Внимание: Поръчки, направени в периода 28-30 януари, ще бъдат обработени и изпратени на 31. януари
🎁 Зарадвай имениците: до -30% на избрани продукти и допълнителни 10% за ВСИЧКИ поръчки над 87 лв. с промокод imenden23 само до 31.01 🎁

Разлики между тоалетна вода и парфюм - Кое да избереш?

Разлики между тоалетна вода и парфюм - Кое да избереш?

Разлики между тоалетна вода и парфюм - Кое да избереш?

 

Ароматът има свойството да предизвиква сетивата. 

 

Зоните в мозъка, които контролират спомените, емоциите и миризмите, са преплетени. Това без съмнение означава, че има неконтролируема връзка между най-ярките ти спомени и ароматите. Така че, в известен смисъл, изборът на парфюм не е просто избор на аромат, а и избор на начина, по който хората ще те запомнят.

 

Въпреки това ароматът несъмнено е един от най-личните козметични продукти, които можеш да закупиш. Всяка една бутилка предлага редица неща, които да разгадаеш: тип, цена, горни нотки, долни нотки; да не говорим за начина, по който ароматът се смесва с твоята собствена уникална телесна химия.

 

Въпреки това има един фактор, с който задължително трябва да си запознат при избора на продукт, и това е да разбереш каква е разликата между двете основни категории в света на ароматите: тоалетна вода и парфюмна вода.

 

Океанът от опции и аромати, които се предлагат на пазара, лесно може да те обърка. Затова в тази статия те запознаваме с всичко, което трябва да знаеш, за да избереш правилния за теб продукт.

 

Тоалетна вода или парфюмна вода: Фактите

 

Оказва се, че ключовата разлика между двата типа продукти в крайна сметка не е толкова сложна. Всъщност, тя е изключително семпла и научно обоснована.


“Парфюмната вода има по-висока концентрация на парфюмни масла от тоалетната вода”, обяснява Лора Слаткин, основател на Nest New York. “В света на ароматите редът от най-висока до най-ниска концентрация на чистия парфюм в продукта, е винаги както следва: парфюмна вода, след това тоалетна вода и накрая одеколон.”

 

Обикновено парфюмната вода е съставена от 15-20% парфюмни масла, докато в тоалетната вода това съдържание е малко по-ниско и варира между 10% и 15%, според Bee Shapiro, основател на линия аромати Ellis Brooklyn в Ню Йорк.


Точните композиции варират между различните марки, но едно е сигурно - тоалетната вода е “по-лека и свежа”, казва Едуардо Валадез, директор на маркетинг отдела във френската парфюмерия Diptyque. Парфюмът от своя страна обикновено е “по-плътен и по-богат”, поради по-високата концентрация на парфюмни масла.

 

Тоалетна вода Bohemian Spirit Beviro

 

Парфюмна вода и тоалетна вода - Ухаят ли еднакво?

 

Ако и двата вида аромати са създадени с едни и същи нотки, то тогава - да, те ще ухаят подобно, но не съвсем еднакво. 


Например при пръскане на лавандулова парфюмна вода тя би освободила по-висока концентрация на аромат в сравнение с тоалетна вода със същия аромат. С увеличаване на количеството на парфюмните масла “в кожата могат да се развият определени нотки, които правят аромата по-богат, по-остър или по-сладък”, в зависимост от химическия състав на аромата, обяснява Валадез.

 

Различните нива на концентрация на един и същи аромат могат да бъдат изключително фини, което е част от забавлението, според Шапиро, тъй като това “позволява на различни нотки или съставки да дишат”, създавайки уникално изживяване за потребителя.


Извод: Парфюмна вода и тоалетна вода в един и същи аромат могат да се определят по-скоро като братовчеди, отколкото като братя или сестри. Разбира се, има прилика в нотките, но всяка от тях определено носи своята доза уникалност.

 

Изтича ли срокът на годност на парфюмната вода и тоалетната вода?

