Как да избереш купа или чаша за бръснене?

Как да избереш купа или чаша за бръснене?

Купи и чаши за бръснене

 

От всички пособия, нужни за едно традиционно мокро бръснене, често купата за бръснене остава на заден план и бива пренебрегната.

 

Повечето мъже смятат, че всяка купа или чаша би била подходяща, но това съвсем не e така.

 

Нищо не може да замени купата или чашата за бръснене, която е специално предназначена и разработена за образуването на гъста пяна с четка за бръснене. 

 

В тази статия ще ти разкажем подробно защо именно чашата и купата за бръснене са ключови за успеха на едно наистина гладко класическо бръснене.

 

Кое е по-подходящо - купа или чаша за бръснене?

 

Едно от първите неща, на които трябва да обърнеш внимание при избора на купа или чаша за бръснене е тяхната форма.

 

Каква е разликата между двете?

 

Основната разлика между купата и чашата за бръснене е в големината. Чашите са значително по-дълбоки и обикновено имат дръжка за по-лесна употреба, докато купата е плитка и със широка основа, в която можеш лесно с въртеливи движения на четката за бръснене да образуваш пяна.

 

Чаша за бръснене

 

Чашата за бръснене обикновено има формата на голяма чаша за кафе. В миналото, чашите за кафе са използвани масово, особено от начинаещи в класическото мокро бръснене.

 

Предимството на чашата за бръснене е, че е по-дълбока, като по този начин няма опасност от разливане на пяната за бръснене.

 

Не е за подценяване и дръжката ѝ, която позволява лесно и удобно захващане и намалява опасността от изпускане или счупване на съда, особено когато ръцете ти са покрити с пяна при разпенване на сапуна или крема за бръснене.

 

Единственият недостатък на чашата за бръснене е стесненият ръб в горната ѝ част. Ако четката ти за бръснене е метална, това би било предпоставка за удряне на четката по стените на чашата, което може да доведе до счупване, особено ако чашата ти е порцеланова.

 

Въпреки това, на пазара се предлагат и чаши за бръснене с по-широк отвор, което улеснява движението на четката и разпенването на сапуна или крема за бръснене.

 

Чаша за бръснене, бял порцеланЧаша за бръснене, черен порцелан

 

Купа за бръснене

 

Купата за бръснене, още наричана съд за бръснене, е точно това, което можеш да си представиш: малка купичка за образуване на пяна.

 

Купата за бръснене е по-плитка и с по-широка основа в сравнение с чашата за бръснене. Това прави много по-лесно маневрирането с четката за бръснене и позволява по-лесно образуване на пяна.

 

Недостатъкът на купата за бръснене е, че пяната може по-лесно да излезе извън ръба на купата, особено ако предпочиташ да я наклониш под ъгъл, докато образуваш пяната.

 

Важно е да споменем, че има два вида купи за бръснене. Едната е тази, която служи само за съхранение на сапуна, а другата - тази, в която образуваш пяната.

 

Купата, която се използва за съхранение на сапуна или крема, обикновено е със затварящ се капак, който или се завинтва, или се поставя директно върху купата. Тези купи често са направени от пластмаса, порцелан или дърво. 

 

Другият вид купа - за образуване на пяна, обикновено е по-заоблена в долната си част и в горния ръб. Тя служи за разпенване на сапун или крем за бръснене с четка за бръснене.

 

Купа за бръсненеКупа за бръснене

Какъв материал е най-подходящ за купа за бръснене?

 

Купите и чашите за бръснене се изработват от няколко различни материала. Всеки един от тях има своите предимства и недостатъци. 

 

Дърво

 

Дървото е един от най-елегантните видове материали, използвани за производството на купи за бръснене. Уникалната му текстура и цвят изглеждат невероятно с почти всеки тип декор. Предимството на дървена купа за бръснене е, че не се чупи лесно и има свойството да задържа топлината и влагата на пяната. Въпреки че са издръжливи и устойчиви на счупване, продължителната употреба може да доведе до твърде много абсорбиране на вода и купата може да се деформира.

 

Дървените купи за бръснене се намират по-рядко и са малко по-скъпи.

 

Порцелан

 

Порцеланът е най-предпочитаният и широко разпространен материал, използван в производството на купи и чаши за бръснене, тъй като запазва топлината на пяната, а това е изключително важно по време на бръснене. Топлата пяна успокоява кожата, отпушва порите на лицето и допринася за гладко и меко бръснене. Порцелановите купи за бръснене са често срещани и лесни за намиране. Цената им може да варира от по-евтини до по-скъпи.

 

Недостатъкът на порцелановите купи и чаши е, че се чупят по-лесно и трябва да се подхожда с повече внимание при употребата им.

