• Начало »
  • Блог »
  • Крем за бръснене, пяна за бръснене, гел и сапун - каква е разликата?

Крем за бръснене, пяна за бръснене, гел и сапун - каква е разликата?

Крем за бръснене, пяна за бръснене, гел и сапун - каква е разликата?

 

Ритуалът на мъжко бръснене е нещо много лично и индивидуално - също както избора на парфюм или стил на обличане. За щастие, в днешно време на пазара се предлагат разнообразие от продукти за бръснене, така че да можеш да избереш правилния за теб. За да прецениш кое е подходящо за теб - крем за бръснене, сапун, гел или пяна, трябва да разбереш разликата между тях. Всички те имат своите плюсове и минуси. В тази статия ще научиш какви са те и как да избереш подходящия за теб продукт.

 

Какво е крем за бръснене?

 

Кремът за бръснене често има плътна консистенция, доближаваща се до тази на лосион или балсам за коса, и има хидратиращи свойства. Той не съдържа агресивни химикали и съставки като алкохол, което го прави подходящ за подхранване на кожата. Кремът за бръснене омекотява косъмчетата на брадата преди бръснене и по този начин улеснява плъзгането на самобръсначката или бръснача по кожата на лицето.

 

Плътната и мека текстура на крема за бръснене овлажнява и омекотява косъмчетата на брадата и подхранва кожата, за да се постигне едно наистина гладко и безболезнено бръснене. Повечето кремове за бръснене съдържат идентични съставки като: стеаринова киселина, ланолин, глицерин, триетаноламин и вода.

 

Стеариновата киселина има свойствата на сапун, а триетаноламинът помага за премахване на маслата и мръсотията от кожата на лицето. Ланолинът е емулгатор, който помага за задържане на вода върху кожата, като същевременно подхранва кожата на лицето и осигурява хлъзгава повърхност за по-лесно плъзгане на острието по лицето.

 

Кремовете за бръснене също така съдържат естествен аромат, алое вера и други съставки, които допълнително омекотяват кожата и осигуряват едно наистина страхотно и освежаващо преживяване при бръснене.


Ако все още не си си избрал подходящ крем за бръснене, ти препоръчваме да разгледаш тук.

 

Крем за бръснене MÜHLE с алое вераКрем за бръснене MÜHLE със сандалово дървоКрем за бръснене MÜHLE с морски зърнастец

 

 

Предимства на крема за бръснене

 

Кремът за бръснене овлажнява кожата на лицето и омекотява косъмчетата на брадата преди бръснене.

 

Целият процес на класическо мокро бръснене с крем за бръснене е забавен и интересен - като се започне от образуването на богата и плътна пяна до самия финал, усещането на крема по кожата оставя страхотно чувство.

 

Минуси на крема за бръснене

 

Използването на крем за бръснене изисква малко повече време и усилие за образуването на пяна, отколкото нанасянето на готова пяна за бръснене от флакон. 

 

Също така, може да отнеме повече време да отстраниш всякакви остатъци от крема за бръснене, като трябва да изплакнеш старателно лицето си.

 

Кремът за лице не идва в кутия, а в тубичка и изисква използване на купичка и четка за бръснене за образуване на богата и гъста пяна.

 

Кремът за бръснене често е малко по-скъп от останалите продукти за бръснене.

 

Въпреки споменатите минуси, кремовете за бръснене съдържат значително по-натурални съставки от конвенционалната пяна за бръснене, която ще откриеш в магазина, и именно това ги прави много по-щадящи за кожата на лицето, осигурявайки незаменимо усещане и удоволствие от ритуала на мъжкото бръснене.

 

Повечето мъже, които за първи път изпробват крем за бръснене, никога повече не поглеждат към обикновената пяна за бръснене.

 

Какво е пяна за бръснене?

 

Пяната за бръснене е малко по-различна от крема за бръснене, въпреки че може да изглеждат сходно на пръв поглед. Пяната за бръснене идва във флакон и е много по-тънка и въздушна от пяната, която образува кремът за бръснене. Този тип пяна не е създадена да овлажнява кожата или да създава усещане за бръснене като след бръснар.

