🛍 Всичко от Разпродажбата на 50% САМО до 29.05 (Понеделник)! 🛍

Какво е стипца и как да я използваш след бръснене?

Какво е стипца и как да я използваш след бръснене?

Стипца камък

 

Ще ти издадем една малка тайна: Грижата за лицето след бръснене е също толкова важна, колкото и самото бръснене. Именно стипцата е един от най-ключовите продукти за класическото мокро бръснене.

 

В следващите редове ще научиш какво представлява стипцата, под каква форма се предлага и как да я използваш правилно.

 

Какво представлява стипца камъкът?

 

Стипца камъкът е кристалоподобен камък, чиято форма се доближава до тази на малък сапун. Стипцата е минерален блок, направен от алуминиев калиев сулфат - естествен минерал, който има антисептични и стягащи свойства.

 

В исторически план, стипцата бива използвана от древните египтяни още преди 4000 г., поради своите антисептични и лечебни свойства, както и за охлаждане и ревитализиране на кожата.

 

Стипцата се предлага в различни форми и размери, например като стипца камък, с който може да се мине цялото лице след бръснене или стипца стик, която е много удобна за спиране на кървенето при локални порязвания, както и за пренасяне при пътуване.

 

Стипцата днес масово се използва като част от рутината след бръснене - за охлаждане и освежаване на кожата и за спиране на кървенето от евентуални порязвания.

 

Стипца камъкът се нанася, като леко се намокря с вода и внимателно се втрива върху обръснатата кожа, като по този начин се свежда до минимум зачервяването и раздразнението по кожата. Стипцата също така ограничава появата на врастнали косми по кожата и заздравява леки порязвания след бръснене.


Благодарение на своите антибактериални свойства, стипца камъкът стяга порите, унищожава повърхностните бактерии и намалява появата на пъпки и акне след бръснене.

Стипца камък

 

История на стипцата

 

Хората винаги са търсили по-добри и естествени терапевтични средства. Освен че е открита в множество археологически обекти в Египет, стипцата камък е открита и на места, които предполагат, че е използвана и в Древна Гърция и Рим.

 

Първоначално стипцата започва да се използва от древните египтяни. Преди повече от 4000 г. египтяните са открили антисептичните и лечебни свойства на минерала. Въпреки че днешната ни представа за древните египтяни може да не съответства непременно с образа на хора, които хедонистично търсят комфорт или суета, древните египтяни още тогава са знаели, че стипцата им помага, като охлажда лицето им в жегата. Ето как, употребата на стипца става обичайна практика.

 

Древногръцкият историк Херодот пише, че египетската стипца е била ценна стока по негово време. По подобен начин, древноримският историк и армейски командир Плиний Стари документира, че римляните са използвали минерала в медицината и като средство за боядисване на тъкани. През ислямското Средновековие, стипцата е била широко използвана като “замазка” - химическо съединение, което помага на цветовете да се наслоят в тъканите.

 

 

 

За какво се използва стипцата и какви са нейните предимства?

 

Стипца (алуминиев калиев сулфат) е минерален блок, който действа като естествен коагулатор и е със стягащо и антисептично действие. Тя е универсално терапевтично средство, използвано за премахване на различни нежелани реакции след бръснене и свързаните с тях кожни проблеми. Например:

 

 • Увеличава сцеплението при употреба на по-”хлъзгави” класически самобръсначки или бръсначи
 • Третира малки порязвания по лицето
 • Предотвратява появата на акне след бръснене
 • Подобрява тонуса на кожата
 • Намалява възпалението на кожата
 • Успокоява раздразнението на кожата след бръснене
 • Намалява появата на врастнали косми след бръснене
 • Спира кървенето чрез стягане на порите и свиване на кръвоносните съдове
 • Може да замени използването на традиционните дезодоранти
 • Изчиства несъвършенства по кожата като акне или тъмни петна
 • Успокоява кожата и помага за предотвратяване на врастнали косми след кола маска на чувствителни зони 

 

Използвайки стипца камък, ще забележиш, че той стяга порите и свива кръвоносните съдове. Стипцата е коагулант, който сгъстява кръвните клетки, за да спре кървенето и едновременно с това има успокояващо, освежаващо и охлаждащо действие върху кожата. Освен това стипцата убива бактериите на повърхността на кожата.

