• Начало »
  • Блог »
  • Каква е разликата между четка за брада и гребен за брада?

Каква е разликата между четка за брада и гребен за брада?

Каква е разликата между четка за брада и гребен за брада?

 

Поддръжката на брада е комплексен процес, който изисква подходящи пособия. Четката и гребенът за брада са два от основните инструменти, които ще са ти нужни, ако желаеш перфектно оформена и стилизирана брада.

 

На пазара се предлага разнообразие от гребени и четки за брада. Ако потърсиш “четка за брада” например, ще откриеш стотици резултати. Това важи и за гребените, чийто материал може да варира от пластмаса и метал до дърво и рог. 

 

Може би се чудиш каква е разликата между гребена за брада и четката за брада, щом и двата продукта имат общата цел да поддържат брадата ти в изряден вид?

 

Разликата между тях обаче е по-голяма, от колкото може би предполагаш.


Ако искаш да се грижиш добре за брадата си, ти препоръчваме да заложиш на качествени материали и продукти. В следващите няколко реда ще научиш какво представляват гребенът и четката за брада, каква е разликата между тях и кой от двата продукта да избереш.

 

Каква е разликата между четка за брада с косъм от глиган и четка със синтетични косми?

 

Има няколко причини, поради които е важно да се увериш, че четката за брада, която избираш, е с високо качество.

 

Косъмчетата на брадата ти са много по-груби от тези на косата. Именно затова те имат нужда от специална грижа и специализиран инструмент за поддръжката им.

 

Ако използваш висококачествена четка за брада с косъм от глиган веднага ще забележиш една от най-значимите разлики: дължината на самия косъм на четката.

 

Тъй като косъмът от глиган се реже на различни дължини, това му помага да достигне равномерно до всички фоликули в основата на брадата, като по този начин четката за брада разплита брадата ефективно и равномерно при всяко разресване.

 

Колкото по-малко пъти на ден се налага да разресваш брадата си, толково по-добре би било това за дългосрочното ѝ здраве, тъй като по този начин ще намалиш вероятността от поява на накъсани краища. Това е чудесно, тъй като няма да ти се налага да подкъсяваш брадата си толкова често, особено когато се опитваш да я пуснеш дълга.


Най-ключовото предимство на използването на четка за брада с косъм от глиган пред четка със синтетичен косъм и дори гребен за брада, е нейната способност да задържа в себе си масло, което от своя страна осигурява възможно най-равномерно разнасяне на маслото по брадата.

Четка за брада с естествен косъм от глиган Бевиро

Когато споменаваме “масло” имаме предвид както естествения себум, който се произвежда от кожата на лицето, така и допълнително нанесеното масло, което се осигурява от продукти като масло за брада и балсам за брада.

 

Равномерното разнасяне на маслото по брадата ще помогне за поддържане на дългосрочното здраве на брадата.

 

Друго съществено предимство на четката за брада с косъм от глиган е, че с нейна помощ можеш да “тренираш” косъмчетата на брадата си да растат в еднаква посока. Чудиш се как е възможно това? Ето какво имаме предвид:


Ако пускаш брадата си за първи път - или просто я пускаш от по-дълго време, ще забележиш, че косъмчетата от мустаците започват да се извиват и да влизат в устата ти. Освен това, косъмчетата на брадата по бузата и челюстта почти винаги растат в различни посоки.

 

Именно тук качествената четка за брада с естествен косъм може да помогне и да направи тези детайли от отглеждането на брадата по-приятни. Използвайки четката в продължение на няколко дни, ще забележиш, как косъмчетата ще започнат да се подреждат и в крайна сметка с времето ще растат в желаната от теб посока.

 

Разбира се, всяка брада е различна, така че действието на този метод е индивидуално. Някои мъже все пак имат нужда да използват четката за брада в комбинация с вакса за брада, за да поддържат брадата си безупречно подредена и фиксирана през целия ден.

 

Важно е да споменем, че обикновените пластмасови четки и гребени за коса от аптеките и дрогериите не са особено подходящи за разресване на брада - те дори могат да влошат състоянието ѝ, като накъсат косъмчетата при опит за разплитане.

 

Макар че до момента наблегнахме на четките с естествен косъм, на пазара съществуват и висококачествени четки със синтетичен косъм, които обаче са предназначени по-скоро за разресване на косата ти. Качествените четки със синтетичен косъм за брада са много по-трудни за намиране.

