🛍 Всичко от Разпродажбата на 50% САМО до 29.05 (Понеделник)! 🛍
 • Начало »
 • Блог »
 • Пърхот при мъжете: Причини, лечение и съвети как да се справиш с него

Пърхот при мъжете: Причини, лечение и съвети как да се справиш с него

Пърхот при мъжете: Причини, лечение и съвети как да се справиш с него

 

Пърхотът засяга повече от половината от зрялото население на Земята, което означава, че има доста голям шанс да си се сблъсквал с него поне един или два пъти в живота си. 

 

При повечето хора пърхотът първоначално се появява в пубертета и достига своя пик около 20-годишна възраст, като се задържа до 50-те години на човек. Ако си от хората, които са засегнати от него, тогава знаеш колко неприятен и досаден може да бъде този проблем.


Пърхотът по дрехите може значително да повлияе на самочувствието ти. Ето защо в следващите редове ще ти обясним какво представлява пърхотът и как да се справиш с него.

 

 

Какво е пърхот?

 

Първата крачка към справянето с пърхота веднъж завинаги е разбирането какво точно представлява той и защо се появява.


Пърхотът всъщност е лека форма на себореен дерматит на скалпа. Това е състояние, което причинява лющене и сърбеж на кожата. Обикновено се предизвиква от свръхрастеж на дрожди в скалпа, а именно - вид едноклетъчен микроб, наречен Malassezia. Те предизвикват имунен отговор на кожата и причиняват дискомфорт. Тези гъбички се хранят с естественото масло на скалпа (себум), което те разграждат на други компоненти, включително олеинова киселина. Звучи неприятно, нали?

 

Олеиновата киселина кара имунната система да атакува раздразнената кожа и да иска да я премахне. Малките люспички, които изхвърля кожата, се наричат пърхот. Макар че най-често свързваме пърхота със скалпа, всъщност тази реакция може да се прояви по цялото тяло, включително върху веждите, носа и брадата. 

 

Свръхрастеж на Malassezia може да се случи поради ред причини, за които ще разкажем по-долу. Те са предотвратими, така че бъди спокоен.

 

Доста често, пърхотът идва в комбинация със съпровождащи реакции като сърбеж, сухота, зачервяване и общо неразположение

 

Въпреки това, пърхотът е сравнително безвреден, тъй като не се счита за сериозно състояние, нито се класифицира като алергия или инфекция. Накратко, той няма да навреди на тялото ти или да влоши здравето ти, но дискомфортът и смущението са достатъчно неприятни, за да искаш да овладееш ситуацията.


Обобщение: Пърхотът представлява бяло-жълта люспа, коята се образува по скалпа. Причинява се от свръхрастеж на дрождите Malassezia, които се хранят с естествените масла на скалпа и карат кожата да се лющи. Може да се лекува с подходящи продукти за борба с пърхота.

 

 

Какво предизвиква появата на пърхот върху твоя скалп?

 

Сигурно се чудиш, защо имаш пърхот по скалпа си? Първо трябва да кажем, че пърхотът е често срещан проблем: около 50 млн. души по света страдат от него. Нека също да споменем, че наличието на пърхот не означава, че главата ти е мръсна или не спазваш хигиена. 

 

Работата е там, че някои от нас са по-склонни да имат силна алергична реакция към дрождите и олеиновата киселина, която произвеждат. Това означава, че тялото ти е малко по-чувствително.

 

Има няколко неща, които биха могли да задействат или да влошат състоянието. Познаването на проблема е първата стъпка към това, как да се отървеш от пърхота веднъж завинаги.

 

Причини за появата на пърхот:

 • Не миеш косата си достатъчно - Оптималната честота на миене на косата се свежда до естествената химия на тялото на всеки човек, както и до типа коса, а тези фактори са строго индивидуални. Пърхотът би могъл да е един от индикаторите, че не миеш косата си достатъчно. Когато не миеш косата си, скалпът става допълнително омазнен и става много по-гостоприемен за дрождите. Колкото повече себум се намира по скалпа, толкова по-добре те се хранят и причиняват лющене на скалпа. Ето защо е важно да поддържаш скалпа си добре овлажнен, но не и мазен.

