Сапун за бръснене: Перфектна пяна като в барбершоп

Сапун за бръснене: Перфектна пяна като в барбершоп

Сапун за бръснене: Перфектна пяна като в барбершоп

 

Сапунът за бръснене е като малкото братче в света на мокрото бръснене, където кремовете за бръснене стават все по-популярни.

 

За съжаление, повечето хора го пренебрегват, защото си мислят, че е прекалено труден за използване и просто не толкова добър, колкото кремът за бръснене.

 

Това обаче съвсем не е вярно. Качествените сапуни за бръснене често могат да превъзхождат дори най-добрите кремове за бръснене на пазара.

 

На практика, сапуните за бръснене често са предпочитани от хора, използващи бръснач, тъй като с тях може да се постигне по-богата и по-хлъзгава пяна, която осигурява по-гладко бръснене.

 

В този пост ще ти разкажем как с всеки сапун за бръснене можеш да постигнеш перфектната пяна. Преди това обаче ще обсъдим няколко основни момента, които гарантират по-добър успех.

 

Сапунът за бръснене е идеален за хора, използващи класическа самобръсначка

 

Класически самобръсначки MÜHLE

 

Ако все още използваш самобръсначка с касетъчни ножчета, разбира се, също можеш да прочетеш поста. За теб обаче комфортът, осигурен от сапунът за бръснене, ще е едва забележим в сравнение с качествен крем за бръснене.

 

Използващите класическа самобръсначка с ножчета с двойно острие знаят, че има доста механични фактори, които влияят. На първо място остротата на ножчето и фактът, че се бръснеш с едно острие, изисква пяна, която е достатъчно гъста и смазва много добре.

 

Поради тази причина е препоръчително да си избереш възможно най-добрия сапун за бръснене. Разбира се, качеството на класическата самобръсначка, която използваш, е от ключово значение. Ако сега започваш с класическото мокро бръснене, тогава комплектът за бръснене е най-добрият избор и е по-изгоден от купуването на отделните елементи.

 

Сапунът за бръснене сравнен с крема за бръснене

 

Сапуните за бръснене се считат за по-традиционни в сравнение с кремовете въпреки че кремовете съществуват вече повече от сто години.

 

За ентусиастите в класическото бръснене сапунът е една идея по-класическо решение - предполага се, че при това бръснене имаш контрол върху всяка стъпка от процеса и сапунът се вписва по-добре в тази философия.

 

И накрая, сапуните за бръснене са по принцип по-евтни от кремовете за бръснене, макар че има някои тройно смлени сапуни за бръснене, които са със значително по-висока цена.

 

И така, достатъчно с основните моменти - да преминем към същината:

 

Как да постигнем перфеткна пяна със сапун за бръснене

 

1. Подготви сапуна за бръснене

 

Сапуни за бръснене Proraso

Сапуните за бръснене са с различна форма. Някои идват в пластмасова купа, докато други идват в чудесна купа от черешово дърво.

 

Сапун за бръснене в купа

 

Препоръчваме ти например сапун за бръснене Proraso, който можеш да поръчаш лесно и е на много добра цена.

 

Сапуните, които ни интересуват, са тези, базирани на глицерин. Тези, които идват без купа, е добре да се съхраняват в такава. Чаши и купи се продават отделно, като е важно да съобразиш размера им с този на сапуна. Дори и по-голяма чаша за кафе или чай би свършила работа. Някои поставят сапуна в чашата и го затоплят за няколко секунди в микровълнова фурна, за да се стопи и заеме формата на чашата,но ние лично не сме експериментирали с този метод.

 

2. Накисни сапуна

 

Накисване на сапун за бръснене с вода 

Много е важно сапунът да се омекоти, за да може да произведе богата пяна. Това става като сапунът се залее с гореща вода и се остави за няколко минути - например докато си вземаш душ. Ако сапунът ти е в купа, можеш да накиснеш вътре и четката за бръснене.

 

3. Накисни четката за бръснене

 

Както споменахме, независимо дали заедно със сапуна, или отделно, важно е четката за бръснене също да се накисне, за да се омекоти косъмът.

 

4. Изстискай четката и излей водата, с която си накиснал сапуна (но не я изхърляй)

 

Изтискване на четката за бръснене от водата

 

За четката ти препоръчваме да я изстискаш като леко я стиснеш в дланта си - ако в нея има прекалено много вода, това ще доведе до не толкова качествена пяна. Никога не опъвай космите, когато изстискваш четката - натискът трябва да е само странично по посоката на косъма.