Порцеланова купа за бръснене, бялаПорцеланова купа за бръснене, черна

Пластмаса

 

Пластмасата обикновено е най-евтиният вариант при избор на материал за купата или чашата за бръснене. Тя е издръжлива и лека и се предлага в различни форми и размери. Пластмасовата купа за бръснене е подходяща за начинаещи в класическото мокро бръснене, както и по време на път, тъй като няма опасност от счупване.

 

Недостатъкът на пластмасовата купа за бръснене, е че не задържа топлина и пяната няма да остане топла много дълго време, което от своя страна не е идеално за едно наистина гладко бръснене.

Купа за бръснене Proraso

Метал

 

Металните купи и чаши за бръснене са издръжливи и устойчиви. Изглеждат модерно и се вписват в почти всеки интериор. Те са почти толкова разпространени, колкото и керамичните купи и чаши, но са много по-издръжливи от тях. Почистват се лесно и няма опасност от счупване. Най-често се предлагат в хромиран вариант, но на пазара може да се срещнат и месингови или медни купи и чаши за бръснене.

 

Недостатъкът на метала е, че се нагрява по-лесно и ако използваш гореща вода, трябва да подходиш внимателно, за да не се изгориш. 

Хромирана купа за бръснене

Какъв размер да избереш?

 

Размерът на купата или чашата за бръснене е от значение, тъй като захватът е много важен. Купата трябва да пасва добре в ръката ти, като по този начин няма да има опасност от изплъзване.

 

Също така, купата трябва да бъде достатъчно дълбока, за да побере четката ти за бръснене.

 

Вътрешната текстура на купата за бръснене също е от значение

 

Когато избираш купа или чаша за бръснене, трябва да имаш предвид и вътрешната текстура. Много купи и чаши за бръснене са произведени така, че да имат подутини в основата си, които предизвикват триене в четката. Триенето помага за аерирането на крема или сапуна за бръснене, за да се образува по-богата и гъста пяна.

 

При подготовката на тази статия са използвани материали от ShavingAdvisor.

Ако се колебаеш кой продукт за грижа за брадата е подходящ за твоята брада, то тази статия е за теб. В този блог пост ще научиш всичко за балсама за брада, ваксата за брада и гела за брада, а именно - какви са техните ползи и предимства, за какви бради са подходящи, както и как правилно да ги нанасяш върху брадата.

прочети още

В този блог пост ще научиш всичко, което трябва да знаеш за мъжката интимна грижа: какви стъпки включва тя, защо е от съществено значение за здравето, какви продукти за интимна хигиена да използваш и как да поддържаш интимната си зона в безупречно състояние.

прочети още

Angry Beards не е типичният бранд, който можеш да очакваш. От хоби до успешна козметична марка за мъже с оригинални и качествени продукти, ценени от хиляди клиенти: научи повече за историята на чешкия бранд Angry Beards тук.

прочети още

В тази статия ще научиш какво представлява серумът за растеж на брада Angry Beards - Beard Doping, кои са неговите активни съставки и какъв е техният ефект върху кожата, както и как правилно да нанасяш серума при всяка употреба.

прочети още

Ти си професионален барбер или имаш барбершоп и търсиш качествени продукти за твоя бизнес на преференциални цени? Открий невероятния свят на чешкия бранд Beviro. Разгледай продуктите, разработени от водещи чешки барбери тук.

прочети още

Подготвили сме ти статия, в която ще откриеш най - доброто ръководство за мокро бръснене. Ще научиш всички предимства и недостатъци, както и разликата между традиционното и нетрадиционното мокро бръснене.

прочети още

В тази статия ти разказваме всичко за историята на немския бранд MÜHLE и технологията на производство на продуктите за бръснене (класически самобръсначки, четки за бръснене, козметика, аксесоари и още много). Научи кои продукти на MÜHLE можеш да закупиш в България.

прочети още

Обмисляш да закупиш класическа самобръсначка? В този блог пост ще научиш всички предимства на класическото мокро бръснене, както и 11 интересни факта за бръсненето с класическа самобръсначка.

прочети още

Ако все още се чудиш какъв Коледен подарък да избереш за любим мъж, то тази статия е точно за теб! Знаем, че избирането на оригинален и качествен подарък за мъж не винаги е лесно начинание, ето защо, подготвихме подробен списък със съвети и идеи за Коледен мъжки подарък. Прочети всичко тук.

прочети още

В тази статия ще научиш основите на класическото бръснене, как да се обръснеш правилно с класическа самобръсначка, различните видове класически самобръсначки, както и коя козметика е най - подходяща за класическото бръснене.