 

“В зависимост от качеството на съставките и къде продукта бива съхраняван, парфюмите имат срок на годност от поне три до пет години”, обяснява Слаткин, но всъщност всичко зависи и от архитектурата на индивидуалния аромат.

 

Тоалетната вода има тенденция да старее малко по-бавно, благодарение на по-високата концентрация на алкохол, която действа като защитен консервант. От друга страна, чистите и безалкохолни аромати ще загубят интензивността си най-бързо.

 

За да увеличиш максимално срока на годност на парфюмната или тоалетната си вода, препоръчваме да я съхраняваш на хладно, сухо и тъмно място.

 

Пази парфюмната или тоалетната вода от прекомерна светлина, температурни промени (особено топлинни такива) и излагане на кислород, тъй като тези фактори ще ускорят влошаването на качеството на аромата. Ако цветът на парфюма се промени в по-тъмен нюанс или ароматът стане леко кисел или мухлясал, е време да го изхвърлиш.

 

Истината е, че въпреки бутилката да изглежда стилна и шикозна на шкафчето ти, огрята от слънцето, това не е най-мъдрият начин за съхранение на продукта.

 

Парфюмната или тоалетната вода е по трайна?

 

В повечето случаи, парфюмната вода е по-трайна, казва Шапиро, който също предупреждава, че различните нотки носят различна дълготрайност. “Не може да се сравнят, да речем, плодова и свежа парфюмна вода с много дървесна тоалетна вода” обяснява тя. “Плодовите и свежи нотки обикновено са връхни нотки и се изпаряват по-бързо, дори при по-високи концентрации”

 

Най-интересното за всяка парфюмна или тоалетна вода е, че всеки усеща аромата по различен начин, в зависимост от това как съставът ѝ реагира със специфичните масла на кожата на всеки човек. С други думи, парфюмът на най-добрият ти приятел може да ухае божествено на неговата кожа, но на твоята може да реагира по-друг начин и да не мирише толкова неустоимо.

 

Ароматът се задържа най-добре върху маслата, които произвежда кожата ти. Ето защо, хората със суха кожа може да се наложи да използват по-висока концентрация на аромат, за да може той да има по-дълготраен ефект.

 

Преди всичко трябва да се водиш по златното правило на аромата, което гласи: “Никога не съди даден аромат, докато не го изпробваш върху собствената си кожа!”

 

Тоалетната вода "по-евтина" ли е от парфюмната вода?

 

Разглеждайки ценовите точки между двата продукта, лесно става ясно, че тоалетната вода е “по-евтиният” от двата продукта. На базата на тази информация, някои биха направили заключението, че това прави тоалетната вода и по-малко ценният или “изискан” продукт. Въпреки това, не бива да се водим само по цената, когато формираме преценката си.

 

“Тоалетната вода е по-евтина, защото има по-ниска концентрация на парфюмни масла”, казва Слаткин. “Не защото съставките са различни”.

 

Интензивността на аромата, който избираш да носиш, зависи изцяло от теб. Трябва да избереш този тип продукт и аромат, който ухае добре на твоята кожа, независимо от концентрацията на парфюмните масла в него.


Приеми тоалетната вода и парфюмната вода като за два различни вида парфюми, които са на твое разположение, в зависимост от това, което търсиш, а не като продукт, който определя качеството на твоята личност. В крайна сметка, хората около теб не виждат бутилката, с която се пръскаш, а усещат аромата, който носиш.

 

Кое да избереш между тоалетна вода и парфюмна вода?

 

Най-лесният начин да избереш един от двата варианта е да се запиташ колко силен искаш да бъде твоят аромат. По-високата концентрация на аромат в една парфюмна вода осигурява по-дълготраен аромат, докато тоалетната вода има по-ниска концентрация на парфюмни масла, следователно е по-лека и може да се използва по-смело и свободно.

 

Може да започнеш с тоалетна вода и постепенно да преминеш към парфюмна вода, ако желаеш да експериментираш с ароматите, но това, разбира се, не е задължително.