 

Каква е разликата между различните гребени за коса?

 

Нека споменем, че гребените за брада съществено се различават по конструкция и функция от тези, предназначени за коса.

 

99,9% от гребените, които се продават в масовите дрогерийни магазини и аптеки, се произвеждат от пластмаса, като се изливат във форма, щамповат се, опаковат се и се изпращат за продажба.


Може би се чудиш - какво лошо има в това?

 

Ето основните разлики между гребена за коса и гребена за брада, които трябва да знаеш:

 

Когато един по-обикновен гребен за коса е излят във форма, по протежение на зъбците на гребена се образуват множество микроскопични назъбени ръбчета. Именно затова, когато прокараш такъв гребен през косъмчетата на брадата, при всяко разресване нарушаваш целостта на фоликулите на брадата.


Това означава, че косъмчетата на брадата постепенно се накъсват, и брадата ти става податлива на цъфнали и накъсани краища.

 

Цъфналите краища от своя страна водят до по-често заплитане на брадата, което може направо да те подлуди, особено ако си човек, който обича да прокарва пръсти през брадата си през целия ден.

 

Щетите от обикновения гребен за коса не свършват дотук. За съжаление, най-добрият начин да се справиш с накъсаните краища ефективно, е да подкъсиш брадата си. Въпреки че всяка брада трябва да се подстригва от време на време, накъсаните краища ще доведат до необходимостта да подстригваш брадата си още по-редовно и по този начин да намалиш общата ѝ дължина.

 

Друг недостатък на използването на обикновен пластмасов гребен за коса при поддръжка на брадата е, че по този начин при сресване тя се наелектризира. Основната цел на гребена за брада все пак е да оформи брадата ти, а гребенът за коса прави точно обратното. 

 

И накрая, пластмасовите гребени за коса обикновено са доста крехки и зъбците им са много податливи на счупване.

 

Това не означава, че си принуден да използваш само четка за брада, за да поддържаш брадата си. На пазара се предлагат и качествени гребени за брада от естествени материали.


Гребенът за брада от крушово дърво на Beviro например е идеален за разресване на брадата и за по фино разплитане, тъй като има две различни ширини на зъбците. С по-широките зъбци внимателно ще разплетеш брадата си, а с по-тесните - ще я оформиш идеално. Освен това, той не наелектризира брадата, тъй като е направен от висококачествен дървен материал.

Гребен за брада от крушово дърво Бевиро

Кое е най-подходящото време за разресване на брадата?

 

Най-подходящото време за разресване на брадата е след душ, но не веднага.

 

Ето как препоръчваме да протече сутришната ти рутина, ако искаш да се погрижиш правилно за брадата си:


След като се събудиш, влез под душа и измий брадата си с натурален и щадящ шампоан за брада, като този на Beviro. След това внимателно подсуши брадата с мека кърпа и я остави да изсъхне за няколко минути. Когато усетиш, че вече е сравнително суха, нанеси масло за брада.

 

Маслото за брада е най-добрият инструмент за поддръжка на брадата, тъй като с него я хидратираш и подхранваш косъмчетата в дълбочина. Освен че я прави да изглежда естествена и здрава, маслото за брада предотвратява появата на пърхот по брадата, тъй като допълва естествения себум на кожата на лицето.

 

След като нанесеш маслото за брада с ръце по продължението на цялата брада, използвай гребен за брада, за да го разнесеш равномерно по всички краища на брадата.

 

Ако предпочиташ да използваш четка, това също е възможно, но не забравяй да разресваш брадата само по веднъж на ден, тъй като честото разресване с четка може да увреди космите на брадата, дори и четката да е висококачествена.


Ако желаеш да разресваш брадата си по-често, ти препоръчваме да използваш гребен за брада от естествен материал, като този тук.

 

Почистване на четката и гребена за брада

 

За да се удължи животът и да се подобри ефективността на четката и гребена за брада, те трябва да бъдат почиствани редовно. Почистването е сравнително лесно, но въпреки това е добре да се вземат предвид някои предпазни мерки, за да се избегне повреда на пособията за брада, произведени от естествени материали.

 

Почистване на дървен гребен за брада

 

1. Напълни купичка или мивката в банята ти с топла вода.

