• Начало »
 • Блог »
 • Мразиш да се бръснеш? Топ 6 изпитани съвета за перфектното бръснене

Мразиш да се бръснеш? Топ 6 изпитани съвета за перфектното бръснене

Мразиш да се бръснеш? Топ 6 изпитани съвета за перфектното бръснене

Мразиш да се бръснеш? Топ 6 съвета за перфектното бръснене

Често чуваме следните думи:

“Искам да призная нещо… наистина не обичам да се бръсна… или казано по друг начин: направо го МРАЗЯ!”

Разбира се, някой ще каже, че “мразя” е силна дума и това е така, но много хора се чувстват напълно и изцяло оправдани да я използват. 

Сигурно е заради дискомфорта или заради това, че бръсенето е сутрешно занимание (кой обича забързаните сутрини?), или просто цялото допълнително усилие...

Истината е, че с няколко малки стъпки, можеш да превърнеш тази досадна за някои мъжка традиция в приятен ритуал.

Ако очакваш да ти препоръчаме магически мехлем или техника-чудо, която ще реши всичките ти проблеми, може би ще си разочарован...

… но... 

ако искаш да се научиш как да овладееш процеса на бръснене и да го подобриш осезаемо, те съветваме да дочетеш тази статия докрай. 

В това ръководство ще минем през шест съвета, които не само ще направят бръсненето по-лесно, но също така ще видим и дали можеш да удължиш времето между бръсненията.

Да се захващаме:

1. Как да се подготвиш за същинското бръснене?

В днешно време компаниите се опитват да създадат пазар от всичко, поради което клиентите все по-често спират да се доверяват на продуктите, с които са затрупани.

Един продукт, заклеймен от мнозина като ненужен, е маслото за бръснене.
Не казваме, че маслото за бръснене е безсмислено, ненужно или лошо - напротив, даже точно обратното...
… всъщност е доста добро.

Маслото за бръснене, разбира се, е само един от компонентите, нужни за перфектно бръснене.


Но ето какво представлява то и защо най-малкото трябва да знаеш какви са неговите функции и предимства.

Олито за бръснене е продукт, който хидратира кожата ти и нанесено върху нея, прави повърхността ѝ значително по-гладка, а това позволява на самобръсначката да се движи по лицето ти с лекота. 

Важен факт е, че маслото за бръснене предпазва кожата от драскотини и порязвания.

Масло за бръснене Captain FawcettМасло за бръснене Nomad Barber

Ако страдаш от раздразнение или парене на кожата след бръснене - маслото за бръснене може да помогне... но в никакъв случай не е панацея за всички проблеми, които възникват при бръснене. 

В случай, че не обичаш да се бръснеш заради подкожните косми, които може да се образуват (pseudofolliculitis barbae), маслото за бръснене няма да бъде първият ти помощник - това е съвсем различен проблем, към който ще се върнем малко по-късно в тази статия. 

Но ако искаш допълнителен комфорт при бръснене - маслото за бръснене може да ти осигури по-голямо удобство и вероятно ще направи бръсненето един по-приятен и лек процес.

Освен маслото за бръснене, друг продукт, за който е много важно да се информираш, е кремът за бръснене.

В тази статия няма да се задълбочаваме в това какво е крем или пяна за бръснене, защото смятаме, че всеки е наясно с това. 

Това, което обаче малко хора знаят, е как да намерят наистина КАЧЕСТВЕН крем за бръснене. 

Честно казано повечето (но не всички) марки пяна за бръснене във флакон не стават и не си заслужават парите ти. 

Надявам се да не си платил допълнително за най-новата МЕГА-ЯКА пяна за бръснене, която сега ще остане забравена в някое шкафче, но сега ще ти обясним защо сме толкова крайни в изказването си за пяната за бръснене във флакон:

Гелът и пяната за бръснене във флакони съдържат изключително много химикали и вредни съставки. Точно поради тази причина много мъже се оплакват, че именно тези продукти изсушават кожата им след употреба и оставят чувство на дискомфорт… И има защо!

Ако обърнеш внимание на количеството химикали, използвани в тези продукти, ще откриеш колко силни и вредни за кожата на лицето ти са те.

Например много пяни за бръснене във флакон съдържат подозрителни съставки, като: 

 • Ретинил Палмитат
 • Аромати (това е събирателен термин за тонове съмнителни съставки)
 • Калиев Хидроксид
 • Цитрал 
 • Пропилпарабени

И още много други трудни за произнасяне вещества. 

