• Начало »
  • Блог »
  • Подкожни косми на лицето - причини, симптоми и как да се справиш с тях

Подкожни косми на лицето - причини, симптоми и как да се справиш с тях

Подкожни косми на лицето - причини, симптоми и как да се справиш с тях

Подкожни косми

 

Наличието на подкожни косми на лицето след бръснене може да бъде много болезнено. 

Някои мъже пробват всевъзможни методи, за да предотвратят появата на враснали (подкожни) косми.

За да улесним нещата, ще разгледаме по-отблизо причините за врасналите косми, често срещаните симптоми, както и някои превантивни мерки, които можеш да предприемеш, за да намалиш значително появата им. Ще ти покажем и няколко метода, чрез които да се справиш с подкожните косми на лицето, ако вече имаш такива.


 

Причини за появата на подкожни косми по лицето

 

Врасналите косми се получават, когато космените фоликули започнат да растат под кожата, но не могат да достигнат до повърхността над кожата. Вместо това, косъмчетата започват да растат в горния слой на кожата, причинявайки подутини, които могат да бъдат доста болезнени и в някои случаи да доведат до инфекция.

 

Подкожни косми на лицето - графика

По-долу ще разгледаме петте основни причини, поради които се образуват подкожни косми при мъжете:

 

1. Мъртвите кожни клетки на лицето блокират правилния растеж на космите на брадата

 

Ако космите на брадата се отстраняват чрез кола маска или дори просто чрез бръснене и върхът на косъмчетата остане под повърхността на кожата, мъртвите кожни клетки може да се натрупат върху космения фоликул и да попречат на естествения му растеж. Това физически затруднява изхода на космения фоликул от повърхността на кожата на лицето.

 

2. Типът самобръсначка може да е причина за подкожни косми на лицето

 

Изчислено е, че стойността на глобалния пазар на самобръсначки през 2018 г. е била оценена на 10,2 милиарда долара (източник).

Въпреки това, едно от най-големите оплаквания на мъжете, които се бръснат със самобръсначки, са именно подкожните косми и раздразнението на кожата след бръснене.

Мнозина твърдят, че типът самобръсначка до голяма степен определя появата на подкожни косми след бръснене - като най-често за виновник се смятат самобръсначките с касетъчни ножчета.

Касетъчните ножчета са съставени от няколко ножчета, които използват така наречения хистерезисен ефект - остриетата работят в тандем едно с друго, като повдигат и режат космите на брадата.

Проблемът при този метод на бръснене е, че когато самобръсначката с касетъчни ножчета продължава това действие на повдигане и рязане на космите, в крайна сметка, тя започва да реже някои от космите на брадата под повърхността на кожата.

Това, както вече се досещаш, предразполага към образуване на подкожни косми на лицето.

Малко по-късно ще поговорим за превантивните мерки, но нека първо разгледаме и електрическата самобръсначка:

Изненадващо много мъже, които се бръснат с електрически самобръсначки, също често страдат от враснали косми по лицето. Това се дължи на въртеливото движение на остриетата на електрическата самобръсначка, което не позволява чисто и гладко отрязване на косъмчетата на брадата.

За разлика от ножчетата за бръснене, електрическите самобръсначки (особено ротационните) отрязват косъмчетата на брадата като косачка за плевели. Ако някога си виждал стръкче трева, отрязано по този начин, то знаеш, че горната му част е разрушена.

Ето защо, ако използваш електрическа самобръсначка ежедневно и прилагаш умерен натиск при бръснене, вече разрушеният връх на космите на брадата може да бъде отрязан толкова ниско, че да се обърне надолу в посока кожата на лицето.

Разбира се, това не се отнася за всички видове електрически самобръсначки и много мъже твърдят, че използването на вибрационна електрическа самобръсначка намалява появата на враснали косми след бръснене. Въпреки това, тези наблюдения, доколко е известно, все още не са доказани в лабораторна среда.

 

3. Липсата на правилна техника на бръснене може да доведе то растеж на космите на брадата навътре

 

Пряко свързана с типа самобръсначка е и техниката на бръснене.