 

Пяната за бръснене е създадена за улеснение, тъй като с нея можеш бързо да се обръснеш и да продължиш с деня си. Тя обаче често съдържа алкохол, който може да изсуши кожата на лицето ти. Не се налага да я разпенваш както крема и сапуна за бръснене.

 

Пяната създава тънък слой, който намалява повърхностното триене между лицето и острието, за да избегнеш порязвания, поява на врастнали косми или друго раздразнение на кожата след бръснене.

 

Ако търсиш продукт, който е лесен за употреба и използването няма да направи кожата ти омазнена или утежнена, пяната за бръснене може да е точно продукта, който търсиш. 

 

Тя е лесен начин да подготвиш лицето си за бръснене, без да се тревожиш за това да измиеш старателно лицето си след бръснене или как да образуваш богата пяна, както е с крема или сапуна за бръснене.

 

Пяна за бръснене Proraso FLOID

 

Предимства на пяната за бръснене

 

Най-голямото предимство на пяната за бръснене е, че тя е лесно достъпна, евтина и лесна за употреба. Просто напръскваш нужното количество в ръката си, поставяш го на лицето и си готов за бръснене. С нея не е нужно да се притесняваш как да образуваш богата пяна или как да отмиеш остатъците от пяната след бръснене. Така ще получиш сравнително гладко бръснене с малко усилия.

 

Минуси на пяната за бръснене

 

Пяната за бръснене не хидратира кожата, съответно няма да чувстваш кожата на лицето си гладка и еластична. Тъй като пяната често съдържа алкохол, тя дори може да изсуши кожата ти. Ако кожата е чувствителна, ароматите и алкохолът, които се съдържат в пяната за бръснене могат да предизвикат неприятно раздразнение. Тя също така е по-тънка, а не плътна и богата като пяната, образувана с крем или сапун за бръснене.

 

Пяната за бръснене от флакон, за разлика от крема или сапуна, не е подходяща за по-гъста брада, тъй като не може да проникне в дълбочина, за да омекоти брадата преди бръснене.

 

Мъжете, които използват самобръсначки с касетъчно ножче, често използват и пяна за бръснене, тъй като не са запознати достатъчно добре с бръсненето с класическа самобръсначка или бръснач и крем за бръснене, и не знаят колко страхотно може да бъде изживяването при бръснене с богатата пяна на крема или сапуна за бръснене.

 

Какво е гел за бръснене?

 

Друг популярен вариант за продукт за бръснене е гелът за бръснене. Геловете обикновено са цветни или прозрачни и имат добавен аромат. Предназначени са да създават дебел слой между кожата на лицето и острието. Те са лесни за употреба и се предлагат както във флакон, така и в тубички, които са лесно достъпни и сравнително изгодни като цена.

 

Геловете за бръснене проникват по-добре в кожата, следователно хидратират кожата на лицето в дълбочина. Те създават много по-дебел защитен слой между кожата и острието, което често ги прави по-добри в защитата на кожата от раздразнения дори и от крема за бръснене.

 

Гелът за бръснене не е небходимо да се разпенва. Когато той е с прозрачен цвят, е идеален за случаите, в които искаш да обръснеш или оформиш брадата си по контур.

 

Някои гелове за бръснене изобщо не са предназначени да се разпенват, докато други се разпенват или още докато излизат от флакона, или когато вече бъдат поставени върху кожата на лицето. Въпреки това пяната, създадена с гела за бръснене, не е плътна и богата като пяната, която се получава при разпенване на крем или сапун за бръснене.

 

Геловете за лице хидратират и омекотяват както кожата на лицето, така и самите косъмчета на брадата, като осигуряват по-лесно и гладко бръснене.

 

Внимание: Ако искаш да използваш гел за бръснене, който не се разпенва, търси прозрачен гел и такъв, при който това му свойство е изрично упоменато на опаковката, защото иначе може да закупиш гел, който ще се разпени, когато го втриеш в кожата на лицето си.

 

Прозрачният гел за бръснене на Beviro се нанася с ръце и не образува пяна. С него можеш да виждаш къде и какво бръснеш, ако желаеш да оформиш брадата или пък да обръснеш и цялото си лице. Гелът омекотява брадата, като по този начин острието се плъзга лесно и гладко по кожата, което предотвратява раздразнения по кожата след бръснене.