 

Ползите на стипцата не спират до тук. Освен всичко изброено до сега, стипцата е и страхотен естествен дезодорант. Вероятно не е по-добър избор от любимия ти дезодорант с аромат, но всички кристални дезодоранти на пазара са просто леко усъвършенствани версии на чиста стипца камък.

 

Кристалите на минерала се предлагат в различни форми и размери. Може да използваш стипца камък вкъщи след бръснене или стипца стик или стиптичен гел по време на пътуване и за третиране на локални порязвания след бръснене.

 

Стипцата трябва да бъде част от цялостния ритуал на мокро бръснене, независимо от самобръсначката или бръснача, който използваш.

 

Как да използваш стипца камък?

 

Стъпка 1: След бръснене, измий лицето си, за да почистиш остатъците от сапун или крем за бръснене. Изплакни лицето си отново със студена вода. Това помага за затваряне и стягане на порите и позволява на стипцата да се плъзга лесно по лицето. Лекото втриване на стипцата по лицето ще ексфолира порите.

 

Стъпка 2: Намокри стипца камъка със студена вода, преди да го нанесеш по лицето. Увери се, че цялата му повърхност е намокрена.

 

Съвет от нас: Можеш да накиснеш стипца камъка в ледена вода предварително, преди да го използваш, за да усетиш охлаждащия му ефект - особено ако си предразположен към порязвания и поява на врастнали косми или пък ако ножчето на самобръсначката или бръснача ти вече не е толкова остро.

 

Стъпка 3: Нежно масажирай лицето си и в областта на шията със стипца камъка - там, където си се обръснал. Втривай нежно, тъй като можеш да усетиш леко стягане или усещане за парене, поради стягащите свойства на стипцата. Това е нормално, тъй като кристалите и салициловият компонент на алуминиевият калиев сулфат вършат своето действие.

 

* Ако имаш чувствителна кожа, не масажирай лицето си за повече от 20 секунди.

 

Стъпка 4: След като си масажирал лицето си, остави остатъците от стипца върху кожата си за около 15 до 20 секунди. Това време позволява на кристалите да свият порите на лицето и да освежат кожата. След това изплакни остатъците от стипцата добре със студена вода.

 

Стъпка 5: Нанеси качествен хидратиращ крем за лице (като например този тук), след което нанеси афтършейв балсам, лосион или одеколон с възможно най-естествени съставки.

 

Съвет от нас: Любимите ни афтършейв продукти, подходящи за един перфектен завършек са одеколоните на Beviro, които освен че успокояват и дезинфекцират кожата, оставят и дълготраен приятен аромат.

 

Ако обаче имаш по-суха и чувствителна кожа, ти препоръчваме да използваш афтършейв балсам без съдържание на алкохол, който да хидратира и омекоти кожата на лицето допълнително. 

Стипца камък Proraso

Алтернатива на стипца камък: стипца стик

 

Популярна алтернатива на стипца камъка при грижата след бръснене е стипца стикът. Той има същите лечебни свойства, тъй като е направен от същите съединения като стипца камъка.

 

Стипца стикът обаче идва в по-малка и компактна форма, което го прави страхотно допълнение към твоите принадлежности за бръснене по време на пътуване. Стипцата стик обикновено се състои от стипца в прахообразна форма с восъчно свързващо вещество, компресирани в компактна форма с размер на червило или балсам за устни.

 

Тъй като стипцата стикът има по-малък връх, е много по-лесно да нанесеш веществото върху конкретно порязване по кожата след бръснене, за да спреш кървенето. Стипца стикът е идеален за по-малки ранички или порязвания и при малки порязвания е по-добър вариант от лепенките за рани, тъй като за разлика от тях не задържа бактериите.

 

Как да използваш стипца стик?

 

Стъпка 1: След бръснене изплакни лицето си със студена вода, за да затвориш порите на лицето.

 

Стъпка 2: Намокри стипца стика и нежно нанеси върху лицето с лек натиск, но не прекалено силно, за да третираш евентуални порязвания от бръсненето и да спреш кървенето. Може да усетиш леко парене или щипене, но това е нормално и означава, че стипцата върши своето действие.