Водата, с която си накиснал сапуна, не се изхвърля - използвай я за да навлажниш лицето си. Това действа по същия начин като маслото преди бръснене и създава хлъзгава основа, върху която да се нанесе сапунът за бръснене.

 

5. Зареди четката със сапун за бръснене

 

Зареждане на четката за бръснене със сапун за бръснене

 

Много начинаещи се опитват да нанесат сапуна директно на лицето си или да го разтрият с ръце и тогава да го поставят на лицето си. Сапунът за бръснене обаче не е същият като сапунът за ръце.

За да постигнеш добра пяна, сапунът трябва да се нанесе на четката. Това става като с въртеливи движения прекарваш върховете на космите на четката по повърхността на сапуна. При сапуните за бръснене не е необходимо да се използва голямо количество, а и винаги може да се добави още малко, ако е необходимо.

 

Заредена с пяна четка за бръснене

 

Ето как изглежда върхът на четката, когато сапунът е правилно нанесен върху нея.

 

Правилно заредена четка за бръснене със сапун за бръснене

 

Обикновено е достатъчно да прекараш четката върху сапуна за около 20 сек.

 

6. Направи пяна

 

Перфектна пяна за бръснене със сапун за бръснене

 

За да направиш пяна, можеш да използваш чаша или да нанесеш директно на лицето си.

Обикновено използването на отделна чаша е много по-ефективно, тъй като можеш да постигнеш перфектната пяна, като наблюдаваш процеса на разпенване.

Ако за първи път правиш пяна от сапун за бръснене, ти препоръчваме, да не я използваш за бръснене, а просто за да се научиш да я правиш добре всеки път.

 

Перфектна пяна за бръснене със сапун за бръснене

 

Перфектната пяна трябва да бъде мазна и хлъзгава, когато я разтриеш между пръстите си.

Когато правиш пяната в отделна купа или чаша, трябва да правиш кръгови движения за около 90 секунди.

Ето два важни момента, за които да следиш, докато правиш пяната:

 

Големи балончета

 

Прекалено мокра пяна с големи балончета

 

Гледай страните на чашата, докато въртиш по посока на часовниковата стрелка. Ако има много големи мехурчета (т.е. те са ясно видими), тогава има твърде много вода в сместа.

 

Много балончета от сапуна за бръснене върху четката за бръснене

 

Като допълнителен тест, ако извадиш четката и я огледаш, ще видиш големи мехурчета, както е на снимката по-горе. В този случай просто нанеси още малко сапун върху четката и продължи да разпенваш.

 

Суха и лепкава пяна

 

Прекалено суха пяна за бръснене от сапун за бръснене

 

Това означава, че твоята пяна се нуждае от повече вода. Никога не поставяй купата за бръснене под крана и не доливай вода - това би съсипало всичко. Вместо това просто трябва да намокриш ръцете си под водата и след това да капнеш няколко капки вода в купата. След като добавиш няколко капки, продължи да разпенваш няколко секунди и наблюдавай консистенцията - добави още няколко капки вода, ако е необходимо.

 

Перфектната пяна

 

Перфектна пяна за бръснене със сапун за бръснене

 

Както се вижда на горната снимка, перфектната пяна не трябва да има видими големи мехурчета. Няколко балончета тук или там са в реда на нещат. Като цяло пяната от сапун за бръснене трябва да се чувства изключително гладка на пипане.

Перфектната пяна трябва да постигне фин баланс между влага и плътност. В крайна сметка, тя трябва да задържа влагата върху кожата, когато се нанася, и освен това да осигури смазващ слой, който ще помогне на острието да се плъзга без усилие по кожата ти.

 

Обръсни се и повтори, ако е необходимо

 

След като знаеш как да постигнеш перфектната пяна с почти всеки сапун за бръснене на пазара, това което ти остава, е да практикуваш. След като усвоиш процеса, той всъщност става много лесен и интуитивен.

 

Други фактори, които ще ти помогнат

 

Като говорим за класическо мокро бръснене, сапунът за бръснене е само един от факторите.

 

Макар че сапунът за бръснене може да бъде разпенен така, че да осигури достатъчно добро смазване, при някои кремът преди бръснене или маслото преди бръснене помагат да се постигнат много по-добри резултати. При други, ефектът не е толкова осезаем. Експериментирай, за да решиш как е при теб.