Докато много от нас най-вероятно са се научили как да се бръснат от баща си, някои може да са си изградили и лоши навици.

Затова си струва да преразгледаш начина си на бръснене и най-важното да помислиш в каква посока минават ножчетата на самобръсначката по лицето ти.

Когато се бръснеш, е важно да запомниш, че винаги трябва да се бръснеш по посока на растежа на косъма.

Това означава, че ако космите на брадата на врата ти растат нагоре (често срещана проблемна зона с подкожни косми), то тогава и бръсненето трябва да се случва в тази посока (нагоре).

Мъжете, които целят да постигнат изключително гладко бръснене, обикновено страдат от подкожни враснали косми, защото на последния пас движат острието на самобръсначката срещу посоката на растежа на косъма, в стремежа си да постигнат по-гладка на допир кожа.

Проблемът с този метод на бръснене е, че космите на брадата са толкова късо отрязани, че шансът, да започнат да растат навътре, вместо нагоре над повърхността на кожата, е много голям.

В примера, който описахме по-горе, става ясно, че космите на врата имат естествена тенденция да растат нагоре, но когато прокараме острието на самобръсначката срещу посоката на растежа им, ние ефективно ги издърпваме точно в обратната посока.

 

4. Обезкосмяване с кола маска

 

За разлика от бръсненето, което може да отреже космите на брадата само до нивото на кожата, при колата маска косъмът се издърпва изцяло навън.

Макар че обезкосмяването с кола маска може да се прави по-рядко в сравнение с бръсненето, при нея се увеличава и драстично опасността от поява на болезнени подкожни косми.

За щастие, повечето мъже не разчитат на кола маска като метод за премахване на брадата си - така че няма да задълбочаваме в тази секция на статията. Ако обаче премахваш космите от друга част на тялото си чрез кола маска (особено в чувствителните зони), тогава е добре да се информираш за рисковете от колата маска, преди да я избереш като метод.

 

5. Подкожните косми НЕ са акне

 

Мнозина стават жертва на разпространеното погрешно схващане, че подкожните косми са акне. Акне и подкожни (враснали) косми са по същество две различни състояния.

Акнето възниква не от косми, които растат в кожата, а когато космените фоликули са задръстени със себум, например от разпространение на бактерии или просто от увеличено производство на себум в резултат на завишени андрогени (често срещано по време на пубертет).

Имайки предвид, че акнето и подкожните косми не са едно и също, те следва и да бъдат третирани по различен начин.

Преди да преминем към възможностите за лечение на подкожни косми, нека да разгледаме най-често срещаните симптоми на враснали косми по лицето:

 

Симптоми

 

Симптомите може да варират, но повечето мъже, които страдат от подкожни косми по лицето, изпитват един или повече от следните симптоми:

  • Лека болка
  • Пустули (гнойни мехурчета)
  • Потъмняване на кожата в дадения участък
  • Лек сърбеж

 

 

Как да предотвратиш появата на подкожни косми

 

Вземайки предвид дискомфорта и неприятния вид на врасналите косми, е време да разгледаме няколко доказани начина, по които можеш да предотвратиш появата им:

 

Избор на правилно острие и вид самобръсначка

 

Когато става дума за типа ножче и самобръсначка (самобръсначка с касетъчни ножчета, класическа самобръсначка и т.н.), е важно да имаш честна самооценка на рутинния си режим на бръснене.

 

Например:

 

Ако установиш, че не сменяш ножчето си за бръснене достатъчно често, но все пак харесваш бръснене със самобръсначка с касетъчно ножче, то тогава по-честото сменяне на ножчетата може да доведе до по-добър резултат и по-малко враснали косми.

Освен това, промяната на цялата рутина на бръснене, макар и драстична стъпка, е метод, който някои мъже избират да предприемат.

Мъжете, които не харесват ефекта на “повдигане и отрязване”, който се постига с касетъчните ножчета, решават да минат на класическа самобръснчка.

Единичното ножче, което се използва при бръсненето с класическа самобръсначка, няма да повдигне изобщо космения фоликул - което гарантира, че физически е невъзможно косъмът да бъде отрязан под повърхността на кожата.