 

Стъпка 3: За разлика от стипца камъка, при стика не се налага да отмиваш остатъците само след 15 или 20 секунди. Остатъкът от стипца стик трябва да остане върху лицето за няколко минути, така че да има достатъчно време да затвори порязванията. Увери се, че кървенето от порязването е спряло напълно, преди да измиеш стипцата от лицето си.

 

Стипца стик

 

Често задавани въпроси относно стипцата

 

Защо стипцата е толкова популярна?

 

Както вече споменахме, използването на стипца датира от хилядолетия, въпреки че за известно време тя губи до известна степен популярността си.

 

Обикновено, хората гледат на стипцата като аксесоар за мокро бръснене от старата школа, но тя отново набира популярност сред мъжете като средство за естествено лечение след бръснене.

 

Стипца камъкът и стипца стикът се използват от бръснари и барбери и стипцата е приета като важна стъпка от процеса за грижата за кожата на лицето след бръснене. 


В обобщение: Стипцата е съществена част от продуктите за качествено и гладко бръснене на всеки мъж, независимо дали той се бръсне със самобръсначка, или с бръснач.

 

Как се съхранява стипца камъкът?

 

След употреба, изплакни стипца камъка обилно със студена вода, така че да бъде напълно почистен. След това го подсуши със суха кърпа и съхранявай на хладно и сухо място, където има циркулация на въздуха. Важно е камъкът да не бъде мокър. 


Когато е мокър, стипца камъкът задържа влага и започва да се разгражда, като по този начин се съкратява неговият живот. Ако стипцата ти идва с кутийка или калъф, можеш да ги използваш за съхранение. Ако все още не си си избрал стипца, разгледай тук.

 

Може ли да използваш стипца всеки ден?

 

Да, можеш. Но имай предвид, че ако кожата ти е по-суха или чувствителна, стипцата може да я изсуши допълнително. Ако кожата ти е по-мазна, вероятността от прекалено изсушаване е по-малка. Стипца камъкът има стягащо действие, което означава, че ще извлече влага от кожата ти. 

 

Дори кожата ти да не е особено чувствителна, не бива да използваш стипцата повече от два пъти на ден. Ако го направиш, кожата ти ще започне да свръх компенсира, като произвежда повече естествен себум и масло, отколкото би било естествено. Това ще направи кожата ти по-мазна.

 

Колко време издържа един стипца камък?

 

Продължителността на живот на стипца камъка зависи от неговия размер, честотата на използване и начина на съхранение. Ако разполагаш със стандартен стипца камък с тегло от 50 до 70 гр., грижиш се правилно за него и го използваш веднъж на ден, можеш да очакваш той да издържи около две години или повече.

 

Можеш ли да използваш стипца в комбинация с афтършейв?

 

Някои хора обичат да използват и двете, а други - не. Това е въпрос на лично предпочитание. При някои мъже свойството на стипцата да стяга кожата и съдържанието на алкохол в афтършейвите в комбинация са склонни да изсушават кожата, а за други ефектът е перфектна грижа за кожата след бръснене.

 

Съветваме те да изпробваш използването на стипца и на афтършейв поотделно, както и заедно, за да откриеш най-добрия за теб резултат. Добра практика е да нанесеш и хидратиращ крем или балсам за след бръснене без алкохол, ако кожата ти е по-суха и чувствителна.

 

Можеш ли да използваш стипцата като натурален дезодорант?

 

Може би не знаеш това, но всъщност можеш да използваш стипца камъка под мишниците си, като алтернатива на традиционния дезодорант. Често на пазара се предлага като “кристален дезодорант”. Стипцата не е антиперспирант, така че няма да спре потенето, но би могла да спре миризмата, в зависимост от това как химикалите на тялото ти взаимодействат с минералните соли. Можеш да го изпробваш при следващото си бръснене.

 

Къде можеш да закупиш стипца?

 

Както вече споменахме, стипцата се предлага в различни размери и форми - тя може да бъде под формата на камък, стик или дори гел.