 

Прозрачен гел за бръснене Beviro

 

Предимства на гела за бръснене

 

Геловете за бръснене предпазват кожата, тъй като създават бариера между кожата и острието, така че то да се плъзга без усилие. По този начин ще предотвратиш появата на врастнали косми, порязвания или друго раздразнение след бръснене. Те, също така, са по-бързи за употреба от традиционния крем за бръснене, така че са подходящи за случаите, в които нямаш много време за бръснене.

 

Геловете за бръснене са лесни за използване, предлагат се в различни формули - от хидратиращи кожата гелове до такива за чувствителна кожа. Подходящи са в случаите, в които искаш луксозно усещане по време на бръснене, но не искаш да използваш традиционен крем или сапун за бръснене.

 

Гелът за бръснене е лесен за изплакване както от лицето, така и от острието по време на бръснене. Той също така често може да се ползва и без вода, така че можеш да се бръснеш в крачка, дори по време на път.

 

На пазара се предлагат както по евтини варианти, така и по-качествени скъпи гелове.

 

Прозрачен гел за бръснене Beviro

 

Минуси на гела за бръснене

 

Геловете за бръснене обикновено са по-гъсти като консистенция. Ако имаш по-мазна кожа гелът може да я раздразни. За да избегнеш това, винаги търси гелове за бръснене с максимално натурални съставки.

 

Усещането от гела за бръснене може да бъде малко по-лепкаво, когато започне за изсъхва върху лицето.

 

Геловете за бръснене често свършват по-бързо от крема за бръснене, от който е нужно само малко количество за образуване на богата пяна.

 

Какво представлява сапунът за бръснене?

 

Сапунът за бръснене е по-малко популярна алтернатива за бръснене в днешно време, която отнема малко повече усилия при употребата му. Той обаче е истинската класика в света на класическото мокро бръснене и създава несравнимо богата пяна

 

Сапунът за бръснене е вид продукт, който се прави от сапун и мастни киселини. За употребата му са нужни четка за бръснене, топла вода и купичка за бръснене, за да се създаде богата и гъста пяна, която след това да се нанесе върху лицето.


Сапуните за бръснене са подходящи за феновете на класическото бръснене, които искат да си осигурят едно наистина страхотно и безупречно бръснене, както и за мъжете, които обичат да си отделят време за ритуала на бръснене.

 

Сапуните за бръснене често са обогатени със съставки, които подхранват кожата и омекотяват и повдигат космите на брадата, за да осигурят максимално гладко бръснене.

 

Подходящи са за мъже, които избягват някои от вредните съставки в конвенционалните продукти за бръснене във флакон.

 

Пяната, създадена с помощта на сапун за бръснене, осигурява плъзгаща повърхност, която предотвратява появата на врастнали косми и порязвания. След бръснене, кожата е изключително мека и хидратирана.

 

 Сапун за бръснене MÜHLE с алое вера Сапун за бръснене MÜHLE с алое вера Сапун за бръснене MÜHLE с алое вераСапун за бръснене nom с Aloe Vera в кутияСапун за бръснене Proraso RED - сандалово дърво

 

Предимства на сапуна за бръснене

 

Сапуните за бръснене съдържат висококачествени съставки, които се грижат за кожата по време на бръснене. Те са добра инвестиция, тъй като издържат много дълго време и не се налага да купуваш нов продукт на всеки няколко седмици.


Ако са разпенени правилно, те осигуряват изключително богата, плътна и хлъзгава пяна, която допринася за безупречно гладко бръснене.

 

Минуси на сапуна за бръснене

 

Това, което може да се нарече недостатък на сапуна е, че отнема повече време и усилие, за да се създаде пяна.

 

Въпреки че създаването на пяна може да изглежда като лесен процес, има техника, която трябва да се следва, за да може да използваш и разпенваш сапуна си правилно. Това не го прави толкова подходящ за бързите сутрини, в които искаш да се обръснеш без усилие.

 

Сапуните за бръснене са предпочитани сред мъжете, които са фенове на класическото бръснене, тъй като смятат че сапунът създава най-добрата и гъста пяна.


