• Начало »
  • Блог »
  • Каква е разликата между масло за брада и балсам за брада?

Каква е разликата между масло за брада и балсам за брада?

Каква е разликата между масло за брада и балсам за брада?

 

Маслото и балсамът за брада са два различни продукти за грижа за брадата, които хидратират, подхранват и омекотяват брадата. 

 

Те съдържат сходни съставки - въпреки това, маслото и балсамът за брада се различават по консистенция, действие и начин на употреба. 

 

Ако се чудиш каква е разликата между тях, както и кой от двата продукта е по-подходящ за твоята брада, то продължавай да четеш следващите редове.

 

Как действат маслото и балсамът за брада?

 

Маслото и балсамът за брада допълват естествения себум, който кожата произвежда. Обикновено, при по-дълга брада, себумът е недостатъчен и не успява да достигне и подхрани краищата на брадата. Освен това при измиване с някои продукти за лице, както и в следствие на различни атмосферни влияния, на които брадата е изложена естественият себум може да намалее.

 

Недостатъчното наличие на себум, който да подхранва брадата, води до появата на пърхот и сърбеж на брадата, както и сухи и накъсани краища. 

 

Ето защо, себумът трябва да се допълва с продукти за грижа за брадата, а именно - масло и балсам за брада.

 

Те подхранват и омекотяват брадата, задържат влагата и поддържат брадата здрава и жизнена.

 

Кои са основните съставки на маслото и балсама за брада?

 

Основните съставки на маслото за брада са базовите и етеричните масла. Базовите масла подхранват, овлажняват и омекотяват както брадата, така и кожата на лицето под нея, а етеричните масла допринасят за приятния аромат на маслото за брада. Различните етерични масла имат противовъзпалителни и антибактериални свойства. 

 

Въпреки че са натурални, етеричните масла понякога могат да причинят раздразнение или алергична реакция при мъже с чувствителна кожа, затова е важно да бъдеш информиран, дали си алергичен към дадено етерично масло, преди да го нанесеш на кожата си.

 

Най-широко разпространените базови масла са масло от жожоба, рициново масло, кокосово масло, арганово масло, масло от слънчогледово семе и масло от кайсиеви ядки

 

Основните съставки на балсама за брада са с по-плътна консистенция от тези, които се съдържат в маслото за брада. Те са: масло от ший, масло от семена на манго, масло от кайсиеви ядки, масло от жожоба и пчелен восък.

 

Именно пчелният восък създава плътната консистенция на балсама, като същевременно омекотява брадата и задържа влагата за по-дълго време. 

 

 

Масло за брада

 

Кое да избереш?

 

Ако се колебаеш кой от двата продукта е по-подходящ за теб или желаеш да ги комбинираш, продължавай да четеш, защото в следващите редове ще научиш какви са плюсовете и минусите на маслото и балсама за брада.

 

Масло за брада

 

Маслото за брада е класически продукт за грижа за брадата. Неговата употреба датира от хилядолетия и за това има ясна причина. То има лека текстура, подхранва и омекотява, поддържа брадата здрава и жизнена и ѝ придава блясък.

 

Маслото за брада върши чудесна работа на по-къса, суха и чуплива брада.

 

Предимства на маслото за брада

 

Маслото за брада попива бързо, абсорбира се лесно от кожата на лицето и косъмчетата на брадата, без да ги омазнява.

 

Подходящо е за употреба в ранните етапи на растеж на брадата, тъй като омекотява новите косъмчета на брадата и предотвратява появата на сърбеж.

 

Най-често се предлага в малки стъклени бутилки, които лесно могат да се поберат в джоба или чантата. Това ги прави подходящи за употреба по всяко време, както и удобни за пренос по време на пътуване.

 

Масло за брада

 

Как да използваш масло за брада?

 

Най-подходящото време за нанасяне на масло за брада е сутрин след измиване на брадата със щадящ шампоан за брада

 

Нанеси от маслото за брада върху пръстите на ръцете си и старателно втрий в кожата на лицето и продължи, като го разпределиш по дължината на брадата.

 

За по-равномерно разнасяне на маслото можеш да използваш четка за брада с косъм от глиган или гребен за брада

 

Винаги използвай маслото за брада още в началния етап на растеж на брадата, за да предотвратиш появата на сърбеж и раздразнения.

 

Масло за брада Beviro

 

Балсам за брада

 

Балсамът за брада, също като маслото за брада, има омекотяващи свойства. Въпреки това, балсамът има ключова разлика с маслото, а именно - той се задържа по-дълго върху брадата, което се дължи на неговата по-плътна текстура. 

 

Тъй като балсамът за брада обикновено се прави от комбинация между масло и пчелен восък, това го прави по-издръжлив, когато се нанесе върху брадата.