Винаги купувай качествени стипци, тъй като ако избереш стипца с лошо качество, тя ще започне да се разпада малко по малко и ще останеш само с купчина прах. Ако стипцата обаче е качествена и се грижиш за нея правилно, може да издържи с години.

 

В нашият сайт ще откриеш стипца камък, стипца стик и стиптичен гел, както и много други качествени продукти за след бръснене. Повече за продуктите можеш да разгледаш тук.


При подготовката на тази статия са използвани материали от Grownman Shave.

Ако се колебаеш кой продукт за грижа за брадата е подходящ за твоята брада, то тази статия е за теб. В този блог пост ще научиш всичко за балсама за брада, ваксата за брада и гела за брада, а именно - какви са техните ползи и предимства, за какви бради са подходящи, както и как правилно да ги нанасяш върху брадата.

прочети още

В този блог пост ще научиш всичко, което трябва да знаеш за мъжката интимна грижа: какви стъпки включва тя, защо е от съществено значение за здравето, какви продукти за интимна хигиена да използваш и как да поддържаш интимната си зона в безупречно състояние.

прочети още

Angry Beards не е типичният бранд, който можеш да очакваш. От хоби до успешна козметична марка за мъже с оригинални и качествени продукти, ценени от хиляди клиенти: научи повече за историята на чешкия бранд Angry Beards тук.

прочети още

В тази статия ще научиш какво представлява серумът за растеж на брада Angry Beards - Beard Doping, кои са неговите активни съставки и какъв е техният ефект върху кожата, както и как правилно да нанасяш серума при всяка употреба.

прочети още

Ти си професионален барбер или имаш барбершоп и търсиш качествени продукти за твоя бизнес на преференциални цени? Открий невероятния свят на чешкия бранд Beviro. Разгледай продуктите, разработени от водещи чешки барбери тук.

прочети още

Подготвили сме ти статия, в която ще откриеш най - доброто ръководство за мокро бръснене. Ще научиш всички предимства и недостатъци, както и разликата между традиционното и нетрадиционното мокро бръснене.

прочети още

В тази статия ти разказваме всичко за историята на немския бранд MÜHLE и технологията на производство на продуктите за бръснене (класически самобръсначки, четки за бръснене, козметика, аксесоари и още много). Научи кои продукти на MÜHLE можеш да закупиш в България.

прочети още

Обмисляш да закупиш класическа самобръсначка? В този блог пост ще научиш всички предимства на класическото мокро бръснене, както и 11 интересни факта за бръсненето с класическа самобръсначка.

прочети още

Ако все още се чудиш какъв Коледен подарък да избереш за любим мъж, то тази статия е точно за теб! Знаем, че избирането на оригинален и качествен подарък за мъж не винаги е лесно начинание, ето защо, подготвихме подробен списък със съвети и идеи за Коледен мъжки подарък. Прочети всичко тук.

прочети още

В тази статия ще научиш основите на класическото бръснене, как да се обръснеш правилно с класическа самобръсначка, различните видове класически самобръсначки, както и коя козметика е най - подходяща за класическото бръснене.

прочети още

Изборът на афтършейв одеколон може да бъде лесен, когато знаеш каква тайна се крие зад неговия аромат. В тази статия ще научиш повече за видовете нотки и парфюмни семейства и как да избереш одеколон, който ти подхожда и изразява твоята същност.

прочети още

Искаш да научиш повече за крема и олиото за преди бръснене? В тази статия ще намериш подробна информация относно това какво представлява козметиката за преди бръснене, как се използва, какви са нейните свойства, както и каква е разликата между крем и олио за преди бръснене. Също така, ще откриеш списък от продукти за преди бръснене, които смятаме, че ще ти харесат.

прочети още

Трудно ли ти е да направиш избор между масло за брада и балсам за брада? В този блог пост ще научиш повече за предимствата на всяко от тях, каква е разликата между масло и балсам за брада, както и кой от двата продукта е по-подходящ за твоята брада.

прочети още

Ако се чудиш каква е разликата между купа и чаша за бръснене, то в този блог пост ще намериш подробна информация относно това, какво предсталяват те, какви са предимствата и минусите им, както и какъв материал на купата или чашата за бръснене е най-подходящ за разпенване на оптимално гъста пяна.