В никакъв случай не твърдим, че трябва да си купуваш само изключително скъпи и 100% натурални продукти.

Просто наблягаме на факта, че една от причините много мъже да не обичат да се бръснат, е именно пяната за бръснене, която използват. Обикновената пяна за бръснене от флакон често изсушава кожата на лицето и дори оставя усещане за леко парене…

…не точно идеята ни за приятен мъжки ритуал на бръснене.

Това, което много мъже започват да преоткриват, са истинските кремове и сапуни за бръснене, които не само съдържат много по-полезни за кожата ти съставки, но правят богата пяна и водят до значително по-добри резултати при бръснене.

Крем за бръснене Proraso REDКрем за бръснене Proraso WhiteКрем за бръснене Mühle Сандалово ДървоКрем за бръснене Mühle Морски ЗърнастецКрем за бръснене Captain Fawcett

След като изпозваш качествен крем за бръснене няколко пъти, ще забележиш, че бръсненето се превръща в далеч по-комфортно преживяване: по-малко пасове със самобръсначката за постигане на желания резултат, по-малко порязвания и по-гладко и хлъзгаво чувство при бръснене, което трудно ще изпиташ със стандартните кремове за бръснене във флакони.

Освен това, кожата на лицето остава по-хидратирана и не се изсушава.

Това, което искаме да кажем, е: 

Ако има един продукт, който ще те накара да се влюбиш в процеса на бръснене - това е качественият крем или сапун за бръснене.


2. На чия страна си?

Всички основни разделения в историята на света винаги са били във формата “ние срещу тях”.

 • Леви срещу десни
 • Любители на котки срещу любители на кучета 
 • Ливърпул срещу Манчестър
 • Apple срещу Android 

...защо не можем просто да се разбираме помежду си?

Казвамe го, защото на много мъже им е трудно да осъзнаят това, когато се бръснат.

Когато се бръснеш, не се настройвай за “аз срещу тях”-сценарий - В никакъв случай не трябва да се бръснеш СРЕЩУ посоката на растеж на косъма. 

Просто се пусни по течението! - Буквално, пусни се по течението, което е в посоката, в която растат косъмчетата на лицето ти. 

“Контрата” или това да се бръснеш срещу растежа на косъма трябва да бъде избягвано (освен в някои ситуации, които ще разгледаме след малко). 

Бръсненето на контра е неестествено, причинява много стрес на косъмчетата и обърква начина и посоката, в която те ще пораснат наново...

Какво се случва, когато се бръснеш по този начин? - Образуват се врастнали подкожни косми (pseudofolliculitis barbae), които са много болезнени. Толкова болезнени, че цели корпорации са се сформирали около мисията да се справят с тях.

Подкожните косми могат да бъдат лесно избегнати, ако знаеш как да се бръснеш правилно.

Когато се бръснеш, особено със самобръсначка с касетъчни ножчета, задължително трябва да следваш посока на растежа на косъма.

Ако се бръснеш на контра, косъмът бива отрязан твърде ниско, под повърхността на кожата, и това създава условия за образуване на болезнени врастнали косъмчета. 

Както споменахме по-рано, в някои случаи бръсненето обратно на растежа на косъма не е проблем, но това трябва да се прави само при бръснене с класическа самобръсначка или бръснач.

За разлика от самобръсначките с касетъчни ножчета, класическите самобръсначки и бръсначите си служат само с едно ножче. 

Дори и да се бръснеш срещу посоката на растеж на косъма, класическата самобръсначка няма да среже косъмчетата под повърхността на кожата, защото този тип самобръсначки не използват техниката на “повдигане и срязване” както самобръсначките с касетъчни ножчета. 


3. Каква самобръсначка предпочиташ?

 

Важно е да разгледаме и още един ключов компонент:

…ножчетата за бръснене.

Пособията за бръснене са еволюирали много от края на миналия век. 

Преди е имало само два варианта: бръсначи и класически самобръсначки. Сега живеем в свят с доста повече избор: това включва самобръсначки с касетъчни ножчета, еднократни самобръсначки и електрически такива. 

Но с голямото разнообразие идва и голямо объркване.

За съжаление, в резултат на това объркване и пренасищане с продукти, много мъже решават да “играят на сигурно” и през по-голямата част от живота си използват само един вид пособие за бръснене (обикновено изборът е самобръсначка с касетъчни ножчета).

Искаме да те окуражим да изпробваш нещо ново!

Класически метални самобръсначки MühleКласически самобръсначки и ножчета с двойно остриеЛуксозни класически самобръсначки


Не само, че това ще освежи рутината ти на бръснене и ще ти даде нов подход, но и ще направи бръсненето ти много по-удовлетворяващо. 

