• Начало »
  • Блог »
  • Бръснач или класическа самобръсначка - кое е подходящо за теб?

Бръснач или класическа самобръсначка - кое е подходящо за теб?

Бръснач или класическа самобръсначка - кое е подходящо за теб?

Бръснач или класическа самобръсначка 

Нищо не може да се сравни с усещането за чисто и гладко бръснене…

 

Мъжете, които се отнасят сериозно към начина си на бръснене, знаят, че избора на правилния инструмент има голямо значение и води до съществена разлика в резултата.

 

На пазара има голямо разнообразие от средства за бръснене, но две от тях винаги са били особено популярни - правият бръснач и класическата самобръсначка.

 

Колебаеш се кое е по-подходящо за теб? В това кратко ръководство ще намериш необходимата информация.

 

Преглед на средствата за бръснене

 

  • Електрически самобръсначки
  • Самобръсначки с касетъчни ножчета
  • Класически самобръсначки
  • Бръсначи

 

Електрическите самобръсначки вършат работа. Те обаче обикновено се считат за по-ниско ниво инструменти за бръснене. С тях няма да получиш гладко бръснене и качеството им на бръснене често не е еднакво. Счита се, че самобръсначките и правият бръснач осигуряват по-качествено бръснене.

 

Както класическата самобръсначка, така и правият бръснач ще ти осигурят много по-гладко бръснене, както от електрическата самобръсначка, така и от самобръсначките с касетъчни ножчета. В същото време класическата самобръсначка и бръсначът изискват да научиш малко повече за правилната техника за мокро бръснене, за да получиш максимално добри резултати.

 

Не се притеснявай - всеки може да се научи как да използва бръснач или класическа самобръсначка. Нека да ги разгледаме малко по-подробно.

 

Класическа самобръсначка Mühle R 89 

Класическа самобръсначка

 

Първо, нека да изясним нещо. На английски класическа самобръсначка е safety razor. Тук думата safety няма нищо общо с думата safe (безопасен). Ако не си внимателен, класическите самобръсначки не са безопасни - можеш да си причиниш порязвания и драскотини. Кое тогава е безопасното (safety) при тази самобръсначка? Това, че ножчето не е открито, а е затворено в главата на самобръсначката.

 

Класическата самобръсначка е по-красива и по-добре конструирана версия на самобръсначката за еднократна употреба. Това е като да сравняваме Mercedes Benz и Honda - и с двете самобръсначки можеш да се обръснеш, но всичко друго е различно - от качеството на изработка до качеството на бръснене.

 

Класическата самобръсначка е направена така, че да е трайна - тя почти винаги е направена от метал и качествени материали.

 

Всичко, което се изисква от теб, е да сменяш ножчето за бръснене.

 

Има два вида класически самобръсначки - с ножчета с двойно острие и с ножчета с едно острие.

 

Самобръсначките с ножчета с двойно острие са най-популярни - те имат две режещи остриета, които можеш да редуваш, докато се бръснеш. Естествено, трябва да използваш съответните ножчета.

 

Самобръсначките с единично острие имат само едно такова. За тях трябва да се използват съответните ножчета, които понякога са специфични.

 

Изборът между двата вида самобръсначки е по-скоро въпрос на предпочитание. Като цяло обаче, при самобръсначките и ножчетата с двойно острие имаш доста по-голям избор и ножчетата са по-евтини.

 

Прав бръснач

 

Правият бръснач вероятно ти изглежда познат. Това са онези дълги остриета, които си виждал по филмите и телевизионните шоута. Правият бръснач е познат от времето на Дивия Запад и дизайнът му остава на практика непроменен до днес.

 

Правият бръснач е дълго и остро парче метал, закрепено към въртяща се дръжка. За разлика от класическата самобръсначка правият бръснач може да пореже кожата твърде лесно. Не случайно на английски се нарича доста страховито cutthroat razor - буквално бръснач, с който можеш да си прережеш гърлото…

 

Един добре наточен прав бръснач ще ти осигури наистина много гладко бръснене, но трябва да знаеш как да го използваш - иначе можеш да се порежеш доста зле. Преди време, да бръснат с прав бръснач са умеели само бръснарите. Всъщност, класическата самобръсначка е измислена, за да може обикновеният човек да се бръсне у дома.

 

Днес правият бръснач се завръща. Гладкото бръснене има много почитатели, именно затова все повече хора предпочитат правия бръснач, който осигурява най-гладкото бръснене. Важно е да научиш правилната техника, за да можеш да се бръснеш безопасно у дома.

 

Прав бръснач 

Необходимо е правият бръснач да се заточва веднъж на няколко месеца. В следващ блог пост ще те научим и как можеш да направиш това вкъщи. Важно е да не позволяваш бръсначът ти да се затъпи - това увеличава вероятността да се порежеш.

