначка намалява появата на враснали косми след бръснене. Въпреки това, тези наблюдения, доколко е известно, все още не са доказани в лабораторна среда.</span></p> <h5>3. Липсата на правилна техника на бръснене може да доведе до растеж на космите на брадата навътре<br /><br /></h5> <p><span>Пряко свързана с типа самобръсначка е и техниката на бръснене.</span></p> <p><span>Докато много от нас най-вероятно са се научили как да се бръснат от баща си, някои може да са си изградили и лоши навици.</span></p> <p><span>Затова си струва да преразгледаш начина си на бръснене и най-важното да помислиш в каква посока минават <a title="Ножчета за бръснене" href="https://shave.bg/category/nojcheta-za-brasnene" target="_blank" rel="noopener">ножчетата</a> на самобръсначката по лицето ти.</span></p> <p><span>Когато се бръснеш, е важно да запомниш, че винаги трябва да се бръснеш по посока на растежа на косъма.</span></p> <p><span>Това означава, че ако космите на брадата на врата ти растат нагоре (често срещана проблемна зона с подкожни косми), то тогава и бръсненето трябва да се случва в тази посока (нагоре).</span></p> <p><span>Мъжете, които целят да постигнат изключително гладко бръснене, обикновено страдат от подкожни враснали косми, защото на последния пас движат острието на самобръсначката срещу посоката на растежа на косъма, в стремежа си да постигнат по-гладка на допир кожа.</span></p> <p><span>Проблемът с този метод на бръснене е, че космите на брадата са толкова късо отрязани, че шансът, да започнат да растат навътре, вместо нагоре над повърхността на кожата, е много голям.</span></p> <p><span>В примера, който описахме по-горе, става ясно, че космите на врата имат естествена тенденция да растат нагоре, но когато прокараме острието на самобръсначката срещу посоката на растежа им, ние ефективно ги издърпваме точно в обратната посока.</span></p> <h5>4. Обезкосмяване с кола маска<br /><br /></h5> <p><span>За разлика от бръсненето, което може да отреже космите на брадата само до нивото на кожата, при колата маска косъмът се издърпва изцяло навън.</span></p> <p><span>Макар че обезкосмяването с кола маска може да се прави по-рядко в сравнение с бръсненето, при нея се увеличава и драстично опасността от поява на болезнени подкожни косми.</span></p> <p><span>За щастие, повечето мъже не разчитат на кола маска като метод за премахване на брадата си - така че няма да задълбочаваме в тази секция на статията. Ако обаче премахваш космите от друга част на тялото си чрез кола маска (особено в чувствителните зони), тогава е добре да се информираш за рисковете от колата маска, преди да я избереш като метод.</span></p> <h5>5. Подкожните косми НЕ са акне<br /><br /></h5> <p><span>Мнозина стават жертва на разпространеното погрешно схващане, че подкожните косми са акне. Акне и подкожни (враснали) косми са по същество две различни състояния.</span></p> <p><span>Акнето възниква не от косми, които растат в кожата, а когато космените фоликули са задръстени със себум, например от разпространение на бактерии или просто от увеличено производство на себум в резултат на завишени андрогени (често срещано по време на пубертет).</span></p> <p><span>Имайки предвид, че акнето и подкожните косми не са едно и също, те следва и да бъдат третирани по различен начин.</span></p> <p><span>Преди да преминем към възможностите за лечение на подкожни косми, нека да разгледаме най-често срещаните симптоми на враснали косми по лицето:</span></p> <h4>Симптоми<br /><br /></h4> <p><span>Симптомите може да варират, но повечето мъже, които страдат от подкожни косми по лицето, изпитват един или повече от следните симптоми:</span></p> <ul> <li><span>Лека болка</span></li> <li><span>Пустули (гнойни мехурчета)</span></li> <li><span>Потъмняване на кожата в дадения участък</span></li> <li><span>Лек сърбеж</span></li> </ul> <h4>Как да предотвратиш появата на подкожни косми<br /><br /></h4> <p><span>Вземайки предвид дискомфорта и неприятния вид на врасналите косми, е време да разгледаме няколко доказани начина, по които можеш да предотвратиш появата им:<br /></span></p> <h5>Избор на правилно острие и вид <a title="Качествени класически самобръсначки" href="https://shave.bg/category/samobrasnachki" target="_blank" rel="noopener">самобръсначка</a></h5> <p><span>Когато става дума за типа ножче и самобръсначка (самобръсначка с касетъчни ножчета, <a title="Класически самобръсначки" href="https://shave.bg/category/samobrasnachki?vid-samobrasnachka=klasicheska-samobrasnachka" target="_blank" rel="noopener">класическа самобръсначка</a> и т.