 

Препоръчва се за по-дълга брада и суха кожа, тъй като балсамът задържа влагата за по-дълго време.

 

Ако вече си пускал по-дълга брада, може би си забелязал, че краищата на брадата ти са сухи. Това се дължи на факта, че естественото масло (себум), което произвежда кожата, не е достатъчно, за да достигне до краищата на брадата. Именно затова препоръчваме да използваш балсам за брада, който хидратира и омекотява брадата през целия ден.

 

Друго предимство на балсама за брада е, че той хидратира както косъмчетата на брадата, така и кожата под нея. Това помага при суха кожа и предотвратява появата на пърхот по брадата.

 

Балсамът подхранва и омекотява брадата, оформя и стилизира брадата и я фиксира

 

Предвид плътната текстура на балсама е по-малко вероятно той да се разтече, което го прави подходящ за пренос по време на пътуване.

 

Балсам за брада

 

Как да използваш балсам за брада?

 

Най-подходящото време за употреба на балсам за брада е сутрин след почистване на брадата със щадящ шампоан за брада. 

 

Вземи от балсама количество колкото стотинка и го разтрий между пръстите си докато омекне. 

 

Старателно втрий в кожата на лицето, както и по дължината на цялата брада, докато балсамът попие. 

 

Можеш да използваш четка за брада с косъм от глиган или гребен за брада, за да разпределиш продукта равномерно от космения фоликул до краищата на брадата и да стилизираш и оформиш брадата в желаната от теб посока.

 

Балсам за брада

 

 

Можеш ли да използваш и двете?

 

Ако брадата ти е по-къса, маслото за брада е напълно достатъчно, за да поддържа брадата ти здрава и хидратирана.

 

От друга страна, ако имаш по-дълга брада, комбинацията между масло и балсам за брада ще направи чудеса за твоята брада.

 

Ето как можеш да ги комбинираш:

  1. Измий брадата си със шампоан за брада, докато премахнеш всякакви остатъци от замърсяване по брадата.
  2. Подсуши брадата си с мека кърпа.
  3. Нанеси масло за брада на върха на пръстите на ръцете си и старателно втрий в кожата под брадата, както и по дължината на цялата брада. Изчакай маслото да попие.
  4. След това нанеси малко количество балсам за брада и втрий в кожата под брадата, както и по дължината на цялата брада. Това ще я подхрани допълнително.
  5. С помощта на четка за брада или гребен за брада разнеси балсама по дължината на цялата брада и оформи брадата си.

Ако брадата ти е тънка и права, можеш да използваш само масло за брада, което да я подхрани. 

 

От друга страна, ако брадата ти е къдрава и обемна, ти препоръчваме да използваш балсам за брада, който задържа влагата по-дълго време и омекотява брадата.

 

Ако имаш нужда от допълнителна информация относно маслото и балсама за брада, ти препоръчваме да прочетеш следните статии в блога ни:

Масло за брада - всичко, което трябва да знаеш 

 

Балсам за брада - всичко, което трябва да знаеш

 

Вярваме, че с тези съвети ще успееш да избереш правилния продукт за грижа за твоята брада!


При подготовката на тази статия са използване материали от ShavingAdvisor.

Подготвили сме ти статия, в която ще откриеш най - доброто ръководство за мокро бръснене. Ще научиш всички предимства и недостатъци, както и разликата между традиционното и нетрадиционното мокро бръснене.

прочети още

В тази статия ти разказваме всичко за историята на немския бранд MÜHLE и технологията на производство на продуктите за бръснене (класически самобръсначки, четки за бръснене, козметика, аксесоари и още много). Научи кои продукти на MÜHLE можеш да закупиш в България.

прочети още

Ти си професионален барбер или имаш барбершоп и търсиш качествени продукти за твоя бизнес на преференциални цени? Открий невероятния свят на чешкия бранд Beviro. Разгледай продуктите, разработени от водещи чешки барбери тук.

прочети още

Обмисляш да закупиш класическа самобръсначка? В този блог пост ще научиш всички предимства на класическото мокро бръснене, както и 11 интересни факта за бръсненето с класическа самобръсначка.

прочети още

Ако все още се чудиш какъв Коледен подарък да избереш за любим мъж, то тази статия е точно за теб! Знаем, че избирането на оригинален и качествен подарък за мъж не винаги е лесно начинание, ето защо, подготвихме подробен списък със съвети и идеи за Коледен мъжки подарък. Прочети всичко тук.

прочети още

В тази статия ще научиш основите на класическото бръснене, как да се обръснеш правилно с класическа самобръсначка, различните видове класически самобръсначки, както и коя козметика е най - подходяща за класическото бръснене.