 

Дългото острие на бръснача наистина бръсне лицето ти бързо. Повечето остриета са средно около три инча (около 7.5 см), което може да покрие много голяма повърхност на лицето само с няколко минавания. Освен това можеш да използваш най-различни начини за стила и движението на дръжката.

 

Правият бръснач изисква определена степен на умение за използване и поддържане. Началната цена може да бъде  сравнително висока, но след това никога не е нужно да купуваш допълнителни остриета или допълнително оборудване. Едно острие, правилно поддържано, може да се използва цял живот.

 

Напоследък стават популярни и правите бръсначи със сменяемо ножче (shavette). При тях има отваряща се част на острието, където се поставя или половин бръснарско ножче (същото, което се използва за класически самобръсначки, като се чупи докато е опаковано в хартията) или такива с едно острие. Някои мъже използват и специални ножчета на съответната фирма, които са малко по-скъпи, но осигуряват доста по-продължителна употреба. Предимството на тези бръсначи е, че не изискват заточване и при редовна подмяна на ножчето осигуряват качество на бръснене, близко до това на класическия прав бръснач.

 

Прав бръснач или самобръсначка 

Сравнение на правия бръснач с класическата самобръсначка

 

Както правият бръснач, така и класическата самобръсначка ще ти осигурят качествено бръснене, но между тях има съществени разлики. Ето детайлно сравнение:

 

Цена

 

В зависимост от качеството, цената на класическите самобръсначки варира от 50 до 250 лв и повече. Периодично ще трябва да си купуваш и ножчета с двойно острие (бръснарски ножчета). Цената е обикновено около 5 лв за 10 броя и около 20-30 лв за 100.

 

Правият бръснач може да е по-скъп в началото - ценовият диапазон е от 70 - 350 лв или повече. След това обаче няма допълнителни разходи. Можеш да заточваш бръснача вкъщи. Един фин камък за заточване и бръснарски колан ще ти струват около 200 лв. Един добре поддържан прав бръснач може да издържи години, десетилетия и дори повече.

 

Както за класическата самобръсначка, така и за правия бръснач ще ти трябва четка за бръснене и крем за бръснене.

 

време за бръснене 

Време за бръснене

 

И двете средства за бръснене изискват време за овладяване - но това е интересното нали?

 

Имай предвид, че докато овладееш техниката, ще ти трябва по-дълго време, за да се обръснеш.

 

Като цяло, не е препоръчително да се бръснеш, бързайки с бръснач или класическа самобръсначка - това ще влоши техниката ти и ще съсипе удоволствието от бръсненето.

 

Ако наистина те интересува времето за бръснене и бързото бръснене, правият бръснач и класическата самобръсначка може да не са най-добрият вариант за теб. Но честно казано, след като се научиш как да се бръснеш с тях, можеш наистина да го правиш доста бързо.

 

Поддръжка

 

И бръснача, и самобръсначката изискват поддръжка. С правилна поддръжка и двете ще ти служат цял живот.

 

Класическа самобръсначка

 

От време на време ще трябва да разглобяваш самобръсначката си и да я почистваш старателно (доста е лесно, обикновено има само 3 части). Можеш да използваш четка за зъби и мек сапун, за да я почистиш. Не ти трябва нищо друго.

 

Прав бръснач

 

Правият бръснач изисква повече поддръжка.

 

За да го предпазиш от ръждясване, след всяко бръснене трябва да го почистваш и подсушаваш. Ако искаш да му осигуриш допълнителна защита, може да използваш масло за поддръжка или минерално масло.

 

За да поддържаш бръснача остър, трябва да го заточваш веднъж на 6-8 седмици. След това задължително се минава и на бръснарски колан, за да се полира острието.

 

Стил

 

Нищо не е толкова готино като правия бръснач. Това е начинът, по който мъжете се бръснат от векове. Със сигурност бръсненето с прав бръснач изисква финес и техника. Но ако овладееш правия бръснач, ще усвоиш истинското изкуство на мокрото бръснене и грижа за външния вид.

 

Разбира се, класическата самобръсначка е също много стилно допълнение към плота на банята ти. Със своята изцяло метална конструкция тя е с непреходна красота. Можеш да намериш класически самобръсначки в различни стилове, като се предлагат страхотни възможности за всеки бюджет.

 

Какво да избера: правия бръснач или класическата самобръсначка?

 

Няма универсален избор, който да пасне на всеки. Най-подходящото средство за бръснене за теб зависи от личните ти предпочитания и нужди.