Повече за сапуна за бръснене и как да създадеш перфектна пяна с него като в барбершоп можеш да научиш в този блог пост.

 

Кой тип продукт за бръснене е най-подходящ за теб?

 

Когато избираш правилния за теб продукт за бръснене, трябва да си отговориш на три въпроса:

 

Първият е - С колко време разполагам?

 

Ако можеш да си отделиш повече време, тогава сапунът и кремът за бръснене са подходящи за теб. Ако разполагаш с по-малко време, най-добрият избор за теб е гел или пяна.

 

Следващият въпрос е - Какъв е моят тип кожа?

 

Ако кожата на лицето ти е суха, тогава правилния избор за теб ще е нещо по-хидратиращо, като крем или гел за бръснене. Ако кожата ти е по-мазна, тогава можеш да използваш пяна за бръснене.

 

Последният въпрос е - Какъв тип брада имам?

 

По-грубата и гъста брада ще бъде по-лесна за бръснене със сапун, крем или дори гел, тъй като те ще помогнат за омекотяване на косъмчетата. Пяната е подходяща за по-тънка и не толкова гъста брада.

 

Наличието на голям асортимент от продукти, често може да бъде объркващо. Смятаме, че след като си се информирал относно различните видове продукти за бръснене, ще направиш правилния избор за теб.


При подготовката на тази статия са използвани материали от Shaving advisor.

Подготвили сме ти статия, в която ще откриеш най - доброто ръководство за мокро бръснене. Ще научиш всички предимства и недостатъци, както и разликата между традиционното и нетрадиционното мокро бръснене.

прочети още

В тази статия ти разказваме всичко за историята на немския бранд MÜHLE и технологията на производство на продуктите за бръснене (класически самобръсначки, четки за бръснене, козметика, аксесоари и още много). Научи кои продукти на MÜHLE можеш да закупиш в България.

прочети още

Ти си професионален барбер или имаш барбершоп и търсиш качествени продукти за твоя бизнес на преференциални цени? Открий невероятния свят на чешкия бранд Beviro. Разгледай продуктите, разработени от водещи чешки барбери тук.

прочети още

Обмисляш да закупиш класическа самобръсначка? В този блог пост ще научиш всички предимства на класическото мокро бръснене, както и 11 интересни факта за бръсненето с класическа самобръсначка.

прочети още

Ако все още се чудиш какъв Коледен подарък да избереш за любим мъж, то тази статия е точно за теб! Знаем, че избирането на оригинален и качествен подарък за мъж не винаги е лесно начинание, ето защо, подготвихме подробен списък със съвети и идеи за Коледен мъжки подарък. Прочети всичко тук.

прочети още

В тази статия ще научиш основите на класическото бръснене, как да се обръснеш правилно с класическа самобръсначка, различните видове класически самобръсначки, както и коя козметика е най - подходяща за класическото бръснене.

прочети още

Изборът на афтършейв одеколон може да бъде лесен, когато знаеш каква тайна се крие зад неговия аромат. В тази статия ще научиш повече за видовете нотки и парфюмни семейства и как да избереш одеколон, който ти подхожда и изразява твоята същност.

прочети още

Искаш да научиш повече за крема и олиото за преди бръснене? В тази статия ще намериш подробна информация относно това какво представлява козметиката за преди бръснене, как се използва, какви са нейните свойства, както и каква е разликата между крем и олио за преди бръснене. Също така, ще откриеш списък от продукти за преди бръснене, които смятаме, че ще ти харесат.

прочети още

Трудно ли ти е да направиш избор между масло за брада и балсам за брада? В този блог пост ще научиш повече за предимствата на всяко от тях, каква е разликата между масло и балсам за брада, както и кой от двата продукта е по-подходящ за твоята брада.

прочети още

Ако се чудиш каква е разликата между купа и чаша за бръснене, то в този блог пост ще намериш подробна информация относно това, какво предсталяват те, какви са предимствата и минусите им, както и какъв материал на купата или чашата за бръснене е най-подходящ за разпенване на оптимално гъста пяна.

