Внимание: Поръчки, направени в периода 28-30 януари, ще бъдат обработени и изпратени на 31. януари
🎁 Зарадвай имениците: до -30% на избрани продукти и допълнителни 10% за ВСИЧКИ поръчки над 87 лв. с промокод imenden23 само до 31.01 🎁
  • Начало »
  • Блог »
  • Бръснач или класическа самобръсначка - кое е подходящо за теб?

Бръснач или класическа самобръсначка - кое е подходящо за теб?

Бръснач или класическа самобръсначка - кое е подходящо за теб?

Бръснач или класическа самобръсначка 

Нищо не може да се сравни с усещането за чисто и гладко бръснене…

 

Мъжете, които се отнасят сериозно към начина си на бръснене, знаят, че избора на правилния инструмент има голямо значение и води до съществена разлика в резултата.

 

На пазара има голямо разнообразие от средства за бръснене, но две от тях винаги са били особено популярни - правият бръснач и класическата самобръсначка.

 

Колебаеш се кое е по-подходящо за теб? В това кратко ръководство ще намериш необходимата информация.

 

Преглед на средствата за бръснене

 

  • Електрически самобръсначки
  • Самобръсначки с касетъчни ножчета
  • Класически самобръсначки
  • Бръсначи

 

Електрическите самобръсначки вършат работа. Те обаче обикновено се считат за по-ниско ниво инструменти за бръснене. С тях няма да получиш гладко бръснене и качеството им на бръснене често не е еднакво. Счита се, че самобръсначките и правият бръснач осигуряват по-качествено бръснене.

 

Както класическата самобръсначка, така и правият бръснач ще ти осигурят много по-гладко бръснене, както от електрическата самобръсначка, така и от самобръсначките с касетъчни ножчета. В същото време класическата самобръсначка и бръсначът изискват да научиш малко повече за правилната техника за мокро бръснене, за да получиш максимално добри резултати.

 

Не се притеснявай - всеки може да се научи как да използва бръснач или класическа самобръсначка. Нека да ги разгледаме малко по-подробно.

 

Класическа самобръсначка Mühle R 89 

Класическа самобръсначка

 

Първо, нека да изясним нещо. На английски класическа самобръсначка е safety razor. Тук думата safety няма нищо общо с думата safe (безопасен). Ако не си внимателен, класическите самобръсначки не са безопасни - можеш да си причиниш порязвания и драскотини. Кое тогава е безопасното (safety) при тази самобръсначка? Това, че ножчето не е открито, а е затворено в главата на самобръсначката.

 

Класическата самобръсначка е по-красива и по-добре конструирана версия на самобръсначката за еднократна употреба. Това е като да сравняваме Mercedes Benz и Honda - и с двете самобръсначки можеш да се обръснеш, но всичко друго е различно - от качеството на изработка до качеството на бръснене.

 

Класическата самобръсначка е направена така, че да е трайна - тя почти винаги е направена от метал и качествени материали.

 

Всичко, което се изисква от теб, е да сменяш ножчето за бръснене.

 

Има два вида класически самобръсначки - с ножчета с двойно острие и с ножчета с едно острие.

 

Самобръсначките с ножчета с двойно острие са най-популярни - те имат две режещи остриета, които можеш да редуваш, докато се бръснеш. Естествено, трябва да използваш съответните ножчета.

 

Самобръсначките с единично острие имат само едно такова. За тях трябва да се използват съответните ножчета, които понякога са специфични.

 

Изборът между двата вида самобръсначки е по-скоро въпрос на предпочитание. Като цяло обаче, при самобръсначките и ножчетата с двойно острие имаш доста по-голям избор и ножчетата са по-евтини.

 

Прав бръснач

 

Правият бръснач вероятно ти изглежда познат. Това са онези дълги остриета, които си виждал по филмите и телевизионните шоута. Правият бръснач е познат от времето на Дивия Запад и дизайнът му остава на практика непроменен до днес.

 

Правият бръснач е дълго и остро парче метал, закрепено към въртяща се дръжка. За разлика от класическата самобръсначка правият бръснач може да пореже кожата твърде лесно. Не случайно на английски се нарича доста страховито cutthroat razor - буквално бръснач, с който можеш да си прережеш гърлото…

 

Един добре наточен прав бръснач ще ти осигури наистина много гладко бръснене, но трябва да знаеш как да го използваш - иначе можеш да се порежеш доста зле. Преди време, да бръснат с прав бръснач са умеели само бръснарите. Всъщност, класическата самобръсначка е измислена, за да може обикновеният човек да се бръсне у дома.