Освен това, ножчетата за класически самобръсначки са значително по-евтини от касетъчните ножчета - което означава, че са много по-изгодни в дългосрочен план, ако искаш да използваш ново ножче при всяко следващо бръснене.

 

Бръснене в правилната посока

 

Посока на растеж на брадата и посока на бръснене

 

Един от най-ефективните начини за предотвратяване на подкожните косми след бръснене е като просто промениш начина, по който бръснеш брадата си.

Преди бръснене препоръчваме да отделиш минута или две, за да проучиш в коя посока расте брадата ти в различните области на лицето. Ще забележиш, че космите в определени части на лицето са склонни да растат в различни посоки. Следователно, е добре да запомниш различните зони, преди да покриеш лицето с крем или сапун за бръснене и да плъзнеш острието на самобръсначката.

Бръсненето по посока на растежа на косъма ще предотврати появата на болезнени подкожни косми.

Поддръжка на брадата за правилен растеж

 

Сресване на брадата

 

Макар че се колебаехме, дали да включим този метод в списъка, защото е само донякъде ефективен, решихме да го направим, защото някои мъже се кълнат в него - а именно: да “тренираш” брадата си.

“Тренирането” на брадата е процес на многократно сресване на брадата в дадена посока, с цел да се промени посоката на растежа на брадата.

Ако брадата ти расте в много различни посоки в различните области на лицето, то този метод може да проработи за теб. Имай предвид обаче, че за него се изисква известна дължина на брадата, за да може сресването с четка или гребен да бъде ефективно: този метод би проработил само с по-дълга брада.

 

Избягвай области, които са предразположени към появата на подкожни косми след бръснене

 

Това, което много мъже правят, за да се справят с подкожните косми, е просто да избягват проблемните зони.

Ето защо, ако забележиш, че някоя част на лицето ти като врата или бузите е по-предразположена към появата на подкожни косми, то тогава можеш да минеш само тази област с тример, а останалата част от лицето да обръснеш със самобръсначка.

Въпреки че това може да доведе до неравномерен вид на брадата, ако се прави с качествен тример, който може да отреже косъмчетата до достатъчно ниско ниво, вероятно разликата почти няма да е забележима.

 

 

Премахване на подкожни косми на лицето

 

Ако си попаднал на това ръководство, защото в момента имаш подкожни косми на лицето и искаш да научиш как да се отървеш от тях, тогава може би един от следните 5 метода ще ти бъде полезен:

 

Редовно ексфолиране на кожата

 

Имайки предвид, че мъртвите кожни клетки могат да причинят появата на подкожни косми по лицето, е много важно да се прави дълбока ексфолиация на кожата на лицето два пъти седмично.

Екфолиаторите съдържат груби частички, които втривани многократно, работят за повдигане и премахване на мъртвите кожни клетки и излишния себум, които може да са се натрупали върху подкожните косми - ефективно изчиствайки пътя на косъмчетата за правилен растеж над кожата.

 

Топъл компрес с вода

 

Един ефективен начин за облекчаване на дискомфорта при подкожни косми е поставянето на топъл компрес с вода върху засегнатото място за продължителен период от време.

Макар че този метод може да не е толкова ефективен, колкото други, които ще изброим, компресът с топла вода ще помогне да омекоти и хидратира участъка от кожата, под който се намира врасналия косъм, което, ако се прави достатъчно дълго време, може да помогне на косъма да излезе на повърхността.

Когато правиш компрес с топла вода, е добре да го съчетаеш с лек масаж върху областта на подкожния косъм, което допълнително може да подпомогне изкарването на косъма на повърхността.

 

Облекчаващи кремове за подкожни косми

 

Един продукт, който много мъже често избират при премахване на враснали косми, са кремове и течности за премахване на подкожни косми.

Създадени с цел да премахнат или предотвратят появата на неравности по кожата, тези кремове или течности често съдържат висока концентрация на алкохол (обикновено изопропилов алкохол), като по този начин стягат или изсушават областта около засегнатото място.