Някои мъже са фенове на класическото мокро бръснене и се интересуват от всички опции и новости… 

…това е супер. 

Някои мъже даже го превръщат в хоби. 

Ако се загледаш в аукционите в eBay например, често може да видиш някои стари и редки ръждясали класически самобръсначки, които се продават за стотици долари. 

Ценителите биха ги реставрирали и добавили към личната си колекция. 

Това не означава, че трябва да похарчиш толкова много пари за самобръсначка, но ако не харесваш бръсненето, то подхождайки към него като към колекционерска винтидж игра, има вероятност да промениш мнението си за него.

Оставяме хобитата и колекциите на страна. По-важното, за което трябва да поговорим, е ефективността. 

Различните видове самобръсначки работят по различен начин. 

Една и съща самобръсначка може да е страхотна за едни и ужасна за други. 

Все пак препоръчваме, ако имаш възможност, да изпробваш различни марки и видове самобръсначки и пособия за бръснене и да експериментираш, докато намериш най-доброто за теб.

Ако не си сигурен от къде да започнеш, можеш да прегледаш нашите статии:

https://shave.bg/klasichesko-brusnene.html 

https://shave.bg/mokro-brusnene.html4. Не, афтършейвът ти не трябва да пàри

Всички се сещаме за онази сцена от “Сам вкъщи”, когато Маколи Кълкин си сложи малко автършейв и чувството след това видимо не му хареса. Повечето хора смятат щипенето на кожата след поставяне на афтършейв за нормално...

...но...

...истината е, че ако афтършейвът ти щипе - трябва да спреш да го използваш.

Не, той не се е развалил или нещо такова - просто не е подходящият продукт за теб и твоята кожа.

Вместо класическия афтършейв, може би по-добър вариант за теб е афтършейв балсам или лосион, който съдържа ключови подхранващи съставки, които се борят със сухотата и раздразнението след бръснене.

Афтършейв балсам морски зърнастецАфтършейв балсам алое вераКачествени афтършейв лосиони Mühle

Честно казано, този продукт не е задължителен. 

Ако не обичаш да се бръснеш, но кожата ти изглежда и се усеща добре след бръснене, можеш да пропуснеш тази стъпка. 

Но ако бръсненето ти е неприятно заради дискомфорта след него, значи си струва да обърнеш внимание на афтършейва, който използваш.

Повече информация за афтършейва и неговото приложение можеш да намериш тук:

https://shave.bg/aftershave-statiya.html5. Как да сложиш край на раздразнената кожа след бръснене
 

Раздразнението на кожата след бръснене обикновено е причинено от замърсена самобръсначка. 

Не е задължително проблемът да е в самата самобръсначка, а по-скоро в ножчетата, които използваш.

Да, разбираме, че касетъчните ножчета може да са скъпи.

Но има и друг вариант:

Вместо да заложиш на касетъчни ножчетата и да ги използваш със самобръсначката си много по-дълго време, от колкото е препоръчано, можеш да се обърнеш към алтернативата: класическите самобръсначки.

Този тип самобръсначки си служат с доста по-достъпни на цена бръснарски ножчета (всяко ножче струва не повече от 40-50 стотинки) - те са много по-добра опция за портмонето ти. По този начин ще можеш спокойно да сменяш ножчето на самобръсначката си толкова често, колкото се налага. 

Повечето мъже могат да изкарат една седмица (около 5 бръснения) с едно бръснарско ножче с двойно острие и така, ако сметнеш разликата в цената между касетъчните ножчета и тези с двойно острие, излиза, че може да спестиш доста пари всяка седмица, използвайки класическа самобръсначка и бръснарско ножче.

Бръснарски ножчета с двойно острие срещу касетъчни ножчета

Ако пък не искаш да променяш рутината си на бръснене заради леко раздразнение, това не е краят на света. 

Може би просто имаш нужда да подобриш техниката си.

Някои експерти твърдят, че това парене се причинява от задръстването на самобръсначката и съответно по-трудното срязване на косъма. 

Друга често срещана теория е, че самата кожа не е съвършено чиста, и когато се бръснеш разнасяш мръсотия по повърхността ѝ непосредствено след бръснене, което може да причини възпаление и раздразнение на кожата.
 

Накратко казано, трябва да прегледаш техниката и инструментите си за бръснене и да си сигурен, че и двете са на ниво.


6. Можеш ли да увеличиш времето между бръсненията?