 

Днес правият бръснач се завръща. Гладкото бръснене има много почитатели, именно затова все повече хора предпочитат правия бръснач, който осигурява най-гладкото бръснене. Важно е да научиш правилната техника, за да можеш да се бръснеш безопасно у дома.

 

Прав бръснач 

Необходимо е правият бръснач да се заточва веднъж на няколко месеца. В следващ блог пост ще те научим и как можеш да направиш това вкъщи. Важно е да не позволяваш бръсначът ти да се затъпи - това увеличава вероятността да се порежеш.

 

Дългото острие на бръснача наистина бръсне лицето ти бързо. Повечето остриета са средно около три инча (около 7.5 см), което може да покрие много голяма повърхност на лицето само с няколко минавания. Освен това можеш да използваш най-различни начини за стила и движението на дръжката.

 

Правият бръснач изисква определена степен на умение за използване и поддържане. Началната цена може да бъде  сравнително висока, но след това никога не е нужно да купуваш допълнителни остриета или допълнително оборудване. Едно острие, правилно поддържано, може да се използва цял живот.

 

Напоследък стават популярни и правите бръсначи със сменяемо ножче (shavette). При тях има отваряща се част на острието, където се поставя или половин бръснарско ножче (същото, което се използва за класически самобръсначки, като се чупи докато е опаковано в хартията) или такива с едно острие. Някои мъже използват и специални ножчета на съответната фирма, които са малко по-скъпи, но осигуряват доста по-продължителна употреба. Предимството на тези бръсначи е, че не изискват заточване и при редовна подмяна на ножчето осигуряват качество на бръснене, близко до това на класическия прав бръснач.

 

Прав бръснач или самобръсначка 

Сравнение на правия бръснач с класическата самобръсначка

 

Както правият бръснач, така и класическата самобръсначка ще ти осигурят качествено бръснене, но между тях има съществени разлики. Ето детайлно сравнение:

 

Цена

 

В зависимост от качеството, цената на класическите самобръсначки варира от 50 до 250 лв и повече. Периодично ще трябва да си купуваш и ножчета с двойно острие (бръснарски ножчета). Цената е обикновено около 5 лв за 10 броя и около 20-30 лв за 100.

 

Правият бръснач може да е по-скъп в началото - ценовият диапазон е от 70 - 350 лв или повече. След това обаче няма допълнителни разходи. Можеш да заточваш бръснача вкъщи. Един фин камък за заточване и бръснарски колан ще ти струват около 200 лв. Един добре поддържан прав бръснач може да издържи години, десетилетия и дори повече.

 

Както за класическата самобръсначка, така и за правия бръснач ще ти трябва четка за бръснене и крем за бръснене.

 

време за бръснене 

Време за бръснене

 

И двете средства за бръснене изискват време за овладяване - но това е интересното нали?

 

Имай предвид, че докато овладееш техниката, ще ти трябва по-дълго време, за да се обръснеш.

 

Като цяло, не е препоръчително да се бръснеш, бързайки с бръснач или класическа самобръсначка - това ще влоши техниката ти и ще съсипе удоволствието от бръсненето.

 

Ако наистина те интересува времето за бръснене и бързото бръснене, правият бръснач и класическата самобръсначка може да не са най-добрият вариант за теб. Но честно казано, след като се научиш как да се бръснеш с тях, можеш наистина да го правиш доста бързо.

 

Поддръжка

 

И бръснача, и самобръсначката изискват поддръжка. С правилна поддръжка и двете ще ти служат цял живот.

 

Класическа самобръсначка

 

От време на време ще трябва да разглобяваш самобръсначката си и да я почистваш старателно (доста е лесно, обикновено има само 3 части). Можеш да използваш четка за зъби и мек сапун, за да я почистиш. Не ти трябва нищо друго.

 

Прав бръснач

 

Правият бръснач изисква повече поддръжка.

 

За да го предпазиш от ръждясване, след всяко бръснене трябва да го почистваш и подсушаваш. Ако искаш да му осигуриш допълнителна защита, може да използваш масло за поддръжка или минерално масло.