прочети още

Изборът на афтършейв одеколон може да бъде лесен, когато знаеш каква тайна се крие зад неговия аромат. В тази статия ще научиш повече за видовете нотки и парфюмни семейства и как да избереш одеколон, който ти подхожда и изразява твоята същност.

прочети още

Искаш да научиш повече за крема и олиото за преди бръснене? В тази статия ще намериш подробна информация относно това какво представлява козметиката за преди бръснене, как се използва, какви са нейните свойства, както и каква е разликата между крем и олио за преди бръснене. Също така, ще откриеш списък от продукти за преди бръснене, които смятаме, че ще ти харесат.

прочети още

Ако се чудиш каква е разликата между купа и чаша за бръснене, то в този блог пост ще намериш подробна информация относно това, какво предсталяват те, какви са предимствата и минусите им, както и какъв материал на купата или чашата за бръснене е най-подходящ за разпенване на оптимално гъста пяна.

прочети още

Бръсненето около бенка може да бъде неприятно и трудно, особено ако тя е с по-голям размер или на по-неудобно за бръснене място. В тази статия ще откриеш съвети и насоки относно правилното бръснене около и върху бенка и ще научиш, как да избегнеш раздразнение на кожата, как да се справиш с него и как да спреш кървенето при евентуално порязване.

прочети още

Ако все още не си убеден в качествата на балсама за брада, то тази статия е точно за теб. В нея ще откриеш подробна информация относно това, какво представлява балсамът за брада, какви са неговите основни съставки и предимства и как да го нанасяш правилно върху брадата си.

прочети още

В този блог пост ще научиш предимствата на афтършейв одеколона и как правилно да го използваш след бръснене, както и като ежедневен аромат. В статията ще намериш отговори на често задавани въпроси относно употребата му.

прочети още

Ако се чудиш каква е тайната зад крема за бръснене, то тази статия е за теб. В този блог пост ще научиш повече за свойствата на крема за бръснене, когато е нанесен върху кожата, и как правилно да образуваш оптимално гъста и обемна пяна, за да постигнеш меко и гладко бръснене.

прочети още

Правилната грижа за кожата е изключително важна. Ако се чудиш как да поддържаш кожата си здрава и жизнена през лятото, то тази статия е за теб. В този блог пост сме изброили топ 6 козметични продукта за мъже, с които да се освежиш през горещите летни дни.

прочети още

Трудно ли ти е да направиш избор между четка за брада и гребен за брада? В този блог пост ще научиш повече за разликата между четка и гребен и техните предимства. Разбери кое е най-подходящото време за разресване на брадата и как да почистваш четката и гребена за брада.

прочети още

Правилната грижа за пособията за бръснене е изключително важна, за да може тяхната производителност да се задържи дълги години. В тази статия ти даваме насоки за почистване на четката за бръснене и самобръсначката, както и как да поддържаш техния красив и безупречен вид.

прочети още

Крем за бръснене, сапун за бръснене, гел или пяна - чудиш се кое да избереш? В тази статия ти разказваме подробно за разликата между различните продукти за бръснене, техните плюсове и минуси и как да избереш правилния за теб продукт.

прочети още

Ако все още се чудиш какво представлява стипцата за след бръснене и каква е разликата между стипца стик и стипца камък - то тази статия е точно за теб! В нея ще откриеш отговори на най-често задаваните въпроси относно употребата, съхранението и издръжливостта на стипцата.

прочети още

Омръзнало ли ти е от досадния пърхот, който все не успяваш да пребориш? В тази статия разказваме подробно какво представлява пърхотът, какво го предизвиква, какви са причините за неговата поява и начини за лечение.

прочети още

Колебаеш се дали да използваш гребен за брада? В тази статия ще откриеш 8-те предимства на използването на гребен за брада, както и отговори на често срещани въпроси относно употребата му, кой материал е най-подходящ и какви са неговите предимства пред гребена за коса.

прочети още

Ако се колебаеш между тоалетна вода и парфюм, и кое от двете да избереш, то тази статия е за теб. В този блог пост ще откриеш отговор на най-често задаваните въпроси, а именно - каква е разликата между тоалетна вода и парфюм, защо тоалетната вода е по-евтина от парфюма, кое от двете е по-трайно и как правилно да носиш аромата. Също така, ще намериш списък от тоалетни води и парфюми, които смятаме, че ще ти харесат.

прочети още

В този блог пост ти разказваме какво е бръснач тип Shavette, какви са разликите му с правия бръснач и защо да го предпочетеш. Научи повече за историята на Shavette, различните механизми за захват на ножчето и разбира се - как да постигнеш безупречно гладко и същевременно приятно бръснене, използвайки бръснач тип Shavette.