2. Потопи дървения гребен за брада само за няколко секунди, след което нанеси върху зъбците на дървения гребен щадящ шампоан за брада.

3. Намокри мека кърпа с вода и с нейна помощ внимателно мини зъбците на гребена, докато не се образува пяна от шампоана за брада. Алтернативно можеш да използваш и стара четка за зъби с по-мек косъм, ако не разполагаш с подходяща кърпа.

4. Изплакни гребена за брада във водата, така че да премахнеш остатъците от сапун или шампоан и пяна. Не задържай гребена прекалено дълго време във водата, за да не повредиш дървения материал.

5. Подсуши гребена за брада с чиста мека кърпа и го остави да изсъхне на въздух.

 

Гребен за брада Бевиро    Гребен за брада Бевиро

 

Почистване на четка за брада с естествен косъм

 

1. Освободи излишната коса, попаднала в четката за брада. Четките за брада не са просто инструмент за оформяне. Те често действат и като ексфолиант на кожата под косъмчетата, събирайки всякакви видове мъртва кожа, остатъци от замърсявания, себум и изпаднали косъмчета от самата четка. Така че първата стъпка в почистването на четката е да издърпаш внимателно всякакви косъмчета и остатъци, уловени в или около космите на четката. Най-добре направи тази стъпка над кошчето за отпадъци или навън, тъй като може да се създаде замърсяване. Ако не си сигурен как да издърпаш остатъците от косми и мърсотия, можеш да си помогнеш с клечка за уши или ножица, като боравиш с тях внимателно, така че да не отскубнеш косъмчетата на четката за брада.

 

2. След като косата и замърсяванията са освободени от четката, можеш да ги издърпаш внимателно с ръце. Не изхвърляй космите в мивката или тоалетната чиния, за да предотвратиш запушване, вместо това ги изхвърли в кошчето за отпадъци.

 

3. Почисти четката, като използваш натурален шампоан за брада и го поставиш в основата на косъмчетата. Не ти порепоръчваме да използваш препарат за съдове или течен сапун, тъй като те могат да изсушат естествените косми от четина и да ги направят крехки и податливи на разваляне. След като нанесеш шампоан за брада, постави четката под струя топла (но не гореща) вода и разтрий косъмчетата в дланта на ръката си, за да образуваш пяна.

 

4. Изплакни добре четката под течаща вода, докато водата започне да става бистра. Не потапяй четката в купа с вода, тъй като това може да доведе до набъбване и разграждане на косъмчетата, а също така може и да развали дръжката, особено ако тя е дървена. Докато изплакваш четката, си помагай с пръсти, за да разтвориш между отделните косъмчета, тъй като между тях се събират остатъци от пяната. Важно е пяната да бъда напълно премахната, преди да продължиш към следващата стъпка от процеса на почистване.


5. Подсуши дръжката на четката внимателно с мека памучна кърпа, след което остави косъмчетата да изсъхнат сами. Това помага да се гарантира, че те няма да се повредят. За да изсъхнат косъмчетата правилно, премести четката извън банята, на място, което е с по-малка влажност. По този начин намаляваш риска от поява на мухъл, плесен или неприятна миризма. Не забравяй да поставиш четката с косъмчетата надолу.

 

Един съвет от нас: Недей да тръскаш четката енергично, за да изсъхне, тъй като това може да разхлаби косъмчетата от основата на четката за брада и да доведе до падането им всеки път, когато разресваш брадата си.

 

Четка за брада Бевиро

 

Защо е толкова важно да почистваш четката си за брада?

 

Важно е да се премахват натрупаните остатъци от мъртва кожа, естествени масла и косми в четката за брада, особено ако редовно прилагаш продукти за грижа за брада като балсам или масло за брада. Ако имаш мазна кожа, натрупването на масла върху косъмчетата на четката също може да причини появата на акне. 

 

Освен това, почистването на четката за брада позволява космите ѝ да проникнат по-дълбоко в косъмчетата на брадата, което дава повече контрол при разресване и оформяне.


Редовното почистване на четката може да увеличи продължителността ѝ на живот. При правилна грижа, висококачествените четки за брада могат да издържат години наред.

 

Колко често трябва да почистваш четката си за брада?