 

За да поддържаш бръснача остър, трябва да го заточваш веднъж на 6-8 седмици. След това задължително се минава и на бръснарски колан, за да се полира острието.

 

Стил

 

Нищо не е толкова готино като правия бръснач. Това е начинът, по който мъжете се бръснат от векове. Със сигурност бръсненето с прав бръснач изисква финес и техника. Но ако овладееш правия бръснач, ще усвоиш истинското изкуство на мокрото бръснене и грижа за външния вид.

 

Разбира се, класическата самобръсначка е също много стилно допълнение към плота на банята ти. Със своята изцяло метална конструкция тя е с непреходна красота. Можеш да намериш класически самобръсначки в различни стилове, като се предлагат страхотни възможности за всеки бюджет.

 

Какво да избера: правия бръснач или класическата самобръсначка?

 

Няма универсален избор, който да пасне на всеки. Най-подходящото средство за бръснене за теб зависи от личните ти предпочитания и нужди.

 

Класическата самобръсначка е страхотен избор, ако искаш да постигнеш гладко бръснене без излишни притеснения. Основната техника на бръснене е подобна на самобръсначка за еднократна употреба, но качеството на бръсненето е много по-добро. Плюс това, класическата самобръсначка ще ти спести пари в дългосрочен план, защото сменяемите ножчета са много евтини и издържат сравнително дълго време.

 

Избери класическата самобръсначка, ако искаш лесно, гладко и рентабилно бръснене.

 

Правият бръснач осигурява възможно най-гладкото бръснене. Освен това, правият бръснач има вечен, класически стил. Ако бръсненето ти доставя удоволствие и си готов да се научиш, овладяването на правия бръснач може да бъде забавно и си заслужава усилията.

 

Избери правия бръснач, ако си готов да издигнеш бръсненето си на съвсем ново ниво на умение и гладкост.

 

 

Заключение

 

Самобръсначките за еднократна употреба имат непостоянно качество на бръснене. Използването на електрически самобръсначки може да бъде проблемно. Най-надеждните опции за винаги качествено бръснене са правият бръснач и класическата самобръсначка.

 

28 Август 2019

Подготвили сме ти статия, в която ще откриеш най - доброто ръководство за мокро бръснене. Ще научиш всички предимства и недостатъци, както и разликата между традиционното и нетрадиционното мокро бръснене.

прочети още

В тази статия ти разказваме всичко за историята на немския бранд MÜHLE и технологията на производство на продуктите за бръснене (класически самобръсначки, четки за бръснене, козметика, аксесоари и още много). Научи кои продукти на MÜHLE можеш да закупиш в България.

прочети още

Ти си професионален барбер или имаш барбершоп и търсиш качествени продукти за твоя бизнес на преференциални цени? Открий невероятния свят на чешкия бранд Beviro. Разгледай продуктите, разработени от водещи чешки барбери тук.

прочети още

Обмисляш да закупиш класическа самобръсначка? В този блог пост ще научиш всички предимства на класическото мокро бръснене, както и 11 интересни факта за бръсненето с класическа самобръсначка.

прочети още

Ако все още се чудиш какъв Коледен подарък да избереш за любим мъж, то тази статия е точно за теб! Знаем, че избирането на оригинален и качествен подарък за мъж не винаги е лесно начинание, ето защо, подготвихме подробен списък със съвети и идеи за Коледен мъжки подарък. Прочети всичко тук.

прочети още

В тази статия ще научиш основите на класическото бръснене, как да се обръснеш правилно с класическа самобръсначка, различните видове класически самобръсначки, както и коя козметика е най - подходяща за класическото бръснене.

прочети още

Изборът на афтършейв одеколон може да бъде лесен, когато знаеш каква тайна се крие зад неговия аромат. В тази статия ще научиш повече за видовете нотки и парфюмни семейства и как да избереш одеколон, който ти подхожда и изразява твоята същност.

прочети още

Искаш да научиш повече за крема и олиото за преди бръснене? В тази статия ще намериш подробна информация относно това какво представлява козметиката за преди бръснене, как се използва, какви са нейните свойства, както и каква е разликата между крем и олио за преди бръснене. Също така, ще откриеш списък от продукти за преди бръснене, които смятаме, че ще ти харесат.

прочети още

Трудно ли ти е да направиш избор между масло за брада и балсам за брада? В този блог пост ще научиш повече за предимствата на всяко от тях, каква е разликата между масло и балсам за брада, както и кой от двата продукта е по-подходящ за твоята брада.