 • Студено и сухо време - Студеното, сухо време може да влоши съществуващия пърхот. Факт е, че студеното време изсушава кожата по цялото тяло - включително и скалпа, а на сухата кожа ѝ липсва структурата, от която се нуждае, за да остане здрава и силна. Един добър начин да гарантираш, че сухият скалп няма да увеличи наличието на пърхот през зимата, е да използваш овлажнител за въздух в стаята си. По този начин ще предотвратиш изсушаване на кожата. Освен това е препоръчително да използваш дълбоко хидратиращ шампоан, който задържа влагата в скалпа.

 • Топло и влажно време - Сигурно се питаш - има ли подходящо време, което не причинява или засилва пърхота? Освен мека, не твърде суха есен и мека, не твърде влажна пролет - вероятно не. Ето защо: дрождите обичат топла и влажна среда и за съжаление, това често означава твоя скалп, брада и вежди през лятото. Самите атмосферни условия не причиняват пърхот, но потта и топлината определено могат да го влошат и да създадат място за свръхрастеж на дрождите Malassezia.

 • Друго здравословно състояние - Пърхотът може да се появи сам поради дисбаланс или естествена химическа реакция на кожата. Въпреки това, има вероятност той да е свързан и с някое здравословно състояние, което трябва да се вземе предвид. Има повишен рисков фактор за развитие на пърхот при наличие на себореен дерматит или други кожни заболявания, включително акне, розацея и псориазис, както и ХИВ, епилепсия и болест на Паркинсон. Интересното е, че пърхотът е свързан и с по-високи нива на стрес (така че, ти препоръчваме да осъществиш тази ваканция на плажа, която планираш от толкова време).

 • Използваш неправилни продукти -  Хората, които имат себореен дерматит, са много по-склонни към кожно раздразнение, когато използват неправилни продукти. Понякога съставките в шампоаните и балсамите всъщност могат да влошат раздразнението и сухотата на кожата, защото причиняват алергична реакция на скалпа. Ако за първи път проучваш причината за твоя пърхот, е важно да започнеш да изключваш един по един продуктите, които използваш, за да видиш, дали някой от тях не е виновен за причинения пърхот.

Най-добрите начини да се отървеш от пърхота

 

След като изброихме всички възможни причини, отговорни за появата на пърхот, дойде ред да ти споделим и как можеш да се справиш с него.

 

Има редица възможности за лечение на пърхота при мъжете. Важно е да се отървеш от самите дрожди, причиняващи пърхота или от омазняването на скалпа, върху който те виреят.

 

Други възможности и продукти за лечение са насочени към успокояване на сухата и сърбяща кожа на скалпа, която обикновено съпътства пърхота. 


Много хора се справят с пърхота, комбинирайки няколко продукта наведнъж, така че не се страхувай да смесваш и да съчетаваш различни подходящи продукти.

 • Използвай шампоан против пърхот - Това е най-добрият начин да се отървеш от пърхота. Натуралният шампоан против пърхот на Beviro съдържа аминокиселинен комплекс и алое вера, които хидратират скалпа, а билковите екстракти и цетилпиридиниевият хлорид се борят за премахване на дрождите Malassezia. Освен че премахва пърхота, шампоанът почиства и подхранва косата  и я прави гладка. Екстрактите от черен оман и хвощ помагат в борбата със свръхпродукцията на себум и дрождите. Също така, те имат заздравяващо и противовъзпалително действие и увеличават естественото производство на колаген.

Шампоан против пърхот

 • Комбинирай шампоана против пърхот с ежедневен шампоан за здрава коса и кожа на главата - Важно е да редуваш шампоана против пърхот с хидратиращ ежедневен такъв. По този начин си осигуряваш добре овлажнен скалп и облекчаваш възникналите вследствие на пърхота сухота и раздразнение на кожата.
  Ежедневният натурален шампоан за коса Beviro съдържа екстракт от малахит - скъпоценен камък, богат на микроелементи като цинк, мед, селен и манган. Всички те подхранват кожата на скалпа. В допълнение шампоанът подхранва косата и благодарение на съдържащия се в него серицин - копринен протеин, който придава блясък на косата. Добре познатата ни алое вера от своя страна хидратира кожата на скалпа и подпомага здравия растеж на косата.