 

Препоръчително е да почистваш четката си за брада веднъж на няколко седмици, особено ако разресваш брадата си всеки ден. Въпреки това, може да почистваш четката и по-често, особено ако в нея се събират остатъци от мръсотия, пърхот, мъртви кожни клетки или косми от брадата ти.

 

Четка за брада Бевиро

 

Кое от двете да избереш - гребен или четка за брада?

 

Има няколко неща, които трябва да имаш предвид, когато избираш между четка и гребен за брада.

Ако търсиш по-обемист и естествен вид на брада (въпреки че това не важи за всеки мъж), то тогава препоръчваме да използваш четка за брада.

 

От друга страна, ако целта ти е да стилизираш брадата и да я пригладиш, използвай гребен за брада.

 

Също така, ако основната ти цел е мустаците ти да не влизат в устата или ако искаш да тренираш косъмчетата на брадата да започнат да растат в желаната от теб посока, най-добре използвай висококачествена четка за брада с косъм от глиган.

 

Истината е, че всеки мъж има своето индивидуално предпочитание относно това, кой от двата инструмента за брада да използва. Повечето мъже първо предпочитат да използват гребен за брада, за да разплетат заплетените възелчета по брадата си, след което използват четка за брада, за да тренират косъмчетата си да растат в желаната посока и накрая отново използват гребен, за да я стилизират още по-добре, нанасяйки масло, балсам или вакса за брада и мустаци.

 

В крайна сметка, това е твоята брада, следователно можеш да изпробваш и да избереш кое работи най-добре за теб.

 

Ако за първи път закупуваш четка или гребен за брада, ти препоръчваме да си подсигуриш и двете. Срещу тази малка инвестиция, може да използваш и двата инструмента в ежедневната си рутина по поддръжка на брадата и да си осигуриш здрава, чиста и добре оформена брада.


При подготовката на тази статия са използвани материали от Tools of men.

Подготвили сме ти статия, в която ще откриеш най - доброто ръководство за мокро бръснене. Ще научиш всички предимства и недостатъци, както и разликата между традиционното и нетрадиционното мокро бръснене.

прочети още

В тази статия ти разказваме всичко за историята на немския бранд MÜHLE и технологията на производство на продуктите за бръснене (класически самобръсначки, четки за бръснене, козметика, аксесоари и още много). Научи кои продукти на MÜHLE можеш да закупиш в България.

прочети още

Ти си професионален барбер или имаш барбершоп и търсиш качествени продукти за твоя бизнес на преференциални цени? Открий невероятния свят на чешкия бранд Beviro. Разгледай продуктите, разработени от водещи чешки барбери тук.

прочети още

Обмисляш да закупиш класическа самобръсначка? В този блог пост ще научиш всички предимства на класическото мокро бръснене, както и 11 интересни факта за бръсненето с класическа самобръсначка.

прочети още

Ако все още се чудиш какъв Коледен подарък да избереш за любим мъж, то тази статия е точно за теб! Знаем, че избирането на оригинален и качествен подарък за мъж не винаги е лесно начинание, ето защо, подготвихме подробен списък със съвети и идеи за Коледен мъжки подарък. Прочети всичко тук.

прочети още

В тази статия ще научиш основите на класическото бръснене, как да се обръснеш правилно с класическа самобръсначка, различните видове класически самобръсначки, както и коя козметика е най - подходяща за класическото бръснене.

прочети още

Изборът на афтършейв одеколон може да бъде лесен, когато знаеш каква тайна се крие зад неговия аромат. В тази статия ще научиш повече за видовете нотки и парфюмни семейства и как да избереш одеколон, който ти подхожда и изразява твоята същност.

прочети още

Искаш да научиш повече за крема и олиото за преди бръснене? В тази статия ще намериш подробна информация относно това какво представлява козметиката за преди бръснене, как се използва, какви са нейните свойства, както и каква е разликата между крем и олио за преди бръснене. Също така, ще откриеш списък от продукти за преди бръснене, които смятаме, че ще ти харесат.

прочети още

Трудно ли ти е да направиш избор между масло за брада и балсам за брада? В този блог пост ще научиш повече за предимствата на всяко от тях, каква е разликата между масло и балсам за брада, както и кой от двата продукта е по-подходящ за твоята брада.