прочети още

Изборът на афтършейв одеколон може да бъде лесен, когато знаеш каква тайна се крие зад неговия аромат. В тази статия ще научиш повече за видовете нотки и парфюмни семейства и как да избереш одеколон, който ти подхожда и изразява твоята същност.

прочети още

Искаш да научиш повече за крема и олиото за преди бръснене? В тази статия ще намериш подробна информация относно това какво представлява козметиката за преди бръснене, как се използва, какви са нейните свойства, както и каква е разликата между крем и олио за преди бръснене. Също така, ще откриеш списък от продукти за преди бръснене, които смятаме, че ще ти харесат.

прочети още

Трудно ли ти е да направиш избор между масло за брада и балсам за брада? В този блог пост ще научиш повече за предимствата на всяко от тях, каква е разликата между масло и балсам за брада, както и кой от двата продукта е по-подходящ за твоята брада.

прочети още

Бръсненето около бенка може да бъде неприятно и трудно, особено ако тя е с по-голям размер или на по-неудобно за бръснене място. В тази статия ще откриеш съвети и насоки относно правилното бръснене около и върху бенка и ще научиш, как да избегнеш раздразнение на кожата, как да се справиш с него и как да спреш кървенето при евентуално порязване.

прочети още

Ако все още не си убеден в качествата на балсама за брада, то тази статия е точно за теб. В нея ще откриеш подробна информация относно това, какво представлява балсамът за брада, какви са неговите основни съставки и предимства и как да го нанасяш правилно върху брадата си.

прочети още

В този блог пост ще научиш предимствата на афтършейв одеколона и как правилно да го използваш след бръснене, както и като ежедневен аромат. В статията ще намериш отговори на често задавани въпроси относно употребата му.

прочети още

Ако се чудиш каква е тайната зад крема за бръснене, то тази статия е за теб. В този блог пост ще научиш повече за свойствата на крема за бръснене, когато е нанесен върху кожата, и как правилно да образуваш оптимално гъста и обемна пяна, за да постигнеш меко и гладко бръснене.

прочети още

Правилната грижа за кожата е изключително важна. Ако се чудиш как да поддържаш кожата си здрава и жизнена през лятото, то тази статия е за теб. В този блог пост сме изброили топ 6 козметични продукта за мъже, с които да се освежиш през горещите летни дни.

прочети още

Трудно ли ти е да направиш избор между четка за брада и гребен за брада? В този блог пост ще научиш повече за разликата между четка и гребен и техните предимства. Разбери кое е най-подходящото време за разресване на брадата и как да почистваш четката и гребена за брада.

прочети още

Правилната грижа за пособията за бръснене е изключително важна, за да може тяхната производителност да се задържи дълги години. В тази статия ти даваме насоки за почистване на четката за бръснене и самобръсначката, както и как да поддържаш техния красив и безупречен вид.

прочети още

Крем за бръснене, сапун за бръснене, гел или пяна - чудиш се кое да избереш? В тази статия ти разказваме подробно за разликата между различните продукти за бръснене, техните плюсове и минуси и как да избереш правилния за теб продукт.

прочети още

Ако все още се чудиш какво представлява стипцата за след бръснене и каква е разликата между стипца стик и стипца камък - то тази статия е точно за теб! В нея ще откриеш отговори на най-често задаваните въпроси относно употребата, съхранението и издръжливостта на стипцата.

прочети още

Омръзнало ли ти е от досадния пърхот, който все не успяваш да пребориш? В тази статия разказваме подробно какво представлява пърхотът, какво го предизвиква, какви са причините за неговата поява и начини за лечение.

прочети още

Колебаеш се дали да използваш гребен за брада? В тази статия ще откриеш 8-те предимства на използването на гребен за брада, както и отговори на често срещани въпроси относно употребата му, кой материал е най-подходящ и какви са неговите предимства пред гребена за коса.

прочети още

Ако се колебаеш между тоалетна вода и парфюм, и кое от двете да избереш, то тази статия е за теб. В този блог пост ще откриеш отговор на най-често задаваните въпроси, а именно - каква е разликата между тоалетна вода и парфюм, защо тоалетната вода е по-евтина от парфюма, кое от двете е по-трайно и как правилно да носиш аромата. Също така, ще намериш списък от тоалетни води и парфюми, които смятаме, че ще ти харесат.

прочети още

В този блог пост ти разказваме какво е бръснач тип Shavette, какви са разликите му с правия бръснач и защо да го предпочетеш. Научи повече за историята на Shavette, различните механизми за захват на ножчето и разбира се - как да постигнеш безупречно гладко и същевременно приятно бръснене, използвайки бръснач тип Shavette.