 

Класическата самобръсначка е страхотен избор, ако искаш да постигнеш гладко бръснене без излишни притеснения. Основната техника на бръснене е подобна на самобръсначка за еднократна употреба, но качеството на бръсненето е много по-добро. Плюс това, класическата самобръсначка ще ти спести пари в дългосрочен план, защото сменяемите ножчета са много евтини и издържат сравнително дълго време.

 

Избери класическата самобръсначка, ако искаш лесно, гладко и рентабилно бръснене.

 

Правият бръснач осигурява възможно най-гладкото бръснене. Освен това, правият бръснач има вечен, класически стил. Ако бръсненето ти доставя удоволствие и си готов да се научиш, овладяването на правия бръснач може да бъде забавно и си заслужава усилията.

 

Избери правия бръснач, ако си готов да издигнеш бръсненето си на съвсем ново ниво на умение и гладкост.

 

 

Заключение

 

Самобръсначките за еднократна употреба имат непостоянно качество на бръснене. Използването на електрически самобръсначки може да бъде проблемно. Най-надеждните опции за винаги качествено бръснене са правият бръснач и класическата самобръсначка.

 

28 Август 2019

В тази статия ти разказваме всичко за историята на немския бранд MÜHLE и технологията на производство на продуктите за бръснене (класически самобръсначки, четки за бръснене, козметика, аксесоари и още много). Научи кои продукти на MÜHLE можеш да закупиш в България.

прочети още

Подготвили сме ти статия, в която ще откриеш най - доброто ръководство за мокро бръснене. Ще научиш всички предимства и недостатъци, както и разликата между традиционното и нетрадиционното мокро бръснене.

прочети още

В тази статия ще научиш основите на класическото бръснене, как да се обръснеш правилно с класическа самобръсначка, различните видове класически самобръсначки, както и коя козметика е най - подходяща за класическото бръснене.

прочети още

Любим човек има повод и за кратко време трябва да избереш перфектния подарък за него? Подготвили сме списък с висококачествени продукти за бръснене – 8 идеи за подарък за мъж, с които да зарадваш любим човек.

прочети още

Ако си от мъжете, които мразят да се бръснат, то тази статия е точно за теб! В това ръководство ще ти покажем шест незаменими съвета, които ще превърнат бръсненето в много по-приятно преживяване. Научи как да овладееш процеса на бръснене с лекота в няколо лесни стъпки.

прочети още

Чудиш се каква е разликата между крем за бръснене и сапун за бръснене? Искаш да използваш сапун за бръснене, но не знаеш как да направиш фина и богата пяна като тази в любимия ти барбершоп? В тази статия ще научиш всичко за сапуна за бръснене и как да го използваш правилно в домашни условия.

прочети още

Обмисляш да закупиш класическа самобръсначка? В този блог пост ще научиш всички предимства на класическото мокро бръснене, както и 11 интересни факта за бръсненето с класическа самобръсначка.

прочети още

Чудиш се каква е разликата между различните помади за коса и коя е правилната за теб? В тази статия ще научиш как да избереш правилната помада според твоя тип коса, ефекта и визията, които искаш да постигнеш. Разбери повече за различните свойства на помадите за коса.

прочети още

В тази статия ще научиш всичко, което трябва да знаеш за маслото за брада: кога и как да използваш масло за брада, кои са основните му съставки и защо е толкова важно за добре поддържана и оформена брада!

прочети още

Страдаш от подкожни косми след бръснене? В тази статия ще научиш всичко за подкожните косми на лицето: какви са причините за появата им, какви са най-честите симптоми, как да ги различиш от обикновено акне и как да се справиш ефективно в борбата с подкожните косми.

прочети още

Афтършейвът е важна част от ритуала на мъжкото мокро бръснене. Научи главната функция, видовете афтършейв, съставките му, тяхното действие, както и как да нанесеш правилно афтършейва след бръснене.

прочети още

Спиране на кръв при бръснене - как да го направиш най-лесно? Почти всеки мъж се е порязвал при бръснене поне веднъж. Спирането на кървене при бръснене обикновено е доста лесно, прочети няколко бързи и лесни решения.

прочети още

Научи как да почистиш четка за бръснене с естествен косъм правилно, както и как да я съхраниш. Четката трябва да бъде старателно изплаквана след всяко бръснене.

прочети още

Все още търсиш перфектен Коледен подарък за мъж? В този блог пост ще откриеш интересни и оригинални идеи, с които наистина да зарадваш любим човек през празниците! Открий идеален подарък за мъж тук.

прочети още

Ти си професионален барбер или имаш барбершоп и търсиш качествени продукти за твоя бизнес на преференциални цени? Подготвили сме ти пълна гама от висококачествени продукти за бръснене и брада на доказани немски, италиански и английски марки. Научи повече и открий всичко за твоя барбершоп тук.

прочети още
/div>