прочети още

Ако се чудиш каква е разликата между купа и чаша за бръснене, то в този блог пост ще намериш подробна информация относно това, какво предсталяват те, какви са предимствата и минусите им, както и какъв материал на купата или чашата за бръснене е най-подходящ за разпенване на оптимално гъста пяна.

прочети още

Бръсненето около бенка може да бъде неприятно и трудно, особено ако тя е с по-голям размер или на по-неудобно за бръснене място. В тази статия ще откриеш съвети и насоки относно правилното бръснене около и върху бенка и ще научиш, как да избегнеш раздразнение на кожата, как да се справиш с него и как да спреш кървенето при евентуално порязване.

прочети още

Ако все още не си убеден в качествата на балсама за брада, то тази статия е точно за теб. В нея ще откриеш подробна информация относно това, какво представлява балсамът за брада, какви са неговите основни съставки и предимства и как да го нанасяш правилно върху брадата си.

прочети още

В този блог пост ще научиш предимствата на афтършейв одеколона и как правилно да го използваш след бръснене, както и като ежедневен аромат. В статията ще намериш отговори на често задавани въпроси относно употребата му.

прочети още

Ако се чудиш каква е тайната зад крема за бръснене, то тази статия е за теб. В този блог пост ще научиш повече за свойствата на крема за бръснене, когато е нанесен върху кожата, и как правилно да образуваш оптимално гъста и обемна пяна, за да постигнеш меко и гладко бръснене.

прочети още

Правилната грижа за кожата е изключително важна. Ако се чудиш как да поддържаш кожата си здрава и жизнена през лятото, то тази статия е за теб. В този блог пост сме изброили топ 6 козметични продукта за мъже, с които да се освежиш през горещите летни дни.

прочети още

Правилната грижа за пособията за бръснене е изключително важна, за да може тяхната производителност да се задържи дълги години. В тази статия ти даваме насоки за почистване на четката за бръснене и самобръсначката, както и как да поддържаш техния красив и безупречен вид.

прочети още

Крем за бръснене, сапун за бръснене, гел или пяна - чудиш се кое да избереш? В тази статия ти разказваме подробно за разликата между различните продукти за бръснене, техните плюсове и минуси и как да избереш правилния за теб продукт.

прочети още

Ако все още се чудиш какво представлява стипцата за след бръснене и каква е разликата между стипца стик и стипца камък - то тази статия е точно за теб! В нея ще откриеш отговори на най-често задаваните въпроси относно употребата, съхранението и издръжливостта на стипцата.

прочети още

Омръзнало ли ти е от досадния пърхот, който все не успяваш да пребориш? В тази статия разказваме подробно какво представлява пърхотът, какво го предизвиква, какви са причините за неговата поява и начини за лечение.

прочети още

Колебаеш се дали да използваш гребен за брада? В тази статия ще откриеш 8-те предимства на използването на гребен за брада, както и отговори на често срещани въпроси относно употребата му, кой материал е най-подходящ и какви са неговите предимства пред гребена за коса.

прочети още

Ако се колебаеш между тоалетна вода и парфюм, и кое от двете да избереш, то тази статия е за теб. В този блог пост ще откриеш отговор на най-често задаваните въпроси, а именно - каква е разликата между тоалетна вода и парфюм, защо тоалетната вода е по-евтина от парфюма, кое от двете е по-трайно и как правилно да носиш аромата. Също така, ще намериш списък от тоалетни води и парфюми, които смятаме, че ще ти харесат.

прочети още

В този блог пост ти разказваме какво е бръснач тип Shavette, какви са разликите му с правия бръснач и защо да го предпочетеш. Научи повече за историята на Shavette, различните механизми за захват на ножчето и разбира се - как да постигнеш безупречно гладко и същевременно приятно бръснене, използвайки бръснач тип Shavette.

прочети още

Искаш да се отървеш от досадното акне или пъпките от врастнали косми, които се появяват след бръснене, но не знаеш как да се справиш с тях? Научи повече относно това, каква е разликата между двете, защо се появяват и как можеш да предотвратиш тяхната поява, като промениш няколко лесни неща в рутината си на бръснене.

прочети още

Ако се чудиш как да пуснеш дълга и гъста брада, то този наръчник ще бъде твоят пръв приятел. В този блог пост подробно сме засегнали всички аспекти от процеса на растеж на брадата - фактори, които влияят на растежа, фази на растеж, есенциални продукти за грижа за брадата и много други неща, които вярваме, че ще ти бъдат интересни.