Естествено, често срещнат нежелан страничен ефект от използването на тези продукти е сухата кожа, следователно е много важно, след използването им, да се нанася и подходящ овлажняващ и хидратиращ крем за лице.

 

Лазерна епилация

 

Една от по-крайните опции, е професионалното лазерно обезкосмяване. Лазерното обезкосмяване е изключително ефективен начин да се отървеш от косъмчетата не само от проблемните зони, които са предразположени към образуване на подкожни косми, но и от всякакво друго окосмяване по тялото ти.

Имай предвид, че лазерната епилация е ПЕРМАНЕНТЕН метод. След като една област на тялото или лицето е обработен с лазер, няма как косъмчетата да се върнат обратно. 

Освен това, лазерната епилация е скъпа процедура, която изисква многократни посещения при специалист.

 

 

Заключение

 

Подкожните косми на лицето са проблем, с който много мъже се сблъскват. Докато някои от нас може да са по-предразположени генетично към враснали косми, отколкото други, стратегиите и методите, които описахме по-горе, трябва да са ефективни както в превенцията, така и при лечението на подкожни косми. 

Надяваме се, че това ръководство ти е били полезно за по-задълбочено разбиране и ефективно справяне с подкожните косми.

 

————————

При подготовка на статията са използвани материали от toolsofmen.com - Ingrown Facial (Beard) Hair: Causes, Symptoms & Quick Treatment

Подготвили сме ти статия, в която ще откриеш най - доброто ръководство за мокро бръснене. Ще научиш всички предимства и недостатъци, както и разликата между традиционното и нетрадиционното мокро бръснене.

прочети още

В тази статия ти разказваме всичко за историята на немския бранд MÜHLE и технологията на производство на продуктите за бръснене (класически самобръсначки, четки за бръснене, козметика, аксесоари и още много). Научи кои продукти на MÜHLE можеш да закупиш в България.

прочети още

Ти си професионален барбер или имаш барбершоп и търсиш качествени продукти за твоя бизнес на преференциални цени? Открий невероятния свят на чешкия бранд Beviro. Разгледай продуктите, разработени от водещи чешки барбери тук.

прочети още

Обмисляш да закупиш класическа самобръсначка? В този блог пост ще научиш всички предимства на класическото мокро бръснене, както и 11 интересни факта за бръсненето с класическа самобръсначка.

прочети още

Ако все още се чудиш какъв Коледен подарък да избереш за любим мъж, то тази статия е точно за теб! Знаем, че избирането на оригинален и качествен подарък за мъж не винаги е лесно начинание, ето защо, подготвихме подробен списък със съвети и идеи за Коледен мъжки подарък. Прочети всичко тук.

прочети още

В тази статия ще научиш основите на класическото бръснене, как да се обръснеш правилно с класическа самобръсначка, различните видове класически самобръсначки, както и коя козметика е най - подходяща за класическото бръснене.

прочети още

Изборът на афтършейв одеколон може да бъде лесен, когато знаеш каква тайна се крие зад неговия аромат. В тази статия ще научиш повече за видовете нотки и парфюмни семейства и как да избереш одеколон, който ти подхожда и изразява твоята същност.

прочети още

Искаш да научиш повече за крема и олиото за преди бръснене? В тази статия ще намериш подробна информация относно това какво представлява козметиката за преди бръснене, как се използва, какви са нейните свойства, както и каква е разликата между крем и олио за преди бръснене. Също така, ще откриеш списък от продукти за преди бръснене, които смятаме, че ще ти харесат.

прочети още

Трудно ли ти е да направиш избор между масло за брада и балсам за брада? В този блог пост ще научиш повече за предимствата на всяко от тях, каква е разликата между масло и балсам за брада, както и кой от двата продукта е по-подходящ за твоята брада.

прочети още

Ако се чудиш каква е разликата между купа и чаша за бръснене, то в този блог пост ще намериш подробна информация относно това, какво предсталяват те, какви са предимствата и минусите им, както и какъв материал на купата или чашата за бръснене е най-подходящ за разпенване на оптимално гъста пяна.