  Ежедневен натурален шампоан за коса Beviro
 • Стимулирай скалпа - Масажирането на скалпа е стъпка, която трябва да добавиш към рутината в борбата с пърхота. Дори малко стимулация на скалпа може да направи чудеса за цялостното му здраве, тъй като подпомага премахването на мъртвите кожни клетки и осигурява облекчение на тези, които се борят със съпътстващ сърбеж. Използвайки четка за скалп за разнасяне на шампоана, си осигуряваш по-дълбоко почистване, което може да помогне на скалпа да се освободи от всички масла и бактерии, които дрождите обичат. Освен това, при наличието на сърбящ скалп, чувството е невероятно, когато внимателно минаваш с четката по него.

 • Използвай продукти, успокояващи скалпа - Заедно с пърхота обикновено се появяват и допълнителни симптоми като сухота, сърбеж и дразнене, но някои успокояващи продукта за коса и скалп могат да направят чудеса за облекчаване на дискомфорта. Използването на продукти, съдържащи алое вера или ментол, може да помогне за облекчаване на сърбежа и болката. Увери се, че използваш щадящ и възможно най-натурален шампоан с подхранващи съставки, като например този тук.

При наличието на прекалено силно сърбящ скалп, може да опиташ да облекчиш сърбежа си, като накиснеш главата си в топла вода, обогатена с малко количество сода за хляб и други екстракти, успокояващи скалпа (най-добре се консултирай и с лекуващ дерматолог, преди да предприемеш тази стъпка). 

 • Яж повече храни със съдържание на полезни бактерии - Дамите използват този трик от векове, за да се справят с различни гъбични инфекции. Добрите и полезни бактерии (пробиотици), намиращи се във ферментирали храни като кисело мляко, кимчи, комбуча, кисело зеле и дори качествена бира (особено такава, произведена в малки пивоварни; крафт бира), действат в противовес на дрождите и лошите бактерии, които причиняват дискомфорт на скалпа и наличие на пърхот. Идеята е да се създаде правилен бактериален баланс, за да не взимат “лошите” бактерии превес над полезните такива.

 • Приемай повече Омега-3 мастни киселини - Омега-3 мастните киселини се намират например в рибата, семената, ядките и маслата. Те са полезни за здравето поради много различни причини. Един от начините, по който могат да помогнат за справяне с пърхота, е чрез премахване на сухата кожа и възпалението - две състояния, които са тясно свързани с пърхота. Увеличаването на приема на Омега-3 мастни киселини може да помогне за задържане на влагата и хидратацията, особено през зимата, когато сухият скалп влошава пърхота.


 • Използвай продукти, които не се лющят - Ако преминаваш през лечение на здравословното състояние на скалпа си, най-вероятно вече избягваш подобни продукти. Увери се, че не използваш продукти, които могат да изсъхнат и да се лющят през деня. Разбира се, това всъщност няма да вложи състоянието, но ще засили появата на пърхота и би могло да те заблуди, че имаш наистина тежък случай на пърхот. Използвай само висококачествени продукти за мъжка коса, дори ако не страдаш от пърхот.

 • Отдай се на заслужена почивка - Ако това е тласъкът, от който се нуждаеш, за да резервираш най-накрая този тропически круиз, за който отдавна мечтаеш, то нека това да бъде той. В действителност, малко свободно време и почивка могат да направят чудеса за здравето на кожата и скалпа ти. Освен това слънчевата светлина би могла да бъде полезна за лечението на пърхота. Просто се увери, че използваш качествени слънцезащитни продукти с висок фактор на защита, защото, както знаеш, слънчевото изгаряне може да влоши всички проблеми, свързани с кожата. Както вече споменахме, стресът може да е причина за поява на пърхота, така че се отдай на заслужената едноседмична почивка, за да овладееш ситуацията.

Заключение

 

Намери това, което работи за теб. Причината за поява на пърхот е различна при всеки човек и не всички съвети, които изредихме, ще се отнасят именно за твоето състояние. 