н.), е важно да имаш честна самооценка на рутинния си режим на бръснене.</span></p> <p><span>Например:</span></p> <p><span>Ако установиш, че не сменяш <a title="Ножчета за бръснене" href="https://shave.bg/category/nojcheta-za-brasnene" target="_blank" rel="noopener">ножчето</a> си за бръснене достатъчно често, но все пак харесваш бръснене със самобръсначка с касетъчно ножче, то тогава по-честото сменяне на ножчетата може да доведе до по-добър резултат и по-малко враснали косми.</span></p> <p><span>Освен това, промяната на цялата рутина на бръснене, макар и драстична стъпка, е метод, който някои мъже избират да предприемат.</span></p> <p><span>Мъжете, които не харесват ефекта на &ldquo;повдигане и отрязване&rdquo;, който се постига с касетъчните ножчета, решават да минат на <a title="Класически самобръсначки" href="https://shave.bg/category/samobrasnachki?vid-samobrasnachka=klasicheska-samobrasnachka" target="_blank" rel="noopener">класическа самобръснчка</a>.</span></p> <p><span><a title="Ножчета за бръснене" href="https://shave.bg/category/nojcheta-za-brasnene" target="_blank" rel="noopener">Единичното ножче</a>, което се използва при бръсненето с <a title="Класическа самобръсначка" href="https://shave.bg/category/samobrasnachki?vid-samobrasnachka=klasicheska-samobrasnachka" target="_blank" rel="noopener">класическа самобръсначка</a>, няма да повдигне изобщо космения фоликул - което гарантира, че физически е невъзможно косъмът да бъде отрязан под повърхността на кожата.</span></p> <p><span>Освен това, <a title="Ножчета за класически самобръсначки" href="https://shave.bg/category/nojcheta-za-brasnene" target="_blank" rel="noopener">ножчетата</a> за класически самобръсначки са значително по-евтини от касетъчните ножчета - което означава, че са много по-изгодни в дългосрочен план, ако искаш да използваш ново ножче при всяко следващо бръснене.</span></p> <h5>Бръснене в правилната посока</h5> <p>&nbsp;</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/posoka-na-brusnene.jpg" class="aligncenter" /></p> <p><span>Един от най-ефективните начини за предотвратяване на подкожните косми след бръснене е като просто промениш начина, по който бръснеш брадата си.</span></p> <p><span>Преди бръснене препоръчваме да отделиш минута или две, за да проучиш в коя посока расте брадата ти в различните области на лицето. Ще забележиш, че космите в определени части на лицето са склонни да растат в различни посоки. Следователно, е добре да запомниш различните зони, преди да покриеш лицето с крем или сапун за бръснене и да плъзнеш острието на самобръсначката.</span></p> <p><span>Бръсненето по посока на растежа на косъма ще предотврати появата на болезнени подкожни косми.</span></p> <h5>Поддръжка на брадата за правилен растеж</h5> <p></p> <p><a href="https://shave.bg/category/greben-za-brada" target="_blank" rel="noopener" title="Гребени за брада"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/37625/files/image/sresvane-na-bradata-s-greben-za-brada.jpg" class="aligncenter" /></a></p> <p></p> <p><span>Макар че се колебаехме, дали да включим този метод в списъка, защото е само донякъде ефективен, решихме да го направим, защото някои мъже се кълнат в него - а именно: да &ldquo;тренираш&rdquo; брадата си.</span></p> <p><span>&ldquo;Тренирането&rdquo; на брадата е процес на многократно сресване на брадата в дадена посока, с цел да се промени посоката на растежа на брадата.</span></p> <p><span>Ако брадата ти расте в много различни посоки в различните области на лицето, то този метод може да проработи за теб. Имай предвид обаче, че за него се изисква известна дължина на брадата, за да може сресването с <a title="Четка за брада" href="https://shave.bg/category/chetki-za-brada" target="_blank" rel="noopener">четка</a> или <a title="Гребен за брада" href="https://shave.bg/category/greben-za-brada" target="_blank" rel="noopener">гребен</a> да бъде ефективно: този метод би проработил само с по-дълга брада.</span></p> <h5>Избягвай области, които са предразположени към появата на подкожни косми след бръснене</h5> <p><span><br />Това, което много мъже правят, за да се справят с подкожните косми, е просто да избягват проблемните зони.