прочети още

Искаш да се отървеш от досадното акне или пъпките от врастнали косми, които се появяват след бръснене, но не знаеш как да се справиш с тях? Научи повече относно това, каква е разликата между двете, защо се появяват и как можеш да предотвратиш тяхната поява, като промениш няколко лесни неща в рутината си на бръснене.

прочети още

Ако се чудиш как да пуснеш дълга и гъста брада, то този наръчник ще бъде твоят пръв приятел. В този блог пост подробно сме засегнали всички аспекти от процеса на растеж на брадата - фактори, които влияят на растежа, фази на растеж, есенциални продукти за грижа за брадата и много други неща, които вярваме, че ще ти бъдат интересни.

прочети още

Ако някога си се чудил дали е удачно да използваш шампоан за коса, за да измиеш брадата си, тогава тази статия е за теб. В нея ти разказваме подробно защо трябва да използваш специален шампоан за брада и какви са неговите предимства. Също така, сме включили няколко съвета относно това, колко често трябва да миеш брадата си и как да избереш качествен шампоан за брада.

прочети още

Чудиш се какво представляват бръчките при мъжете, какви са причините за тяхната поява и как можеш да забавиш процеса на стареене на кожата си с няколко лесни стъпки? В тази статия ще научиш всичко това. Подготвили сме ти и информация за няколко продукта, които несъмнено ще помогнат в борбата с бръчките.

прочети още

В тази статия ще научиш повече за предимствата на натуралния душ гел пред обикновения, защо го препоръчваме и как да избереш качествен душ гел. Освен това, в този блог пост ще те запознаем с натуралните душ гелове на Beviro и техните четири изискани аромата.

прочети още

В тази статия ще научиш повече за историята на чешкия премиум бранд Beviro. Научи кои са Beviro, кои техни продукти можеш да закупиш в България и как те се разработват, преди да се пуснат на пазара.

прочети още

Чудиш се каква е разликата между крем за бръснене и сапун за бръснене? Искаш да използваш сапун за бръснене, но не знаеш как да направиш фина и богата пяна като тази в любимия ти барбершоп? В тази статия ще научиш всичко за сапуна за бръснене и как да го използваш правилно в домашни условия.

прочети още

Ако си от мъжете, които мразят да се бръснат, то тази статия е точно за теб! В това ръководство ще ти покажем шест незаменими съвета, които ще превърнат бръсненето в много по-приятно преживяване. Научи как да овладееш процеса на бръснене с лекота в няколо лесни стъпки.

прочети още

Чудиш се каква е разликата между различните помади за коса и коя е правилната за теб? В тази статия ще научиш как да избереш правилната помада според твоя тип коса, ефекта и визията, които искаш да постигнеш. Разбери повече за различните свойства на помадите за коса.

прочети още

Колебаеш се дали да избереш бръснач, или класическа самобръсначка? Събрали сме всички ползи и недостатъци както за бръснача, така и за класическата самобръсначка. Прочети ги, за да разбереш кое е по-подходящо за теб.

прочети още

Любим човек има повод и за кратко време трябва да избереш перфектния подарък за него? Подготвили сме списък с висококачествени продукти за бръснене – 8 идеи за подарък за мъж, с които да зарадваш любим човек.

прочети още

В тази статия ще научиш всичко, което трябва да знаеш за маслото за брада: кога и как да използваш масло за брада, кои са основните му съставки и защо е толкова важно за добре поддържана и оформена брада!

прочети още

Страдаш от подкожни косми след бръснене? В тази статия ще научиш всичко за подкожните косми на лицето: какви са причините за появата им, какви са най-честите симптоми, как да ги различиш от обикновено акне и как да се справиш ефективно в борбата с подкожните косми.

прочети още

Афтършейвът е важна част от ритуала на мъжкото мокро бръснене. Научи главната функция, видовете афтършейв, съставките му, тяхното действие, както и как да нанесеш правилно афтършейва след бръснене.

прочети още

Спиране на кръв при бръснене - как да го направиш най-лесно? Почти всеки мъж се е порязвал при бръснене поне веднъж. Спирането на кървене при бръснене обикновено е доста лесно, прочети няколко бързи и лесни решения.

прочети още

Научи как да почистиш четка за бръснене с естествен косъм правилно, както и как да я съхраниш. Четката трябва да бъде старателно изплаквана след всяко бръснене.

прочети още

Все още търсиш перфектен Коледен подарък за мъж? В този блог пост ще откриеш интересни и оригинални идеи, с които наистина да зарадваш любим човек през празниците! Открий идеален подарък за мъж тук.

прочети още

Научи повече за професионалните продукти за бръснене на италианската марка Proraso. Как е възникнал бранда, кои продукти на Proraso можеш да закупиш и още много полезна информация ще откриеш в този блог пост.

прочети още