прочети още

Бръсненето около бенка може да бъде неприятно и трудно, особено ако тя е с по-голям размер или на по-неудобно за бръснене място. В тази статия ще откриеш съвети и насоки относно правилното бръснене около и върху бенка и ще научиш, как да избегнеш раздразнение на кожата, как да се справиш с него и как да спреш кървенето при евентуално порязване.

прочети още

Ако все още не си убеден в качествата на балсама за брада, то тази статия е точно за теб. В нея ще откриеш подробна информация относно това, какво представлява балсамът за брада, какви са неговите основни съставки и предимства и как да го нанасяш правилно върху брадата си.

прочети още

В този блог пост ще научиш предимствата на афтършейв одеколона и как правилно да го използваш след бръснене, както и като ежедневен аромат. В статията ще намериш отговори на често задавани въпроси относно употребата му.

прочети още

Ако се чудиш каква е тайната зад крема за бръснене, то тази статия е за теб. В този блог пост ще научиш повече за свойствата на крема за бръснене, когато е нанесен върху кожата, и как правилно да образуваш оптимално гъста и обемна пяна, за да постигнеш меко и гладко бръснене.

прочети още

Правилната грижа за кожата е изключително важна. Ако се чудиш как да поддържаш кожата си здрава и жизнена през лятото, то тази статия е за теб. В този блог пост сме изброили топ 6 козметични продукта за мъже, с които да се освежиш през горещите летни дни.

прочети още

Трудно ли ти е да направиш избор между четка за брада и гребен за брада? В този блог пост ще научиш повече за разликата между четка и гребен и техните предимства. Разбери кое е най-подходящото време за разресване на брадата и как да почистваш четката и гребена за брада.

прочети още

Правилната грижа за пособията за бръснене е изключително важна, за да може тяхната производителност да се задържи дълги години. В тази статия ти даваме насоки за почистване на четката за бръснене и самобръсначката, както и как да поддържаш техния красив и безупречен вид.

прочети още

Ако все още се чудиш какво представлява стипцата за след бръснене и каква е разликата между стипца стик и стипца камък - то тази статия е точно за теб! В нея ще откриеш отговори на най-често задаваните въпроси относно употребата, съхранението и издръжливостта на стипцата.

прочети още

Омръзнало ли ти е от досадния пърхот, който все не успяваш да пребориш? В тази статия разказваме подробно какво представлява пърхотът, какво го предизвиква, какви са причините за неговата поява и начини за лечение.

прочети още

Колебаеш се дали да използваш гребен за брада? В тази статия ще откриеш 8-те предимства на използването на гребен за брада, както и отговори на често срещани въпроси относно употребата му, кой материал е най-подходящ и какви са неговите предимства пред гребена за коса.

прочети още

Ако се колебаеш между тоалетна вода и парфюм, и кое от двете да избереш, то тази статия е за теб. В този блог пост ще откриеш отговор на най-често задаваните въпроси, а именно - каква е разликата между тоалетна вода и парфюм, защо тоалетната вода е по-евтина от парфюма, кое от двете е по-трайно и как правилно да носиш аромата. Също така, ще намериш списък от тоалетни води и парфюми, които смятаме, че ще ти харесат.

прочети още

В този блог пост ти разказваме какво е бръснач тип Shavette, какви са разликите му с правия бръснач и защо да го предпочетеш. Научи повече за историята на Shavette, различните механизми за захват на ножчето и разбира се - как да постигнеш безупречно гладко и същевременно приятно бръснене, използвайки бръснач тип Shavette.

прочети още

Искаш да се отървеш от досадното акне или пъпките от врастнали косми, които се появяват след бръснене, но не знаеш как да се справиш с тях? Научи повече относно това, каква е разликата между двете, защо се появяват и как можеш да предотвратиш тяхната поява, като промениш няколко лесни неща в рутината си на бръснене.

прочети още

Ако се чудиш как да пуснеш дълга и гъста брада, то този наръчник ще бъде твоят пръв приятел. В този блог пост подробно сме засегнали всички аспекти от процеса на растеж на брадата - фактори, които влияят на растежа, фази на растеж, есенциални продукти за грижа за брадата и много други неща, които вярваме, че ще ти бъдат интересни.