 

Препоръчваме ти да се довериш на собствените си инстинкти и обонянието си, за да разбереш кои аромати ти допадат най-много.


Преди всичко, не взимай толкова насериозно избора на аромат. Не се страхувай да експериментираш и да изпробваш различни парфюмни и тоалетни води, преди да избереш този аромат, който усещаш като свой. Може да откриеш аромат, който не си и предполагал, че ще ти хареса. Забавлявай се и може да останеш очарован!

 

Как да носиш тоалетна вода или парфюмна вода?

 

Всички сме попадали в ситуация, в която например колега или друг пътник в метрото до нас ухае толкова силно на парфюм, че е почти невъзможно да се концентрираме върху нещо друго, което правим. За да избегнеш точно ти да бъдеш този човек, е достатъчно да знаеш, как правилно да носиш и използваш аромата си.

 

В горещите летни месеци препоръчваме да използваш тоалетна вода, тъй като тя е по-свежа и лека за носене като аромат, поради по-малката концентрация на парфюмни масла в нея.

 

Богатата, наситена парфюмна вода се съчетава най-добре с вечерни дейности и с по-студения климат, тъй като ароматът се разсейва по-бързо при наличието на сух въздух. В такъв случай ще се нуждаеш от по-висока концентрация на аромат.

 

За ежедневно носене както на тоалетна вода, така и на парфюмна вода, напръскай върху пулсовите точки - на шията или китките си. За да засилиш ефекта, например вечер преди среща, може да напръскаш във въздуха и да минеш през облака от аромат или да впръскаш парфюма един-два пъти в косата ти, ако тя е по-дълга. 

 

Носенето на аромат може да се оприличи като фино и изящно изкуство, което изразява твоята същност, без да се налага да казваш и дума.

 

Аромати, които препоръчваме:

 

Тоалетна вода за мъже

 

За един наистина неповторим и мъжествен аромат, препоръчваме тоалетната вода на Beviro. Тя съдържа 10% парфюмни масла, което прави аромата ѝ наситен, неустоим и траен.

 

Предлага се в четири съвършени аромата:

Sophisticated има изтънчен плодов шипров аромат, олицетворяващ мъжествеността. В него се преплитат нотки на кедрово дърво и мускус с бергамот и цитрусови листа, придаващи свежест. 

 

Тоалетна вода Sophisticated Beviro

 

Bohemian Spirit впечатлява със своя сладък и пикантен аромат. Той съчетава в себе си пикантните нотки на цитрусови плодове, розмарин и gingerbread сладкиш със сладките нотки на бадем и тонка боб. Те се комбинират идеално с аромата на кожа, пачули и кедър. Един наистина освобождаващ сетивата аромат!

 

Тоалетна вода Bohemian Spirit

 

1918 е класически силен и пикантен аромат, подходящ за мъжете, които харесват винтидж аромати. Той съчетава в себе си нотки на бергамот и мащерка в комбинация с лавандула, градински чай, индийско орехче, ванилия, кедрово дърво и пачули.

 

Тоалетна вода 1918 Beviro

 

Metropolitan е свеж мъжествен аромат, идеален за забързания градски начин на живот. Съчетанието между пикантните мандарина, бергамот и черен пипер и свежите лавандула и жасмин несъмнено ще накарат хората да се обръщат след теб.

 

Тоалетна вода Metropolitan

 


Ако се колебаеш кой е правилният за теб аромат, можеш да изпробваш и сета с 4-те аромата на тоалетната вода.

Сет от четири аромата тоалетна вода Beviro

Парфюми за мъже

 

Парфюмите на Captain Fawcett съчетават изискани винтидж нотки за истинските ценители на силните мъжки аромати.

Аромат на бергамот и мандарина се допълва чудесно с пикантни кардамон и кориандър, нотка ванилия, сандалово дърво и мъх, който вдъхновява сетивата. Този парфюм на Captain Fawcett е отново в производство за първи път след повече от век.