прочети още

Искаш да се отървеш от досадното акне или пъпките от врастнали косми, които се появяват след бръснене, но не знаеш как да се справиш с тях? Научи повече относно това, каква е разликата между двете, защо се появяват и как можеш да предотвратиш тяхната поява, като промениш няколко лесни неща в рутината си на бръснене.

прочети още

Ако се чудиш как да пуснеш дълга и гъста брада, то този наръчник ще бъде твоят пръв приятел. В този блог пост подробно сме засегнали всички аспекти от процеса на растеж на брадата - фактори, които влияят на растежа, фази на растеж, есенциални продукти за грижа за брадата и много други неща, които вярваме, че ще ти бъдат интересни.

прочети още

Ако някога си се чудил дали е удачно да използваш шампоан за коса, за да измиеш брадата си, тогава тази статия е за теб. В нея ти разказваме подробно защо трябва да използваш специален шампоан за брада и какви са неговите предимства. Също така, сме включили няколко съвета относно това, колко често трябва да миеш брадата си и как да избереш качествен шампоан за брада.

прочети още

Чудиш се какво представляват бръчките при мъжете, какви са причините за тяхната поява и как можеш да забавиш процеса на стареене на кожата си с няколко лесни стъпки? В тази статия ще научиш всичко това. Подготвили сме ти и информация за няколко продукта, които несъмнено ще помогнат в борбата с бръчките.

прочети още

В тази статия ще научиш повече за предимствата на натуралния душ гел пред обикновения, защо го препоръчваме и как да избереш качествен душ гел. Освен това, в този блог пост ще те запознаем с натуралните душ гелове на Beviro и техните четири изискани аромата.

прочети още

В тази статия ще научиш повече за историята на чешкия премиум бранд Beviro. Научи кои са Beviro, кои техни продукти можеш да закупиш в България и как те се разработват, преди да се пуснат на пазара.

прочети още

Чудиш се каква е разликата между крем за бръснене и сапун за бръснене? Искаш да използваш сапун за бръснене, но не знаеш как да направиш фина и богата пяна като тази в любимия ти барбершоп? В тази статия ще научиш всичко за сапуна за бръснене и как да го използваш правилно в домашни условия.

прочети още

Ако си от мъжете, които мразят да се бръснат, то тази статия е точно за теб! В това ръководство ще ти покажем шест незаменими съвета, които ще превърнат бръсненето в много по-приятно преживяване. Научи как да овладееш процеса на бръснене с лекота в няколо лесни стъпки.

прочети още

Чудиш се каква е разликата между различните помади за коса и коя е правилната за теб? В тази статия ще научиш как да избереш правилната помада според твоя тип коса, ефекта и визията, които искаш да постигнеш. Разбери повече за различните свойства на помадите за коса.

прочети още

Колебаеш се дали да избереш бръснач, или класическа самобръсначка? Събрали сме всички ползи и недостатъци както за бръснача, така и за класическата самобръсначка. Прочети ги, за да разбереш кое е по-подходящо за теб.

прочети още

Любим човек има повод и за кратко време трябва да избереш перфектния подарък за него? Подготвили сме списък с висококачествени продукти за бръснене – 8 идеи за подарък за мъж, с които да зарадваш любим човек.

прочети още

В тази статия ще научиш всичко, което трябва да знаеш за маслото за брада: кога и как да използваш масло за брада, кои са основните му съставки и защо е толкова важно за добре поддържана и оформена брада!

прочети още

Страдаш от подкожни косми след бръснене? В тази статия ще научиш всичко за подкожните косми на лицето: какви са причините за появата им, какви са най-честите симптоми, как да ги различиш от обикновено акне и как да се справиш ефективно в борбата с подкожните косми.

прочети още

Афтършейвът е важна част от ритуала на мъжкото мокро бръснене. Научи главната функция, видовете афтършейв, съставките му, тяхното действие, както и как да нанесеш правилно афтършейва след бръснене.

прочети още

Спиране на кръв при бръснене - как да го направиш най-лесно? Почти всеки мъж се е порязвал при бръснене поне веднъж. Спирането на кървене при бръснене обикновено е доста лесно, прочети няколко бързи и лесни решения.

прочети още

Научи как да почистиш четка за бръснене с естествен косъм правилно, както и как да я съхраниш. Четката трябва да бъде старателно изплаквана след всяко бръснене.

прочети още

Все още търсиш перфектен Коледен подарък за мъж? В този блог пост ще откриеш интересни и оригинални идеи, с които наистина да зарадваш любим човек през празниците! Открий идеален подарък за мъж тук.

прочети още

Научи повече за професионалните продукти за бръснене на италианската марка Proraso. Как е възникнал бранда, кои продукти на Proraso можеш да закупиш и още много полезна информация ще откриеш в този блог пост.

прочети още