Има нещо в нас, което просто ни кара да искаме нещата да траят по-дълго...

Като вкусната закуска, времето преди да станеш сутрин и да, знаеш какво е другото нещо … времето между бръсненията. 

Бръсненето е досадно, да, но няма начин да спреш растежа на космите си.

Факт е, че космите растат средно с около 1.25 см на месец. 

Макар че някои мъже твърдят, че ако се бръснеш след душ, това увеличава времето между бръсненията, можем да ти кажем със сигурност, че това е мит.

Това означава, че или трябва да си установиш график на бръснене (особено, ако се бръснеш например за работа), или трябва да разгледаш алтернативите, с които разполагаш.

 

В заключение

Надяваме се, че сме ти дали достатъчно информация и съвети, с помощта на които да превърнеш бръсненето в много по-приятен за теб ритуал!

————————

При подготовка на статията са използвани материали от  toolsofmen.com 

В тази статия ти разказваме всичко за историята на немския бранд MÜHLE и технологията на производство на продуктите за бръснене (класически самобръсначки, четки за бръснене, козметика, аксесоари и още много). Научи кои продукти на MÜHLE можеш да закупиш в България.

прочети още

Подготвили сме ти статия, в която ще откриеш най - доброто ръководство за мокро бръснене. Ще научиш всички предимства и недостатъци, както и разликата между традиционното и нетрадиционното мокро бръснене.

прочети още

В тази статия ще научиш основите на класическото бръснене, как да се обръснеш правилно с класическа самобръсначка, различните видове класически самобръсначки, както и коя козметика е най - подходяща за класическото бръснене.

прочети още

Любим човек има повод и за кратко време трябва да избереш перфектния подарък за него? Подготвили сме списък с висококачествени продукти за бръснене – 8 идеи за подарък за мъж, с които да зарадваш любим човек.

прочети още

Колебаеш се дали да избереш бръснач, или класическа самобръсначка? Събрали сме всички ползи и недостатъци както за бръснача, така и за класическата самобръсначка. Прочети ги, за да разбереш кое е по-подходящо за теб.

прочети още

Чудиш се каква е разликата между крем за бръснене и сапун за бръснене? Искаш да използваш сапун за бръснене, но не знаеш как да направиш фина и богата пяна като тази в любимия ти барбершоп? В тази статия ще научиш всичко за сапуна за бръснене и как да го използваш правилно в домашни условия.

прочети още

Обмисляш да закупиш класическа самобръсначка? В този блог пост ще научиш всички предимства на класическото мокро бръснене, както и 11 интересни факта за бръсненето с класическа самобръсначка.

прочети още

Чудиш се каква е разликата между различните помади за коса и коя е правилната за теб? В тази статия ще научиш как да избереш правилната помада според твоя тип коса, ефекта и визията, които искаш да постигнеш. Разбери повече за различните свойства на помадите за коса.

прочети още

В тази статия ще научиш всичко, което трябва да знаеш за маслото за брада: кога и как да използваш масло за брада, кои са основните му съставки и защо е толкова важно за добре поддържана и оформена брада!

прочети още

Страдаш от подкожни косми след бръснене? В тази статия ще научиш всичко за подкожните косми на лицето: какви са причините за появата им, какви са най-честите симптоми, как да ги различиш от обикновено акне и как да се справиш ефективно в борбата с подкожните косми.

прочети още

Афтършейвът е важна част от ритуала на мъжкото мокро бръснене. Научи главната функция, видовете афтършейв, съставките му, тяхното действие, както и как да нанесеш правилно афтършейва след бръснене.

прочети още

Спиране на кръв при бръснене - как да го направиш най-лесно? Почти всеки мъж се е порязвал при бръснене поне веднъж. Спирането на кървене при бръснене обикновено е доста лесно, прочети няколко бързи и лесни решения.

прочети още

Научи как да почистиш четка за бръснене с естествен косъм правилно, както и как да я съхраниш. Четката трябва да бъде старателно изплаквана след всяко бръснене.

прочети още

Все още търсиш перфектен Коледен подарък за мъж? В този блог пост ще откриеш интересни и оригинални идеи, с които наистина да зарадваш любим човек през празниците! Открий идеален подарък за мъж тук.

прочети още

Ти си професионален барбер или имаш барбершоп и търсиш качествени продукти за твоя бизнес на преференциални цени? Подготвили сме ти пълна гама от висококачествени продукти за бръснене и брада на доказани немски, италиански и английски марки. Научи повече и открий всичко за твоя барбершоп тук.

прочети още
/div>