 

Оригинален парфюм на Captain Fawcett

Свеж и мъжествен аромат на лайм и портокал с нотка роза и Галбанум (земен аромат) в комбинация с кедрово дърво, пачули и мускус. Този парфюм е създаден като колаборация между Captain Fawcett и Sid Sottung.

 

Парфюм Barberism

Силен и мъжествен аромат на бергамот, лайм и иланг, ефирен аромат на касис, карамфил и галбанум в комбинация със земните нотки на сандалово дърво, амбергрис и мускус. Този парфюм е създаден като колаборация между Captain Fawcett и Руфъс Хаунд.

 

Парфюм Triumphant

Нестандартен траен аромат, извлечен от ром и листа от екзотично дърво, съчетан с нотка портокал, бергамот, медени тютюневи листа и тамян. Този парфюм е подходящ за мъже, които искат да направят впечатление. Ароматът е от Рики Холл и е предвиден за истинския джентълмен, ценящ качеството.

 

Парфюм Booze and Baccy

Съблазняващ аромат на дървесни нотки на розмарин и звезден анасон, които се комбинират с нотки от свежа зелена циклама, кедрово дърво и тонка. Създаден в колаборация с Алесандро Манфредини.

 

Парфюм Алесандро Манфредини


При подготовка на тази статия са използвани материали от InStyle.

 

 

Подготвили сме ти статия, в която ще откриеш най - доброто ръководство за мокро бръснене. Ще научиш всички предимства и недостатъци, както и разликата между традиционното и нетрадиционното мокро бръснене.

прочети още

В тази статия ти разказваме всичко за историята на немския бранд MÜHLE и технологията на производство на продуктите за бръснене (класически самобръсначки, четки за бръснене, козметика, аксесоари и още много). Научи кои продукти на MÜHLE можеш да закупиш в България.

прочети още

Ти си професионален барбер или имаш барбершоп и търсиш качествени продукти за твоя бизнес на преференциални цени? Открий невероятния свят на чешкия бранд Beviro. Разгледай продуктите, разработени от водещи чешки барбери тук.

прочети още

Обмисляш да закупиш класическа самобръсначка? В този блог пост ще научиш всички предимства на класическото мокро бръснене, както и 11 интересни факта за бръсненето с класическа самобръсначка.

прочети още

Ако все още се чудиш какъв Коледен подарък да избереш за любим мъж, то тази статия е точно за теб! Знаем, че избирането на оригинален и качествен подарък за мъж не винаги е лесно начинание, ето защо, подготвихме подробен списък със съвети и идеи за Коледен мъжки подарък. Прочети всичко тук.

прочети още

В тази статия ще научиш основите на класическото бръснене, как да се обръснеш правилно с класическа самобръсначка, различните видове класически самобръсначки, както и коя козметика е най - подходяща за класическото бръснене.

прочети още

Изборът на афтършейв одеколон може да бъде лесен, когато знаеш каква тайна се крие зад неговия аромат. В тази статия ще научиш повече за видовете нотки и парфюмни семейства и как да избереш одеколон, който ти подхожда и изразява твоята същност.

прочети още

Искаш да научиш повече за крема и олиото за преди бръснене? В тази статия ще намериш подробна информация относно това какво представлява козметиката за преди бръснене, как се използва, какви са нейните свойства, както и каква е разликата между крем и олио за преди бръснене. Също така, ще откриеш списък от продукти за преди бръснене, които смятаме, че ще ти харесат.

прочети още

Трудно ли ти е да направиш избор между масло за брада и балсам за брада? В този блог пост ще научиш повече за предимствата на всяко от тях, каква е разликата между масло и балсам за брада, както и кой от двата продукта е по-подходящ за твоята брада.

прочети още

Ако се чудиш каква е разликата между купа и чаша за бръснене, то в този блог пост ще намериш подробна информация относно това, какво предсталяват те, какви са предимствата и минусите им, както и какъв материал на купата или чашата за бръснене е най-подходящ за разпенване на оптимално гъста пяна.