прочети още

Бръсненето около бенка може да бъде неприятно и трудно, особено ако тя е с по-голям размер или на по-неудобно за бръснене място. В тази статия ще откриеш съвети и насоки относно правилното бръснене около и върху бенка и ще научиш, как да избегнеш раздразнение на кожата, как да се справиш с него и как да спреш кървенето при евентуално порязване.

прочети още

Ако все още не си убеден в качествата на балсама за брада, то тази статия е точно за теб. В нея ще откриеш подробна информация относно това, какво представлява балсамът за брада, какви са неговите основни съставки и предимства и как да го нанасяш правилно върху брадата си.

прочети още

В този блог пост ще научиш предимствата на афтършейв одеколона и как правилно да го използваш след бръснене, както и като ежедневен аромат. В статията ще намериш отговори на често задавани въпроси относно употребата му.

прочети още

Ако се чудиш каква е тайната зад крема за бръснене, то тази статия е за теб. В този блог пост ще научиш повече за свойствата на крема за бръснене, когато е нанесен върху кожата, и как правилно да образуваш оптимално гъста и обемна пяна, за да постигнеш меко и гладко бръснене.

прочети още

Правилната грижа за кожата е изключително важна. Ако се чудиш как да поддържаш кожата си здрава и жизнена през лятото, то тази статия е за теб. В този блог пост сме изброили топ 6 козметични продукта за мъже, с които да се освежиш през горещите летни дни.

прочети още

Трудно ли ти е да направиш избор между четка за брада и гребен за брада? В този блог пост ще научиш повече за разликата между четка и гребен и техните предимства. Разбери кое е най-подходящото време за разресване на брадата и как да почистваш четката и гребена за брада.

прочети още

Правилната грижа за пособията за бръснене е изключително важна, за да може тяхната производителност да се задържи дълги години. В тази статия ти даваме насоки за почистване на четката за бръснене и самобръсначката, както и как да поддържаш техния красив и безупречен вид.

прочети още

Крем за бръснене, сапун за бръснене, гел или пяна - чудиш се кое да избереш? В тази статия ти разказваме подробно за разликата между различните продукти за бръснене, техните плюсове и минуси и как да избереш правилния за теб продукт.

прочети още

Ако все още се чудиш какво представлява стипцата за след бръснене и каква е разликата между стипца стик и стипца камък - то тази статия е точно за теб! В нея ще откриеш отговори на най-често задаваните въпроси относно употребата, съхранението и издръжливостта на стипцата.

прочети още

Омръзнало ли ти е от досадния пърхот, който все не успяваш да пребориш? В тази статия разказваме подробно какво представлява пърхотът, какво го предизвиква, какви са причините за неговата поява и начини за лечение.

прочети още

Колебаеш се дали да използваш гребен за брада? В тази статия ще откриеш 8-те предимства на използването на гребен за брада, както и отговори на често срещани въпроси относно употребата му, кой материал е най-подходящ и какви са неговите предимства пред гребена за коса.

прочети още

Ако се колебаеш между тоалетна вода и парфюм, и кое от двете да избереш, то тази статия е за теб. В този блог пост ще откриеш отговор на най-често задаваните въпроси, а именно - каква е разликата между тоалетна вода и парфюм, защо тоалетната вода е по-евтина от парфюма, кое от двете е по-трайно и как правилно да носиш аромата. Също така, ще намериш списък от тоалетни води и парфюми, които смятаме, че ще ти харесат.

прочети още

В този блог пост ти разказваме какво е бръснач тип Shavette, какви са разликите му с правия бръснач и защо да го предпочетеш. Научи повече за историята на Shavette, различните механизми за захват на ножчето и разбира се - как да постигнеш безупречно гладко и същевременно приятно бръснене, използвайки бръснач тип Shavette.

прочети още

Искаш да се отървеш от досадното акне или пъпките от врастнали косми, които се появяват след бръснене, но не знаеш как да се справиш с тях? Научи повече относно това, каква е разликата между двете, защо се появяват и как можеш да предотвратиш тяхната поява, като промениш няколко лесни неща в рутината си на бръснене.