 

Освен маслото преди бръснене друг решаващ фактор е четката за бръснене. Продават се четки с различни видове косъм и в зависимост от това качеството на пяната, която се постига със сапун за бръснене, може много да варира.

 

Най-популярни са четките с косъм от язовец. По-малко популярни са тези с косъм от конска грива, четина на глиган и синтетичен косъм.

 

От своя страна косъмът от язовец се степенува така (от добър към перфектен):

  • Pure
  • Best
  • Super
  • Silvertip

 

Когато се използва четка за нанасяне на пяната върху лицето, космите на брадата се омекотяват по-добре и стоят изправени, което позволява много по-гладко бръснене. При правилно поддържане четката за бръснене ще ти служи вярно дълги години, така че първоначалната инвестиция определено си заслужава.

 

————————

При подготовка на статията са използвани материали от  toolsofmen.com - How To Use A Shaving Soap And Get A Barbershop Quality Lather.

 

В тази статия ти разказваме всичко за историята на немския бранд MÜHLE и технологията на производство на продуктите за бръснене (класически самобръсначки, четки за бръснене, козметика, аксесоари и още много). Научи кои продукти на MÜHLE можеш да закупиш в България.

прочети още

Подготвили сме ти статия, в която ще откриеш най - доброто ръководство за мокро бръснене. Ще научиш всички предимства и недостатъци, както и разликата между традиционното и нетрадиционното мокро бръснене.

прочети още

В тази статия ще научиш основите на класическото бръснене, как да се обръснеш правилно с класическа самобръсначка, различните видове класически самобръсначки, както и коя козметика е най - подходяща за класическото бръснене.

прочети още

Любим човек има повод и за кратко време трябва да избереш перфектния подарък за него? Подготвили сме списък с висококачествени продукти за бръснене – 8 идеи за подарък за мъж, с които да зарадваш любим човек.

прочети още

Ако си от мъжете, които мразят да се бръснат, то тази статия е точно за теб! В това ръководство ще ти покажем шест незаменими съвета, които ще превърнат бръсненето в много по-приятно преживяване. Научи как да овладееш процеса на бръснене с лекота в няколо лесни стъпки.

прочети още

Колебаеш се дали да избереш бръснач, или класическа самобръсначка? Събрали сме всички ползи и недостатъци както за бръснача, така и за класическата самобръсначка. Прочети ги, за да разбереш кое е по-подходящо за теб.

прочети още

Обмисляш да закупиш класическа самобръсначка? В този блог пост ще научиш всички предимства на класическото мокро бръснене, както и 11 интересни факта за бръсненето с класическа самобръсначка.

прочети още

Чудиш се каква е разликата между различните помади за коса и коя е правилната за теб? В тази статия ще научиш как да избереш правилната помада според твоя тип коса, ефекта и визията, които искаш да постигнеш. Разбери повече за различните свойства на помадите за коса.

прочети още

В тази статия ще научиш всичко, което трябва да знаеш за маслото за брада: кога и как да използваш масло за брада, кои са основните му съставки и защо е толкова важно за добре поддържана и оформена брада!

прочети още

Страдаш от подкожни косми след бръснене? В тази статия ще научиш всичко за подкожните косми на лицето: какви са причините за появата им, какви са най-честите симптоми, как да ги различиш от обикновено акне и как да се справиш ефективно в борбата с подкожните косми.

прочети още

Афтършейвът е важна част от ритуала на мъжкото мокро бръснене. Научи главната функция, видовете афтършейв, съставките му, тяхното действие, както и как да нанесеш правилно афтършейва след бръснене.

прочети още

Спиране на кръв при бръснене - как да го направиш най-лесно? Почти всеки мъж се е порязвал при бръснене поне веднъж. Спирането на кървене при бръснене обикновено е доста лесно, прочети няколко бързи и лесни решения.

прочети още

Научи как да почистиш четка за бръснене с естествен косъм правилно, както и как да я съхраниш. Четката трябва да бъде старателно изплаквана след всяко бръснене.

прочети още

Все още търсиш перфектен Коледен подарък за мъж? В този блог пост ще откриеш интересни и оригинални идеи, с които наистина да зарадваш любим човек през празниците! Открий идеален подарък за мъж тук.

прочети още

Ти си професионален барбер или имаш барбершоп и търсиш качествени продукти за твоя бизнес на преференциални цени? Подготвили сме ти пълна гама от висококачествени продукти за бръснене и брада на доказани немски, италиански и английски марки. Научи повече и открий всичко за твоя барбершоп тук.

прочети още
/div>