прочети още

Бръсненето около бенка може да бъде неприятно и трудно, особено ако тя е с по-голям размер или на по-неудобно за бръснене място. В тази статия ще откриеш съвети и насоки относно правилното бръснене около и върху бенка и ще научиш, как да избегнеш раздразнение на кожата, как да се справиш с него и как да спреш кървенето при евентуално порязване.

прочети още

Ако все още не си убеден в качествата на балсама за брада, то тази статия е точно за теб. В нея ще откриеш подробна информация относно това, какво представлява балсамът за брада, какви са неговите основни съставки и предимства и как да го нанасяш правилно върху брадата си.

прочети още

В този блог пост ще научиш предимствата на афтършейв одеколона и как правилно да го използваш след бръснене, както и като ежедневен аромат. В статията ще намериш отговори на често задавани въпроси относно употребата му.

прочети още

Ако се чудиш каква е тайната зад крема за бръснене, то тази статия е за теб. В този блог пост ще научиш повече за свойствата на крема за бръснене, когато е нанесен върху кожата, и как правилно да образуваш оптимално гъста и обемна пяна, за да постигнеш меко и гладко бръснене.

прочети още

Правилната грижа за кожата е изключително важна. Ако се чудиш как да поддържаш кожата си здрава и жизнена през лятото, то тази статия е за теб. В този блог пост сме изброили топ 6 козметични продукта за мъже, с които да се освежиш през горещите летни дни.

прочети още

Трудно ли ти е да направиш избор между четка за брада и гребен за брада? В този блог пост ще научиш повече за разликата между четка и гребен и техните предимства. Разбери кое е най-подходящото време за разресване на брадата и как да почистваш четката и гребена за брада.

прочети още

Правилната грижа за пособията за бръснене е изключително важна, за да може тяхната производителност да се задържи дълги години. В тази статия ти даваме насоки за почистване на четката за бръснене и самобръсначката, както и как да поддържаш техния красив и безупречен вид.

прочети още

Крем за бръснене, сапун за бръснене, гел или пяна - чудиш се кое да избереш? В тази статия ти разказваме подробно за разликата между различните продукти за бръснене, техните плюсове и минуси и как да избереш правилния за теб продукт.

прочети още

Ако все още се чудиш какво представлява стипцата за след бръснене и каква е разликата между стипца стик и стипца камък - то тази статия е точно за теб! В нея ще откриеш отговори на най-често задаваните въпроси относно употребата, съхранението и издръжливостта на стипцата.

прочети още

Омръзнало ли ти е от досадния пърхот, който все не успяваш да пребориш? В тази статия разказваме подробно какво представлява пърхотът, какво го предизвиква, какви са причините за неговата поява и начини за лечение.

прочети още

Колебаеш се дали да използваш гребен за брада? В тази статия ще откриеш 8-те предимства на използването на гребен за брада, както и отговори на често срещани въпроси относно употребата му, кой материал е най-подходящ и какви са неговите предимства пред гребена за коса.

прочети още

В този блог пост ти разказваме какво е бръснач тип Shavette, какви са разликите му с правия бръснач и защо да го предпочетеш. Научи повече за историята на Shavette, различните механизми за захват на ножчето и разбира се - как да постигнеш безупречно гладко и същевременно приятно бръснене, използвайки бръснач тип Shavette.

прочети още

Искаш да се отървеш от досадното акне или пъпките от врастнали косми, които се появяват след бръснене, но не знаеш как да се справиш с тях? Научи повече относно това, каква е разликата между двете, защо се появяват и как можеш да предотвратиш тяхната поява, като промениш няколко лесни неща в рутината си на бръснене.

прочети още

Ако се чудиш как да пуснеш дълга и гъста брада, то този наръчник ще бъде твоят пръв приятел. В този блог пост подробно сме засегнали всички аспекти от процеса на растеж на брадата - фактори, които влияят на растежа, фази на растеж, есенциални продукти за грижа за брадата и много други неща, които вярваме, че ще ти бъдат интересни.