прочети още

Бръсненето около бенка може да бъде неприятно и трудно, особено ако тя е с по-голям размер или на по-неудобно за бръснене място. В тази статия ще откриеш съвети и насоки относно правилното бръснене около и върху бенка и ще научиш, как да избегнеш раздразнение на кожата, как да се справиш с него и как да спреш кървенето при евентуално порязване.

прочети още

Ако все още не си убеден в качествата на балсама за брада, то тази статия е точно за теб. В нея ще откриеш подробна информация относно това, какво представлява балсамът за брада, какви са неговите основни съставки и предимства и как да го нанасяш правилно върху брадата си.

прочети още

В този блог пост ще научиш предимствата на афтършейв одеколона и как правилно да го използваш след бръснене, както и като ежедневен аромат. В статията ще намериш отговори на често задавани въпроси относно употребата му.

прочети още

Ако се чудиш каква е тайната зад крема за бръснене, то тази статия е за теб. В този блог пост ще научиш повече за свойствата на крема за бръснене, когато е нанесен върху кожата, и как правилно да образуваш оптимално гъста и обемна пяна, за да постигнеш меко и гладко бръснене.

прочети още

Правилната грижа за кожата е изключително важна. Ако се чудиш как да поддържаш кожата си здрава и жизнена през лятото, то тази статия е за теб. В този блог пост сме изброили топ 6 козметични продукта за мъже, с които да се освежиш през горещите летни дни.

прочети още

Трудно ли ти е да направиш избор между четка за брада и гребен за брада? В този блог пост ще научиш повече за разликата между четка и гребен и техните предимства. Разбери кое е най-подходящото време за разресване на брадата и как да почистваш четката и гребена за брада.

прочети още

Правилната грижа за пособията за бръснене е изключително важна, за да може тяхната производителност да се задържи дълги години. В тази статия ти даваме насоки за почистване на четката за бръснене и самобръсначката, както и как да поддържаш техния красив и безупречен вид.

прочети още

Крем за бръснене, сапун за бръснене, гел или пяна - чудиш се кое да избереш? В тази статия ти разказваме подробно за разликата между различните продукти за бръснене, техните плюсове и минуси и как да избереш правилния за теб продукт.

прочети още

Омръзнало ли ти е от досадния пърхот, който все не успяваш да пребориш? В тази статия разказваме подробно какво представлява пърхотът, какво го предизвиква, какви са причините за неговата поява и начини за лечение.

прочети още

Колебаеш се дали да използваш гребен за брада? В тази статия ще откриеш 8-те предимства на използването на гребен за брада, както и отговори на често срещани въпроси относно употребата му, кой материал е най-подходящ и какви са неговите предимства пред гребена за коса.

прочети още

Ако се колебаеш между тоалетна вода и парфюм, и кое от двете да избереш, то тази статия е за теб. В този блог пост ще откриеш отговор на най-често задаваните въпроси, а именно - каква е разликата между тоалетна вода и парфюм, защо тоалетната вода е по-евтина от парфюма, кое от двете е по-трайно и как правилно да носиш аромата. Също така, ще намериш списък от тоалетни води и парфюми, които смятаме, че ще ти харесат.

прочети още

В този блог пост ти разказваме какво е бръснач тип Shavette, какви са разликите му с правия бръснач и защо да го предпочетеш. Научи повече за историята на Shavette, различните механизми за захват на ножчето и разбира се - как да постигнеш безупречно гладко и същевременно приятно бръснене, използвайки бръснач тип Shavette.

прочети още

Искаш да се отървеш от досадното акне или пъпките от врастнали косми, които се появяват след бръснене, но не знаеш как да се справиш с тях? Научи повече относно това, каква е разликата между двете, защо се появяват и как можеш да предотвратиш тяхната поява, като промениш няколко лесни неща в рутината си на бръснене.

прочети още

Ако се чудиш как да пуснеш дълга и гъста брада, то този наръчник ще бъде твоят пръв приятел. В този блог пост подробно сме засегнали всички аспекти от процеса на растеж на брадата - фактори, които влияят на растежа, фази на растеж, есенциални продукти за грижа за брадата и много други неща, които вярваме, че ще ти бъдат интересни.