прочети още

Ако някога си се чудил дали е удачно да използваш шампоан за коса, за да измиеш брадата си, тогава тази статия е за теб. В нея ти разказваме подробно защо трябва да използваш специален шампоан за брада и какви са неговите предимства. Също така, сме включили няколко съвета относно това, колко често трябва да миеш брадата си и как да избереш качествен шампоан за брада.

прочети още

Чудиш се какво представляват бръчките при мъжете, какви са причините за тяхната поява и как можеш да забавиш процеса на стареене на кожата си с няколко лесни стъпки? В тази статия ще научиш всичко това. Подготвили сме ти и информация за няколко продукта, които несъмнено ще помогнат в борбата с бръчките.

прочети още

В тази статия ще научиш повече за предимствата на натуралния душ гел пред обикновения, защо го препоръчваме и как да избереш качествен душ гел. Освен това, в този блог пост ще те запознаем с натуралните душ гелове на Beviro и техните четири изискани аромата.

прочети още

В тази статия ще научиш повече за историята на чешкия премиум бранд Beviro. Научи кои са Beviro, кои техни продукти можеш да закупиш в България и как те се разработват, преди да се пуснат на пазара.

прочети още

Чудиш се каква е разликата между крем за бръснене и сапун за бръснене? Искаш да използваш сапун за бръснене, но не знаеш как да направиш фина и богата пяна като тази в любимия ти барбершоп? В тази статия ще научиш всичко за сапуна за бръснене и как да го използваш правилно в домашни условия.

прочети още

Ако си от мъжете, които мразят да се бръснат, то тази статия е точно за теб! В това ръководство ще ти покажем шест незаменими съвета, които ще превърнат бръсненето в много по-приятно преживяване. Научи как да овладееш процеса на бръснене с лекота в няколо лесни стъпки.

прочети още

Чудиш се каква е разликата между различните помади за коса и коя е правилната за теб? В тази статия ще научиш как да избереш правилната помада според твоя тип коса, ефекта и визията, които искаш да постигнеш. Разбери повече за различните свойства на помадите за коса.

прочети още

Колебаеш се дали да избереш бръснач, или класическа самобръсначка? Събрали сме всички ползи и недостатъци както за бръснача, така и за класическата самобръсначка. Прочети ги, за да разбереш кое е по-подходящо за теб.

прочети още

Любим човек има повод и за кратко време трябва да избереш перфектния подарък за него? Подготвили сме списък с висококачествени продукти за бръснене – 8 идеи за подарък за мъж, с които да зарадваш любим човек.

прочети още

В тази статия ще научиш всичко, което трябва да знаеш за маслото за брада: кога и как да използваш масло за брада, кои са основните му съставки и защо е толкова важно за добре поддържана и оформена брада!

прочети още

Страдаш от подкожни косми след бръснене? В тази статия ще научиш всичко за подкожните косми на лицето: какви са причините за появата им, какви са най-честите симптоми, как да ги различиш от обикновено акне и как да се справиш ефективно в борбата с подкожните косми.

прочети още

Афтършейвът е важна част от ритуала на мъжкото мокро бръснене. Научи главната функция, видовете афтършейв, съставките му, тяхното действие, както и как да нанесеш правилно афтършейва след бръснене.

прочети още

Спиране на кръв при бръснене - как да го направиш най-лесно? Почти всеки мъж се е порязвал при бръснене поне веднъж. Спирането на кървене при бръснене обикновено е доста лесно, прочети няколко бързи и лесни решения.

прочети още

Научи как да почистиш четка за бръснене с естествен косъм правилно, както и как да я съхраниш. Четката трябва да бъде старателно изплаквана след всяко бръснене.

прочети още

Все още търсиш перфектен Коледен подарък за мъж? В този блог пост ще откриеш интересни и оригинални идеи, с които наистина да зарадваш любим човек през празниците! Открий идеален подарък за мъж тук.

прочети още

Научи повече за професионалните продукти за бръснене на италианската марка Proraso. Как е възникнал бранда, кои продукти на Proraso можеш да закупиш и още много полезна информация ще откриеш в този блог пост.

прочети още