прочети още

Ако се чудиш каква е разликата между купа и чаша за бръснене, то в този блог пост ще намериш подробна информация относно това, какво предсталяват те, какви са предимствата и минусите им, както и какъв материал на купата или чашата за бръснене е най-подходящ за разпенване на оптимално гъста пяна.

прочети още

Бръсненето около бенка може да бъде неприятно и трудно, особено ако тя е с по-голям размер или на по-неудобно за бръснене място. В тази статия ще откриеш съвети и насоки относно правилното бръснене около и върху бенка и ще научиш, как да избегнеш раздразнение на кожата, как да се справиш с него и как да спреш кървенето при евентуално порязване.

прочети още

Ако все още не си убеден в качествата на балсама за брада, то тази статия е точно за теб. В нея ще откриеш подробна информация относно това, какво представлява балсамът за брада, какви са неговите основни съставки и предимства и как да го нанасяш правилно върху брадата си.

прочети още

В този блог пост ще научиш предимствата на афтършейв одеколона и как правилно да го използваш след бръснене, както и като ежедневен аромат. В статията ще намериш отговори на често задавани въпроси относно употребата му.

прочети още

Ако се чудиш каква е тайната зад крема за бръснене, то тази статия е за теб. В този блог пост ще научиш повече за свойствата на крема за бръснене, когато е нанесен върху кожата, и как правилно да образуваш оптимално гъста и обемна пяна, за да постигнеш меко и гладко бръснене.

прочети още

Правилната грижа за кожата е изключително важна. Ако се чудиш как да поддържаш кожата си здрава и жизнена през лятото, то тази статия е за теб. В този блог пост сме изброили топ 6 козметични продукта за мъже, с които да се освежиш през горещите летни дни.

прочети още

Трудно ли ти е да направиш избор между четка за брада и гребен за брада? В този блог пост ще научиш повече за разликата между четка и гребен и техните предимства. Разбери кое е най-подходящото време за разресване на брадата и как да почистваш четката и гребена за брада.

прочети още

Правилната грижа за пособията за бръснене е изключително важна, за да може тяхната производителност да се задържи дълги години. В тази статия ти даваме насоки за почистване на четката за бръснене и самобръсначката, както и как да поддържаш техния красив и безупречен вид.

прочети още

Крем за бръснене, сапун за бръснене, гел или пяна - чудиш се кое да избереш? В тази статия ти разказваме подробно за разликата между различните продукти за бръснене, техните плюсове и минуси и как да избереш правилния за теб продукт.

прочети още

Ако все още се чудиш какво представлява стипцата за след бръснене и каква е разликата между стипца стик и стипца камък - то тази статия е точно за теб! В нея ще откриеш отговори на най-често задаваните въпроси относно употребата, съхранението и издръжливостта на стипцата.

прочети още

Омръзнало ли ти е от досадния пърхот, който все не успяваш да пребориш? В тази статия разказваме подробно какво представлява пърхотът, какво го предизвиква, какви са причините за неговата поява и начини за лечение.

прочети още

Колебаеш се дали да използваш гребен за брада? В тази статия ще откриеш 8-те предимства на използването на гребен за брада, както и отговори на често срещани въпроси относно употребата му, кой материал е най-подходящ и какви са неговите предимства пред гребена за коса.

прочети още

Ако се колебаеш между тоалетна вода и парфюм, и кое от двете да избереш, то тази статия е за теб. В този блог пост ще откриеш отговор на най-често задаваните въпроси, а именно - каква е разликата между тоалетна вода и парфюм, защо тоалетната вода е по-евтина от парфюма, кое от двете е по-трайно и как правилно да носиш аромата. Също така, ще намериш списък от тоалетни води и парфюми, които смятаме, че ще ти харесат.

прочети още

В този блог пост ти разказваме какво е бръснач тип Shavette, какви са разликите му с правия бръснач и защо да го предпочетеш. Научи повече за историята на Shavette, различните механизми за захват на ножчето и разбира се - как да постигнеш безупречно гладко и същевременно приятно бръснене, използвайки бръснач тип Shavette.

прочети още

Искаш да се отървеш от досадното акне или пъпките от врастнали косми, които се появяват след бръснене, но не знаеш как да се справиш с тях? Научи повече относно това, каква е разликата между двете, защо се появяват и как можеш да предотвратиш тяхната поява, като промениш няколко лесни неща в рутината си на бръснене.