прочети още

Ако се чудиш как да пуснеш дълга и гъста брада, то този наръчник ще бъде твоят пръв приятел. В този блог пост подробно сме засегнали всички аспекти от процеса на растеж на брадата - фактори, които влияят на растежа, фази на растеж, есенциални продукти за грижа за брадата и много други неща, които вярваме, че ще ти бъдат интересни.

прочети още

Ако някога си се чудил дали е удачно да използваш шампоан за коса, за да измиеш брадата си, тогава тази статия е за теб. В нея ти разказваме подробно защо трябва да използваш специален шампоан за брада и какви са неговите предимства. Също така, сме включили няколко съвета относно това, колко често трябва да миеш брадата си и как да избереш качествен шампоан за брада.

прочети още

Чудиш се какво представляват бръчките при мъжете, какви са причините за тяхната поява и как можеш да забавиш процеса на стареене на кожата си с няколко лесни стъпки? В тази статия ще научиш всичко това. Подготвили сме ти и информация за няколко продукта, които несъмнено ще помогнат в борбата с бръчките.

прочети още

В тази статия ще научиш повече за предимствата на натуралния душ гел пред обикновения, защо го препоръчваме и как да избереш качествен душ гел. Освен това, в този блог пост ще те запознаем с натуралните душ гелове на Beviro и техните четири изискани аромата.

прочети още

В тази статия ще научиш повече за историята на чешкия премиум бранд Beviro. Научи кои са Beviro, кои техни продукти можеш да закупиш в България и как те се разработват, преди да се пуснат на пазара.

прочети още

Чудиш се каква е разликата между крем за бръснене и сапун за бръснене? Искаш да използваш сапун за бръснене, но не знаеш как да направиш фина и богата пяна като тази в любимия ти барбершоп? В тази статия ще научиш всичко за сапуна за бръснене и как да го използваш правилно в домашни условия.

прочети още

Ако си от мъжете, които мразят да се бръснат, то тази статия е точно за теб! В това ръководство ще ти покажем шест незаменими съвета, които ще превърнат бръсненето в много по-приятно преживяване. Научи как да овладееш процеса на бръснене с лекота в няколо лесни стъпки.

прочети още

Чудиш се каква е разликата между различните помади за коса и коя е правилната за теб? В тази статия ще научиш как да избереш правилната помада според твоя тип коса, ефекта и визията, които искаш да постигнеш. Разбери повече за различните свойства на помадите за коса.

прочети още

Колебаеш се дали да избереш бръснач, или класическа самобръсначка? Събрали сме всички ползи и недостатъци както за бръснача, така и за класическата самобръсначка. Прочети ги, за да разбереш кое е по-подходящо за теб.

прочети още

Любим човек има повод и за кратко време трябва да избереш перфектния подарък за него? Подготвили сме списък с висококачествени продукти за бръснене – 8 идеи за подарък за мъж, с които да зарадваш любим човек.

прочети още

В тази статия ще научиш всичко, което трябва да знаеш за маслото за брада: кога и как да използваш масло за брада, кои са основните му съставки и защо е толкова важно за добре поддържана и оформена брада!

прочети още

Афтършейвът е важна част от ритуала на мъжкото мокро бръснене. Научи главната функция, видовете афтършейв, съставките му, тяхното действие, както и как да нанесеш правилно афтършейва след бръснене.

прочети още

Спиране на кръв при бръснене - как да го направиш най-лесно? Почти всеки мъж се е порязвал при бръснене поне веднъж. Спирането на кървене при бръснене обикновено е доста лесно, прочети няколко бързи и лесни решения.

прочети още

Научи как да почистиш четка за бръснене с естествен косъм правилно, както и как да я съхраниш. Четката трябва да бъде старателно изплаквана след всяко бръснене.

прочети още

Все още търсиш перфектен Коледен подарък за мъж? В този блог пост ще откриеш интересни и оригинални идеи, с които наистина да зарадваш любим човек през празниците! Открий идеален подарък за мъж тук.

прочети още

Научи повече за професионалните продукти за бръснене на италианската марка Proraso. Как е възникнал бранда, кои продукти на Proraso можеш да закупиш и още много полезна информация ще откриеш в този блог пост.

прочети още