прочети още

Ако някога си се чудил дали е удачно да използваш шампоан за коса, за да измиеш брадата си, тогава тази статия е за теб. В нея ти разказваме подробно защо трябва да използваш специален шампоан за брада и какви са неговите предимства. Също така, сме включили няколко съвета относно това, колко често трябва да миеш брадата си и как да избереш качествен шампоан за брада.

прочети още

Чудиш се какво представляват бръчките при мъжете, какви са причините за тяхната поява и как можеш да забавиш процеса на стареене на кожата си с няколко лесни стъпки? В тази статия ще научиш всичко това. Подготвили сме ти и информация за няколко продукта, които несъмнено ще помогнат в борбата с бръчките.

прочети още

В тази статия ще научиш повече за предимствата на натуралния душ гел пред обикновения, защо го препоръчваме и как да избереш качествен душ гел. Освен това, в този блог пост ще те запознаем с натуралните душ гелове на Beviro и техните четири изискани аромата.

прочети още

В тази статия ще научиш повече за историята на чешкия премиум бранд Beviro. Научи кои са Beviro, кои техни продукти можеш да закупиш в България и как те се разработват, преди да се пуснат на пазара.

прочети още

Чудиш се каква е разликата между крем за бръснене и сапун за бръснене? Искаш да използваш сапун за бръснене, но не знаеш как да направиш фина и богата пяна като тази в любимия ти барбершоп? В тази статия ще научиш всичко за сапуна за бръснене и как да го използваш правилно в домашни условия.

прочети още

Ако си от мъжете, които мразят да се бръснат, то тази статия е точно за теб! В това ръководство ще ти покажем шест незаменими съвета, които ще превърнат бръсненето в много по-приятно преживяване. Научи как да овладееш процеса на бръснене с лекота в няколо лесни стъпки.

прочети още

Чудиш се каква е разликата между различните помади за коса и коя е правилната за теб? В тази статия ще научиш как да избереш правилната помада според твоя тип коса, ефекта и визията, които искаш да постигнеш. Разбери повече за различните свойства на помадите за коса.

прочети още

Колебаеш се дали да избереш бръснач, или класическа самобръсначка? Събрали сме всички ползи и недостатъци както за бръснача, така и за класическата самобръсначка. Прочети ги, за да разбереш кое е по-подходящо за теб.

прочети още

Любим човек има повод и за кратко време трябва да избереш перфектния подарък за него? Подготвили сме списък с висококачествени продукти за бръснене – 8 идеи за подарък за мъж, с които да зарадваш любим човек.

прочети още

В тази статия ще научиш всичко, което трябва да знаеш за маслото за брада: кога и как да използваш масло за брада, кои са основните му съставки и защо е толкова важно за добре поддържана и оформена брада!

прочети още

Страдаш от подкожни косми след бръснене? В тази статия ще научиш всичко за подкожните косми на лицето: какви са причините за появата им, какви са най-честите симптоми, как да ги различиш от обикновено акне и как да се справиш ефективно в борбата с подкожните косми.

прочети още

Афтършейвът е важна част от ритуала на мъжкото мокро бръснене. Научи главната функция, видовете афтършейв, съставките му, тяхното действие, както и как да нанесеш правилно афтършейва след бръснене.

прочети още

Спиране на кръв при бръснене - как да го направиш най-лесно? Почти всеки мъж се е порязвал при бръснене поне веднъж. Спирането на кървене при бръснене обикновено е доста лесно, прочети няколко бързи и лесни решения.

прочети още

Научи как да почистиш четка за бръснене с естествен косъм правилно, както и как да я съхраниш. Четката трябва да бъде старателно изплаквана след всяко бръснене.

прочети още

Все още търсиш перфектен Коледен подарък за мъж? В този блог пост ще откриеш интересни и оригинални идеи, с които наистина да зарадваш любим човек през празниците! Открий идеален подарък за мъж тук.

прочети още

Научи повече за професионалните продукти за бръснене на италианската марка Proraso. Как е възникнал бранда, кои продукти на Proraso можеш да закупиш и още много полезна информация ще откриеш в този блог пост.

прочети още