прочети още

Ако някога си се чудил дали е удачно да използваш шампоан за коса, за да измиеш брадата си, тогава тази статия е за теб. В нея ти разказваме подробно защо трябва да използваш специален шампоан за брада и какви са неговите предимства. Също така, сме включили няколко съвета относно това, колко често трябва да миеш брадата си и как да избереш качествен шампоан за брада.

прочети още

Чудиш се какво представляват бръчките при мъжете, какви са причините за тяхната поява и как можеш да забавиш процеса на стареене на кожата си с няколко лесни стъпки? В тази статия ще научиш всичко това. Подготвили сме ти и информация за няколко продукта, които несъмнено ще помогнат в борбата с бръчките.

прочети още

В тази статия ще научиш повече за предимствата на натуралния душ гел пред обикновения, защо го препоръчваме и как да избереш качествен душ гел. Освен това, в този блог пост ще те запознаем с натуралните душ гелове на Beviro и техните четири изискани аромата.

прочети още

В тази статия ще научиш повече за историята на чешкия премиум бранд Beviro. Научи кои са Beviro, кои техни продукти можеш да закупиш в България и как те се разработват, преди да се пуснат на пазара.

прочети още

Чудиш се каква е разликата между крем за бръснене и сапун за бръснене? Искаш да използваш сапун за бръснене, но не знаеш как да направиш фина и богата пяна като тази в любимия ти барбершоп? В тази статия ще научиш всичко за сапуна за бръснене и как да го използваш правилно в домашни условия.

прочети още

Ако си от мъжете, които мразят да се бръснат, то тази статия е точно за теб! В това ръководство ще ти покажем шест незаменими съвета, които ще превърнат бръсненето в много по-приятно преживяване. Научи как да овладееш процеса на бръснене с лекота в няколо лесни стъпки.

прочети още

Чудиш се каква е разликата между различните помади за коса и коя е правилната за теб? В тази статия ще научиш как да избереш правилната помада според твоя тип коса, ефекта и визията, които искаш да постигнеш. Разбери повече за различните свойства на помадите за коса.

прочети още

Колебаеш се дали да избереш бръснач, или класическа самобръсначка? Събрали сме всички ползи и недостатъци както за бръснача, така и за класическата самобръсначка. Прочети ги, за да разбереш кое е по-подходящо за теб.

прочети още

Любим човек има повод и за кратко време трябва да избереш перфектния подарък за него? Подготвили сме списък с висококачествени продукти за бръснене – 8 идеи за подарък за мъж, с които да зарадваш любим човек.

прочети още

В тази статия ще научиш всичко, което трябва да знаеш за маслото за брада: кога и как да използваш масло за брада, кои са основните му съставки и защо е толкова важно за добре поддържана и оформена брада!

прочети още

Страдаш от подкожни косми след бръснене? В тази статия ще научиш всичко за подкожните косми на лицето: какви са причините за появата им, какви са най-честите симптоми, как да ги различиш от обикновено акне и как да се справиш ефективно в борбата с подкожните косми.

прочети още

Афтършейвът е важна част от ритуала на мъжкото мокро бръснене. Научи главната функция, видовете афтършейв, съставките му, тяхното действие, както и как да нанесеш правилно афтършейва след бръснене.

прочети още

Спиране на кръв при бръснене - как да го направиш най-лесно? Почти всеки мъж се е порязвал при бръснене поне веднъж. Спирането на кървене при бръснене обикновено е доста лесно, прочети няколко бързи и лесни решения.

прочети още

Научи как да почистиш четка за бръснене с естествен косъм правилно, както и как да я съхраниш. Четката трябва да бъде старателно изплаквана след всяко бръснене.

прочети още

Все още търсиш перфектен Коледен подарък за мъж? В този блог пост ще откриеш интересни и оригинални идеи, с които наистина да зарадваш любим човек през празниците! Открий идеален подарък за мъж тук.

прочети още

Научи повече за професионалните продукти за бръснене на италианската марка Proraso. Как е възникнал бранда, кои продукти на Proraso можеш да закупиш и още много полезна информация ще откриеш в този блог пост.

прочети още