Златното правило тук, е да заложиш на качествен шампоан за борбата с пърхота и при нужда винаги да се консултираш със специалист дерматолог, който да ти даде допълнителни насоки.За подготовката на тази статия бяха използвани материали от Pete & Pedro.

Ако се колебаеш кой продукт за грижа за брадата е подходящ за твоята брада, то тази статия е за теб. В този блог пост ще научиш всичко за балсама за брада, ваксата за брада и гела за брада, а именно - какви са техните ползи и предимства, за какви бради са подходящи, както и как правилно да ги нанасяш върху брадата.

прочети още

В този блог пост ще научиш всичко, което трябва да знаеш за мъжката интимна грижа: какви стъпки включва тя, защо е от съществено значение за здравето, какви продукти за интимна хигиена да използваш и как да поддържаш интимната си зона в безупречно състояние.

прочети още

Angry Beards не е типичният бранд, който можеш да очакваш. От хоби до успешна козметична марка за мъже с оригинални и качествени продукти, ценени от хиляди клиенти: научи повече за историята на чешкия бранд Angry Beards тук.

прочети още

В тази статия ще научиш какво представлява серумът за растеж на брада Angry Beards - Beard Doping, кои са неговите активни съставки и какъв е техният ефект върху кожата, както и как правилно да нанасяш серума при всяка употреба.

прочети още

Ти си професионален барбер или имаш барбершоп и търсиш качествени продукти за твоя бизнес на преференциални цени? Открий невероятния свят на чешкия бранд Beviro. Разгледай продуктите, разработени от водещи чешки барбери тук.

прочети още

Подготвили сме ти статия, в която ще откриеш най - доброто ръководство за мокро бръснене. Ще научиш всички предимства и недостатъци, както и разликата между традиционното и нетрадиционното мокро бръснене.

прочети още

В тази статия ти разказваме всичко за историята на немския бранд MÜHLE и технологията на производство на продуктите за бръснене (класически самобръсначки, четки за бръснене, козметика, аксесоари и още много). Научи кои продукти на MÜHLE можеш да закупиш в България.

прочети още

Обмисляш да закупиш класическа самобръсначка? В този блог пост ще научиш всички предимства на класическото мокро бръснене, както и 11 интересни факта за бръсненето с класическа самобръсначка.

прочети още

Ако все още се чудиш какъв Коледен подарък да избереш за любим мъж, то тази статия е точно за теб! Знаем, че избирането на оригинален и качествен подарък за мъж не винаги е лесно начинание, ето защо, подготвихме подробен списък със съвети и идеи за Коледен мъжки подарък. Прочети всичко тук.

прочети още

В тази статия ще научиш основите на класическото бръснене, как да се обръснеш правилно с класическа самобръсначка, различните видове класически самобръсначки, както и коя козметика е най - подходяща за класическото бръснене.

прочети още

Изборът на афтършейв одеколон може да бъде лесен, когато знаеш каква тайна се крие зад неговия аромат. В тази статия ще научиш повече за видовете нотки и парфюмни семейства и как да избереш одеколон, който ти подхожда и изразява твоята същност.

прочети още

Искаш да научиш повече за крема и олиото за преди бръснене? В тази статия ще намериш подробна информация относно това какво представлява козметиката за преди бръснене, как се използва, какви са нейните свойства, както и каква е разликата между крем и олио за преди бръснене. Също така, ще откриеш списък от продукти за преди бръснене, които смятаме, че ще ти харесат.

прочети още

Трудно ли ти е да направиш избор между масло за брада и балсам за брада? В този блог пост ще научиш повече за предимствата на всяко от тях, каква е разликата между масло и балсам за брада, както и кой от двата продукта е по-подходящ за твоята брада.

прочети още

Ако се чудиш каква е разликата между купа и чаша за бръснене, то в този блог пост ще намериш подробна информация относно това, какво предсталяват те, какви са предимствата и минусите им, както и какъв материал на купата или чашата за бръснене е най-подходящ за разпенване на оптимално гъста пяна.