прочети още

Ако се чудиш как да пуснеш дълга и гъста брада, то този наръчник ще бъде твоят пръв приятел. В този блог пост подробно сме засегнали всички аспекти от процеса на растеж на брадата - фактори, които влияят на растежа, фази на растеж, есенциални продукти за грижа за брадата и много други неща, които вярваме, че ще ти бъдат интересни.

прочети още

Ако някога си се чудил дали е удачно да използваш шампоан за коса, за да измиеш брадата си, тогава тази статия е за теб. В нея ти разказваме подробно защо трябва да използваш специален шампоан за брада и какви са неговите предимства. Също така, сме включили няколко съвета относно това, колко често трябва да миеш брадата си и как да избереш качествен шампоан за брада.

прочети още

Чудиш се какво представляват бръчките при мъжете, какви са причините за тяхната поява и как можеш да забавиш процеса на стареене на кожата си с няколко лесни стъпки? В тази статия ще научиш всичко това. Подготвили сме ти и информация за няколко продукта, които несъмнено ще помогнат в борбата с бръчките.

прочети още

В тази статия ще научиш повече за предимствата на натуралния душ гел пред обикновения, защо го препоръчваме и как да избереш качествен душ гел. Освен това, в този блог пост ще те запознаем с натуралните душ гелове на Beviro и техните четири изискани аромата.

прочети още

В тази статия ще научиш повече за историята на чешкия премиум бранд Beviro. Научи кои са Beviro, кои техни продукти можеш да закупиш в България и как те се разработват, преди да се пуснат на пазара.

прочети още

Чудиш се каква е разликата между крем за бръснене и сапун за бръснене? Искаш да използваш сапун за бръснене, но не знаеш как да направиш фина и богата пяна като тази в любимия ти барбершоп? В тази статия ще научиш всичко за сапуна за бръснене и как да го използваш правилно в домашни условия.

прочети още

Ако си от мъжете, които мразят да се бръснат, то тази статия е точно за теб! В това ръководство ще ти покажем шест незаменими съвета, които ще превърнат бръсненето в много по-приятно преживяване. Научи как да овладееш процеса на бръснене с лекота в няколо лесни стъпки.

прочети още

Чудиш се каква е разликата между различните помади за коса и коя е правилната за теб? В тази статия ще научиш как да избереш правилната помада според твоя тип коса, ефекта и визията, които искаш да постигнеш. Разбери повече за различните свойства на помадите за коса.

прочети още

Любим човек има повод и за кратко време трябва да избереш перфектния подарък за него? Подготвили сме списък с висококачествени продукти за бръснене – 8 идеи за подарък за мъж, с които да зарадваш любим човек.

прочети още

В тази статия ще научиш всичко, което трябва да знаеш за маслото за брада: кога и как да използваш масло за брада, кои са основните му съставки и защо е толкова важно за добре поддържана и оформена брада!

прочети още

Страдаш от подкожни косми след бръснене? В тази статия ще научиш всичко за подкожните косми на лицето: какви са причините за появата им, какви са най-честите симптоми, как да ги различиш от обикновено акне и как да се справиш ефективно в борбата с подкожните косми.

прочети още

Афтършейвът е важна част от ритуала на мъжкото мокро бръснене. Научи главната функция, видовете афтършейв, съставките му, тяхното действие, както и как да нанесеш правилно афтършейва след бръснене.

прочети още

Спиране на кръв при бръснене - как да го направиш най-лесно? Почти всеки мъж се е порязвал при бръснене поне веднъж. Спирането на кървене при бръснене обикновено е доста лесно, прочети няколко бързи и лесни решения.

прочети още

Научи как да почистиш четка за бръснене с естествен косъм правилно, както и как да я съхраниш. Четката трябва да бъде старателно изплаквана след всяко бръснене.

прочети още

Все още търсиш перфектен Коледен подарък за мъж? В този блог пост ще откриеш интересни и оригинални идеи, с които наистина да зарадваш любим човек през празниците! Открий идеален подарък за мъж тук.

прочети още

Научи повече за професионалните продукти за бръснене на италианската марка Proraso. Как е възникнал бранда, кои продукти на Proraso можеш да закупиш и още много полезна информация ще откриеш в този блог пост.

прочети още