</span></p> <p><span>Ето защо, ако забележиш, че някоя част на лицето ти като врата или бузите е по-предразположена към появата на подкожни косми, то тогава можеш да минеш само тази област с тример, а останалата част от лицето да обръснеш със <a title="Класически самобръсначки" href="https://shave.bg/category/samobrasnachki" target="_blank" rel="noopener">самобръсначка</a>.</span></p> <p><span>Въпреки че това може да доведе до неравномерен вид на брадата, ако се прави с качествен тример, който може да отреже косъмчетата до достатъчно ниско ниво, вероятно разликата почти няма да е забележима.</span></p> <h4>Премахване на подкожни косми на лицето<br /><br /></h4> <p><span>Ако си попаднал на това ръководство, защото в момента имаш подкожни косми на лицето и искаш да научиш как да се отървеш от тях, тогава може би един от следните 5 метода ще ти бъде полезен:</span></p> <h5>Редовно ексфолиране на кожата<br /><br /></h5> <p><span>Имайки предвид, че мъртвите кожни клетки могат да причинят появата на подкожни косми по лицето, е много важно да се прави дълбока ексфолиация на кожата на лицето два пъти седмично.</span></p> <p><span>Екфолиаторите съдържат груби частички, които втривани многократно, работят за повдигане и премахване на мъртвите кожни клетки и излишния себум, които може да са се натрупали върху подкожните косми - ефективно изчиствайки пътя на косъмчетата за правилен растеж над кожата.</span></p> <h5>Топъл компрес с вода<br /><br /></h5> <p><span>Един ефективен начин за облекчаване на дискомфорта при подкожни косми е поставянето на топъл компрес с вода върху засегнатото място за продължителен период от време.</span></p> <p><span>Макар че този метод може да не е толкова ефективен, колкото други, които ще изброим, компресът с топла вода ще помогне да омекоти и хидратира участъка от кожата, под който се намира врасналия косъм, което, ако се прави достатъчно дълго време, може да помогне на косъма да излезе на повърхността.</span></p> <p><span>Когато правиш компрес с топла вода, е добре да го съчетаеш с лек масаж върху областта на подкожния косъм, което допълнително може да подпомогне изкарването на косъма на повърхността.</span></p> <h5>Облекчаващи кремове за подкожни косми<br /><br /></h5> <p><span>Един продукт, който много мъже често избират при премахване на враснали косми, са кремове и течности за премахване на подкожни косми.</span></p> <p><span>Създадени с цел да премахнат или предотвратят появата на неравности по кожата, тези кремове или течности често съдържат висока концентрация на алкохол (обикновено изопропилов алкохол), като по този начин стягат или изсушават областта около засегнатото място.</span></p> <p><span>Естествено, често срещнат нежелан страничен ефект от използването на тези продукти е сухата кожа, следователно е много важно, след използването им, да се нанася и подходящ овлажняващ и хидратиращ крем за лице.</span></p> <h5>Лазерна епилация<br /><br /></h5> <p><span>Една от по-крайните опции, е професионалното лазерно обезкосмяване. Лазерното обезкосмяване е изключително ефективен начин да се отървеш от косъмчетата не само от проблемните зони, които са предразположени към образуване на подкожни косми, но и от всякакво друго окосмяване по тялото ти.</span></p> <p><span>Имай предвид, че лазерната епилация е ПЕРМАНЕНТЕН метод. След като една област на тялото или лицето е обработен с лазер, няма как косъмчетата да се върнат обратно.&nbsp;</span></p> <p><span>Освен това, лазерната епилация е скъпа процедура, която изисква многократни посещения при специалист.</span></p> <h4>Заключение<br /><br /></h4> <p><span>Подкожните косми на лицето са проблем, с който много мъже се сблъскват. Докато някои от нас може да са по-предразположени генетично към враснали косми, отколкото други, стратегиите и методите, които описахме по-горе, трябва да са ефективни както в превенцията, така и при лечението на подкожни косми.&nbsp;</span></p> <p><span>Надяваме се, че това ръководство ти е били полезно за по-задълбочено разбиране и ефективно справяне с подкожните косми.</span></p> <p>&mdash;&mdash;&mdash;&mdash;&mdash;&mdash;&mdash;&mdash;</p> <p>При подготовка на статията са използвани материали от&nbsp;<a href="http://toolsofmen.com/" target="_blank" rel="noopener">toolsofmen.com</a> - <a href="https://www.toolsofmen.com/ingrown-facial-hair/#Symptoms" target="_blank" rel="noopener">Ingrown Facial (Beard) Hair: Causes, Symptoms &amp; Quick Treatment</a></p>

Сравнение на продукти