прочети още

Ако някога си се чудил дали е удачно да използваш шампоан за коса, за да измиеш брадата си, тогава тази статия е за теб. В нея ти разказваме подробно защо трябва да използваш специален шампоан за брада и какви са неговите предимства. Също така, сме включили няколко съвета относно това, колко често трябва да миеш брадата си и как да избереш качествен шампоан за брада.

прочети още

Чудиш се какво представляват бръчките при мъжете, какви са причините за тяхната поява и как можеш да забавиш процеса на стареене на кожата си с няколко лесни стъпки? В тази статия ще научиш всичко това. Подготвили сме ти и информация за няколко продукта, които несъмнено ще помогнат в борбата с бръчките.

прочети още

В тази статия ще научиш повече за предимствата на натуралния душ гел пред обикновения, защо го препоръчваме и как да избереш качествен душ гел. Освен това, в този блог пост ще те запознаем с натуралните душ гелове на Beviro и техните четири изискани аромата.

прочети още

В тази статия ще научиш повече за историята на чешкия премиум бранд Beviro. Научи кои са Beviro, кои техни продукти можеш да закупиш в България и как те се разработват, преди да се пуснат на пазара.

прочети още

Чудиш се каква е разликата между крем за бръснене и сапун за бръснене? Искаш да използваш сапун за бръснене, но не знаеш как да направиш фина и богата пяна като тази в любимия ти барбершоп? В тази статия ще научиш всичко за сапуна за бръснене и как да го използваш правилно в домашни условия.

прочети още

Ако си от мъжете, които мразят да се бръснат, то тази статия е точно за теб! В това ръководство ще ти покажем шест незаменими съвета, които ще превърнат бръсненето в много по-приятно преживяване. Научи как да овладееш процеса на бръснене с лекота в няколо лесни стъпки.

прочети още

Чудиш се каква е разликата между различните помади за коса и коя е правилната за теб? В тази статия ще научиш как да избереш правилната помада според твоя тип коса, ефекта и визията, които искаш да постигнеш. Разбери повече за различните свойства на помадите за коса.

прочети още

Колебаеш се дали да избереш бръснач, или класическа самобръсначка? Събрали сме всички ползи и недостатъци както за бръснача, така и за класическата самобръсначка. Прочети ги, за да разбереш кое е по-подходящо за теб.

прочети още

Любим човек има повод и за кратко време трябва да избереш перфектния подарък за него? Подготвили сме списък с висококачествени продукти за бръснене – 8 идеи за подарък за мъж, с които да зарадваш любим човек.

прочети още

В тази статия ще научиш всичко, което трябва да знаеш за маслото за брада: кога и как да използваш масло за брада, кои са основните му съставки и защо е толкова важно за добре поддържана и оформена брада!

прочети още

Страдаш от подкожни косми след бръснене? В тази статия ще научиш всичко за подкожните косми на лицето: какви са причините за появата им, какви са най-честите симптоми, как да ги различиш от обикновено акне и как да се справиш ефективно в борбата с подкожните косми.

прочети още

Афтършейвът е важна част от ритуала на мъжкото мокро бръснене. Научи главната функция, видовете афтършейв, съставките му, тяхното действие, както и как да нанесеш правилно афтършейва след бръснене.

прочети още

Спиране на кръв при бръснене - как да го направиш най-лесно? Почти всеки мъж се е порязвал при бръснене поне веднъж. Спирането на кървене при бръснене обикновено е доста лесно, прочети няколко бързи и лесни решения.

прочети още

Научи как да почистиш четка за бръснене с естествен косъм правилно, както и как да я съхраниш. Четката трябва да бъде старателно изплаквана след всяко бръснене.

прочети още

Все още търсиш перфектен Коледен подарък за мъж? В този блог пост ще откриеш интересни и оригинални идеи, с които наистина да зарадваш любим човек през празниците! Открий идеален подарък за мъж тук.

прочети още

Научи повече за професионалните продукти за бръснене на италианската марка Proraso. Как е възникнал бранда, кои продукти на Proraso можеш да закупиш и още много полезна информация ще откриеш в този блог пост.

прочети още