прочети още

Бръсненето около бенка може да бъде неприятно и трудно, особено ако тя е с по-голям размер или на по-неудобно за бръснене място. В тази статия ще откриеш съвети и насоки относно правилното бръснене около и върху бенка и ще научиш, как да избегнеш раздразнение на кожата, как да се справиш с него и как да спреш кървенето при евентуално порязване.

прочети още

Ако все още не си убеден в качествата на балсама за брада, то тази статия е точно за теб. В нея ще откриеш подробна информация относно това, какво представлява балсамът за брада, какви са неговите основни съставки и предимства и как да го нанасяш правилно върху брадата си.

прочети още

В този блог пост ще научиш предимствата на афтършейв одеколона и как правилно да го използваш след бръснене, както и като ежедневен аромат. В статията ще намериш отговори на често задавани въпроси относно употребата му.

прочети още

Ако се чудиш каква е тайната зад крема за бръснене, то тази статия е за теб. В този блог пост ще научиш повече за свойствата на крема за бръснене, когато е нанесен върху кожата, и как правилно да образуваш оптимално гъста и обемна пяна, за да постигнеш меко и гладко бръснене.

прочети още

Правилната грижа за кожата е изключително важна. Ако се чудиш как да поддържаш кожата си здрава и жизнена през лятото, то тази статия е за теб. В този блог пост сме изброили топ 6 козметични продукта за мъже, с които да се освежиш през горещите летни дни.

прочети още

Трудно ли ти е да направиш избор между четка за брада и гребен за брада? В този блог пост ще научиш повече за разликата между четка и гребен и техните предимства. Разбери кое е най-подходящото време за разресване на брадата и как да почистваш четката и гребена за брада.

прочети още

Правилната грижа за пособията за бръснене е изключително важна, за да може тяхната производителност да се задържи дълги години. В тази статия ти даваме насоки за почистване на четката за бръснене и самобръсначката, както и как да поддържаш техния красив и безупречен вид.

прочети още

Крем за бръснене, сапун за бръснене, гел или пяна - чудиш се кое да избереш? В тази статия ти разказваме подробно за разликата между различните продукти за бръснене, техните плюсове и минуси и как да избереш правилния за теб продукт.

прочети още

Ако все още се чудиш какво представлява стипцата за след бръснене и каква е разликата между стипца стик и стипца камък - то тази статия е точно за теб! В нея ще откриеш отговори на най-често задаваните въпроси относно употребата, съхранението и издръжливостта на стипцата.

прочети още

Колебаеш се дали да използваш гребен за брада? В тази статия ще откриеш 8-те предимства на използването на гребен за брада, както и отговори на често срещани въпроси относно употребата му, кой материал е най-подходящ и какви са неговите предимства пред гребена за коса.

прочети още

Ако се колебаеш между тоалетна вода и парфюм, и кое от двете да избереш, то тази статия е за теб. В този блог пост ще откриеш отговор на най-често задаваните въпроси, а именно - каква е разликата между тоалетна вода и парфюм, защо тоалетната вода е по-евтина от парфюма, кое от двете е по-трайно и как правилно да носиш аромата. Също така, ще намериш списък от тоалетни води и парфюми, които смятаме, че ще ти харесат.

прочети още

В този блог пост ти разказваме какво е бръснач тип Shavette, какви са разликите му с правия бръснач и защо да го предпочетеш. Научи повече за историята на Shavette, различните механизми за захват на ножчето и разбира се - как да постигнеш безупречно гладко и същевременно приятно бръснене, използвайки бръснач тип Shavette.

прочети още

Искаш да се отървеш от досадното акне или пъпките от врастнали косми, които се появяват след бръснене, но не знаеш как да се справиш с тях? Научи повече относно това, каква е разликата между двете, защо се появяват и как можеш да предотвратиш тяхната поява, като промениш няколко лесни неща в рутината си на бръснене.

прочети още

Ако се чудиш как да пуснеш дълга и гъста брада, то този наръчник ще бъде твоят пръв приятел. В този блог пост подробно сме засегнали всички аспекти от процеса на растеж на брадата - фактори, които влияят на растежа, фази на растеж, есенциални продукти за грижа за брадата и много други неща, които вярваме, че ще ти бъдат интересни.

прочети още

Ако някога си се чудил дали е удачно да използваш шампоан за коса, за да измиеш брадата си, тогава тази статия е за теб. В нея ти разказваме подробно защо трябва да използваш специален шампоан за брада и какви са неговите предимства. Също така, сме включили няколко съвета относно това, колко често трябва да миеш брадата си и как да избереш качествен шампоан за брада.

прочети още

Чудиш се какво представляват бръчките при мъжете, какви са причините за тяхната поява и как можеш да забавиш процеса на стареене на кожата си с няколко лесни стъпки? В тази статия ще научиш всичко това. Подготвили сме ти и информация за няколко продукта, които несъмнено ще помогнат в борбата с бръчките.

прочети още

В тази статия ще научиш повече за предимствата на натуралния душ гел пред обикновения, защо го препоръчваме и как да избереш качествен душ гел. Освен това, в този блог пост ще те запознаем с натуралните душ гелове на Beviro и техните четири изискани аромата.

прочети още

В тази статия ще научиш повече за историята на чешкия премиум бранд Beviro. Научи кои са Beviro, кои техни продукти можеш да закупиш в България и как те се разработват, преди да се пуснат на пазара.

прочети още

Чудиш се каква е разликата между крем за бръснене и сапун за бръснене? Искаш да използваш сапун за бръснене, но не знаеш как да направиш фина и богата пяна като тази в любимия ти барбершоп? В тази статия ще научиш всичко за сапуна за бръснене и как да го използваш правилно в домашни условия.

прочети още

Ако си от мъжете, които мразят да се бръснат, то тази статия е точно за теб! В това ръководство ще ти покажем шест незаменими съвета, които ще превърнат бръсненето в много по-приятно преживяване. Научи как да овладееш процеса на бръснене с лекота в няколо лесни стъпки.

прочети още

Чудиш се каква е разликата между различните помади за коса и коя е правилната за теб? В тази статия ще научиш как да избереш правилната помада според твоя тип коса, ефекта и визията, които искаш да постигнеш. Разбери повече за различните свойства на помадите за коса.

прочети още

Колебаеш се дали да избереш бръснач, или класическа самобръсначка? Събрали сме всички ползи и недостатъци както за бръснача, така и за класическата самобръсначка. Прочети ги, за да разбереш кое е по-подходящо за теб.

прочети още

Любим човек има повод и за кратко време трябва да избереш перфектния подарък за него? Подготвили сме списък с висококачествени продукти за бръснене – 8 идеи за подарък за мъж, с които да зарадваш любим човек.

прочети още

В тази статия ще научиш всичко, което трябва да знаеш за маслото за брада: кога и как да използваш масло за брада, кои са основните му съставки и защо е толкова важно за добре поддържана и оформена брада!

прочети още

Страдаш от подкожни косми след бръснене? В тази статия ще научиш всичко за подкожните косми на лицето: какви са причините за появата им, какви са най-честите симптоми, как да ги различиш от обикновено акне и как да се справиш ефективно в борбата с подкожните косми.

прочети още

Афтършейвът е важна част от ритуала на мъжкото мокро бръснене. Научи главната функция, видовете афтършейв, съставките му, тяхното действие, както и как да нанесеш правилно афтършейва след бръснене.

прочети още

Спиране на кръв при бръснене - как да го направиш най-лесно? Почти всеки мъж се е порязвал при бръснене поне веднъж. Спирането на кървене при бръснене обикновено е доста лесно, прочети няколко бързи и лесни решения.

прочети още

Научи как да почистиш четка за бръснене с естествен косъм правилно, както и как да я съхраниш. Четката трябва да бъде старателно изплаквана след всяко бръснене.

прочети още

Все още търсиш перфектен Коледен подарък за мъж? В този блог пост ще откриеш интересни и оригинални идеи, с които наистина да зарадваш любим човек през празниците! Открий идеален подарък за мъж тук.

прочети още

Научи повече за професионалните продукти за бръснене на италианската марка Proraso. Как е възникнал бранда, кои продукти на Proraso можеш да закупиш и още много полезна информация ще откриеш в този блог пост.

прочети още